نادر کرمی
بحث های پیرامونی انتخابات ریاست جمهوری که قرار است قریب به یکسال دیگر برگزار شود طی روزهای گذشته به شدت بالا گرفته و به موضوع بحث اصلی محافل سیاسی و رسانه ای ایران تبدیل شده است. بسیاری از ناظران دلیل چنین تعجیل بی سابقه ای را نارضایتی عمومی گسترده از عملکرد دولت احمدی نژاد و اشتیاق به پایان هرچه سریعتر کار او و برگزیدن جانشینش می دانند.
در همین ارتباط در این هفته روزنامه های کثیرالانتشار اصلاح طلبان یعنی “شهروند امروز”، “کارگزاران” و ”اعتماد” چندین بار تیتر های اول خود را به گفت و گوهای مفصلی اختصاص دادند که یا نامزد مشخصی را طرح می کردو یا به تشریح راهکار استراتژیک اصلاح طلبان نظر داشت. به این ترتیب “محمد علی نجفی” با عکسی تمام قد بسته پیشنهادی خود را در “اعتماد” گشود و مصطفی تاجزاده در گفتگو با “کارگران” آمدن خاتمی را راه نجات کشور اعلام کرد.
در عین حال طرح نام عبدالله نوری وزیر کشور دولت اصلاحات و روحانی زندان کشیده و صریح اللهجه ای که از محبوبیت گسترده ای میان اصلاح طلبان رادیکال که خود را “تحولخواه” می نامند برخوردار است، فضای جدیدی را در مباحث مربوط به انتخابات پیش رو باز کرده است.
گرچه نام عبدالله نوری طی انتخابات ریاست جمهوری دور نهم (1384) نیز به گوش رسید و خبرهایی مبنی بر مذاکره برخی گروه های دانشجویی و اصلاح طلبان رادیکال برای راضی کردن نوری منتشر شد، اما تاکید بر طرح کاندیداهای حزبی در میان اصلاح طلبان و حضور هاشمی رفسنجانی موجب شد تا او درخبری کوتاه حضور خود در این عرصه را تکذیب کند.
حجاریان: تحریمی ها پشت سر نوری می آیند
در ابتدای این هفته نشریه شهروند امروز با چاپ مباحثه ای میان عباس عبدی و سعید حجاریان دو تن از چهره های شاخص اصلاحات به انتشار بحثی که در میان آنان در مورد گزینه های انتخابات ریاست جمهوری آتی در گرفته بود پرداخت. حجاریان در بخشی از این مباحثه پس از برشمردن دو سناریوی همراهی با اصولگرایان و حضور خاتمی، خبر از ایده ای می دهد که می تواند “تحریمی ها” و “دانشجویان” را هم به صحنه وارد کند.
حجاریان می گوید: راهبرد دیگر این است که اصلا در انتخابات مشارکت نکنیم. یک راهبرد هم می گوید که پشت سر یک آدم قوی و پایه کار که مثل خاتمی هم نباشد بایستیم.
عبدی می پرسد: مثلا چه کسی؟
حجاریان پاسخ می دهد: عبدالله نوری. دانشجویان و تحریمی ها هم پشت سر او می آیند. اگر هم ردصلاحیت شد می گوییم که در انتخابات شرکت نمی کنیم. اگر هم در صحنه باقی ماند که همه دوم خردادی ها و تحریمی ها بسیج می شوند.
به این ترتیب حجاریان خبر از طرحی می دهد که شامل دو بخش است، یکی نامزدی عبدالله نوری و دیگری پشتیبانی از او حتی پس از رد صلاحیت احتمالی اش.
نجفی: فقط یک کاندیدا
این ایده البته با راهکار استراتژیک محمد علی نجفی که بسیاری او را نامزد حزب کارگزاران برای انتخابات آتی می دانند تطابق دارد، چرا که او نیز می گوید: “پیش از آغاز مراحل بررسی صلاحیت ها از سوی نهادهای ذی ربط، تمامی احزاب و گروه های اصلاح طلب- که در یک ائتلاف هم قرار گرفته اند- اعلام کنند تنها کاندیدای اصلاح طلبان، فرد معرفی شده و ثبت نام شده در انتخابات بوده و اگر این کاندیدا به دلیل فشارهای آشکار و پنهان برخی محافل یا ردصلاحیت، امکان حضور در انتخابات را نیابد اصلاح طلبان هیچ کاندیدای دیگری را به عنوان جایگزین نداشته و از حضور در انتخابات معذور خواهند بود”.
تاجزاده: نوری احمدی نژاد را شکست می دهد
در عین حال مصطفی تاجزاده هم که به گفته روزنامه کارگزاران “شاید در میان چهرههای شاخص اصلاحطلب، هیچکس به اندازه «مصطفی تاجزاده» پیگیر کاندیداتوری سیدمحمد خاتمی در انتخابات پیش روی ریاستجمهوری نباشد” تاکید دارد که عبدالله نوری در برابر آقای احمدینژاد پیروز میشود اما اگر صلاحیت ایشان رد شود باید چهکار کرد؟
با این حال باید دید در شرایطی که سید محمد خاتمی تاکنون حضور خود در انتخابات را منتفی ندانسته و برخی گروه های اصلاح طلب از جمله مشارکت و مجاهدین انقلاب اسلامی تمامی تلاش خود را معطوف جلب نظر او ساخته اند و گفته می شود قرار است از سوی جبهه اصلاحات “همایش سران احزاب و گروههای اصلاحطلب برای تعیین راهبرد این جناح سیاسی در انتخابات آتی ریاستجمهوری” 13 تیرماه در تهران برگزار شود، تا چه حد ممکن است شیخ خاموش تن به بازگشت به سیاست دهد و اصلاح طلبان محافظه کارتر نیز تا چه اندازه به دنبال همکاری با اصلاح طلبان رادیکال خواهند بود.