اسکات پیترسون
از موتورهای تولید برق به خط شده در پیاده روها تا از کار افتادن یخچال ها به خاطر قطع برق، ایرانی ها در بحران انرژی گرفتار شده اند که به گفته کارشناسان خارجی و ایرانی، تنها به کمک انرژی هسته ای در درازمدت قابل حل و فصل است. اما سوء ظن غرب به نیت ایران برای دراختیار گرفتن تسلیحات هسته ای، رویاروئی این کشور با سازمان ملل و تحریم های آمریکا را بدنبال داشته است.
برای بسیاری از ایرانی ها، تصمیم شنبه گذشته برای برقراری تجارت هسته ای با هند، نمونه ای از استاندارد دوگانه محسوب می شود. تصمیم گرفته شده از سوی گروه تأمین اقلام هسته ای (ان اس جی ) برای نادیده گرفتن ممنوعیت معامله هسته ای با هند- کشوری که در سال 1974 به آزمایش هسته ای دست زد و هرگز پیمان منع تکثیر سلاح های هسته ای را امضاء نکرده و اجازه بازدید بازرسان خارجی را از تأسیسات خود نمی دهد- مشوقی برای تهران خواهد بود تا از تعلیق غنی سازی اورانیوم خودداری کند و حتی برای تولید بمب تحریک شود.
میر جاویدانفر، یکی از نویسندگان کتاب «ابوالهول هسته ای تهران» که در اسرائیل زندگی می کند، می گوید: «تصمیم ان اس جی به افراطی ها می گوید... شما باید دو کار را بکنید: اول اینکه بمب بسازید. سپس با آمریکائی ها دوست باشید و آنگاه حق قدرت هسته ای بودن و خریدن هرچه بخواهید را بدست می آورید.»
آقای جاودانفر می گوید دفعه بعد که سیاستمداران در صحنه سیاسی با رهبر عالی ایران آیت الله سید علی خامنه ای «درباره محاسن تعلیق در ازای مزایای ادامه دادن مسیرصحبت می کنند، طرفداران ادامه کار از هند به عنوان شاهد مثال خود استفاده خواهند کرد.»
او گفت از سیاست که بگذریم، «خواست ایران برای دراختیار گرفتن انرژی هسته ای توجیه پذیر است. برای ایران خیلی مهم است که منابع دیگرانرژی – خصوصاً از نوع غیر نفتی و غیر گازی- را در اختیار داشته باشد.»
ایران صاحب یکی از بزرگترین منابع نفت و گاز دنیاست. اما افزایش مصرف جریان برق، یارانه های سربه فلک کشیده، اصراف و خشکسالی باعث شده برق در این کشور بین دو تا چهار ساعت در روز در ساعات اوج مصرف قطع شود.»
مسؤولان انرژی می گویند ظرف 15 سال گذشته مصرف انرژی سالانه 8 تا 10 درصد افزایش داشته، درحالیکه توان ذخیره ای کم است. آنها محاسبه کرده اند که در سال جاری به 37,000 مگاوات برق احتیاج دارند درحالیکه دچار 2,000 تا 3,000 مگاوات کمبود هستند.
قرار است رآکتور ساخت روسیه در بوشهر 1,000 مگاوات برق تولید کند اما همچنان با تأخیر در بازگشائی روبرو است و ممکن است تا پایان امسال وارد مدار نشود.
محمد احمدیان معاون وزیر نیرو در 11 سال گذشته که تحصیلکرده انگلستان است و اکنون مشاور وزیر است، می گوید: «در چند تابستان گذشته ما بر روی لبه دیوار حرکت کرده ایم.» قرار است توربین های گازی و برخی نیروگاه های محلی ظرف سال های آینده وارد چرخه شوند.
سازمان انرژی هسته ای ایران در ماه اوت با شش شرکت داخلی قراردادی به امضاء رساند تا مراکز مناسب تأسیس نیروگاه های جدید هسته ای را معرفی نمایند. مقامات از ساخت 19 نیروگاه جدید 1000 مگاواتی صحبت می کنند.
آقای احمدیان گفت: «ما نیاز جدی به انرژی هسته ای داریم.» او اضافه کرد جدول تهیه شده از سوی آژانس بین المللی انرژی هسته ای که نیازهای همه کشورها در زمینه انرژی را ترسیم نموده، نشان می دهد ایران در آینده به «تعداد قابل توجهی» نیروگاه هسته ای نیاز دارد.
او گفت: «ما به دلیل نیازمان و مزایای انرژی هسته ای هنوز بدنبال آن هستیم. ما به آن دست خواهیم یافت.»
اما هرگونه راه حل هسته ای به زمان دوری در آینده مربوط می شود. از سوی آمریکا روسیه، چین، فرانسه، انگلستان و آلمان بسته ای از مشوق ها به ایران پیشنهاد شده که در قبال تعلیق غنی سازی اورانیوم، امکان دراختیار گرفتن دانش فنی صلح آمیز هسته ای را اعطا می کند. مقامات ایران اعلام کرده اند که هرگز از غنی سازی اورانیوم دست برنخواهند داشت، و گفته اند اروپائی ها در جریان وقفه های قبلی در غنی سازی هرگز به قول خود عمل نکرده اند.
یک دیپلمات غربی در تهران گفت: «مشخص است که ایران غنی سازی را برای مدت سه سال متوقف کرد اما چیزی عایدش نشند، حالا هم می بینند هند دانش فنی را بدست می آورد. می پرسند چرا ما تنها کشوری هستیم که نباید این کار را بکنیم؟»
به نظر می رسد ایران در بحران انرژی همیشه رو به عقب حرکت کرده است: کمبود گاز در سرمای زیر صفر زمستان قبل نارضایتی کشوری را فراهم آورد. این تابستان هم کمبود برق، موتورهای تولید برق را در پیاده روها به صف کشید و تصویری را ایجاد کرد که بیشتر در عراق و افغانستان به چشم می خورد.
یک کارشناس در تهران می گوید: «اگر بتوانیم دانش فنی هسته ای را که عملاً ایمن و مقرون به صرفه باشد در اختیار بگیریم، منطقی خواهد بود زیرا دوام خواهد داشت. درحال حاضر، کاری که ما می کنیم بسیار هزینه بر است ... و زمان بسیار طولانی لازم است تا (انرژی لازم) بدست بیاید.»
منبع: کریستین ساینس مانیتور- 9 سپتامبر