مردم ایران روز گذشته با حضور در خیابان های تهران و دیگر شهرهای کشور، رهبر جمهوری اسلامی را دیکتاتور خواندند و اعلام کردند بعد از حسنی مبارک و بن علی، نوبت سید علی است که برود.
معترضان به انتخابات مخدوش 22 خرداد سال گذشته شعار میدادند: “سید علی حیا کن، مبارک رو نگاه کن” و “مبارک، بن علی، نوبت سیدعلی” آنان شب نیز به پشت بام ها رفتند و حرکت اعتراضی صبح خود را با سر دادن فریاد مرگ بر دیکتاتور پی گرفتند.
میرحسین موسوی و مهدی کروبی، مخالفان دولت محمود احمدی نژاد برای تظاهرات دیروز فراخوان داده بودند. فراخوانی که در قالب نامه به وزارت کشور برای اخذ مجور منتشر شده بود؛اماجمهوری اسلامی که اعتراض را حق مردم مصر دانسته و انقلاب مصر را تداوم انقلاب 57 ایران خوانده بود با ارائه مجوز به مردم ایران برای اعلام حمایت از مردم مصر و تونس مخالفت کرد. با این حال مردم ایران دیروز به خیابان ها آمدند آن هم در شرایطی که میرحسین موسوی و مهدی کروبی در خانه های خود محبوس شده بودند و اجازه خروج از منزل را نیافتند.
گزارش شاهدان عینی و خبرنگاران “روز” از ضرب و شتم شدید مردم در خیابان های تهران و شلیک گلوله های ساچمه ای، پیت بال، گاز فلفل و گاز اشک آوربه سوی مردم حکایت دارد.
براساس این گزارش ها، دو نفر براثر اصابت گلوله زخمی شده اند و یک نفر جان باخته است. فیلمی که در یوتیوب منتشر شده جوانی را نشان میدهد که از ناحیه پا زخمی شده و روی زمین افتاده است.
ویدئوهای دیگر از تهران نشان میدهند که مردم تا ساعاتی از شب با روشن کردن آتش در خیابان ها حضور داشتند.
جلوگیری از حضور موسوی و کروبی در راهپیمایی
میرحسین موسوی و مهدی کروبی که علیرغم مخالفت حکومت با ارائه مجوز راهپیمایی، حاضر به لغو تجمع دیروز نشده بودند موفق به حضور در این راهپیمایی نشدند.
تمامی راههای ارتباطی رهبران جنبش سبز از روزها پیش قطع شده بود. روز گذشته وب سایت کلمه که دیدگاههای میرحسین موسوی را منتشر میکند گزارش داد کوچه بن بستی که منزل میرحسین موسوی و زهرا رهنورد در آن قرار دارد توسط ماشین پلیس مسدود شده وامکان رفت و آمد وجود ندارد.
براساس این گزارش به محافظان میرحسین موسوی دستور داده شده بود که حق خروج از مقر خود را ندارند و سوئیچ اتومبیل میرحسین موسوی نیز توسط ماموران امنیتی ضبط شده بود.
موسوی و رهنورد قصد داشتند به صورت پیاده به مردم تجمع کننده بپیوندند که ماشین ون پلیس، با بستن کوچه محل سکونت آنها، مانع از خروج و پیوستن آنها به مردم شد.
آن سوتر مهدی کروبی نیز که از روز پنج شنبه در حصر خانگی قرار گرفته و تمام تلفن های ارتباطی او نیز قطع شده موفق به خروج از منزل نشد و ماموران امنیتی از خروج فاطمه کروبی نیز جلوگیری کردند.
برخی گزارش ها نیز از تحت محاصره بودن منازل سید محمد خاتمی و عبدالله نوری در روز گذشته جهت جلوگیری از خروج آنها از منزل و پیوستن به مردم خبر میدهند.
علیرغم ایجاد محدودیت ها برای رهبران جنبش سبز که به عدم حضور آنها در راهپیمایی دیروز منجر شد، صدها هزار تن از مردم به خیابان ها آمدند و شعار “مرگ بر دیکتاتور” سر دادند.
