جرج ژان
دیپلمات ها تائید کردند که ایران به یکی از درخواست های کلیدی آژانس انرژی هسته ای سازمان ملل جواب مثبت داده است. این درخواست مربوط به تحویل مدارکی است که آژانس مدت ها در پی آن بوده است. این مدارک نشان دهنده چگونگی قالب گیری فلز اورانیوم برای تبدیل به کلاهک موشک است.
تصمیم ایران برای تحویل این مدارک مربوط به این کلاهک، که بازرسان سازمان ملل دو سال پیش آن را در ایران دیده بودند، به عنوان دادن امتیاز در هیاهوی تهدیدات مربوط به تحریم های جدید سازمان ملل تلقی می شود.
معذالک دیپلمات ها می گویند ایران از عهده پاسخگویی به درخواست دیگر آژانس بین المللی انرژی هسته ای، مبنی بر پایان دادن به تلاش خود در مخفی نگاه داشتن اسرار مربوط به بیش از دو دهه اقدامات هسته ای بر نیامده است.
دیپلمات ها به خبرگزاری آسوشیتد پرس گفتند محمد البرادعی، رییس آژانس، آخرین رویدادها را در گزارش نهایی اش برای ارایه به سی و پنجمین نشست سراسری سران این آژانس در هفته آینده در نظر گرفته است. درحالی که شواهد از نظر البرادعی درباره بهبود میزان همکاری های ایران با آژانس خبر می دهد، به نظر نمی رسد این یافته ها مانع از عزم ایالات متحده، بریتانیا و فرانسه در تصویب دور سوم تحریم ها علیه ایران شوند.
از سال 2005 تا کنون آژانس در پی به دست آوردن نسخه های چاپی از اطلاعات یاد شده بوده است که در جریان بازرسی از فعالیت های مشکوک هسته ای ایران لابه لای توده ای از سایر اطلاعات دیده شده بود. با اینکه بازرسان اجازه بررسی این مدارک را در داخل ایران داشتند، اما تا کنون ایران از ارائه نسخه به آژانس برای بررسی های بیشتر خودداری کرده بود.
دیپلمات هایی که نخواستند نامشان به خاطر محرمانه بودن اطلاعات فاش شود، گفتند این مدارک هفته گذشته توسط محمد سعیدی، معاون رییس سازمان انرژی هسته ای ایران در وین تحویل اولی هینون، یکی از معاونان البرادعی و مسئول تحقیقات درباره ایران شده است.
ایران اصرار دارد این مدارک حدود یک دهه پیش و در زمان خرید تجهیزات هسته ای، از بازار سیاه، بدون اینکه آنرا از کسی خواسته باشند، به آنها داده شده است. این تجهیزات در حال حاضر، هسته مرکزی برنامه غنی سازی اورانیوم در ایران را شکل می دهد که قابلیت بهره برداری در تولید انرژی و نیز تولید کلاهک هسته ای را داراست. خودداری ایران از تعلیق غنی سازی اورانیوم، مهمترین عامل تصویب قطعنامه های قبلی و نیز تهدیدات مربوط به طرح قطعنامه های جدید محسوب می شود.
هم کارشناسان آژانس و هم سایر متخصصان، دستورالعمل های مندرج در مدارک چاپ شده را تنها برای استفاده در تولید سلاح هسته ای ارزیابی کرده اند.
درحالی که گزارش البرادعی احتمالاً از ارائه مدارک چاپی از سوی ایران و نیز روشن شدن بیشتر برخی ابهامات از فعالیت های هسته ای حکایت خواهد کرد، لیکن معلوم نیست اشاره ای هم به آنچه دیپلمات ها درجا زدن ایران می نامند خواهد داشت یا نه.
مقامات آژانس می گویند درخواست آنان برای گفتگو با حداقل دو نفر از مقامات ارشد هسته ای ایران که مشکوک به دخالت در برنامه تسلیحاتی هستند، رد شده است. یکی از این دو نفر رییس آزمایشگاه فیزیک لویزان در خارج از تهران است. این مکان قبل از اینکه آژانس فرصتی برای بازرسی از آن به دست بیاورد، برچیده شد. نفر دوم هم مسوول توسعه سانتریفوژهای ایران بوده که برای غنی سازی اورانیوم استفاده می شده است.
منبع: سان فرانسیسکو کرونیکل – 14 نوامبر