با آنکه نامزدهای رقیب احمدینژاد همچنان با مشکل نبود رسانه مستقل رو به رو هستند و وبلاگها و سایتهای اینترنتی را تنها رسانههای قابل دسترس میدانند، حامیان دولت با انجام کارهای مختلف، مانع از بروز فضای رقابتی سالم در همین اندک محدوده باز رسانهای هم می شوند. تاسیس سایتهایی با نامهای مشابه سایتهای خبری شاخص منتقد دولت، از این جمله اقدامات است که از چندی پیش در دستور کار این جناح قرار گرفته است.
در روزهای اخیر چند سایت خبری از سوی حامیان دولت نهم راهاندازی شده که در نام و نشانی آنها نوعی کپیبرداری واضح از سایتهای خبری منتقد دولت به چشم میخورد. این موازیسازی و جعل نام در اینترنت، در شرایطی صورت گرفته که پیش از این هم در انتخاب نام روزنامه “وطن امروز” به عنوان ارگان جدید حامیان احمدینژاد، از واژه “امروز” که در یک دهه گذشته از سوی چند روزنامه پرطرفدار اصلاحطلب به کار گرفته شده بود، استفاده شد.
صاحبنظران رسانهای در آن زمان، تلاش حامیان احمدینژاد برای استفاده از شهرت مطبوعات اصلاحطلب را نوعی راه حل میانبر برای جبران ضعف جناح دولتی در جذب مخاطب برای رسانههای خود، بهرغم هزینههای میلیاردی، ارزیابی کردند. حال به نظر میرسد این اتفاق در اینترنت و در خصوص سایتهای خبری نیز در حال تکرار است.
سایت “کلمه نیوز” به آدرس kalemehnews.com یکی از این سایتهای موازی است که توسط حامیان احمدینژاد و با سوء استفاده از نام سایت “کلمه” که متعلق به حامیان میرحسین موسوی است، به تازگی راهاندازی شده است.
سایت “کلمه” به آدرس kalemeh.ir را گروهی از دانشجویان حامی موسوی در زمانی راهاندازی کردند که او هنوز برای نامزدی در انتخابات هم اعلام آمادگی نکرده بود. اما نام این سایت که به سرعت به عنوان اولین تریبون اینترنتی حامیان میرحسین موسوی شهرت یافت، اکنون در معرض دستبرد حامیان رئیس دولت نهم قرار گرفته تا اخبار تیم رسانهای احمدینژاد را در تیراژ گستردهتر و البته با نام جعلی در اینترنت تکثیر کنند.
در میان نویسندگان این سایت، نام افرادی همچون سجاد صفار هرندی، فرزند وزیر ارشاد دولت نهم، محمدرضا سرودلیر، دبیر سیاسی روزنامه “خورشید” که با بودجه دولتی به نفع احمدینژاد منتشر میشد، و نیز چند تن از اعضای گروه مشاوران جوان دولت به چشم میخورد که همگی در انتخابات نهم از فعالان ستاد احمدینژاد بودهاند.
جعل عنوان سایت “تابناک” نمونه دیگری از تلاش حامیان دولت برای جعل عنوان منتقدان به نفع خود است. این سایت، بدون هیچ تغییری، دقیقا از همان نامی استفاده کرده که پیشتر از سوی گردانندگان سایت توقیف شده ”بازتاب” به کار گرفته شده بود؛ تنها با این تفاوت که “تابناک” اصلی در آدرس tabnak.ir قابل مشاهده است، اما نسخه بدل این سایت خبری را حامیان احمدینژاد در آدرس tabnak.com منتشر میکنند.
سایت “قلم پرس” به آدرس ghalampress.ir دیگر پروژه جعل اینترنتی است که از سوی حامیان احمدینژاد به اجرا گذاشته شده تا از نام سایت “قلم نیوز” که ارگان رسمی ستاد میرحسین موسوی در اینترنت است، سوء استفاده کند و اخبار تیم رسانهای احمدینژاد را با دزدی “قلم” به خورد مخاطبان اینترنتی بدهد.
سایت “قلم نیوز” به آدرس ghalamnews.ir چند هفته پیش از سوی ستاد موسوی راهاندازی شد و در بین اهالی رسانهها به عنوان تریبون رسمی ستاد انتخاباتی این نامزد اصلاحطلب شناخته میشود. اما اکنون حامیان دولت با سوء استفاده از واژه قلم، سایت موازی جدیدی ایجاد کردهاند که برای فهم هویت جاعلان آن، نیازی به خواندن تیتر اخبار جهتدار آن نیست و تنها قرار گرفتن لوگوی سایتهای “انصارنیوز”، “رجانیوز” و “جانا” سمت و سوی این سایت را نشان میدهد.