تهران علیه دیکتاتور
هرچند روز گذشته شاهدان عینی و خبرنگاران حاضر در تهران از کم بودن نیروهای امنیتی و نظامی نسبت به روزهای درگیری های بعد از انتخابات 88 سخن می گفتند اما با افزایش مردم معترض در خیابان، بر میزان نیروهای امنیتی نیز افزوده شد.
خبرنگاران “روز” گزارش کرده اند: نیروهای نظامی سعی میکردند از شکل گیری هسته اولیه تجمع مردمی جلوگیری کنند و اجازه ندهند دسته های چند هزار نفری مردم به هم بپیوندند.
اکثر شاهدان عینی و خبرنگارانی که دیروز در تهران حضور داشتند گزارش داده اند که نیروهای نظامی تمام توان را به کار می بردند که از رسیدن مردم به میدان آزادی و پیوستن آنها به هم جلوگیری کنند.
خبرنگاران “روز” می گویند: “نیروهای نظامی علاوه بر اسلحه مخصوص شلیک گاز اشک آور، دو مدل اسلحه دیگر هم داشتند، یکی ساچمه ای بود که می زدند و طرف می افتاد بعد با باتوم به جان او می افتادند و یکی هم اسلحه شلیک توپ های پینت بال بود که هم رنگی است و هم درد شدیدی دارد.”
براساس این گزارش لباس شخصی هااکثرا روی موتور بودند و به صورت دسته ای و گروهی حرکت می کردند؛امانیروی انتظامی در میادین و در کنار نیروهای گارد مستقر بود و بیشتر حمله ها از سوی لباس پلنگی های سپاه و نیروهای سیاه پوش گارد صورت می گرفت.
یک روزنامه نگار در تهران به “روز” می گوید: جمعیتی که آمده بودند هم تعداد شان بسیار زیاد بود هم اینقدر با انگیزه بودند که خودشان هم تعجب میکردند اما نکته جالب این بود که کسی کاری به محمود احمدی نژاد نداشت و همه مردم رهبر را نشانه رفته بودند و شعارها علیه رهبر بود.
در همه ویدئو هایی هم که از وقایع دیروز منتشر شده مردم علیه آیت الله خامنه ای شعار میدادند؛ تنها در یک ویدئو مردم “محمود خائن آواره گردی” را می خواندند.
یک روزنامه نگار دیگر در تهران که شاهد عینی وقایع دیروز بود به روز می گوید: “من از سمت ایرانشهر به خیابان انقلاب رفتم جمعیت خیلی زیادی توی پیاده روها بود. نیروهای موتور سوار هم توی خیابون مانور می دادند. جمعیت با شعار الله اکبر از پیاده روها توی خیابون امدند و موتورسوارها چون کم بودند ترجیح دادند نزدیک نشوند. مردم شروع به شعار دادن کردند و “سیدعلی حیا کن مبارک و نگاه کن”، “مرگ بر دیکتاتور” و “مبارک، بن علی، نوبت سید علی” می گفتند که گروه کوچک موتورسواران با یک گروه بزرگتر امدند توی جمعیت و سعی کردند جمعیت را دوباره به پیاده روها ببرند”.
به گفته این شاهد عینی نیروهای موتور سوار با باتوم مردم را مورد ضرب و شتم قرار میدادند.
او می گوید وقتی به همراه جمعیت به خیابان کارگر شمالی رسیده اند، دود زیاد بوده و نیروهای نظامی به سوی مردم گاز اشک آور شلیک کرده بودند.
این شاهد عینی می گوید: سر خیابان فرصت متوجه شدیم که میدان دست گارد است؛ پیچیدیم در فرصت و از خیابان های موازی آزادی رفتیم. سر تقاطع ها گروه های چهارپنج نفره از مردم را می دیدیم که بعد از حمله به فرعی ها امده بودند و دنبال راهی می گشتند که دوباره به مسیر اصلی برگردند و حوالی خیابان دامپزشکی دوباره تجمع شکل گرفت آنجا هم گاز اشک آور زدند.
