همزمان با سئوال علی مطهری از وزیر دادگستری درباره پرونده حصر و مرجع صدور چنین حکمی٬ یکی از فرزندان موسوی و رهنورد خبر از ملاقات با آنها داده و از وضعیت جسمانی زهرا رهنورد ابرازنگرانی کرده است.
شب گذشته نرگس موسوی٬ فرزند میرحسین موسوی و زهرا رهنورد٬ در صفحه فیسبوک خود نوشت که با پدر و مادر خود ملاقات داشته است. براساس نوشتههای نرگس موسوی “روند درمان پدر در جریان است و این را باید بگویم نگرانی ما تا تکمیل روند درمان ایشان ادامه دارد و البته امیدواریم خللی در این مسیر ایجاد نشود”.
نرگس موسوی اما درباره وضعیت زهرا رهنورد هشدار داده است: “اما متاسفانه برای وضعیت جسمانی مادر زندانیمان نگرانیهای جدی وجود دارد که حاصل سختگیری و اهمالی است که در حق ایشان در طول این سه سال شده است”.
پیش از این نیز چندین بار اخباری درباره وضعیت جسمانی زهرا رهنورد منتشر شده بود. از آنجمله کاهش وزن ناگهانی که باعث نگرانی خانوادهی رهنورد شده بود. با این حال توضیحی از سوی مسوولان امنیتی درباره وضعیت جسمانی وی منتشر نشده و خبری نیز درباره تحت درمان قرار گرفتن او وجود ندارد.
همزمان فاطمه راکعی٬ عضو جبهه مشارکت و نماینده مجلس ششم٬ در گفتوگویی با وبسایت خبر آنلاین - نزدیک به علی لاریجانی - درباره وضعیت حصر زهرا رهنورد گفت: “بارها در مورد این که چرا ایشان [زهرا رهنورد] آزاد نمیشوند پرسیدهام و به من گفته شده که ما مشکلی با بیرون آمدن و آزادی ایشان نداریم و گفتهایم مثل خانم کروبی شما هم آزادید که بیرون بیایید، اما خودش موافقت نمیکند و میگوید میخواهم کنار مهندس بمانم”.
از سوی دیگر٬ علی محمد دستغیب٬ مرجعتقلید و نماینده مجلس خبرگان٬ با ارسال نامهای سرگشاده خطاب به حسن روحانی٬ ضمن دفاع از موسوی٬ کروبی و رهنورد خواستار تلاش رییسجمهوری برای رفع حصر از آنها شد.
دستغیب در نامه خود به روحانی نوشت: “خوب میدانید که شعار مردم پس از اعلام نتیجه انتخابات یاحسین میرحسین بود؛ یعنی رای بالای شما مدیون جناب مهندس میرحسین موسوی بود چون شما را طرفدار دانسته و امیدوار بودند که در آزادی ایشان و جناب کروبی و خانم رهنورد و سایر زندانیان سیاسی اقدام موثر کنید”.
در تحولی دیگر علی مطهری٬ نماینده مجلس٬ دو سوال از مصطفی پورمحمدی٬ وزیر دادگستری٬ مطرح کرد. سوالهایی درباره حصر موسوی و کروبی و اتفاقهایی که در بند ۳۵۰ زندان اوین رخ داد. با این حال مطهری از پاسخهای پورمحمدی قانع نشد و گفت که این سوالها باید در صحن علنی مجلس مطرح شوند.
مطهری هفته گذشته نیز ضمن انتقاد از وجود مجازاتی با عنوان حصر در جمهوریاسلامی٬ گفته بود که “حصر از ابتدا کار غلطی بوده است” و این بیمعنی است که “کسی را بدون برگزاری دادگاه چون منتقد است حصر کنیم. نمی دانم این چه روشی است که برخی می گویند یا باید توبه کنید یا آنقدر در حصر بمانید تا بمیرید”.
به گفته مطهری “امروز دیگر ضرورتی برای ادامه حصر وجود ندارد و افرادی که بر این امر اصرار دارند جز ایجاد دشمنی و مشکل برای جمهوری اسلامی هدف دیگری ندارند. علما هم اگر معتقدند حصر و ادامه ی آن ظلم است باید سکوت خود را بشکنند”.
مطهری درباره جلسه روز گذشته در کمیسیون قضایی مجلس هم گفته است که پورمحمدی در پاسخ به سوال وی درباره مرجع صدور حکم حصر٬ گفته که “مسوول این پرونده شورای عالی امنیت ملی است”. اما به گفته مطهری “مجازات بدون محاکمه وجود ندارد تصمیم حصر تصمیمی موقت بوده و جاودانه نیست. بنده معتقدم شورای عالی امنیت ملی چنین اختیاری ندارد. در صورتی که در کشور آشوب شده باشد شورای عالی امنیت ملی می تواند به مدت ۱۰ تا ۲۰ روز فردی را حصر کند”.
مطهری همچنین اضافه کرد: “حصر به مدت سه سال و نیم فقط با حکم دادگاه صالح امکان پذیر است. شورای عالی امنیت ملی نمی تواند چنین حکمی داشته باشد زیرا با اصول مختلف قانون اساسی منافات دارد، وزیر دادگستری به سوالات من پاسخ قانع کننده ای نداشت”.
