در حالیکه رقابت های قهرمانی بسکتبال آمریکا NBA در تعطیلات نیم فصل خود به سر می برد ، یکی از بازیکنان تیم انتهای جدولی ممفیس گریزلیز که فرصت حضور در بازی های حذفی را نیافته بود در آخرین بازی این تیم خوش درخشید.
حدادی با اینکه رقابت های این فصل تنها 13 بار برای تیمش به میدان رفته ، توانسته است در کانون توجه ایرانی- آمریکاییانی قرار بگیرد که به ورزش بعنوان راهی برای گریز از تنش های سیاسی موجود بین دو کشور می نگرند.
حامد حدادی 10 ماه پرمشغله ای را پشت سر گذاشته است. تابستان قبل وی توانست برای نخستین بار تیم ملی بسکتبال ایران را به رقابت های المپیک برساند. حدادی نخستین بازیکن ایرانی است که برای عقد قرارداد با یک تیم حرفه ای در آمریکا سند اعراض از حق را در دفتر حفاظت دارایی های خارجی در وزارت خزانه داری ایالات متحده امضا کرده است.
این بازیکن 23 ساله که با کمک مترجم صحبت می کند ، می گوید “در سال جاری تلاش می کنم تا بازیکن بهتری باشم و شاید روزی تبدیل به یک رابط قدرتمند بین مردم ایران و آمریکا شوم”.
بدلیل تحریم های تجاری اعمال شده بر ایران، حامد حدادی مجاز به بستن قراردادهای تبلیغاتی نیست . با این حال این بازیکن، ایرانیان بسیاری را تحت تاثیر قرار داده است. طرفداران او فیلم های مربوط به همان حضور مختصرش در ان بی آ را دانلود می کنند و کاربران سایت you tube ، ویدئو هایی را که از کنار زمین از حامد گرفته اند بروی سایت قرار می دهند. این ویدئوها شامل کسب نخستین امتیاز حدادی در یک رقابت حرفه ای (ضربه خطا در تیم فونیکس) و اولین شوت منجر به گل در برابر نیویورک کیکز است.
اسکندر آلکس چیت سازان دانش آموز دبیرستان در پورتلند که روزانه برای یافتن اخبار مربوط به حدادی در yahoo sport به جستجو می پردازد می گوید “ضربه حدادی از وسط زمین بود”.
دیوید برادر بزرگتر آلکس اضافه می کند “حدادی 18 دقیقه مقابل دنور به بازی رفت و دو حرکت تماشایی بروی کارملو آنتونی و توقف وی انجام داد”.
حضور حامد در زمین ، طرفداران بسیاری را به تماشای مسابقات کشانده است. رامین تبریزی دانش آموز 12 ساله در بیورتون اورگان نیز جزو حاضران در ورزشگاه رز گاردن در پورتلند بود تا از نزدیک شاهد بازی حامد باشد.
رامین که برای دیدن ورزشکار محبوبش تا بحال دو بار به ورزشگاه آمده است می گوید “برای آنکه به همکلاسی هایم نشان دهم ایرانی ها هم می توانند بسکتبال بازی کنند و هر کسی که از ایران می آید تروریست نیست، دوستانم را با خود به ورزشگاه آورده ام”.
ایرانیان مهاجر بسیاری در دهه 70 ، قبل از وقوع انقلاب اسلامی و قطع روابط دیپلماتیک با ایالات متحده به این کشور آمده اند. از بین کلیه مهاجرین به آمریکا ، ایرانیان در بین ثروتمندترین و مترقی ترین آنها قرار دارند.
ایرانی ها علاقه خاصی به ورزش دارند. در کالیفرنیای جنوبی که به برآورد آمار در سال 2000 ، حداقل 150000 خانواده ایرانی-آمریکایی زندگی می کنند، یک رادیوی فارسی زبان در شبهای دوشنبه برنامه گفتگوی مستقیم ورزشی را بروی آنتن میفرستد. تابحال ستاره تنیس آندره آغاسی که فرزند ملی پوش سابق تیم المپیک بوکس ایران است ، شخصیت ورزشی محبوب ایرانی-آمریکایی ها بوده است.
