یاسمین منطقی
همزمان با پایان ضرب الاجلی که شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست محمود احمدی نژاد برای تغییر اساسنامه به دانشگاه آزاد تعیین کرده بود، هاشمی رفسنجانی روز گذشته اعلام کرد: “اصلاح اساسنامه دانشگاه آزاد فقط با درخواست هیات موسس امکان پذیر است.“
رفسنجانی روز گذشته در دیدار با جمعی از دانشجویان منطقه 2 دانشگاه آزاد اسلامی و در واکنش به تلاش جدید احمدی نژاد برای در اختیار گرفتن دانشگاه آزاد، تشکیل این دانشگاه را نتیجه دستور آیت الله خمینی دانست و گفت: “این حرکت علمی که با دستور و سرمایه اولیه اهدایی از طرف امام تشکیل شده است با سخنان نابجای عدهای قابل خدشه نیست.“
رفسنجانی که در سال 84 و 85 نیز همزمان با حملات تند احمدی نژاد و برخی از نزدیکانش به مدیران دانشگاه آزاد به دفاع از عبدالله جاسبی پرداحته بود، این بار نیز با اشاره به سابقه تشکیل این دانشگاه و تصویب آن در شورای انقلاب فرهنگی تاکید کرد: “در همان زمان در اساسنامه این دانشگاه بندی گنجانده شد که اصلاح این اساسنامه فقط با پیشنهاد هیات موسس امکانپذیر خواهد بود، و اکنون نیز هیات موسس به دنبال تغییر در این اساسنامه است.“
وی دانشگاه آزاد را حرکت علمی معرفی کرد و اظهار داشت: “دانشگاه آزاد اسلامی توانست خیل عظیمی از جوانان را که به دنبال تحصیلات عالیه بودند، بدون هزینه بر بیتالمال جذب کرده و از این طریق جایگاه علمی کشور را ارتقا بخشید، و منتقدان به این سوال پاسخ بدهند که اگر این دانشگاه نبود سرنوشت حدود سه میلیون فارغالتحصیل این دانشگاه و حدود یک و نیم میلیون دانشجو، و دهها هزار هیات علمی و کارکنان آن اکنون چه بود.“
رفسنجانی در عین حال گفت: “هیچ شخصی در دانشگاه آزاد یک ریال سرمایه ندارد و افرادی که نیز در این دانشگاه فعالیت میکنند تنها حقوق دریافت میکنند، و بعضی هم چون خود من هیچ دریافتی ندارند.“
اشاره رفسنجانی به منتقدان و و آنچه وی با عنوان “سخنان نا به جا” از ان یاد کرد، به طور مستقیم به مصوبه یک ماه قبل شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست محمود احمدی نژاد مربوط می شود که با تعیین ضرب الاجل تا پایان مهرماه خواستار تغییر اساسنامه دانشگاه آزاد شده بود.
هیات موسس دانشگاه آزاد شامال آقایان علی خامنهای، اکبر هاشمی رفسنجانی، سید عبدالکریم موسوی اردبیلی، میرحسین موسوی، سید احمد خمینی، و عبدالله جاسبی نزدیک به 3 دهه پیش این دانشگاه را تشکیل داده و از میان خود عبداله جاسبی را به ریاست آن منصوب کردند.
از میان آن هیات آیت الله خامنه ای رئیس جمهور وقت، اکنون به رهبری جمهوری اسلامی رسیده، هاشمی رفسنجانی ریاست مجلس خبرگان و مجمع تشخیص مصلحت را بر عهده دارد، و به غیر از جاسبی که هنوز ریاست دانشگاه آزاد را بر عهده دارد، دو تن دیگر میر حسین موسوی و موسوی اردبیلی از قدرت کناره گرفته اند.
