خبرگزاری ایلنا تنها چند ساعت زنده ماند

نویسنده

ilna.jpg

فریبا صراف

به دنبال اعلام دفتر محمود احمدی نژاد در مورد خارج شدن از “لاک سکوت و انفعال”،خبرگزاری ایلنا برغم تعویض مدیرعامل، دیروز به دستور سعید مرتضوی توقیف شد.

به گزارش ادوار نیوز این خبرگزاری که از هفته گذشته “کار خود را به دلایلی که برخی از آن ها شکایات متعدد مدعی العموم، وزارت علوم دولت نهم و دانشگاه امیرکبیر به دلیل پوشش اخبار حقوق بشری، انتشار اخبار دانشجویان محروم از تحصیل و اخبار دانشجویان بازداشتی دانشگاه پلی تکنیک ذکر شده بود متوقف کرده بود” از صبح دیروز با مدیرعامل جدید آغاز به کار کرد.

سیدابوتراب فاضل، مدیرعامل جدید خبرگزاری کار ایران که ریاست وی بر این خبرگزاری تنها چند ساعت دوام داشت، در مصاحبه ای که بعد از پذیرفتن این مسئولیت با ایلنا انجام داد، با تاکید بر اینکه “ایلنا مولود فضای باز سیاسی است و بدون تردید در چنین فضایی نیز می‌‏تواند اثرگذار باشد”،اظهار امیدواری کرده بود:” ایلنا همچنان از گزند هر آسیبی مصون بماند. “

در خبرگزاری ایلنا که به خانه کارگر تعلق دارد،بیش از هشتاد خبرنگار و کارمند کار می کنند که در طول چند ماهه گذشته روزهای دشواری را گذرانده اند. این خبرگزاری که یکی از معدود رسانه هایی بود که اخبار جنبش های کارگری، دانشجویی و زنان را منتشر می کرد در برخورد با اولین محدودیت به تعدیل نیروهای خود مبادرت ورزید و تعداد زیادی از کارکنان خود را اخراج کرد. بعد از آن فشارها متوجه مسعود حیدری، مدیر عامل این سایت شد که وی نیز عاقبت هفته گذشته از سمت خود استعفا کرد.

مسعود حیدری که در تمامی طول چهار سال و چهار ماه فعالیت خبرگزاری کار ایران، مدیرعامل این خبرگزاری بود با انتشار نامه ای سرگشاده به دبیرکل خانه کارگر نوشت که استعفای او به این دلیل است که حضورش “لطمه و آسیبی بیش از آنچه پیش آمده” متوجه این خبرگزاری نکند.

وی در شرایطی این سرنوشت را پذیرفت که به دستور مقامات جمهوری اسلامی خبرگزاری ایلنابه مدت یک هفته اجازه گذاشتن خبر جدید روی خروجی خود را نداشت. اتفاقی که انتظار می رفت با تغییر مدیرعامل، جبران شود.


فاضل،مدیرعامل جدید که در اولین مصاحبه خود تاکید کرده بود “رسانه در عصر کنونی و در جهان جدید به طور مسلم کارویژه خاصی در بیان مطالبات و خواسته‌‏ها” دارد و “می‌‏تواند ابزار مناسبی جهت احیای وظایف ذاتی دولت‌‏ها باشد” در عین حال اظهار امیدواری کرده بود که

“این خبرگزاری بتواند در دوره جدید فعالیت خود مؤثرتر از گذشته حرکت کند. ” دوره ای که بیش از چند ساعت به طول نیانجامید.

مدیریت چند ساعته ابوتراب فاضل بر ایلنا، با ربوده شدن منصور اسانلو، رئیس هیئت مدیره سندیکای کارکنان شرکت واحد اتوبوسرانی تهران نیز همزمان شد؛ اما ایلنا این باربر خلاف گذشته که اخبار مربوط به منصور اسانلو را منتشر می ساخت، هیچ گزارشی در این زمینه نداد.

پیش از این و همزمان با تحمیل محدودیت ها بر خبرگزاری ایلنا و سپس تعطیلی روزنامه هم میهن، جعفر بهداد معاون دفتر محمود احمدی نژاداعلام کرده بود: “از این پس به موج حملات بدخواهان به دولت پاسخ مناسبی خواهد داد”.

دادن بخشی از این “پاسخ” نیز به عهده سعید مرتضوی گذاشته شده که بر اساس اخبار موجود در کنار مصطفی پور محمدی، وزیر کشور دولت نهم و دیگر مقامات امنیتی این دولت، طرح سرکوب گسترده رسانه های منتقد دولت را پیش می برند.

در چنین شرایطی مدیرعامل مستعفی و عضو هیات مدیره‌ این خبرگزاری از رسانه‌ها خواسته است تا از عنوان “توقیف و پلمپ خبرگزاری کار ایران” استفاده نکنند زیرا “ایلنا فیلتر شده است نه توقیف”.

به هر حال “توقیف” یا “فیلتر”، خبرگزاری کار ایران امروز، فردا و معلوم نیست تاکی دیگر خبری روی خروجی های خود نخواهد فرستاد.