سورنا کیانی
دانشجویان اعتصابی دانشگاه اصفهان به دنبال درخواست گروه ها و شخصیت های مختلف دانشجویی و سیاسی و همچنین وعده رئیس این دانشگاه برای بررسی خواسته آنان، به طور موقت به اعتصاب غذای خود پایان دادند.
اعتصاب غذای دانشجویان دانشگاه اصفهان وارد روز هشتم که شد، تقاضا ها برای پایان بخشیدن به آن فزونی گرفت؛ چه هر روز که می گذشت جان دانشجویان اعتصاب کننده بیشتر در معرض خطر قرار می گرفت، خصوصا که حال دو تن از آنان به شدت وخیم بود: مهدی پولادی و ارسلان صادقی که به رغم وخامت وضعیت جسمانی در بیمارستان نیز حاضر به شکستن اعتصاب غذای خود نشدند.
سرانجام به دنبال گسترش اعتراضات دانشجویی در حمایت از اعتصاب کنندگان در دانشگاه اصفهان و دیگر دانشگاههای کشور، که از آن جمله می توان به تجمع های روزانه و شبانه ی دانشجویان در خوابگاه دانشگاه اصفهان اشاره کرد، رامشت رییس دانشگاه اصفهان پذیرفت که در جمع اعتصاب کنندگان حضور یابد. او در دیدار با دانشجویان قول داد در احکام انضباطی دانشجویان تجدید نظر صورت گیرد و سایر مطالباتشان نیز پیگیری شود. اینگونه بود که به عقیده ی قاطبه ی فعالین دانشجویی زمینه ی شکسته شدن اعتصاب غذای دانشجویان فراهم شد. همزمان شخصیت ها و گروه های دانشجویی و سیاسی نیز با صدور پیام های مختلف خواستار پایان بخشی به این اعتصاب شدند. دفتر تحکیم وحدت از این جمله بود که با صدور پیامی خواستار پایان اعتصاب غذای دانشجویان برای حفظ جانشان شد.
شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت در پیام خود ضمن ارج گذاری به مقاومت دانشجویان اعتصابی و با اشاره به وضعیت امروزین دانشگاه ها خطاب به این دانشجویان نوشت:
”هوای امروز این دیار چون دیروز اش گردآلود غبار یکه تازی قدرتمندانی است که پاسخگویی به فراموشی سپرده اند و خود را نه گماشتگانی از سوی ملت در اداره امور مملکت که افراشتگانی بر ایشان می دانند. روسای دانشگاه های امروز غالبا پیکارجویان اجیر شده ای را می مانند که دانشگاه را نه خانه امن جوشش و پویش فرزندان رشید این سرزمین، که جولانگاه قدرت نمایی انگاشته های قدرتمندان می پندارند. گاه و بیگاه شمشیر محکومیت کمیته های انضباطی بر سر دانشجویان منتقد می چرخانند و زخم تعلیق و محرومیتی از تحصیل بر پیکر جوان دانشجویی فرود می آورند تا عرصه فرهنگی دانشگاه را صحنه سرهنگی خود سازند. گوش ها بسته اند، چشم ها تیره کرده اند و دل ها به قدرت سپرده اند. نمی بینند آزاده دانشجویانی را که لب از نان بسته اند تا فریاد بر آرند لبی را که سخن نتوان گفت چه جای نان خوردن است؟ دل ها چنان سنگ کرده اند که چهره به ننگ بی توجهی به جان دانشجو نیز رنگ کرده اند. دیدند دانشجویانی را که از دانشگاه روانه بیمارستان شدند تا بیماری هوای دانشگاه را بازگویند اما دمی میانشان نیامدند که سخنان شان بشنوند”.
در ادامه این پیام با اشاره به “پایمردی” دانشجویان اصفهان، می خوانیم: ”با تحسین و افتخار به شما یاران دبستانی، برادرانه خواستار خاتمه اعتصاب تان هستیم تا چون همراهان تان، که روزهای گذشته روانه بیمارستان شدند، جان عزیزتان صدمه ای نبیند که وجودتان خار چشم مستبدان است”.