دیگر خبرنگار روز گزارش میدهد که: “نیروی انتظامی در معابر اصلی و میدان ها مستقر شده بودند و گارد سیاهپوش و نیروهایی که لباس پلنگی برتن و نقاب سیاه بر سر داشتند به شدت مردم را مورد ضرب و شتم قرار میدادند”.
بر اساس این گزارش نقاب سیاه این نیروها، کلاه بافتنی های سیاهی بود که فقط دو چشمان آنها را نشان می داد.
یک شاهد عینی از میدان توحید به روز می گوید: ما روی پل عابر پیاده سر چمران در میدان توحید ایستاده بودیم و داشتیم تماشا می کردیم. بیش از 50 تا 60 موتور سوار با سر و صدای زیاد “حزب الله ماشاالله” می گفتند و ویراژ میدادند. ماشین هایی که از شمال به جنوب ستارخان در ترافیک و پشت چراغی که سبز نمی شد ایستاده بودند، شروع به زدن بوق ممتد کردند و ماشین های سمت دیگر نیز همین کار را کردند. یکباره موتور سوارها، پیاده شدند و با باتوم به سمت ماشین ها رفتند و شروع به تهدید کردند. با باتوم به ماشین ها می کوبیدند و فریاد می زدند.
وی می افزاید: دنبال یک نفر کردند که او را بگیرند، آن فرد دوید و از روی پل بالا آمد. یکی از موتورسوارها داد زد بیا پایین. اما آن فرد نرفت و یکباره آن موتور سوار اسلحه را سمت پل گرفت و با تفنگ ساچمه ای وسط جمع شلیک کرد.گلوله به بدنه فلزی پل خورد و مثل آتش جوشکاری ریخت. مردم روی پل دویدند. موتور سوار میخواست حمله کند که بقیه افراد گارد جلواو را گرفتند. در اصل جمعیت اینقدر زیاد بود که جرات نکردند حمله کنند.
توحید، میدان جنگ بود
خبرنگاران روز در توصیف وضعیت روز گذشته میدان توحید گفته اند: میدان توحید مثل میدان جنگ بود.
به گفته آنها مردم سطل های زباله بزرگ را آتش زده بودند. یک شاهد عینی به روزمی گوید: “بالاتر از میدان توحید یکی از سطل ها آتش زده شده بود و ماموران دور آن مانور می دادند که کسی به ان محدوده نزدیک نشود. چندبار با مانور موتور آن محدوده را خالی کردند تا آتش نشانی برسد و خاموش کند”.
او می افزاید: موتور سوارها خیلی وحشیانه می امدند و رد می شدند. کم مانده بود مردمی را که کنار ستارخان منتظر تاکسی بودند با موتور زیر بگیرند. از مسیر خلاف جهت و به صورت گروهی می امدند و با سرعت زیاد و مردم را عقب می راندند. مردم اگر عقب نمی کشیدند واقعا زیر این موتورها له می شدند.
به گفته شاهدان عینی و خبرنگاران “چند نفر را بازداشت و با موتور برده اند؛ یعنی یک نفر جلو موتور نشسته بود، بعد لباس فرد بازداشت شده را روی سرش می کشیدند و یک نفر هم عقب می نشست و فرد بازداشت شده بین این دو نفر و او را با خود می بردند. تعدادی از بازداشت شدگان را نیز رابا ماشین های ون بردند”.
یک شاهد عینی از میدان توحید به روز می گوید: توحید دست مردم بود، مردم نرده ها را کنده و با آن خیابان ها را بسته بودند. جمعیت خیلی زیاد بود.همه هم “مرگ بر دیکتاتور، مرگ بر خامنه ای” و “مرگ بر اصل ولایت فقیه” می گفتند. از توی کوچه ها یگان ویژه سنگ و بعد گاز اشک آور زدند. صدای تیر اندازی می آمد اما نزدیک که شدیم دیدیم ساچمه و پیت بال می زنند.