این اظهارنظرها درباره حصردر حالی صورت میگیرد که براساس اخبار غیررسمی٬ ایتالله خامنهای٬ رهبر جمهوریاسلامی٬ مخالف رفع حصر از موسوی و کروبی است. مقامهای جمهوری اسلامی، بارها و به صورت های مختلف، رسیدگی به ماجرای حصر را در حیطه اختیارات آیتالله خامنهای تعریف کرده اند؛ همان طور که دستور حصر رهبران جنبش سبز نیز توسط وی صادر شده است.
محمد تقی کروبی٬ فرزند مهدی کروبی٬ نیز زمستان گذشته گفته بود که “آقای روحانی در دو دیدار با آقای خامنهای بحث حصر و زندانیان سیاسی را پیگیری کرده و در مجموع واکنش مناسبی دیده بود. قرار بود که بخشی از زندانیان پیش از سفر ایشان به نیویورک آزاد شوند. در این فاصله درباره مسایل مربوط به رفع حصر هم بحث شده بود و قرار بود که حصر لغو شود. اما چند تن از مسوولان یکی از دستگاهها٬ به دیدار آقای خامنهای رفتند و او را قانع کردند که این مساله به سود جمهوریاسلامی نیست. به گفته آنها رفع حصر و آزادی این سه تن٬ باعث روحیه گرفتن مخالفان و ناامیدی جوانان حامی جمهوریاسلامی خواهد شد و رفع حصر در نهایت منتفی میشود”.
گرچه از زمان روی کار آمدن دولت روحانی تاکنون چندین بار اخباری مبنی بر تلاش دولت برای رفع حصر یا در اختیار گرفتن پرونده حصر توسط شورای عالی امنیت ملی منتشر شده٬ اما این مساله هنوز جامه عمل نپوشیده است.
مطهری هفته گذشته نیز گفته بود که یکی از نمایندگان مجلس که حامی حصر و مخالف نطق وی در مجلس در روز نهم دی بود٬ در برابر این سوال که در صورت بروز اتفاقی برای موسوی و کروبی چه باید کرد٬ گفته: “خودم چالش میکنم”. مطهری مدعی شده است که از “اینگونه نمایندگان زیاد داریم”.
اصولگرایان و مسوولان قوهقضاییه تاکنون چندین بار گفتهاند که رفع حصر تنها در صورت “توبه” موسوی و کروبی اتفاق خواهد افتاد. برای مثال محسنیاژهای٬ سخنگوی قوهقضاییه٬ سال گذشته و پس از مطرح شدن بحثهایی درباره احتمال رفع حصر گفته بود: “افرادی برای رفع حصر بیجهت تلاش میکنند به نتیجه هم نمیرسند. کسانی که بیجهت خود را به زحمت میاندازند و شایعه پراکنی و فضاسازی میکنند بازهم مردم رانشناختند و هیچ دستگاهی کاری دیگر انجام نخواهد داد. تا زمانی که سران فتنه نخواهند توبه کنند و بر این موضع باشند به هیچ وجه کار دیگری انجام نمیشود و شرایط مثل سابق خواهد بود”.
پیش از نوروز٬ محمدحسین صفارهرندی٬ مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران٬ درباره وضعیت موسوی و کروبی گفته بود: “وقتی اینها محصور شدند، کشور مقداری ثبات و آرامش پیدا کرده است، بعید میدانم آقای رئیس جمهور که مسئول ثبات و آرامش در حوزه کار اجرایی کشور است، بخواهد دوباره به آن وضع برگردد، گمان میکنم نظام به صورت کلی تصمیمی درباره رفع حصر نگرفته است، چندی پیش دادستان کل هم به صراحت اعلام کرد هیچ تصمیم جدیدی درباره فتنهگران در حصر وجود ندارد و قرار نیست اتفاق دیگری بیفتد”.
با این حال همان زمان مطهری خبری دیگر درباره حصر داده بود. وی به نقل از “یک منبع موثق” گفته بود که حصر به شکل نامحسوس رفع خواهد شد: “با مقامات صحبت کردهایم و قرار بود عید غدیر رفع حصر شوند اما برخی از رسانهها و روزنامهها و اصلاحطلبان به گونهای سر و صداکردند که نشان بدهند پیروز شدهاند و اینگونه در جامعه جلوه کند. از این رو مقامات منصرف شدند تا فکر نکنند این تصمیم از روی ضعف بوده و تحت فشار آنها رفع حصر صورت گرفته است”.
گرچه زمستان گذشته علی لاریجانی، رییس مجلس نهم، در گفتوگویی با روزنامه فرانسوی فیگارو، گفته بود که رفع حصر از این سه تن٬ در اختیارقوهقضاییه نیست.
برخلاف سخنان لاریجانی٬ نقویحسینی٬ عضو کمیسیون امنیت مجلس اما٬ خبر از وجود “حکم قضایی” برای حصرداده بود: “سران فتنه در حال حاضر در اختیار قوه قضائیه هستند. در قوه قضائیه پرونده هم دارند و حصر آنها هم جزو مجازات هایی است که قوه قضائیه در نظر گرفته است. به هر حال بدون حکم قضایی که نمی شود کسی رامحدود یا مجازات کرد. نظام ما طوری است که نمی توان در آن کسی را بی دلیل حصر یا حبس کرد. تا حکم قضایی نباشد چنین اقداماتی انجام نمی شود. بنابراین الان هم پرونده در اختیار قوه قضائیه است و هر وقت تشخیص بدهند محکمه را تشکیل خواهند داد”.