پس از موافقت ترکیه با استقرار سپر دفاع موشکی نیروهای ناتو در خاک این کشور همسایه و قرار گرفتن جمهوری اسلامی در محاصره سپرهای موشکی از چند سو، و همچنین حضور و افزایش ناوهای نظامی بین المللی در خلیج فارس و تحولات اخیر در منطقه، فرماندهان ارشد نهادهای نظامی کشورضمن ابراز نگرانی از آغاز جنگ احتمالی برعلیه جمهوری اسلامی از واکنش قاطع قوای نظامی برعلیه نیروهای مهاجم سخن گفتند.
جانشین فرمانده کل ارتش طی اظهاراتی در این زمینه گفت: “نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران خود را برای دفاع از کشور در برابر تحولات موجود آماده کرده است.”
سرتیپ عبدالرحیم موسوی با بیان اینکه “بخش اطلاعاتی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران هر روزه تحولات در عرصه های مختلف را رصد می کنند” افزود: “البته این اقدام دلیلی بر آن نیست که بخواهیم آغازگر حمله به کشوری باشیم بلکه با هدف دفاع همه جانبه از نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در برابر این تحولات است.”
وی با اشاره به اینکه “تجهیزات نظامی ایران تا به امروز برای دفاع از کشور کافی است و برای آینده هم پیش بینی های لازم را انجام داده ایم” اضافه کرد که “ما ناگزیر هستیم برخی از سلاح های خود را تا روز واقعه و برای دفاع از جمهوری اسلامی ایران در برابر دشمنان بسته نگه داریم زیرا اگر قرار باشد همه سلاح های دفاعی کشور را به معرض دید عمومی بگذاریم دشمنان از آنها اطلاع می یابند که این اقدام لطمه زدن به خود است.”
این مقام ارشد در ارتش جمهوری اسلامی در این اظهارات همچنین جایگاه نیروهای انسانی در قوای مسلح جمهوری اسلامی را دارای اهمیت خاص دانست و تاکید کرد: “در نیروی مسلح جمهوری اسلامی ایران نیز نیروهای انسانی حرف اول را می زند زیرا تجهیزات هرچقدر هم که پیشرفته و مدرن باشند، نیازمند آن هستند که یک انسان هوشمند، خلاق، متعهد، فداکار و مومن آنها را به بهترین نحوی به کار بگیرد.”
این سخنان در حالی بیان می شود که دو هفته پیش حجت الاسلام محمدهادی رضایی، مسئول نمایندگی آیت الله خامنه ای در نیروی زمینی سپاه پاسداران در جمع کارکنان ستاد کل این نیرو ضمن انتقاد از دولت های گذشته از کمبود سرباز و نیروی انسانی در نیروهای مسلح خبرداده بود.
وی اعلام کرده بود که “سیاست غلط کنترل موالید که در دولت سازندگی پایهگذاری و در دولت اصلاحات پیگیری شد متاسفانه نه تنها هزینههای سنگینی به کشور تحمیل کرد بلکه پیامدهای بسیار منفی نیز به همراه داشت که یک نمونه بارز آن کاهش ورودی نیروی سرباز به نیروهای مسلح است.”
ایران جهنم دشمنان می شود
همزمان با این اظهارات جانشین فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی، روز جمعه با برنامه ریزی مقامات ارشد کشور، فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء سپاه پاسداران به سخنرانی پیش از خطبه های نماز جمعه پرداخت و از آمادگی نیروهای مسلح برای پاسخگویی به حمله احتمالی به کشور خبرداد.
سرتیپ پاسدار فرزاد اسماعیلی خطاب به مقامات و حاضرین در مراسم نماز جمعه تهران گفت: “اگر دشمنان ما دچار حماقت شده و تصور تجاوز به مرزهای مقدس کشورمان را داشته باشند، ایران اسلامی جهنمی در زمین، فضا و دریا برای آنها خواهد شد.”
