جو بایدن، معاون رئیس جمهور آمریکا، اوائل فوریه در مونیخ اطمینان داد که ایالات متحده آمریکا به گسترش سیستم دفاع ضد موشکی در کشورهای اروپای شرقی برای مقابله با تهدید هسته ای ایران ادامه خواهد داد. امّا ضمناً اضافه کرد که در مورد استقرار این “سپر” معروف، که مسکو با تمام قوا در مقابل آن قد علم کرده است، ممکن است با روسیه تبادل نظر صورت گیرد.
روزنامه نیویورک تایمز در شماره دیروز خود فاش کرد که واشینگتن حتی به مقامات روسی معامله ای را پیشنهاد کرده است یعنی در صورت کمک روسیه برای مقابله با پرونده هسته ای و موشک های دوربرد تهران، آمریکا حاضر خواهد شد از استقرار سپرهای ضد موشک منصرف شود.
به نوشته روزنامه آمریکائی باراک اوباما سه هفته پیش نامه ای محرمانه با مضمون فوق برای همتای روس خود دیمیتری مدودف نوشته و نامه توسط “یک مقام بلند پایه دولتی” به شخص مدودف تحویل داده شده است. رئیس جمهور آمریکا دیروز تحویل نامه از جانب خود را تأئید کرد امّا اظهار داشت که در این نامه مسئله” معامله” در بین نبوده است، موضوعی که مدودف نیز چند روز پیش به طور ضمنی آن را تأئید کرد. رئیس جمهور آمریکا تأکید کرد که: “آنچه که من در نامه نوشتم اینست که اگر ما بتوانیم در تصمیم قاطع ایران برای دستیابی به سلاح هسته ای تزلزل ایجاد کنیم این امر به کاهش فشار و در نتیجه کاهش لزوم استقرار سیستم دفاع ضد موشکی منجر خواهد شد”.
واقعیت موضوع هر چه که باشد نشانه آنست که دولت آمریکا از این پس آماده گفت و گو در مورد طرح استقرار سیستم ضد موشکی در اروپا می باشد. این خبر خوب با استقبال مسکو روبرو شده است. مدودف با رد هر گونه ارتباط میان مسئله استقرار سپر ضد موشک و پرونده هسته ای ایران با خرسندی اظهار داشت: “چند ماه پیش پیام های دیگری به ما می رسید”.
سیستم ضد موشکی که واشینگتن برای استقرار آن در حال حاضر مشغول مذاکره با لهستان و جمهوری چک است چه از جنبه سیاسی و چه از نظر دیپلماتیک و استراتژیک به هیچ وجه برای مسکو قابل قبول نیست. این سپر ضد موشکی شامل استقرار ده رهگیر موشک و یک سیستم رادار در خاک دو کشور اروپائی مذکور برای مقابله احتمالی با شلیک موشک از جانب ایران ویا چین است. امّا رهبران روسیه با رد این احتمال استقرار این سیستم در نزدیکی مرزهای روسیه را تهدیدی مسلم برای امنیت این کشور می دانند. آنچه که مسکو را بیش از هرچیز خشمگین ساخته سیستم رادار این سپر است زیرا استقرار رادار به آمریکا امکان خواهد داد تمام رویدادهای فدراسیون روسیه را دنبال کند. استقرار سپر ضد موشک بیشتر از آن جهت برای کرملین قابل قبول نیست که روسیه فکر می کند با بستن پایگاه نظامی خود در ویتنام و برچیدن ایستگاه رادار در کوبا و عدم مخالفت با تردد کاروان های ناتو از آسیای مرکزی به مقصد افغانستان در زمان پوتین، امتیازات زیادی داده است.
ژان پیر پرن
منبع: لیبراسیون 4 مارس