تلاش برای افزایش بودجه نهادهای نظامی

بهرام رفیعی
بهرام رفیعی

» نارضایتی اعضای سابق سپاه در مجلس

در شرایطی که بنا بر آمار و ارقام ارایه شده در بودجه پیشنهادی دولت حسن روحانی برای سال آینده، بودجه نهادهای نظامی جمهوری اسلامی بیشتر از ۳۲ درصد افزایش داشته است، برخی از فرماندهان سابق سپاه که هم اکنون عضو مجلس شورای اسلامی هستند، میزان افزایش بودجه نیروهای مسلح را “ناکافی” و در حد “پرداخت حقوق کارمندان” خوانده و خواستار افزایش بودجه نظامیان شده اند.

در همین ارتباط سرتیپ پاسدار محمداسماعیل کوثری به خبرگزاری فارس متعلق به سپاه پاسداران گفته: “بودجه دفاعی کشور در این لایحه همچون سایر وزارتخانه‌ها رشد چند درصدی داشته که این مقدار افزایش نیز در بخش پرداخت حقوق کارکنان هزینه خواهد شد. “

فرمانده سابق قرارگاه ثارالله و عضو کنونی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اضافه کرده: “در بودجه دفاعی سال آینده‌‌ همان ۱۴ یا ۱۵ درصد افزایشی که برای پرداخت حقوق کارکنان سایر وزارتخانه‌ها در نظر گرفته شده برای بخش دفاعی کشور نیز اختصاص داده شده است.”

او همچنین تاکید کرده: “با توجه به نیازهای نیروهای مسلح جلسات با مقامات این نیروها اعم از ناجا، ارتش، سپاه برگزار شده و مشکلات این بخش مورد بحث و بررسی قرار گرفته است و تلاش می‌شود تا در بررسی بودجه در کمیسیون تلفیق و صحن علنی مجلس تا حد امکان این مشکلات مرتفع شود.”

به گفته کوثری”در حال حاضر با توجه به بررسی‌های به عمل آمده، ایران در میان کشورهای منطقه از کمترین میزان بودجه دفاعی برخوردار است. “

همزمان سرتیپ پاسدار صفرنعیمی رز عضو سابق شورای فرماندهی سپاه زنجان نیز به خبرگزاری مجلس گفت: “همه کشورهای جهان تلاش دارند که بودجه دفاعی خود را افزایش دهند و جمهوری اسلامی ایران نیز باید با توجه به شرایط حاکم بر منطقه به این امر اهتمام جدی داشته باشد. “

نائب رئیس کمیته امنیت و مطالبات ملی مجلس با گفتن اینکه”بودجه در نظر گرفته شده برای بخش دفاعی باید کفاف امنیت مرزهای جمهوری اسلامی ایران در این شرایط حساس را بدهد” اضافه کرد: “در لایحه بودجه سال ۹۳ شاهد افزایش بودجه دفاعی کشورهستیم که این مقدار افزایش نیز در بخش پرداخت حقوق کارکنان هزینه خواهد شد. “

به گفته این عضو ارشد و سابق یگان های رزم ستاد مشترک سپاه” مسئولان نظام و در راس آن دولت تدبیر و امید باید با هماهنگی و همراهی مجلس تدابیر خاصی را برای افزایش بودجه دفاعی مناطق ویژه و حساس کشور اتخاذ کنند. “

وی همچنین تاکید کرده است که “بعد از اتمام دوران سرکشی نمایندگان به حوزه های انتخابیه این امر در کمیسیون های تخصصی، کمیسیون تلفیق و صحن علنی مجلس مورد بررسی دقیق قرار خواهد گرفت. “

اظهارات این دوتن از فرماندهان سابق سپاه پاسداران درباره بودجه نهادهای نظامی درسال آینده در حالی است که ۱۶ آذرماه حسن روحانی بودجه سال ۱۳۹۴ را به مجلس ارایه کرده که بر اساس ارقام درنظر گرفته شده در آن بودجه دفاعی جمهوری اسلامی شامل بودجه؛ وزارت دفاع، ستاد مشترک ارتش، ستاد مشترک سپاه، بسیج و ستاد فرماندهی کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، نسبت به بودجه سال جاری ۳۲. ۵ افزایش پیدا کرده است.