مردم هماهنگ بودند
گزارش ها از هماهنگ بودن مردم بدون اینکه تشکل خاصی وجود داشته باشد حکایت دارد. شاهدان عینی می گویند: گروه های مختلف مردم به هم که می رسیدند از اوضاع خیابانهای بالا و پایین می پرسیدند و تبادل اطلاعات می کردند خصوصا جوان ها بدون اینکه از قبل همدیگر را بشناسند. فضا بسیار تاثیر گذار بود. همه جور آدمی بودند از هر سنی آمده بودند و از هر قشری. جالب بود که پدری با دخترش آمده بود؛ زنی با شوهرش یا پسری با مادرش و…. برخی می گفتند باید شب را در خیابان بمانیم، ما چه چیزی از مردم مصر کم داریم که 18 روز ایستادند و نتیجه گرفتند. برخی دیگر می گفتند باید فردا بیاییم و با هم قرار می گذاشتند.
یک شاهد عینی دیگر به روز می گوید: مردم می گفتند سمت چپ گاز اشک آور است و سمت راست باتوم برقی. کدام را انتخاب کنیم و برویم؟ یعنی در اصل مردم آمده بودند و حاضر بودند که اگر لازم شد هزینه بدهند. ترس نداشتند اما محتاط بودند که بازداشت نشوند و گیر نیفتند.
به گفته او، نیروهای لباس شخصی با لباس های مد روز و صورت اصلاح شده در میان مردم حضور داشتند اما خیلی راحت توسط مردم شناسایی می شدند؛البته مردم برخورد خاصی نمی کردند و فقط به همدیگر نشان می دادند و می گفتند طرف مامور است مراقب باشید.
دیروز ایستگاههای مترو هم بسته بود. یک شاهد عینی می گوید: “موتور سوارها هدف اصلی شان این بود که نگذارند مردم به هم بپیوندند. در ایستگاه بی ار تی می چرخیدند و تهدید می کردند که بروید و نایستید. نکته اصلی که من دیدم جدا از یگان ویژه ناجا، این بود که عمده نیروهایی که مردم را میزدند و و وحشی بازی در می اوردند از بسیجی های فعال بودند؛ یعنی اعضای فعال بسیج محلات و همچنین نیروی زمینی سپاه که با لباس های خاکیشان کاملا مشخص بودند”.
یک شاهد عینی دیگر که در پارک اوستا حضور داشته به روز می گوید: گاز اشک آور زده بودند و نمیشد جلو رفت. رفتم توی پارک اوستا نشستم بعد یگان ریخت و ورودی پارک را بست. هر کسی هم در پیاده رو بود فرستاد توی پارک. نمی گذاشتند مردم به پیاده رو برگردند. مردم هم در پارک شروع به شعار دادن کردند که”مبارک رفت، تو هم میری” و “اینجا با موتور، اونجا با شتر، مرگ بر دیکتاتور” که یکباره موتور سواران ریختند توی پارک و شروع به زدن مردم کردند.
یک شاهد عینی دیگر از نواب به روز می گوید که در این منطقه یک دسته از نیروی زمینی سپاه
با موتور و سر و صدا زیاد ویراژ می دادند و فریاد میزدند “حیدر حیدر”. خشونت زیاد بود؛ خیلی سنگ پراکنی کردند.جالب اینکه مردم سنگ نمی زدند و این نظامی ها بودند که به مردم سنگ می زدند.
او می افزاید: یک گروه از این موتورسواران که بین اتوبوس های بی ار تی گیر کرده بودند، با خودشان دعوایشان شد. یعنی پیاده شده بودند و جر و بحث و دعوا می کردند. مردم هم شروع به شعار دادن کردند و آنها سریع سوار شدند و به مردم حمله کردند.
در هنگام تنظیم این گزارش تجمع مردمی پایان یافته اما گروههای پراکنده مردم در حوالی میدان آزادی و انقلاب حضور داشتند.
یک نفر کشته شد
رسانه های حکومتی که تا عصر درباره تظاهرات مردمی سکوت اختیار کرده بودند به صورت هماهنگ مدعی “تیراندازی عوامل فتنه و منافقین مزدور به مردم” شده اند.
