در آستانه فرارسیدن چهارشنبه سوری، مقامات قضایی و انتظامی کشور همچون سال های گذشته با دادن هشدار های مکرر به پیشواز این آیین دیر سال ایرانی رفته اند.در جدیدترین واکنش ها، به گزارش خبرگزاری دولتی ایسنا، سردار اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی در حاشیه همایش سراسری روسای پلیس راهنمایی و رانندگی کشور از ” مزاحمت، تخریبگری و اوباشگری “ به عنوان “خط قرمز” پلیس در “چهارشنبه آخر سال” نام برد و وعده داد که امسال چهارشنبه سوری “امن تری” را شاهد خواهیم بود.
آماده باش برای چهارشنبه سوری
در حالی که سی سال پس از استقرار جمهوری اسلامی در ایران، رسانه های رسمی کشور حتی از به کار بردن واژه ی تاریخی “چهارشنبه سوری” پرهیز می کنند ودر رسانه های رسمی دیداری و شنیداری تنها از منظر هشدار دادن به مردم برای دوری از مواد آتش زا سخن گفته می شود، هر ساله نیروی انتظامی از آماده باش کامل برای چهارشنبه سوری خبر داده است. امسال نیز در بخشی از اطلاعیه ای که توسط نیروی انتظامی جمهوری اسلامی به مناسبت فرا رسیدن چهارشنبه سوری منشر شده، ضمن ممنوع اعلام شدن خرید و فروش مواد خطرآفرین و ایجاد صدا و انفجار و مزاحمت و تاکید بر برخورد با فروشندگان، توزیع کنندگان و مصرف کنندگان مواد محترقه، گفته شده که این نیرو موظف است با “اخلالگران در نظم و امنیت عمومی” برخورد کند. توقیف وسایل نقلیه متخلفان و بازداشت “مخلان نظم و امنیت عمومی” از دیگر وظایف مأموران در این ارتباط عنوان شده است. گذراندن ایام تعطیلات نوروز در بازداشت با هماهنگی دادستانی از جمله دیگر مجازاتهای در نظر گرفته شده برای متخلفان این چهارشنبه پر سرو صداست.
در اسلام چهارشنبه سوری نداریم
در همین ارتباط پاسدار محتشمی، از فرماندهان نیروی انتظامی در قزوین نیز با ابراز نگرانی از برگزاری این مراسم گفته است: “مراسم چهارشنبه آخر سال مشکلات انتظامی و امنیتی در سطح شهرها از جمله شهر قزوین ایجاد کرده است.مراسم چهارشنبه آخر سال با آتش بازی با مواد محترقه و نارنجکهای خطرناک دست ساز جایگاه خود را عوض کرده و تبعات سویی دارد…“
وی که در جمع خبرنگاران سخن می گفت، اضافه کرده است: “تاکنون 49 نفر از توزیع کنندگان مواد محترقه غیرمجاز دستگیر شده اند و پنج واحد صنفی متخلف نیز تعطیل شده است… کسانی که در چهارشنبه سوری دستگیر شوند تا پایان تعطیلات عید نوروز در بازداشتگاه خواهند بود”.
سردار فرامرزی از فرماندهان نیروی انتظامی در تبریز نیز گفته است که گشتهای پلیس به صورت غیرمحسوس مراسم چهارشنبه آخر سال را کنترل می کنند. وی همچنین از برخورد قاطع نیروی انتظامی با “قانون شکنان” و کسانی که “ناهنجاری و ناامنی” ایجاد کنند خبر داده است.
در همین ارتباط، امام جمعه و نماینده آیت الله خامنه ای در آذربایجان شرقی نیز خواستار برخورد “انقلابی” نیروی های انتظامی با برگزارکنندگان مراسم چهارشنبه سوری شد. به گزارش خبرگزاری رسمی ایرنا، آیت الله محسن مجتهد شبستری روز جمعه نه تنها از فرماندهان نظامی خواست با شرکت کنندگان در مراسم چهارشنبه سوری برخورد کنند، بلکه تاکید کرد: “در هیچ یک از منابع دینی اسلام ذکری از آیین چهارشنبه نشده است بنابراین برای جلوگیری از رسمی شدن این مراسم و با توجه به پیامدهای خطرناک آن، باید جلوی ترویج آن هم گرفته شود.“
نماینده ولی فقیه در تبریز شادی در اعیاد اسلامی را “بسیار مناسب تر” خوانده و افزوده: “هیچ دلیل منطقی و مستندی از سالیان دور تاکنون برای برگزاری آیینهای چهارشنبه آخر سال وجود ندارد.“
به گزارش “ایران خبر”، نیروهای نظامی و انتظامی استان کردستان نیز از روز یکشنبه به حالت آماده باش کامل در آمده اند. هدف از آماده باش نیروهای مسلح مستقر در کردستان که براساس مصوبه شورای تامین استان به اجرا در آمده، جلوگیری از برگزاری آیینهای چهارشنبه سوری و شب عید در شهرهای مختلف کردستان است.
براساس این آماده باش مرخصی کلیه کارکنان نظامی اعم از ستادی و عملیاتی لغو شده و تا پایان نوروز به هیچیک از پرسنل نظامی مرخصی داده نمی شود. براساس مصوبه شورای تامین کنترل شهرهای استان کاملا در اختیار نیروهای سپاه “بیت المقدس” کردستان است و به همین دلیل این نیروها اختیار دارند بدون نیاز به هماهنگی با سایر نیروهای مسلح یا امنیتی اقدام به دایر کردن پستهای بازرسی و دستگیری افراد کنند. همچنین گفته می شود که این نیروها می توانند بدون نیاز به حکم مراجع قضایی به منازل مردم وارد شوند.بر اساس گزارش های رسیده از استان کردستان، نیروهای سپاه از شامگاه روز یکشنبه یازدهم اسفند در محلات غفور، عباس آباد؛ کانی کوزله، چهار راه ژاندارمری، میدان بسیج و بلوار پاسداران، برای بازرسی خودروها، پستهای بازرسی موقت ایجاد کرده اند. همزمان ماموران انتظامی در سایه حضور نیروهای سپاه برخورد با مردم و بخصوص جوانان را تشدید و اقدام به بازداشت دختران و پسران جوان به بهانه های مختلف کرده اند.گفته می شود که همه ی این افدامات از حمایت کامل استاندار کردستان و دستگاه قضایی استان برخوردار است و برای صدور حکم بازداشت و انتقال بازداشت شدگان به زندان های مرکزی، شعبه ویژه ای با قاضی در نظر گرفته شده است. از سوی دیگر نیروی انتظامی و سپاه “بیت المقدس” کردستان همسو با هم ولی به صورت جداگانه اقدام به بازداشت فروشندگان مواد محترقه و ضبط اموال آنان می کنند. شیوه برخورد با فروشندگان وخریداران مواد محترقه بسیار شدید گزارش شده است. نیروی انتظامی همزمان با این طرحها طرح احضار افراد معتمد و سرشناس محلات را در دستور کار قرار داده و با احضار آنان به مراکز انتظامی و بخصوص دایره آگاهی اقدام به اخذ تعهد مبنی بر جلوگیری از برگزاری آیین چهارشنبه سوری در محلات می کند.