این اما تنها دانشجویان تحکیمی نبودند که نگران جان اعتصاب کنندگان بودند، گروه دانشجویی آزادیخواه و برابری طلب نیز طی پیامی به دانشجویان دانشگاه اصفهان، پایان اعتصاب غذای آنان را خواستار شد. در بخشی از پیام دانشجویان آزادیخواه و برابری طلب آمده است:
”به خوبی می دانیم که شما حرکت عاجزانه ی مسئولین دانشگاه یعنی احضار گسترده به کمیته انضباطی در پاسخ به تجمع را با اقدامی شجاعانه و پایداری ستایش برانگیز خود بی اثر نهاده اید. هفت روز مقاومت و اعتصاب غذا، نگاه همدلانه دانشجویان و مردم آزادی خواه جهان را به سوی شما جلب کرد. اعتراض و حمایت قریب هفتصد تن از دانشجویان دانشگاه اصفهان، حمایت های بین المللی، عقب نشینی مسئولین دانشگاه و لغو احضاریه ها، نشان از موفقیت ِ مقاومت قهرمانانه ی شما یاران دارد. ادامه اعتصاب غذا تا زمان ِ دستیابی به تمامی مطالبات به حق شما، ما را بر آن می دارد تا ستایش همراه با نگرانی خود را ابراز داریم.
ما دانشجویان آزادی خواه و برابری طلب دانشگاه های سراسر ایران، ضمن تبریک به مقاومت و پایداری تان، از شما تقاضا داریم تا برای حفظ سلامتی و جان خویش، که گرانمایه ترین و عزیزترین داشته های جنبش دانشجویی است، به اعتصاب غذا پایان دهید. بی شک اعتراض و مبارزه ی ما تا آزادی تمامی دانشجویان و دستیابی به مطالبات صنفی و برحق دانشجویی شما عزیزان ادامه خواهد یافت و این اتحادی است نوید بخش برای برکندن ریشه های استبداد و فضای پادگانی از دانشگاه”.
اعتصاب غذای دانشجویان دانشگاه اصفهان اگر چه با بی تفاوتی مسئولین دولتی مواجه شد، اما موجی از حمایت در میان نیروهای هوادار دموکراسی و حقوق بشر رابرانگیخت. عزت الله سحابی از این جمله بود که طی پیامی ضمن ابراز نگرانی شدید نسبت به جان دانشجویان اعتصاب کننده از آنها خواست تا اعتصاب خود را پایان دهند. در پیام عزت الله سحابی آمده بود: “ما همگی از رنجی که دانشجویان دربندمان، همچون دیگر زندانیان عقیده و آزادی می برند در رنج بسیار هستیم. اما برخورد با طیف ها و جناح هایی که به مقابله با آزادی و دموکراسی و حقوق بشر برخاسته اند، به علت سنگینی گرایش هایشان در برابر حق طلبی شهروندان، روندی تدریجی و درازمدت دارد. اینجانب مطلع شدم که چندین روز است که شما عزیزان در حال اعتصاب غذا به سر می برید. لذا از سر نگرانی بسیار نسبت به جان خودتان به عنوان پدری سالخورده ادامه اعتصاب شما عزیزان را که باعث رنجوری و صدمه ی بیشتر شما شده و خواهد شد به صلا ح نمی دانم و از شما تقاضا می کنم به اعتصاب خود پایان دهید و حق خواهی مظلومانه ی خود را همراه با دیگر دلسوزان آزادی و سربلندی وطن، و از جمله کمیته ای که در تهران وضعیت زندانیان را پیگیری می نماید ادامه دهید”.
این درخواستها در کنار تقاضای صدها تن از دانشجویان دانشگاه اصفهان که طوماری را در حمایت از اعتصاب کنندگان امضا کرده بودند، چیزی نبود که اعتصاب کنندگان بتوانند آن را نادیده بگیرند. اینگونه بود که صبح روز دوشنبه دهم دی ماه، ساعت یازده و چهل و پنج دقیقه ی صبح اعتصاب کنندگان در حضور 200 تن از دانشجویان دانشگاه اصفهان در حالیکه آوای یار دبستانی من در مصلای دانشگاه اصفهان طنین انداز شده بود، اعتصاب غذای خود را شکستند.
علیرضا داوودی نماینده ی اعتصاب کنندگان در گفتگو با خبرنگار روز در این ارتباط گفت: “ما به قول آقای رامشت اطمینان کردیم و امیدواریم که ایشان و مسئولین دانشگاه به قولهای خود پایبند باشند در غیر اینصورت ما چاره ای جز از سر گرفتن اعتراضات خود نخواهیم داشت.“
داوودی خواستهای دانشجویان اعتصاب کننده را این چنین بر شمرد: “لغو احکام کمیته ی انضباطی، توقف احضار های بی رویه وتماس های غیر قانونی با خانواده ها، تشکیل شورای صنفی با برگزاری انتخابات آزاد و تشکیل صنف نشریات دانشجوئی(صندا)، برگزاری انتخابات آزاد انجمن اسلامی”.
به این ترتیب باید در انتظار روزهای آینده نشست و دید مسئولین دانشگاه اصفهان چه اندازه وفای به عهد خواهند کرد. در حال حاضر 11 تن از فعالین دانشجویی دانشگاه اصفهان با احکام محرومیت از تحصیل مواجهند.