این در حالیست که براساس گزارش شاهدان عینی یک نفرتوسط لباس شخصی ها و با کلت کمری درخیابان کارون از ناحیه پا و دو نفر دیگر در حوالی خیابان دامپزشکی از سوی لباس شخصی ها هدف گلوله قرار گرفته و زخمی شده اند.
رجانیوز، جهان نیوز و خبرگزاری فارس خبر داده اند که یکی از زخمی ها جان باخته است. از هویت زخمی ها و فرد جان باخته و وضعیت آنها خبری در دست نیست.
شهرستان ها
دیروز مشهد، رشت، کرمانشاه، اصفهان، شیراز نیز همچون تهران شاهد حضور مردم در خیابان ها و فریاد “مرگ بر دیکتاتور” بود.
براساس گزارش خبرنگاران “روز” در این شهرها نیز همچون تهران، حکومت با تدابیر امنیتی شدید تلاش داشت از به هم پیوستن مردم و ایجاد هسته اصلی تجمع جلو گیری کند.
خبرنگار روز از رشت گزارش داده است که مرکز تجمع در این شهر خیابان مطهری بود و مردم شعار میدادند “سید علی، مبارک، پیوندتان مبارک” و “مرگ بر دیکتاتور”. در منطقه گلسار رشت نیز تجمعاتی صورت گرفته است.
یک شاهد عینی از رشت به روز می گوید: تجمع تقریبا از ساعت 4 شروع شد. همه جا پر از نیروهای لباس شخصی و پلیس بود و به هر کسی مشکوک می شدند سریع برخورد میکردند. در خیابان مطهری شعارها که شروع شد گاز اشک آور زدند. من بازداشت 6 نفر را در خیابان مطهری دیدم؛ در گلسار هم 4 نفر بازداشت شده اند.
به گفته این شاهد عینی خیابان مطهری مملو از ماشین های الگانس پلیس و مامور بود و حدود ساعت 6 پلیس به خاطر ترافیک شدید این خیابان را بست و قصد داشت مردم را متفرق کند اما مردم همچنان در پیاده روها حضور داشتند و شعار میدادند.
این شاهد عینی می افزاید: لباس شخصی ها در مقابل مسجد بادی اله خیابان مطهری جمع شدند و به شعار دادن علیه میرحسین موسوی و مهدی کروبی پرداختند که مردم شروع به هو کردن آنها کردند و شعار “مرگ بر دیکتاتور، زندانی سیاسی آزاد باید گردد و سید علی مبارک پیوندتان مبارک” سر دادند.
مشهد
در مشهد نیز صحنه های مشابهی وجود داشت. یک شاهد عینی از مشهد به روز می گوید: در مشهد در سطح شهر انگار یک چیزی شبیه حکومت نظامی جریان داشت؛ سکوت بود، اما در سه راه راهنمایی و پارک ملت مردم جمع شده بودند. وقتی جمعیت زیاد می شد مردم شعار میدادند. این شاهد عینی از بازداشت تعدادی از مردم خبر میدهد.
او می گوید: سوار بر موتور به مردم حمله و مغازه داران آن اطراف را مجبور کردند زودتر تعطیل کنند.
همزمان یک شاهد عینی دیگر از دانشگاه فردوسی مشهد خبر میدهد که در مقابل دانشکده فنی این دانشگاه دانشجویان تجمع و شروع به سر دادن شعار کرده بودند اما با حمله نیروهای حراست دانشگاه مواجه و چند تن از دانشجویان بازداشت شده اند.
شیراز و اصفهان
راهپیمایی در شیراز از ساعت ۳ شروع شد و کم کم به جمعیت افزوده شد. در اولین ساعت تجمع خبری از مامورین و لباس شخصیها نبوداما بر اساس گزارش های مختلف با جمع شدن جمعیت بر تعداد مامورین امنیتی و لباس شخصیها افزوده شد. جمعیتی بالغ بر ۲۰ هزار نفر که خیابانهای ملاصدرا، نمازی تا فلکه دانشجو را پر کرده بود. نیروی انتظامی در این شهر نقش حاشیهای داشت اما لباس شخصیها با مردم درگیر میشدند.به دنبال این درگیری هاو شلیک گاز اشگ اور
یک نفر چشمانش دچار سانحه شد و چندین نفر هم به شدت زخمی شدند.