وی همچنین خاطرنشان کرد که “با بهره گیری از تجهیزات جمع آوری اطلاعات پیشرفته تاکتیکی در اقصی نقاط کشور اشراف و تسلط اطلاعاتی قرار گاه پدافند هوایی به انداز قابل توجهی ارتقاء یافته است. همچنین با اشراف همرزمانمان در حفاظت اطلاعات و اشراف اطلاعاتی امکان نفوذ و هر گونه سوء استفاده و درز اطلاعات طبقه بندی شده قرار گاه از سوی دشمنان سلب شده است.”
این مقام ارشد سپاه پاسداران هفته گذشته هم با اشاره به عدم واگذاری سپرموشکی اس 300 از طرف روسیه به جمهوری اسلامی گفته بود: “از اول هم شبکه یکپارچه پدافند ما بهS300متکی نبود و ما این توانایی را داریم که بتوانیم از مراکز هستهای و حساس کشورمان که حیثیت ملیمان محسوب میشود به خوبی دفاع کنیم که این یکی از ماموریتهای با ارزش برای پدافند هوایی است.”
او درباره نحوه حفاظت از مراکز حساس و مهم جمهوری اسلامی نیز یادآور شده بود که “بخشی از این مراکز توسط یگانهای نیروهای مسلح اعم از ارتش، سپاه و بسیج محافظت میشوند که در این خصوص از هواپیمایهای طرح پدافندی نیروی هوایی ارتش نیز استفاده کردیم و قرارگاه پدافند هوایی نیز وظیفه انسجام تمام پتانسیل دفاع کشور را دارد.”
همزمان خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران نیز در بخش اخبار امنیتی دفاعی خود از هفته گذشته دست به انتشار اخبار ساخت و ساز جدیدترین سلاح ها و موشک های دریایی و هوایی توسط نیروهای نظامی جمهوری اسلامی و توانایی های آنها زده است.
این درحالی است که پیش از این رحیم صفوی، دستیار ومشاور نظامی آیت الله خامنه ای و فرمانده سابق سپاه پاسداران در مردادماه سال گذشته به صراحت اعلام کرده بود که “ماهیت جنگ آینده احتمالی علیه کشورمان دریاپایه و هواپایه است. بنابراین باید در برابر این قبیل حملات نیز آمادگی لازم را کسب کنیم؛ دشمن نیز میداند که اگر زمینی حمله کند، پشیمان میشود و ما نابودش میکنیم. امروزه نیز آمریکاییها طرحی به کنگره ارائه دادهاند که در آن استراتژی جنگ زمینی را میخواهند حذف کنند.”
سپر موشکی ناتو در ترکیه
روز جمعه 11 شهریور (2 سپتامبر) خبرگزاری های بین المللی با انتشار بیانیه وزارت وزارت امورخارجه ترکیه از توافق و پاسخ مثبت این کشور برای استقرار سپرموشکی ناتو در خاک ترکیه خبردادند.
وزارت امور خارجه ترکیه در بیانیه خود ضمن اعلام اینکه مذاکرات کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی به مرحله پایانی اش رسیده است استقرار این سپر موشکی در ترکیه را عاملی برای افزایش توان دفاعی ترکیه و کشورهای عضو ناتو ذکر کرد.
در روزهای 18 و 19 (27 و 28 آبان) ماه نوامبر سال گذشته، کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ـ ناتو ـ طرح جدید استراتژیک این سازمان با هدف ثبات و تضمین امنیت منطقه را مورد بررسی قراردادند. در این اجلاس که در شهر لیسبون ـ پرتغال ـ برگزار شد کشورهای عضو این سازمان درباره استقرار سپر موشکی ناتو در کشور ترکیه به رایزنی و مذاکره پرداخته بودند.
