استیون لی مایر
جرج بوش در آخرین تور اروپایی خود، سه شنبه موفق به جلب نظر رهبران اروپایی در حمایت از تحریم های تنبیهی بیشتر علیه ایران، شامل اعمال محدودیت بر بانک ها، شد. این درصورتی است که ایران بسته پیشنهادی اروپا را نپذیرد.
به گزارش رسانه های خبری ایران، تهران نیز دست به کار انتقال میلیاردها دلار موجودی خود از بانک های اروپایی به سوی بانک های ایران و آسیا، خرید طلا و مستغلات شده است تا ً از درآمد بادآورده نفتی خود محافظت کند.
آقای بوش در آغاز تور اروپایی خود ابتدا وارد اسلوانی شد و سپس به مسیر خود به سوی برلین، رم، پاریس، لندن و بلفاست ادامه خواهد داد. نشست برگزار شده با رهبران اروپایی در ابتدای این سفر، بخشی از تلاش برای متقاعد ساختن آنها به پذیرش برخورد محکم تر با ایران محسوب می شود.
آقای بوش گفت: “رهبران ایران یا باید با انزوا روبرو شوند و یا با تعلیق برنامه غنی سازی، روابط خوبی با همه ما داشته باشند.“
آقای بوش در کنفرانس خبری بعد از این نشست، نسبت به زمانی که ایران سلاح هسته ای بدست آورد، هشدار داد. او گفت: “دنیای آزاد خواهد گفت: چرا ما در زمان مناسب، قبل از اینکه آنها برنامه را توسعه دهند، کاری در این مورد نکردیم؟ بنابراین الان زمان پی گرفتن دیپلماسی مناسب است.“
در پایان این نشست، بیانیه مشترکی صادر شد و از ایران خواست “به الزامات بین المللی درباره نگرانی از فعالیت های هسته ای این کشور گردن بنهد” و بر تعهد غرب بر پیگیری “استراتژی دوگانه” اعمال تحریم های تنبیهی در کنار ارائه مشوق ها به ایران تأکید نمود. خاویر سولانا، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، قرار است آخر همین هفته برای ارائه بسته جدید مشوق ها به ایران سفر کند.
ضمناً به نظر می رسد از تمایل آقای بوش برای انتخاب گزینه نظامی کاسته شده باشد. او گفت از “چهارچوب چندجانبه” برای پرداختن به موضوع ایران غافل بوده است. بیانیه مشترک هم به احتمال اعمال تنبیهات جدید برای “اطمینان از اینکه بانک های ایرانی قادر به سوء استفاده از نظام بین المللی بانکی در حمایت از تروریسم و تکثیر تسلیحات نیستند” سخن گفته اما اشاره ای به جزئیات آن نکرده است.
استفان جی هدلی، مشاور امنیتی رئیس جمهور آمریکا، در توقف بعدی آقای بوش در برلین تاکید کرد تمرکز موجود بر هویج مشوق ها و چماق تحریم ها معطوف بوده است. او گفت: “من فکر می کنم واقعاً همگی در یک شرایط هستیم. ما این پیشنهاد را خواهیم کرد و اگر رژیم ایران مردم این کشور از این مزایا محروم سازد، به افزایش فشارها دست خواهیم زد.“
انگلستان، فرانسه و آلمان در خط مقدم دیپلماسی اروپا علیه ایران هستند و آقای بوش در پی جلب حمایت آنها از تحریم های سنگین تر سازمان ملل است.
روزنامه های ایرانی گزارش دادند دستور خروج دارایی ها از بانک های اروپایی از سوی محمود احمدی نژاد صادر شده است. محسن طلایی، معاون وزیر خارجه ایران، با تاکید بر موضوع انتقال دارایی ها گفت: ”ما تصمیم گرفتیم برای افزایش امنیت خودمان به انتقال دارایی های خارجی مان اقدام کنیم.“
برخی رسانه های ایران نیز با ابراز نگرانی از انتقال دارایی ها، آنرا اقدامی نا معقول خواندند. روزنامه اعتماد ملی از قول ابراهیم رزاقی، اقتصاددان، هشدار داد بانک های آسیایی قابل اعتماد نیستند زیرا به اقتصاد اروپا وابسته اند.
سعید لیلاز، اقتصاددان، نیز در روزنامه کارگزاران هشدار داد تا زمانیکه مقامات کشور به سیاست های خصومت آمیز خود ادامه می دهند، فشارها بر ایران ادامه خواهد داشت و این کشور را در زمانیکه بیشترین وابستگی به واردات را دارد، به سوی انزوای بیشتر سوق می دهد.
او با اشاره به برنامه هسته ای ایران، در ستون صفحه اول این روزنامه نوشت: “ما می گوئیم انرژی هسته ای حق ماست. ولی مسأله ریشه در تناقض میان دیپلماسی و اقتصاد دارد.“
منبع: نیویرک تایمز- 11 ژوئن