نادر ایرانی
جراید کشور از چاپ و انتشار هرنوع گزارش یا خبر درباره شیوع آنفلوآنزای مرغی در ایران و تهران منع شدند. به گزارش خبرنگار روز، منابع مطلع درنهاد ریاست جمهوری اعلام کردند که علت سانسور خبری گسترده، بحران ناشی از سرما درکشور و دشواری های مربوط به آن است.
این گزارش می افزاید: وزارت بهداشت موظف شده تمهیدات لازم را دراین باره بیندیشد ولی کمبود بودجه یکی از موانع به کارگیری تدابیر لازم مطرح شده است. این گزارش تاکیدمی کند که برخی بیمارستان ها برای پذیرش بیماران مبتلا به آنفلوآنزای مرغی، در تهران و دیگر مراکز استان ها به حالت نیمه آماده باش درآمده اند.
گزارش های پراکنده نیز حاکی ازآن است که برخی شهروندان در شرق تهران مشاهده کرده اند که کارگران شهرداری با فرغون، مرغ های سربریده ای را برای سوزاندن حمل می کرده اند.
آنفلوآنزای پرندگان یا همان ویروس 1N5H، نوعی بیماری خاص پرندگان است که قابلیت انتقال به انسان را نیز دارد. این بیماری با توجه فراگیر شدن در کشورهای دیگر و نزدیکی فصل مهاجرت پرندگان آن کشورها به ایران جدی به نظر میرسد.
یک کارشناس محیط زیست، با تایید بر وجود مرگومیر پرندگان، ناشی از آنفلوآنزای مرغی، تاکید کرد که «براساس بخشنامه جدیدی که صادر شده حق نداریم در این باره کوچکترین اطلاعاتی به خبرنگاران وبه طورکلی رسانه ها بدهیم». وی افزود : “در همین بی خبری مردم، سال گذشته تعداد زیادی قو در حاشیههای تالاب انزلی مردند و 600 هزار پرندهء مشکوک به علت ابتلاء به آنفلوآنزای مرغی در تهران معدوم شدند”.
سابقه رسانه ای آنفلوآنزای مرغی درایران
روزنامه سرمایه در 8 آذر 1386 اعلام کرد که« پرندگان بسیاری به خاطر ابتلا به آنفلوآنزای مرغی معدوم میشوند، ابتلای انسانی هم در کشور دیده شده اما به دلیل مصلحتسنجی، اطلاعرسانی شفاف نمیشود».
سرمایه درادامه افزود:” یک دامپزشک که نخواست نامش فاش شود با بیان این مطلب، فرا رسیدن زمان مهاجرت پرندگان را هشداری دوباره میداند: اواخر آذرماه مهاجرت پرندگان از سرزمینهای شمالی به ایران آغاز میشود در حالی که اطلاعرسانی شفافی از جدی بودن این بیماری و نیز آموزشهای پیشگیری از آن ارایه نمیشود”.
ایرنا خبرگزاری رسمی کشور هم درنیمه دوم آذر 1386 در بخش خبرهای محرمانه خود ضمن اعلام خبر تعطیلی سه مرغداری در مشکین دشت کرج و معدوم شدن مرغ های آن ها، تصریح کرده بود که « طبق آمارهای موجود، طی یک ماه گذشته تاکنون مرغ های 11 واحد مرغداری در شهرستانهای کرج، شهریار و ساوجبلاغ معدوم شده است. » این خبرها حاکی از آن بود که آنفلوآنزای مرغی به تهران نزدیک شده است.
روزنامه اعتماد ملی هم در شماره یکشنبه 25 آذر ماه خود در دومین عنوان خبری صفحه نخست این روزنامه از معدوم شدن میلیون ها مرغ و تخم مرغ خبر داده و نوشته بود: “حجم معدوم سازی ماکیان آن قدر زیاد است که بخش طیور سازمان دامپزشکی امکان معدوم سازی همه مواردرا ندارد.“
روزنامه اعتماد نیز در صفحه 4 به تاریخ 3 دی ماه 1386 تحت عنوان “ آنفلوآنزای مرغی جدی شد” همانند گزارش “اعتماد ملی” ازدولت به علت پنهان کردن این موضوع گله کرد.به نوشته این روزنامه، «مرغداری های اطراف تهران و شهرستان های دیگر یکی پس از دیگری تعطیل می شوند. هرچند تازمان انتشار مطلب هیچ نظر رسمی از سوی مسوولان مبنی بر وجود آنفلوآنزای پرندگان در ایران اعلام نشد، اما کارکنان وزارت بهداشت اقدام به از بین بردن مرغ ها در مرغداری ها بدون بیان هیچ دلیل خاصی کرده اند.»
هشدار سازمان بهداشت جهانی برای مقابله با آنفلوآنزای مرغی
بیبیسی چندی پیش گزارش داد که سازمان بهداشت جهانی طی هشداری اعلام کرده است که خطر ویروس آنفلوانزای مرغی همچنان به قوت خود باقی است و کشورهای جهان باید خود را برای شیوع احتمالی این بیماری از انسان به انسان آماده کنند. دانشمندان ضمن هشدار درباره ضرورت آمادگی کشورها برای مبارزه با خطر بالقوه شیوع این بیماری، از کشورهای ثروتمند خواسته بودند تا با همکاری کشورهای آلوده به ویروس، درصدد یافتن راههای جلوگیری از شیوع بیماری باشند. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی در پی شیوع ویروس آنفلوانزای مرغی در آسیا از سال 2003 میلادی تاکنون 55 نفر جان خود را از دست داده و علاوه بر میلیونها قطعه طیور تلف شده در مزارع مختلف آسیا، 6000 پرنده مهاجر نیز ماه گذشته بر اثر این بیماری از بین رفتهاند.
سازمان بهداشت جهانی همچنین اعلام کرده بود:” اگر کشورهای ثروتمند جهان به کشورهای گرفتار بیماری آنفلوانزای مرغی یاری نرسانند، در صورت شیوع جهانی، این بیماری میتواند بسیار خطرناکتر از بیماری «سارس» باشد که دو سال پیش جنوب آسیا را دربر گرفت”.
طبق هشدار این سازمان علاوه بر خطرات مهلک گسترش جهانی این بیماری، شرایط اقتصادی کشورهای آلوده به ویروس نیز تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. متخصصان بر این باورند که رعایت اصول بهداشتی و نظافت در محل کاربه ویژه محل کار کارگران درمرغداری ها و کسانی که درمنازل خود به نحوی به نگهداری پرندگان مبادرت می کنند، افراد میتوانند خطر عبور ویروسهای حیوانی از سد بین گونهای را تا حد چشمگیری کاهش دهند.
با این وجود اطلاع رسانی در مورد این موضوع در ایران ممنوع شده و به همین علت سازمان های مربوطه گزارش های خود را از مردم پنهان می کنند.