تیرماه سال جاری مرکز پژوهش های مجلس پس مذاکرات اعضای ناتو و اعلام موافقت ضمنی ترکیه،استقرار سپر دفاع موشکی در این کشور را تهدیدی جدی برعلیه جمهوری اسلامی عنوان کرده و نوشته بود: “یکی از تهدیدات امنیتی که ناتو برای خود در دهه آینده ترسیم کرده است در حوزه سلاحهای متعارف، موشکهای بالستیک و در حوزه سلاحهای نامتعارف اشاعه سلاحهای هستهای است، از این رو با توجه به اتهامات غرب علیه ایران برنامه موشکی کشورمان و نیر فناوری هستهای صلحآمیز کشور مسلما در زمره تهدیدات امنیتی قرار میگیرند. ناتو اساسا همانند سندNPR ایالات متحده، اصل غنیسازی توسط کشورها را تهدید و مساوی اشاعه دانسته و طبعا به مقابله با آن اقدام میکند.”
مرکز پژوهش ها در ادامه این گزارش تاکید کرده بود که “در حوزه برنامه موشکی جمهوری اسلامی، سپر دفاع موشکی ناتو میتواند تهدیدی جدی علیه جمهوری اسلامی تلقی شود. استقرار بخشی از سامانه این سپر دفاع موشکی در ترکیه و در همسایگی ایران – هر چند با تلاش این کشور مقرر شد علیه هیچ کشوری هدفگیری نشود – ولی در مجموع این کارکرد تهدیدی را علیه ایران خواهد داشت.”
مجلس شورای اسلامی همچنین تصریح کرده بود: “ناآرامیهای اجتماعی در کشورهای منطقه که میتواند در نتیجه مشکلات ساختاری این کشورها اتفاق افتد میتواند بر اساس ماموریتهای جدید ناتو باعث ورود و مشارکت این کشورها در منطقه گردد. مدیریت این بحرانها خصوصا با توجه به منابع این کشورها زمینه نفوذ و مداخله را افزایش میدهد. در این بخش نیز باید تلاش شود ناتو نتواند اهداف سیاسی خود را در منطقه پیرامونی کشور پیگیری نماید و فراتر از اهداف نظامی خود عمل کند.”
این در حالی است که علاوه بر ترکیه،سایر کشورهای همسایه ایران نیز که فعالیت های هسته ای و نظامی جمهوری اسلامی را تهدیدی برای خود تلقی می کنند از دوسال پیش سامانه های دفاع موشکی را در کشورهای خود مستقر کرده اند.
در این رابطه سال گذشته اخباری مبنی بر استقرار سپرهای موشکی آمریکا در چهار کشور کویت، امارات، قطر و بحرین منتشر شد ودیوید پترائوس، فرمانده وقت نیروهای امریکایی در خاورمیانه و منطقه خلیج فارس نیز استقرار این سیستم های دفاع موشکی را در 22 ژانویه سال گذشته در نشستی عمومی در مؤسسه “مطالعات جنگ” واشنگتن تایید کرد. همچنین پیش تر نیز سیستم دفاع موشکی “پاتریوت” آمریکا به کشورهای عربستان سعودی و اسرائیل فروخته و در خاک آنها مستقر شده است.
همچنین تیرماه سال جاری خبرگزاری های رسمی داخلی و بین المللی از فروش و استقرار سپر دفاع موشکی اس 300 روسیه در جمهوری آذربایجان خبردادند. خبر انتقال و استقرار سامانه اس 300 با قیمتی معادل 300 میلیون دلار در سالگرد تاسیس ارتش جمهوری آذربایجان اعلام شد.
احتمال جنگ وجود دارد
این همه در شرایطی است که از زمستان سال گذشته با تیره شدن روابط جمهوری اسلامی با کشورهای منطقه، به ویژه عربستان سعودی و امارات متحده عربی و استقرار ناوهای جنگی آمریکایی و اضافه شدن ناوگان نظامی ناتو نیروهای نظامی جمهوری اسلامی در مرزهای کشور به حالت آماده باش در آمده اند.
