سپ بلاتر، رئیس فیفا، به ایران گفته است باید به ممنوعیت “تحملناپذیر” حضور زنان در مسابقات فوتبال پایان دهد. بلاتر در نوشتهای که در هفتهنامه فیفا منتشر شد، عنوان کرد که این وضعیت “قابل ادامه نیست.”
ممنوعیت حضور زنان در ورزشگاههای ایران، اوایل امسال هنگام برگزاری مسابقات جام ملتهای آسیا در استرالیا مورد توجه قرار گرفت. در این مسابقات هزاران زن ایرانی برای تشویق تیمشان بدون محدودیت به ورزشگاهها آمدند.
در مسابقه ایران و عراق، فعالان مدنی پارچهای را در معرض دید قرار دادند که روی آن عکس غنچه قوامی، زن ایرانی - انگلیسی که بخاطر تلاش برای تماشای یک مسابقه والیبال زندانی شد به چشم میخورد و خواستار پایان این ممنوعیت شدند.
پس از پیروزی انقلاب ایران در سال ۱۹۷۹، با این بهانه که اختلاط زن و مرد در محافل عمومی غیراسلامی است، حضور زنان در استادیومها ممنوع اعلام شد.
ایران برای میزبانی جام ملتهای آسیا ۲۰۱۹ با امارات متحده عربی رقابت میکند. اما گمان میرود این ممنوعیت شانس میزبانی ایران را از بین ببرد.
بلاتر مینویسد: “من در دیدار با حسن روحانی، رئیسجمهور ایران، این موضوع را مطرح کردم و گمان می کردم این وضعیت تحملناپذیر در میانمدت قابل حل است. اما هیچ اتفاقی نیفتاد. به رغم وجود فدراسیون فوتبال زنان، هنوز زنان ایرانی نمیتواند به استادیومها بروند. این نمیتواند ادامه پیدا کند. از این رو از مقامات ایران میخواهم در استادیومهای فوتبال را بروی زنان باز کنند.”
در جام جهانی گذشته، سیانان از تجمع هواداران فوتبال ایران در مکانهایی گزارش داد که این ممنوعیت وجود ندارد. به عنوان مثال عده زیادی بازی پرهیجان ایران و آرژانتین را که با تک گل لیونل مسی پایان یافت، در یک کافه در تهران تماشا کردند.
نگار والایی میگوید: “صد درصد این طور بهتر است. همیشه این اتفاق نمیافتد. اگر جاهای بیشتری مثل این وجود داشت عالی میشد.”
رویا مرزبان میگوید: “تماشای دستهجمعی فوتبال خیلی بهتر است چون هیجان بیشتری دارد.”
تلویزیون دولتی ایران بازیها را با چند ثانیه تاخیر پخش میکند تا بتواند تصویر زنان حاضر در میان تماشاگران را حذف کند.
همچنین بلاتر از فدراسیونهای قارهای فوتبال بخاطر شکست در انتخاب زنان در کمیته اجرایی هیئت مدیره به شدت انتقاد کرد. این کمیته شامل سه زن است – یکی از آنها حق رای دارد و دو نفر عضو مدعو هستند – اما پس از تغییر آییننامه در سال ۲۰۱۱ این افراد مستقیما توسط فیفا انتخاب میشوند.
رئیس هفتاد و هشت ساله فیفا در مراسمی در سوئیس گفت: “کار سختی بود چون اعضای کمیته اجرایی فیفا توسط سازمانهای داخلی کشورها انتخاب میشوند…و هرگز هیچ پیشنهادی برای حضور نهایی یک زن در فیفا وجود نداشت. ما باید این تصمیم را میگرفتیم و من این کار را در سال ۲۰۱۱ در پایان کنگره انجام دادم. ما باید حداقل یک زن در کمیته اجرایی داشته باشیم.”
او فوتبال را یک ورزش “مردانه” خواند و هشدار داد “این را باید در آینده تغییر دهیم.”
منبع: سی ان ان - ۷ مارس ۲۰۱۵