جدال تبلیغاتی بر سر دانشگاه
طی سال های 84 و 85 محمود احمدی نژاد در یک حرکت تبلیغاتی خواستار برکناری عبدالله حاسبی از ریاست دانشگاه آزاد شد. وی ابتدا با وعده کاهش شهریه دانشگاه آزاد وارد میدان شد و حتی در یک سخنرانی تهدید کرد که اگر جاسبی خود از ریاست دانشگاه آزاد کنار نرود در یک حرکت انقلای خود وی را برکنار خواهد کرد.
با این حال وقتی زمان تعیین شهریه ها رسید و مدیران وزارت علوم به اطلاع وی رساندند که حتی در دانشگاه های پیام نور، شبانه و بخشی از دانشگاه های روزانه قصد افزایش شهریه ها را دارند، حرکت انقلابی احمدی نژاد از شدت اولیه افتاد. با این حال وی و همکارانش به حملات لفظی خود در مورد دانشگاه آزادادامه دادند.
احمدی نژاد در نهایت توانست در شورای عالی انقلاب فرهنگی مدیران دانشگاه آزاد را برای معرفی 5 عضو جدید برای هیات موسس ملزم کند.
اما عبدالله جاسبی عضو کهنه کار موتلفه اسلامی که در راست سنتی پایگاهی متنفد دارد، توانست با معرفی 5 عضو جدید که 3 تن عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در میانشان هستند علاوه بر خنثی کردن حملات احمدی نژاد، بر شمار همکارانش دراین شورا بیفزاید.
هاشمی رفسنجانی نیز که ریاست هیات موسس دانشگاه آزاد را بر عهده دارد، همان زمان طی دیدار از واحدهای دانشگاه آزاد، حملات احمدی نژاد را به عنوان”شرارت بر علیه دانشگاه آزاد” نام برد، و با اشاره به اینکه “برخی تخریبها به جهت رقابت و حسادت است” به مدیران دانشگاه آزاد و از جمله جاسبی گفت “مطمئن باشید برخی موذی گری ها نسبت به حرکت اساسی دانشگاه آزاد اسلامی شکست خواهد خورد.“
پس از آن بود که غلامحسین الهام سخنگوی دولت در کنفرانسی خبری در سال 86 به خبرنگاران ادعا کرد که به دلیل بن بست دولت اقدامات خود برای ایجاد تغییر در دانشگاه آزاد را متوقف کرده است.
محمود احمدی نژاد نیز اندکی بعد ادعای مشابهی را بدون ذکر جزییات – ولی با استفاده از ادبیاتی که اشاره به شخص اول کشور داشت - بیان کرد، و به نوشته سایت رجا نیوز گفت: “فشار آوردند که اگر بخواهید جلو ببرید، مسئله درست می کنیم، به ما فرمودند در شرایط حساس هسته ای، بحران درست می کنند، ما در شورای عالی انقلاب فرهنگی متوقف کردیم.“
زمان به سرعت گذشت تا در ماه های پایانی عمر ریاست دولت، احمدی نژاد هنوز وعده انتخاباتی برکناری مدیر دانشگاه آزاد و تغییرات در این دانشگاه عمل نکرده باشد.
طی یک ماه اخیر اما احمدی نژاد، و دو تن از نزدیکانش علی رضا زاکانی در مجلس و عباس سلیمی نمین در رسانه ها حملات جدیدی را به مدیران دانشگاه آزاد آغاز کردند. اعلام ضرب الاجل اوایل مهرماه که در جلسه هفته اول مهرماه شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست احمدی نژاد تعیین شد جدید ترین فعالیت دولت برای در اختیار گرفتن دانشگاه آزاد است، که در کنار آن “بسته دانشگاه آزاد” نیز قرار گرفته در واقع اساسنامه جدیدی برای دانشگاه آزاد است.
با این حال به نظر می رسد که ورود مجدد هاشمی رفسنجانی در پایان ضرب الاجل احمدی نژاد برای دانشگاه آزاد دور جدیدی از تقابل رسانه ای دو مقام ارشد جمهوری اسلامی را به دنبال داشته باشد.