بسیجیها برای قدرت نمایی جمع شده بودند و شعار مرگ بر ضد ولایت فقیه را سر میدادند که از سوی مخالفان با شعار مرگ بر دیکتاتور و هو زدن پاسخ میگرفتند.
وب سایت کلمه نیز گزارش داده است که دانشجویان دانشکده مهندسی شماره دو شیراز، در پی فراخوان موسوی و کروبی برای تظاهرات ۲۵ بهمن، تجمع خود را دیروز ساعت ۱۵ و ۳۰دقیقه در مقابل در اصلی این دانشکده آغاز کردند و سپس به خیابان ملاصدرا وارد شدند و با پیوستن به مردم معترض شیراز در این خبابان، تظاهرات گسترده ای را شکل دادند
دانشجویان شعار می دادند دانشجو می میرد، ذلت نمی پذیرد/ نصرمن الله به فتح قربب، مرگ بر این دولت مردم فریب/مرگ بر دیکتاتور. نیروی انتظامی که در محل تظاهرات حضور داشت برخوردی با مردم و دانشجویان انجام نداد که در مقابل مردم فریاد زدند: نیروی انتظامی تشکر، تشکر.
همین گزارش حاکی است با ادامه تظاهرات، گارد یگان ویژه در محل حضور پیدا کرد و اقدام به ضرب وشتم مردم و دانشجویان کرد.این نیروها همچنین برای پراکندن مردم اقدام به شلیک هوایی کردند
تظاهرات مردم در ساعت ۱۷و ۳۰ دقیقه به میدان نمازی رسید که در این موقع تجمع کنندگان یکصدا شعار دادند: یا حسین، میرحسین.
گزارش ها حکایت از ادامه تظاهرات تا ساعت هجده و سی دقیقه و پس از آن دارد.
این گزارش از اصفهان نیز خبر میدهد که هزاران نفر از مردم اصفهان در خیایان انقلاب این شهر و سی و سه پل تجمع در پاسخ به فراخوان میرحسین موسوی و مهدی کروبی برای برگزاری تجمع اعتراضی در حمایت از مردم مصر و تونس و دیگر ملتهای منطقه تجمع کردند.چند هزار نفر از مردم شیراز نیز در پاسخ به این فراخوان در خیابان ملاصدرای این شهر تجمع کردند.
مردم معترض در تظاهرات مسالمت امیز خود شعارهای الله و اکبر، مرگ بر دیکتاتور و یا حسین -میرحسین سر داده اند اما با خشونت شدید نیروهای پلیس و لباس شخصی روبرو شدند.
ماموران امنیتی و انتظامی در یورش مکرر به مردم در اصفهان و شیراز سعی کردند مردم معترض را پراکنده کنند.این نیروها در حمله به مردم از باتوم و گاز اشک آور استفاده و تعدادی از مردم را نیز مجروح کرده اند.
کرمانشاه
روانیوز نیز از وجود تدابیر شدید امنیتی در چهار راه ها ومیادین اصلی کرمانشاه خبر داده است.
شاهدان عینی در کرمانشاه می گویند شمار زیادی از ماموران یگان ویژه و نیروهای لباس شخصی در محل ساختمان استانداری سابق، واقع در میدان مصدق مستقر شده بودند.
این گزارش می افزاید نیروهای نظامی و انتظامی همچنین در مسیر خیابان دبیراعظم تا انتهای چهاراره اجاق در حال تردد بودند.
حضور پررنگ نیروهای امنیتی جهت جلوگیری از هر گونه تجمع اعتراضی شهروندان ساکن کرمانشاه در حمایت از تجمع مردم در تهران در 25 بهمن ماه صورت گرفته است.