لوئیز شاربونو
ایران خودش را آماده می کند که این هفته در نشست اعضای معاهده منع تولید سلاح هسته ای با به چالش کشیدن همکاری آمریکا با اسرائیل و هندوستان، این کشور و سایر قدرت های اتمی را مورد انتقاد قرار بدهد.
چهار مقاله توسط ایران تهیه شده و در اختیار رویترز قرار گرفته است که نشان می دهد ایران با مورد توجه قرار دادن آنچه نقض معاهده منع تولید سلاح هسته ای در سال 1970 خوانده می شود، تلاش هایش را برای منحرف کردن توجه ها از برنامه های اتمی خودش دو چندان کرده است.
امضا کنندگان معاهده که بر مبنای آن تولید و توسعه سلاح هسته ای ممنوع است و از دارندگان این نوع سلاح ها خواسته است که دست از آن بردارند، روز دوشنبه در کنار هم جمع می شوند تا برای کنفرانس بزرگی که در سال 2010 برگزار می شود، خود را آماده کنند و امیدوارند که به نتایج خوبی در عرصه جهانی برسند.
آنها می خواهند که قدرت های اتمی بر سر تعهدات خود باقی بمانند و برای مفری فکر بکنند که کشورهایی چون کره شمالی که در سال 2003 تحت استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای از معاهده خارج شد.
آمریکا و متحدانش می گویند که برنامه های هسته ای ایران پوششی است بر روی دست یابی به سلاح اتمی. ایران این اتهام را تکذیب می کند و با وجود دریافت سه قطعنامه از شورای امنیت سازمان ملل، همچنان به غنی سازی اورانیوم ادامه می دهد.
در مقالاتی که مقامات ایرانی برای کنفرانس 15-4 ماه مه آماده کرده اند، تهران اعلام کرده است که آمریکا با توسعه سلاح اتمی و ارائه کمک به اسرائیل و هندوستان، این معاهده را آشکارا نقض کرده است. هیچ یک از این دو کشور معاهده را امضا نکرده اند اما هندوستان سلاح اتمی دارد و گمان می رود که اسرائیل هم به سلاح اتمی مجهز شده باشد.
ایران همچنین آمریکا، انگلستان و فرانسه را به دلیل داشتن برنامه اتمی کامل مورد انتقاد قرار می دهد. دیپلمات های کشورهای در حال توسعه معتقدند که ایران در مورد این مسئله طرفداران زیادی در میان کشورهای فقیر تر دارد که کشورهای ثروتمند غربی قصد دارند با انحصارطلبی آنان را از تکنولوژی هسته ای دور نگه دارند.
ماه گذشته، پرزیدنت اوباما خواستار دنیای بدون سلاح اتمی شد و گفتگو های جدیدی درباره خلع سلاح اتمی و همکاری بیشتر با کشورهای درحال توسعه را با روسیه آغاز کرد.
ایران در مقاله ارائه شده هیچ اشاره ای به موضع گیری جدید آمریکا و اینکه آقای اوباما پیشنهاد گفتگوی مستقیم با ایران را بعد از نزدیک به 30 سال که از قطع رابطه دو کشور بعد از جریان گروگانگیری می گذرد، نکرده است.
طبق معاهده، آمریکا، انگلستان، فرانسه، روسیه و چین می توانند سلاح های اتمی شان را داشته باشند اما مجبورند برای دست کشیدن از این سلاح ها وارد مذاکره بشوند.
ایران در مقاله اش آورده است:« خطر تولید سلاح اتمی که توسط برخی قدرت های اتمی صورت می گیرد، مهم ترین و بزرگ ترین خطری است که کشورهایی را که تولید کننده سلاح اتمی نیستند، تهدید می کند و این موضوع باید در جلسه این هفته مد نظر قرار بگیرد نه خطر کشورهایی که به سلاح اتمی دست نیافته اند».
ایران می گوید: “خلع سلاح اتمی و استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای موضوعی است که کاملا نادیده گرفته شده است”.
هدف این ملاقات دو هفته ای مشخص کردن اهداف کنفرانس سال آینده است که به بررسی مفاد فعلی و تکمیل آن می پردازد. هیئت ها می خواهند بر سر یک موضوع مورد بحث توفق کنند و برنامه پیسنهادی کنفرانس سال 2010 را تنظیم کنند.
منبع: واشنگتن تایمز 4 مه