با افزایش نشانه های انزجار عمومی از رفتار و سبک زندگی طبقه ای که در ایران به نام “نوکیسه ها” شهرت یافته و در شرایطی که رسانه های کشور هر روز ابعاد بی سابقه فساد اقتصادی دولتمردان پیشین و نزدیکان شان را افشاء می کنند، علیرضا پناهیان، یک روحانی تندرو طرفدار جبهه پایداری که در انتخابات ریاست جمهوری، سعید جلیلی را “کاندید کوخ نشینان” معرفی می کرد، از رواج آنچه که “ثروتمند ستیزی” نامیده، ابراز نگرانی کرده و گفته “ثروتمند شدن گناه نیست”.
بنا به گزارش خبرگزاری مهر، این روحانی که سخنان علاقه مندان زیادی در بین مخالفان جمهوری اسلامی و رسانه هایشان یافته است گفته: “ثروتمند شدن بد نیست، بلکه بد برخورد کردن با ثروت بد است. دولت اسلامی باید مقدماتِ ثروتمند شدن مردم را فراهم کند، حتی نمیگوییم مقدمات رفاه را فراهم کند بلکه میگوییم مقدمات ثروتمند شدن را فراهم کند تا کسانی که به ثروت میرسند، بتوانند بذل و بخشش کنند. ما داریم دربارۀ چیزی بالاتر از رفاه صحبت میکنیم، و الا میتوان از راههای دیگری هم به رفاه رسید”.
او افزوده است: “نه تنها ثروتمند شدن بد نیست، بلکه خدا دوست دارد کسی که ثروت دارد، ثروت خودش را اظهار کند. این اخلاقی که بعضیها دارند و سعی میکنند ثروتشان پنهان باشد، خیلی زشت است. وقتی که دنیا اقبال کند و مردم در ثروت باشند، بهترین کسانی که خوب است این ثروت را داشته باشند، آدمهای خوب هستند نه فجار و آدمهای بد؛ وقتی مؤمنین به تولید ثروت و مهمتر از آن به تولید کار و تحمل مشقت و مبارزه برای تأمین معیشت تشویق نشوند، نتیجهاش این میشود که دنیا به دست کلاهبردارها میافتد”.(لینک)
دفاع این روحانی تندرو از نوکیسگان که سال ها خود را حامی پابرهنگان و مستضعفین معرفی می کرد، در حالیست که ماجرای نمایش ثروت های باد آورده در ایران، برخی از سیاستمداران اصولگرا را نیز نگران کرده به طوری که چندی پیش، اسد الله عسگراولادی به تمامی نوکیسه ها توصیه کرد که برای آقازاده های شان خودروهای بیش از ۱۰۰ میلیون تومان نخرند و از طریق خودروها و املاک خود، به دیگر شهروندان نمایش ثروت ندهند.
او که خود از مظاهر ثروتمند شدن از رانت های حکومتی است و از اولین کسانی است که بعد از تاسیس جمهوری اسلامی با قبضه کردن اتاق بازرگانی و مبادی تولید ثروت به نمونه و نماد ثروت اسلامی تبدیل شد و هم اکنون نیز در مقام رییس اتاق بازرگانی ایران و چین مبلغ و هوادار واردات میلیاردی کالا از آن مبدا است که با انتقادهای شدید اصلاح طلبان هم روبه روست.(لینک)
دفاع روحانی وابسته به قرارگاه عمار و طیف موسوم به پایداری و تعارض آن با دیدگاه یک سیاستمدار اصولگرا از طیف راست سنتی، در حالی رخ می دهد که روزنامه ها و سایت های حکومتی نیز بی وقفه درباره لزوم کنترل انزجار عمومی از طبقه نوکیسه نزدیک به حکومت، هشدار می دهند و معترضان به اختلاف طبقاتی بی سابقه در ایران را “عقده ای” می خوانند.
در همین باره، سایت شفاف نیوز در مطلبی با عنوان “از کی عقده ای شدیم؟!” به دفاع از طبقه نوکیسه پرداخته و به نقل از “جامعه شناسان” نوشته است: “مردم در هر زمانی نسبت به فرادستان احساس خوبی نداشته اند و این حس بد، نسل به نسل و سینه به سینه بدون این که قصد خاصی وجود داشته باشد ناخودآگاه منتقل شده است. شاید بتوان مردم را از این منظر به سه دسته بی تفاوت ها، متنفرها و معقول ها دسته بندی کرد”.
این سایت می افزاید: “با توجه به جو حاکم و غالب، می توان به این نتیجه رسید که تقابل فرادستان و فرودستان همیشگی بوده و گاه در مقاطعی شکل بیمارگونه به خود گرفته؛ که می توان دلیل آن را در رفتار حاکمان در شکل گیری اوضاع اقتصادی جامعه و نوع برخورد دولت ها در برقراری عدالت و احقاق حق قشر ضعیف از اغنیا جستجو کرد”.(لینک)
در این میان، به نظر می رسد دیدگاه آیت الله خامنه ای به طیف راست سنتی که بر لزوم پنهان کردن ثروت تاکید دارند، نزدیک تر است.
وی اخیرا در واکنش به بروز حساسیت عمومی نسبت به پدیده موسوم به “ریچکیدز”ها که آخرین بار خود را در ابراز خشم از خبر مرگ دو نوجوان پورشه سوار نشان داد، گفته بود: “جولان دادن برخی جوانهای سرمستِ غرورِ ثروت با خودروهای گران قیمت در خیابانها یکی دیگر از مظاهر ایجاد ناامنی روانی در جامعه است و نیروی انتظامی باید برای ابعاد مختلف ناامنی برنامه داشته باشد و با آنها مقابله کند”.(لینک)
سخنان وی برای مدتی کوتاه به راه اندازی موج برخورد پلیس با خودروهای لوکس و تلاش برای پنهان کردن آنها از طریق چسباندن روزنامه به شیشه ویترین نمایشگاه های عرضه این خودرو، منجر شد.(لینک)