مورن پیکارد
آژانس بین المللی انرژی اتمی به دنبال تحقیقات خود پیرامون برنامه هسته ای ایران، بار دیگر از عدم همکاری و”شفافیت” این کشور سخن می گوید.
دوازدهمین گزارش بازرسان آژانس روز 23 نوامبر به شورای حکام در وین تسلیم خواهد شد. در این سند محرمانه چهار صفحه ای که فیگارو توانسته است آن را به دست آورد، محمد البرادعی رییس آژانس اتمی اظهار داشته به دلیل کثرت”مسایل معلق مانده”، بازرسان آژانس هنوز قادر نیستند تا به “ماهیت صرفاً صلح آمیز برنامه هسته ای ایران” پی ببرند.
بازرسان آژانس اتمی که اولین بار در ماه فوریه 2003 به ایران سفر کردند، هیچگونه مدرکی دال بر تخلف ایران و در نهایت مقابله با دولت تهران را یافت نکردند.
بی تفاوت نسبت به تحریم
در این گزارش به مجموعه خودپسندی ها و جاه طلبی های ایران اشاره و همچنین سعی شده است تا ایران طبق تعهدات خود و در چارچوب پیمان منع گسترش اتمی عمل کند. از زمان گزارش قبلی آژانس که در تاریخ 31 اوت به اطلاع عموم رسید، بازرسان پس از نمونه گیری از بشکه های انبار زباله های اتمی کرج، نشانه هایی از پلوتونیوم و اورانیوم غنی شده به میزان بالا را یافت کرده اند. اورانیومی که بیش از 20 درصد غنی شده باشد، جزو اورانیوم غنی شده”به میزان بالا” طبقه بندی و کاربرد آن تنها در مصارف نظامی توجیه می شود. در سال های 2003 و 2004، بازرسان و محققان سازمان ملل نشانه هایی از آلودگی های 36 و 45 درصد یافته بودند که در آن زمان نیز توضیحات متقاعدکننده ای از سوی تهران دریافت نشد.
ازطرف دیگر، آژانس اتمی اظهار می دارد که ایران همچنان فعالیت های هسته ای خود را دنبال می کند و هیچ واهمه ای نیز از اعمال تحریم و مجازاتی که ازسوی شورای امنیت در نیویورک به تصویب خواهد رسید ندارد. مرحله تبدیل اورانیوم در اصفهان که مرحله قبل از غنی سازی است به تهران اجازه داده تا از آغاز فرآیند تبدیل در ماه ژانویه مقدار 55 تن هگزافلوئورید اورانیوم را ذخیره کند. این درحالی است که اخیراً زنجیره جدیدی از 164 سانتریفوژ در نطنز عملیاتی شده و بین تاریخ 13 اوت و 2 نوامبر مقدار 34 کیلوگرم گاز هگزافلوئورید اورانیوم به آن تزریق شده است.
بدین منوال می توان گفت که ایران ازجاه طلبی های خود مبنی بر نصب “3000 سانتریفوژ” تا پایان سال ایرانی [مارس 2007] بسیار دور است. ازطرف دیگر می توان اذعان داشت که با سرعتی که دانشمندان هسته ای ایران پیش می روند، تهران نمی تواند به تعداد “60000 سانتریفوژ” که روز سه شنبه ازسوی رییس جمهور احمدی نژاد عنوان شد دست یابد.
آژانس اتمی همچنین خاطرنشان می سازد که این اطلاعات به دست آمده صرفاً روی تأسیساتی یافت شده است که توسط تهران اعلام شده و هنوز مشخص نیست که در مکان های دیگر به جز اصفهان و نطنز چه چیزهای دیگری یافت خواهد شد.
در این گزارش همچنین آمده است: “فعالیت های هسته ای ایران را نمی توان صرفاً جزو فعالیت های صلح آمیز طبقه بندی کرد، زیرا هیچگونه همکاری شفافی برای اثبات عکس این ادعا انجام نشده است. برای اعلام اینکه ایران صرفاً روی اهداف صلح آمیز و غیرنظامی متمرکز شده، نیاز داریم که دولت تهران با بازرسان آژانس همکاری لازم و شفاف را داشته باشد.”
قابل ذکر است که مسأله عدم همکاری ایران در این گزارش اخیر بیش از هر گزارش دیگری به چشم می خورد.
منبع: فیگارو، 16 نوامبر 2006
مترجم: علی جواهرفروش