این افزایش بودجه در شرایطی است که خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران چندی پیش در گزارشی مدعی شده بود که” دولت در لایحه بودجه ۹۴کل کشور، مجموع بودجه جاری ستاد مشترک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را ۷۴۲۸میلیارد تومان پیشنهاد داده است که در مقایسه با بودجه جاری ۱۱۵۶۸میلیارد تومانی سال ۹۳ کاهش ۳۶ درصدی را نشان می دهد. “

به نوشته این خبرگزاری “در قانون بودجه ۹۳ کل کشور، دولت ۵ هزار میلیارد تومان بودجه قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا را به عنوان هزینه اختصاصی در ردیف بودجه جاری سپاه لحاظ کرده بود که با ۶۵۶۸ میلیارد تومان هزینه عمومی، مجموع بودجه جاری سپاه در سال جاری به بیش از ۱۱ هزار ۵۶۸ میلیارد تومان رسیده بود اما دولت در لایحه پیشنهادی بودجه سال ۹۴ کل کشور، بودجه ۱۰ هزار میلیارد تومانی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا را از ردیف بودجه جاری ستاد مشترک سپاه خارج و حذف کرد که با این حساب، مجموع بودجه جاری ستاد مشترک سپاه برای سال‌ آینده به ۷۴۲۸ میلیارد تومان رسید که کاهش ۳۶ درصد را نشان می دهد.”

اعلام ناکافی بودن بودجه نهادهای نظامی از سوی دو عضو مجلس در شرایطی است که پیشتر نیز رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرده بود که “ما باید به عنوان نمایندگان ملت بزرگ خانه ملت نهایت تلاش خود را برای حمایت بودجه‌ای از نیروهای مسلح انجام دهیم.”

۱۷ آذرماه، یک روز پس از ارایه لایحه بودجه از سوی حسن روحانی به مجلس، علاالدین بروجردی درباره “ ردیف اعتبارات دفاعی در لایحه بودجه‌ای کشور در سال ۹۳ گفته بود: “در این زمینه روز گذشته با رئیس مجلس جلسه‌ای داشته‌ایم و طی آن قرار شد که با توجه به وضعیت منطقه و بحران‌های موجود در غرب و شرق کشور و همچنین با توجه به این‌که آمریکا و رژیم صهیونیستی تهدیداتی بالقوه محسوب می‌شوند بر اساس راهبردهای قرآنی روز به روز توانمندی های دفاعی خود را بیشتر کنیم. “

او همچنین تاکید کرده بود که “ بنابراین اگر دولت بر مبنای بودجه اختصاص یافته به این موضوع عمل کند و به صورت صددرصدی این اعتبارات را اختصاص دهد می‌تواند در این شرایط پاسخگوی نیازهای امروز کشور باشد. “

 تاکنون مقامات ارشد سپاه و سایر نهادهای نظامی واکنشی درباره بودجه سال ۹۴ از خود نشان نداده اند. البته پیش از ارایه لایحه بودجه سال آینده سخنگوی سپاه پاسداران طی اظهاراتی خواستار افزایش بودجه سپاه و بسیج در بخش “فرهنگی” شده بود.

سرتیپ پاسدار رمضان شریف ۱۱ شهریور ماه در جریان همایش “مسئولان روابط عمومی سپاه و بسیج” گفته بود: “ نزدیک ۳۵ سال است که از پیروزی انقلاب اسلامی می‌گذرد و موتور محرک مراسم‌های اصلی نظام، همواره پاسداران و بسیجیان بوده‌اند و این افتخاری برای این عزیزان است. “

