امین تارخ متولد 1332 شیراز و فارغ التحصیل رشته هنرهای نمایشی و دارای مدرک کارشناسی ارشد و مدیریت امور فرهنگی است. تارخ بازیگری را از تئاترهای دانشجویی آغاز کرد و با شهر من شیراز در دهه 1350 حضور در برابر دوربین را تجربه کرد. اما سال ها بعد و با سریال سربداران بود که به عنوان بازیگری توانا شناخته شد. او که با بازی در فیلم مرگ یزدگرد[بهرام بیضایی، 1361] کار در حیطه سینما را نیز آغاز کرده بود، در طول دو دهه گذشته نقش هایی متفاوت در برابر دوربین سینما و تلویزیون بازی کرد. بازی تکنیکی وتسلط او برنقش ازنکات مثال زدنی کارهای اوست. تارخ امسال در نقش دکترپژوهان سریال “اغماء” ظاهر شده، سریالی که با استقبال کم نظیرمخاطبان مواجه شده است. به همین بهانه گفتگویی با اوانجام داده ایم.
گفت و گو با امین تارخ
دیگر نباید دنبال ایسم باشیم
به اعتقاد شما، آمادگی ذهنی مخاطب تلویزیون، در باور تماشاگر و برقرارکردن ارتباط راحت تر با داستانی مثل اغماء تاثیرگذار بوده ؟
بله، اگرما سابقه این چنینی درزمینه مطرح کردن معانی نداشتیم، ابداً نمی توانستیم تماشاگررا پای تلویزیون بنشانیم. حتما یک سابقه ذهنی، دو یا سه دهه ای از طریق همین سینما وت لویزیون داشته است که الان ما می توانیم او را امروز پای تلویزیون نگاه داریم و یک سلسله معانی پیچیده و غیرقابل تحمل دردهه های گذشته را برای او مطرح کنیم.
به نظر شما، جدا از باور تماشاگر، چقدر در نشان دادن فضاهای سوررئال دراین داستان ها موفق عمل کرده ایم؟
به نظر من درجه رضایت تماشاگر نشان دهنده این مسئله است. ما عکس العمل مردم را درباره لااقل این دو مجموعه یعنی اغماء و میوه ممنوعه می بینیم. بازخورد این کارها نشان می دهد که اگر به تماشاگرپیچیده ترین و سخت ترین مفاهیم در قالب یک نمایش وقصه درست القاء شود می نشیند و با گارد باز دنبال می کند و قضاوتش را می کند، ما هم همین مسئله را می خواهیم. یعنی نشاندن میلیون ها آدم پای تلویزیون با ارائه یک محتوای خیلی پیچیده، قبول کنید این مسئله کار ساده ای نیست! و این اتفاقی است که دو سه سال یا بیشتر است که در تلویزیون ما رخ می دهد.
در مجموعه اغماء و مخصوصاً دو شخصیت دکترپژوهان و الیاس، تماشاگر بر اساس داستان بعضی مواقع شاهد بازی سوررئال است که قرار است فضایی خارج از فضای رئال را نشان دهد. برای باور بهتر و بیشتر تماشاگر در این زمینه چه تمهیداتی اندیشیدید؟
به اعتقاد من دراینجا یک نکته مهم وجود دارد و آن این است که ما از طریق جان خودمان با جان تماشاگر ارتباط برقرارمی کنیم. یعنی همه چیز باید ازتن در بیاید تا برتن بنشیند. به نظرم دیگر نباید دنبال ایسم باشیم . اگر بخواهیم احیاناً به دنبال ایسم ها حرکت کنیم باید بگویم که سریال اغماء نشان دهنده یک فضای سوررئالیسم است که در کنارش یک رئالیسم در حال حرکت است. فضا یک فضای سوررئال است اما دردل این سوررئالیسم یک رئالیسم و واقعگرایی درحال جریان است که ما آن را باورمی کنیم و به جهت اینکه با آن همذات پنداری می کنیم .
اینکه بحث از دل برآید لاجرم بر دل نشیند را مطرح می کنید، معتقد هستید که در این جنس از کار بازیگر نمی تواند از تکنیک کمک بگیرد؟ در حالی که ما به کرات می بینیم که شخص امین تارخ در این مجموعه، از تکنیکش در کنارحس سود برده است؟
خب طبیعی است، مقوله تکنیک به تنهایی کفایت نمی کند. مقوله حس هم به تنهایی کفایت نمی کند. فکرمی کنم تکنیک کاتالیزوری است در اختیار و خدمت حس و احساس. هنرپیشه همزمان باید به تکنیک و حس اش مسلط باشد.
نظرتان در مورد کارگردانی کار و شخص سیروس مقدم؟
درزمینه کارگردانی به اعتقاد من یک مقدار، مسئولیت سنگین تراست. چون یک کارگردان باید بستری به وجود بیاورد که عده ای به عنوان بازیگردیده بشوند. بنابراین باید بگویم این مسئولیت سنگین را سیروس مقدم به خوبی و شایستگی می شناسد و ثابت کرده که فیلم و سریال قصه گو را خوب می شناسد و با مجموعه اغماء ثابت کرده، روایت داستانی را که قراراست به معانی و مفاهیم پیچیده بپردازد و به عمق وجود انسان برود را هم بلد است.
ازبازیگرانی که در مجموعه “اغماء” کنارتان حضور دارند هم صحبت کنید. چقدر به عنوان یک همکار با سابقه و پیشکسوت نسبت به کار آنها نظر و پیشنهاد داشتید؟
ببینید! سرکارخانم لعیا زنگنه یک هنرپیشه حرفه ای و صاحب موقعیت هستند و راجع به کارشان شناخت و آگاهی لازم را دارند. آقای نوذری هم به همین ترتیب.
وحامد کمیلی در نقش الیاس و شیطان چطور؟
درمورد حامد کمیلی باید بگویم، او آینده بسیاردرخشانی دارد. به دلیل اینکه خوب آموخته و باورکرده که فروتنی، تواضع و عدم تعجیل یک خصیصه بارز برای یک هنرپیشه جوان است. به همین دلیل نمی توانم ازحامد کمیلی به عنوان یک بازیگر جوان به معنای ناپخته یاد کنم. می توانم بگویم او یک بازیگرجوان پخته است. اما به دلیل سن و سالش، طبیعی است که کم تجربه باشد. او یک بازیگرخلاق و با هوش است.
بقیه سریال های ماه مبارک رمضان را هم می بینید؟
متاسفانه به دلیل اینکه درحال ضبط سریال “اغماء” هستیم. موفق نشدم تمام سریال ها را دنبال کنم، اما بخش هایی ازمجموعه “میوه ممنوعه” را دیدم، به نظرمن بازخورد خوبی میان مردم داشته است. متاسفانه دو سریال دیگر را چون پخش آن همزمان با کار ما بود نتوانستم ببینم.