هلن کوپر
پس از اینکه محمد البرادعی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی با هشداری بجا اعلام کرد که “دیوانه های جدیدی” خواستار اقدام نظامی بر علیه ایران هستند، رایس وزیر امور خارجه آمریکا تلاش کرد هرگونه حس تفرقه و اختلاف میان اعضای دولت بوش را در مورد ایران کم اهمیت جلوه دهد.
رایس اظهار داشت: “رئیس جمهور آمریکا روشن کرده است که ما در مسیری قرار داریم که یک مسیر دیپلماتیک است. این سیاست مورد حمایت همه اعضای کابینه و معاون رئیس جمهوری آمریکا است.”
اظهارات رایس در حالی صورت گرفت که مقامات بلندپایه وزارت امور خارجه آمریکا نسبت به گزارش های اعضای دفتر دیک چنی معاون رئیس جمهوری آمریکا ابراز ناخرسندی کرده بودند. در این گزارش ها آمده است، آقای چنی معتقد است که روش دیپلماتیک در مورد ایران بی فایده است و وی به دنبال راههایی برای متقاعد کردن جرج بوش در خصوص رویارویی نظامی با ایران است.
رایس در یک کنفرانس خبری اظهار داشت، آقای چنی از استراتژی وی در خصوص تلاش برای حل دیپلماتیک اهداف هسته ای ایران حمایت می کند. در همین حال یک مقام بلندپایه دولت آمریکا نیز منکر هرگونه اختلاف عمیق و ریشه ای میان رایس و چنی بر سر ایران شده است.
این مقام افزود: “معاون رئیس جمهور لزوما ً مسئول هر چیزی که از دهان هر یک از اعضای دفترش بیرون می آید، نیست.” گزارش های مربوط به اظهارات جنگ افروزانه اعضای دفتر چنی، دیپلمات های اروپایی را به وحشت انداخته اند. برخی از این دیپلمات ها نگرانند که نزاع بر سر برنامه هسته ای ایران به تصمیم گیری دولت بوش در خصوص توسل به زور بر علیه ایران بیانجامد.
برخی از کسانی که با اعضای دفتر دیک چنی مصاحبه کرده اند، نکات عمده این گزارش ها را تأیید کرده اند و گفته اند، برخی از این اظهارات جنگ افروزانه توسط دیوید و رمسر مقام اسبق پنتاگون که اکنون معاون اصلی چنی در امور امنیت ملی است، ایراد شده اند.
محمد البرادعی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در مصاحبه ای با پخش رادیو بی بی سی اظهار داشت، نمی خواهد شاهد جنگ دیگری همانند جنگی باشد که هنوز چهار سال پس از هجوم نظامی آمریکا در عراق شعله می کشد. البرادعی خاطر نشان کرد: “شما نمی خواهید استدلال های بیشتری برای دیوانه های جدیدی بیاورید که می گویند برویم ایران را بمباران کنیم. من هر روز که از خواب بیدار می شوم، می بینم 100 عراقی که غیرنظامیان بیگناه هستند، در حال مرگند.”
البرادعی که به قدرت های غربی تأکید کرده است، موضوع غنی سازی محدود اورانیوم در خاک ایران را مورد بررسی قرار دهند، از سوی مقامات دولت بوش مورد انتقاد قرار گرفته است. این مقامات معتقدند، البرادعی صرفا ً باید به موضوع نظارت برنامه هسته ای ایران بپردازد و سیاست دیپلماتیک را به عهده شش کشوری بگذارد که برای مقابله با اهداف هسته ای ایران با یکدیگر متحد شده اند.
تنی چند از مقامات اروپایی و غربی نیز در مورد احتمال نزدیک شدن “خط قرمز” دیک چنی ابراز نگرانی کرده اند. یک مقام اروپایی با اشاره به وزارت امور خارجه آمریکا اظهار داشت: “ما کاملا ً باور داریم که فاگی باتم به راه حل دیپلماتیک متعهد است، اما برخی نگرانی ها در مورد دفتر معاون رئیس جمهور وجود دارد. “
البرادعی در مصاحبه با پخش رادیو بی بی سی اظهار داشت، کسی نمی تواند “دانش را بمباران کند.” وی در پاسخ به این سوال که “دیوانه های جدید” چه کسانی هستند، گفت: “آنهایی که نقطه نظرات افراطی دارند و می گویند تنها راه حل، تحمیل اراده ما به واسطه زور است. “
منبع: نیویورک تایمز، 4 ژوئن، 2007