سخنگوی سپاه پاسداران در جریان این همایش که علی لاریجانی رییس مجلس نیز در آن حضور داشت همچنین تاکید کرده بود که “علی‌رغم تعدد سازمان‌های مختلف در برگزاری مراسم‌هایی مانند ۲۲ بهمن و روز قدس، پاسداران و بسیجیان نقش محوری و اصلی را در برپایی و برگزاری هر چه باشکوه‌تر چنین مراسم‌هایی داشته‌اند؛ لذا درخواست داریم مجلس همچون گذشته توجه ویژه‌ای به سپاه و بسیج، به‌ویژه در بخش اختصاص بودجه‌های فرهنگی داشته باشد. “

موضوع اختصاص بودجه از سوی دولت به نهادهای نظامی از ابتدای آغاز به کار دولت حسن روحانی به یکی از موارد اختلافات دولت و نهادهای نظامی به ویژه سپاه و بسیج تبدیل شده است. سپاه و بسیج از سویی برای هزینه های خود از دولت جمهوری اسلامی بودجه دریافت می کنند و ازسوی دیگر با حضور در عرصه اقتصادی با انجام پروژه های مختلف از دولت مبالغ کلانی به دست می آورند.

سال گذشته نیز پس از تحویل لایحه بودجه از سوی حسن روحانی به مجلس، درحالی که آمار و ارقام از افزایش بودجه نیروهای مسلح در برخی از بخش ها خبرمی داد تعدادی از اعضای مجلس و فرماندهان نظامی از مبالغ در نظر گرفته شده برای نهادهای نظامی، انتقاد کرده و خواستار افزایش آن شده بودند.

از جمله سرتیپ پاسدار محمداسماعیل کوثری گفته بود: “به نظر من در بخش های مختلف بودجه دفاعی تغییر زیادی دیده نمی شود و متاسفانه در کل تا حدی کمتر نیز شده است. بودجه دفاعی در بخش هایی به ظاهر مثبت نشان داده شده و در خیلی از جاها نیز منفی نشان داده می شود که امیدواریم این مساله با پیشنهادات نمایندگان حل و تعدیل ایجاد شود.”

محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه نیز گفته بود: “بودجه کم شده بود، اخیرا با پیگیری هایی که انجام شده کاهش بودجه برطرف شده ولی بودجه ۹۳خیلی کاهش پیدا نکرده فقط کمی بودجه بسیج کاهش پیدا کرده و در مجموع این مسئله مربوط به بخشی از محدودیت های بودجه ای کشور است. “

سرتیپ پاسدار مسعود جزایری معاون ستاد کل نیروهای مسلح نیز در همین ارتباط تاکید کرده بود: “با توجه به مجموعه پارامترها و هماهنگی هایی که بین نیروهای مسلح و دولت شده امیدواریم که در آینده فرصتی پیش بیاید و امکاناتی فراهم شود تا وضع بودجه از آنچه که امروز هست بهتر شود. امیدواریم بودجه و اختیارات لازم و مناسبت تر در اختیار نیروهای مسلح قرار بگیرد هر چند با توجه به برنامه ریزی ها و پیش بینی هایی که شده، امیدواریم با مدیریت و صرفه جویی اجازه ندهیم کوچکترین خدشه ای به مباحث دفاعی و نظامی وارد شود.”

سرتیپ پاسدار محمدرضا نقدی نیز سال گذشته از دولت حسن روحانی بابت کسر بودجه بسیج انتقاد کرده و گفته بود: “ما با مسئولان دولتی در این خصوص صحبت کردیم و چنین انتظاری برای کاهش بودجه بسیج نداشتیم منتهی ما وظایف خود را به هر حال انجام می دهیم. هر چقدر که بودجه به بسیج بدهند کارهایی را که بتوانیم انجام داده و خدماتی که در حوزه سازندگی می توان به مردم ارائه کرد را ارائه خواهیم داد اگر هم بودجه کافی ندهند ما باز هم کار خودمان را انجام می دهیم. “

فرمانده بسیج البته در عین حال تصریح کرده بود که “اما این برخورد با بسیج انتظار نمی رفت و بسیج چنین انتظاری از دولت در کاهش بودجه این سازمان مهم نداشت. “