مردم نان می خواهند نه اختلافات سیاسی

نویسنده

» مقاله تحلیلی الجزیره درباره تحولات داخلی ایران

بر اساس گزارش ها، تنش سیاسی میان محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران و آیت الله علی خامنه ای رهبرعالی کشور، تشدید شده است. گفته می شود احمدی نژاد پس از ابقای حیدر مصلحی وزیر اطلاعات اخراجی خود از سوی خامنه ای، به فکر استعفا از مقامش افتاده بود.

رئیس جمهور از انجام برخی وظایفش شانه خالی کرده و در اعتراض به تصمیم خامنه ای، از شرکت در چندین جلسه هیأت دولت خودداری کرده است.

مهرداد خوانساری، تحلیلگر مرکز مطالعات عربی و ایرانی در لندن روز جمعه به الجزیره گفت، مناقشه ای که ماه گذشته آغاز شده، اکنون “جدی” شده است.

خوانساری گفت: “این رویداد ها حاکی از میزان اختلاف موجود میان راس هرم قدرت در ایران و احمدی نژاد است که صحنه سیاسی داخلی را با نتیجه انتخابات تقلبی  برگزار شده 20 ماه پیش، به دو قطب مقابل تقسیم کرده بود.”

وی اکنون شروع به دست درازی به قدرت و اختیارات  رهبر کرده است و به اتفاق همراهانش، که عمدتاً از سپاه پاسداران هستند، در این مسیر حرکت می کند “البته رهبرایران تلاش کرده مقاومت کند و بسیاری از افراد در تشکیلات حاکم که توسط مشاور احمدی نژاد کنار گذاشه شده اند، در کنار رهبر قرار گرفته اند.”

خوانساری گفت از زمان روی کار آمدن احمدی نژاد  ”افراد قدرتمندی نظیر اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی و بسیاری از اصلاح طلبان کلیدی و نیز رئیس فعلی مجلس خبرگان” به حاشیه رانده شده اند.

وی گفت: “این یک رویارویی بزرگ است. من فکر می کنم احمدی نژاد در این زمان خاص، پا را بیش از گلیمش دراز کرده و او را مجبور کرده اند که عقب نشینی کند. اما واقعیت این است که هم او و هم رهبر  در نتیجه این مناقشه ضربه خورده اند.”

هرچند گمانه زنی ها در خصوص استعفای احمدی نژاد ادامه دارد، اما خوانساری این احتمال را کم می داند و می گوید به جای آن، این مناقشه به “تفرقه بیشتر و اختلاف بیشتر … در ساختار کشور خواهد انجامید؛ ساختاری که همین حالا نیز شکننده است.”

خونساری گفت ناآرامی بوجود آمده در برخی از کشورهای خاورمیانه می تواند در صورت ادامه اختلافات داخلی، به ایران نیز سرایت کند.

وی گفت: “باید به خاطر داشته باشید آنچه در خاورمیانه می بینیم، 20 ماه پیش در ایران شروع شده بود. ایران از تحولات جهانی مصون نیست… ما شاهد نتایج بیداری عربی هستیم.”

“مردم ایران آگاهند که معضلات اقتصادی بزرگی وجود دارد: معضلات بزرگی در سیاست خارجی وجود دارد که دولت احمدی نژاد با آن مواجه است و درگیر شدن در یک منازعه با رهبر بر سر مسأله ای که هیچ تأثیری بر آمال و آرزوهای اکثریت مردم نمی گذارد، آخرین چیزی است که آن ها می خواهند رخ بدهد.”

“برای ایرانی ها جای سؤال نیست که تابستان آینده بسیار پر خبر خواهد بود.”

رهبر قدرت بیشتری نسبت به رئیس جمهور دارد و منصوب کننده رهبران نظامی و اعضای شورای نگهبان است چنان که مناقشه اخیر به دستگیری تعدادی از متحدان نزدیک رئیس جمهور منجر شده است.

دولت احمدی نژاد با آماجی از اتهامات مربوط به تقلب در انتخابات روبرو بوده است؛ انتخاباتی که در سال 2009 دوره دوم ریاست جمهوری را برای وی به ارمغان آورد.

تقلب انتخاباتی سبب به راه افتادن اعتراضات و سرکوب مرگبار و زندانی شدن چهره های برجسته مخالف از جمله میرحسین موسوی و مهدی کروبی شد.

در عین حال، ایران بر سر برنامه هسته ای خود، که به گمان غرب در خدمت تولید بمب هسته ای است، هدف دور تازه ای از تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا نیز قرار گرفته است.

تهران می گوید برنامه هسته ای این کشور در خدمت تولید جریان برق است.

منبع: الجزیره- 6 مه