مهیار ذکایی ، مشاور حامد حدادی در اولین سال حضور حامد در آمریکا می گوید “در بین ورزشکاران ایرانی-آمریکایی ، یک بازیکن فوتبال به نام ت.ج. هوشمندزاده نیز وجود دارد. هرچند او توسط مادر آمریکاییش بزرگ شده است و وابستگی چندانی با فرهنگ ایرانی ندارد”.
علی رغم ثروت و موفقیت ایرانیان در زمینه های پزشکی ، مهندسی و علوم ، تندروی های رژیم ایران طی سی سال گذشته موجب شده رسانه های ایالات متحده تصویر متفاوتی از ایرانیان نشان دهند. تصاویر منفی ارائه شده می تواند زندگی را برای ایرانیان مهاجر و فرزندانشان سخت و طاقت فرسا کند.
منصور چیت سازان که تابحال دو بار از نزدیک شاهد بازی حدادی در پورتلند بوده است می گوید “ایرانیان بسیاری در اینجا مشتاقند تا بین فرهنگ ایرانی و آمریکایی آشتی بوجود آورند”. پدر و دو فرزندش از طرفداران پر و پا قرص حامد حدادی هستند ، تا جاییکه برای تماشای مسابقه تیم گریزلیز و تیمبر ولوز در اوایل فصل به مینیاپولیس رفتند.
قد بسیار بلند حامد حدادی در نوجوانی توجه مربیان خوب را به خود جلب کرد و آنها توانستند مهارت های ورزش بسکتبال را به وی آموزش دهند. حامد به قدری از خود توانایی نشان داد که توانست در سنین نوجوانی به صورت حرفه ای در دبی مشغول بازی شود. وی در بازی های المپیک تابستان گذشته به عنوان یکی از ستاره های شگفتی ساز خوش درخشید.
با وجودیکه حامد حدادی در این فصل در لیگ تیم های فرعی به بازی پرداخته است ، صد ها تن از هواداران وی در مسابقه تیم گریزلیز از سری مسابقات قهرمانی غرب آمریکا خواهان حضور این پدیده ایرانی در تیم شدند. در حالیکه حدادی قادر به بازی در برابر ترایل بلیزرز و لس آنجلس کلیپرز نبود ، عکس هایی امضا شده از خود در لباس ممفیس را بین هوادارانش پخش کرد.
سرانجام در آخرین سفر گریزلیز به پورتلند در این فصل، در دور سوم بازی حدادی یکی از دو ضربه خطا را به گل تبدیل کرد و دو دقیقه بعد یک پاس کوتاه به هم تیمی اش رودی گی داد؛ در 23 ثانیه آخر دور سوم حامد توانست ضربه ریباند گرگ اودن را به ثمر برساند.
با وجودیکه ممفیس این بازی را با نتیجه 66 بر 86 به حریف واگذار کرد، حدادی توانست بالاترین حد کسب امتیازبرای تیمش را از زمان حضور در NBA بدست آورد.
بعد از اتمام بازی و استحمام ، حدادی برای بزرگداشت آغاز سال نوی ایرانی یا نوروز در تجمعی که به همین منظور در دانشگاه ایالتی پورتلند برگزار شده بود ، شرکت کرد.حامد در حالیکه به دیوار تکیه داده بود، پیوسته لبخند می زد ، عکس هایش را برای طرفدارنش امضا می کرد و مودبانه تعارف های شیرینی و شکلات را رد می کرد.
دختران نوجوان با شادمانی جست و خیز می کردند، مادربزرگ ها به آرامی “حامد جان” می گفتند و پسران نیز کفش هایشان را به حامد می دادند تا برایشان امضا کند. پدری با چشم گریان گفت “حامد جان ، ما خیلی به تو افتخار می کنیم”.
در پیاده روی بارانی خارج از دانشگاه، حامد به سمت هتل محل اقامت تیم می رود و می گوید “ایرانی های حاضر در مراسم بزرگداشت نوروز معرکه بودند و من امیدوارم بتوانم بیشتر برایشان بازی کنم”.
منبع : وال استریت جورنال ، 7 آوریل