سرتیپ احمدرضا پوردستان در فروردین ماه سال جاری در یک کنفرانس خبری که به مناسبت “در پیش بودن روز ارتش” برگزار شد، گفت: “ما درحال حاضر وارد یک فاز جدیدی از تهدیدات شده ایم، تهدیداتی که به لحاظ نوع، شکل و اندازه با گذشته خیلی فرق دارد و باید متناسب با آنها تغییرات جدیدی در ساختار نظامی خود بوجود بیاوریم.”
فرمانده نیروی زمینی ارتش همچنین خبرداده بود که “در حال حاضر یگان های نیروی زمینی ارتش تنها در نقاط مرزی غرب و شمال غرب کشور مستقر هستند در حالیکه با طرح تحول ساختاری و آمایش جدید یگان های نیروی زمینی ارتش در همه نقاط مرزی کشور مستقر خواهند شد، ضمن اینکه شاهد ساخت و احداث پادگان های نظامی جدیدی نیز در همه نقاط مرزی کشور خواهیم بود.”
این درحالی بود که با دستور مستقیم آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی و همچنین محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران ستاد کل فرماندهی نیروی دریایی سپاه پاسداران نیز از تهران به بندرعباس منتقل و در آنجا مستقر شده است.
مقامات کشورهای حاشیه خلیج فارس در کنار ابراز نگرانی های خود از فعالیت های نظامی جمهوری اسلامی از سال گذشته تا کنون مقامات حکومت ایران را به دخالت در امور داخلی و ایجاد ناآرامی در بحرین متهم و این موضوع را تهدیدی علیه کشورهای منطقه تلقی کرده اند. برخی از مقامات این کشورها در ماه های اخیر نیز از کمک ایران به دولت بشار اسد در سوریه برای سرکوب و کشتار مخالفان انتقاد کرده اند.
روز گذشته نیز روزنامه الوطن کویت از قول رییس مرکز بررسی های استراتژیک این کشور نوشت: “اگر ایران رویکرد فعلی خود را ادامه دهد قطعا با اقدام نظامی کشورهای غربی روبه رو خواهد شد تا روند فعالیت های هسته ای این کشور، متوقف شود.”
به گزارش الوطن سامی الفرج همچنین گفته است که “در صورت آغاز جنگ با ایران، به طور قطع، کویت یکی از کشورهایی است که در خط مقدم رویارویی با ایران، حضور خواهد داشت. شرایط کنونی منطقه میان فراز و فرودها در رابطه ایران و جامعه بین المللی ایجاب می کند که همه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و عراق و یمن خود را برای همه سناریوهای احتمالی آماده کنند و در همه سطوح رهبری، اداری، سازماندهی و پشتیبانی، آمادگی کامل داشته باشند.”
این مقام کویتی اظهارات اخیر رئیس جمهور فرانسه را به منزله نواختن طبل جنگو بیانگر پیام های متعددی دانسته که “یکی از این پیام ها این است که صبر جامعه بین الملل در برابر ایران تمام شده است.”
به نوشته این روزنامه کویتی سامی الفرج همچنین اضافه کرده است که “جامعه بین المللی آمادگی دارد تا در برابر اقدام احتمالی ایران، سوریه و حزب الله و حماس علیه اسرائیل، مقابله کند وهم اکنون تنها گزینه موجود در مقابل کشورهای غربی برای توقف روند هسته ای ایران، حمله نظامی به تاسیسات هسته ای این کشور است و آمادگی های لازم برای اقدام نظامی علیه ایران در نزدیکی جبهه سوریه، جبهه خلیج فارس و دریای عمان وجود دارد.”
این اظهارات در شرایطی مطرح شده است که نیکلای سارکوزی هفته گذشته طی اظهاراتی اعلام کرد که “برنامه هستهای و موشکی ایران باعث ایجاد تهدید فزایندهای شده که ممکن است به یک حمله پیشگیرانه علیه ایران شود. این حمله بحران بزرگی را به وجود میآورد که فرانسه میخواهد به هر نحوی از آن جلوگیری کند.”