اما سایت “جانا” داستان جالبتری دارد. این سایت که در آدرس سرراست اینترنتی jana.ir قابل دسترسی است، خود را “پایگاه خبری تحلیلی جوانان عدالتخواه” معرفی کرده و این در حالی است که رسانههای حامی احمدینژاد، از جمله خبرگزاریهای ایرنا و فارس، پیش از این هم بارها از عبارتهای مشابه در بیانیهها و اطلاعیههایی که به نفع دولت نهم یا علیه منتقدان منتشر شده، استفاده کردهاند.
حال حقیقت ماجرا چیست؟
واقعیت از این قرار است که تا چند ماه پیش تنها یک گروه در معرفی خود از تعبیر “عدالتخواه” استفاده میکرد: ”جنبش عدالتخواه دانشجویی”. این گروه، شامل تعدادی از فعالان دانشجویی بود که خود را مطیع رهبر اما منتقد سه قوه معرفی میکردند و به خاطر انتقاد از مسئولان اصولگرا با بسیج دانشجویی نیز اختلافاتی داشتند.
این گروه که در سالهای گذشته نزدیکی قابل توجهی به طیفهای تندروی جناح راست داشت، پس از مشخص شدن نشانههای عدم صداقت احمدینژاد در شعارهای خود، از جمله در ماجراهای مشایی، کردان، محصولی و… راه جدایی از دولت نهم را در پیش گرفت و چندی پیش هم اعلام کرد که در انتخابات هم از هیچیک از نامزدها حمایت نمیکند.
واکنش حامیان احمدینژاد اما همان چیزی بود که در خصوص برخی منتقدان دیگر، چه در سطح رسانهای و چه در خصوص تشکلهای سیاسی و دانشجویی از حمله دفتر تحکیم وحدت، نیز به کار بردهاند: موازیسازی.
بدین ترتیب رسانههای جناح دولتی حتی به یکی از کمتوقعترین گروههای دانشجویی حامی خود نیز رحم نکردند و به محض آغاز جدایی، هویت آنها را زیر سوال بردند و چندین عنوان جعلی مشابه نام این گروه را به کار گرفتند تا همچنان به سوء استفاده از شهرت این گروه از فعالان دانشجویی، ولو بهرغم خواست آنها، ادامه دهند.
سایت اینترنتی جنبش عدالتخواه دانشجویی به آدرس edalatkhahi.ir در تیتر اول خود، بیانیه جدید این گروه را منتشر کرده که در آن از شایعات گستردهای که رسانههای حامی دولت در خصوص حمایت این جنبش از احمدینژاد منتشر کردهاند، به شدت انتقاد شده است.
در این بیانیه آمده است: “عده ای دیگر با سوء استفاده از نام جنبش که در خبرگزاری ها و افکار عمومی با عناوینی نظیر « جنبش عدالتخواه دانشجویی»، «دانشجویان عدالتخواه»، « جنبش عدالتخواه دانشجویان»، «جنبش دانشجویی عدالتخواه»، «جنبش دانشجویان عدالتخواه»، «جنبش عدالتخواهی» و… شهرت یافته است، سعی در کیسه دوزی به نفع اهدافی دیگر دارند تا با تکرار این عناوین مجعول علاوه بر سوء استفاده از نام جنبش در مواقع حساس، سخن از عدم کذب سخن خویش با تفاوت با نام اصلی جنبش یعنی «جنبش عدالتخواه دانشجویی» بنمایند. اتفاقی که در گذشته نیز نظیر طرح حمایت جنبش عدالت طلبی دانشجویی از کردان اتفاق افتاد! در همین راستا تحت عناوینی نظیر جنبش عدالتخواه دانشجویان گناباد، جنبش عدالتخواه دانشجویان یزد، جنبش عدالتخواه دانشجویی مرکزی و عناوین مشابه موضع گیری هایی صورت گرفته است و چند سایت و وبلاگ با عناوین مشابه مشغول به کار گشته اند. و بعضا حتی به جنبش پیشنهاد همراهی با خویش داده اند.“
بدین ترتیب در شرایطی که فعالان اصلاحطلب بارها نسبت به فضای مسموم رسانهای در آستانه انتخابات هشدار داده و نامزدهای جناح منتقد دولت نیز به صراحت صداوسیما را به جانبداری از احمدینژاد و تبلیغات منفی علیه رقبایش متهم کرده اند، مشاهده میشود که فضای اینترنت نیز از هجوم دولتیها در امان نمانده و انحصارطلبی حامیان احمدینژاد حتی به عرصه انتخاب نام برای یک تریبون خبری نیز رسیده است.