”ما باید در کجا بایستیم و چه مطالباتی را نمایندگی کنیم. پیش از این جناح بندی ها چندان دقیق نبود و به همین علت ما دانشجویان دچار اشتباه در تحلیل می شدیم. اکنون زمان تعیین این جایگاه است”.
سعید رضوی فقیه این سخنان را در همایش کمیته دانشجویی ستاد انتخاباتی سید محمد خاتمی بیان کرد و در ادامه افزود: به نظر می رسد همگی ما تصمیم گرفته ایم که از آقای خاتمی حمایت کنیم. داده های اطلاعاتی ما و تجربه ای که از 8 سال ریاست جمهوری خاتمی داریم عاملی شده است تا این تصمیم را اتخاذ کنیم و از همین رو تلاش می کنیم تا ایشان رای آورد.
دبیر سیاسی اسبق دفتر تحکیم وحدت ادامه داد: امروز وظیفه همه ماست که به تقویت جناح حامیان آقای خاتمی کمک کنیم. علاوه بر این ما باید به تعیین جایگاه خودمان بپردازیم. این تعیین جایگاه سبب می شود که مطالبات ما هم معلوم شود.
او در ادامه ضمن انتقاد از برخی رویکردهای جنبش دانشجویی گفت: پیش از این برخی از مواضع جنبش دانشجویی چندان متناسب نبود. دانشجویان همواره باید نماینده طبقه کارگر و مستضعف باشند. آنها باید مطالبات جناح چپ را رهبری کنند نه لیبرال ها را.
رضوی فقیه ادامه داد: در ستاد آقای خاتمی هم ما باید جناح چپ طرفداران آقای خاتمی را متشکل کنیم،نه جناح راست آن را. از همین روست که امروز ما می توانیم از کوتاه آمدن های آقای خاتمی بپرسیم و از ایشان بخواهیم که موضع گیری درستی داشته باشد. به همین دلیل است که به ترکیب کابینه های آقای خاتمی اعتراض داریم.
وی افزود: امروز ما باید یک سری ظاهر سازی ها را برای مردم روشن کنیم. مگر می شود رئیس دولتی کاپشن 5 هزار تومانی بپوشد و آنوقت وزیر 160 میلیارد تومانی در کابینه داشته باشد. آن هم وزیری که در طی 10 سال 160 میلیارد تومان در آمد کسب کرده است.
رضوی فقیه سپس با اشاره به بحث آزادی و عدالت در جامعه افزود: شعار آزادی و عدالت که دولت تکرار می کند نباید سبب شود که ما این شعار را فراموش کنیم. ما نباید از شعار آزادی غفلت کنیم. کسی که درهر سفر استانی میلیاردها تومان هزینه می کند، رفیق جاعل دارد. در سفر نیویرک 120 نفر را همراه خود می برد. اینها مسائلی است که ما باید برای مردم تحلیل کنیم.
او در خاتمه تاکید کرد: سوال این است که چرا ما نتوانستیم شعار دکتر معین را در سال 84 برای مردم تبیین کنیم. به این دلیل که جایگاه خودمان را نمی دانستیم. اکنون باید تجربه تلخ گذشته را در یاد داشته باشیم. ما می توانیم برای موضع گیری بهتر به خاتمی فشار بیاوریم.
در همایش کمیته دانشجویی ستاد انتخاباتی محمد خاتمی که در مسجد امیرالمومنین برگزار شد، سمیه توحید لو رئیس کمیته دانشجویی ستاد خاتمی نیز ضمن سخنانی گفت: ما قصد داریم گفتمان خودمان را با خاتمی در میان بگذاریم و در این دیالوگ مواضع یکدیگر را بشناسیم. از این رو قصد داریم آنچه را که از دانشگاه می شناسیم به آقای خاتمی انتقال دهیم.
در ادامه این نشست دانشجویی، تریبون آزاد دانشجویی برگزار شد که در آن چند نفر از نمایندگان دانشگاه های مختلف کشور به بیان مشکلات و نظرات خود پرداختند. از جمله این سخنرانان محسن سیدین، از دانشجویان دانشگاه امیر کبیر بود که با اشاره به انتخابات سال 84 گفت:مرحله اول انتخابات سال 84 یک وزن کشی کامل سیاسی بود که عقبه سیاسی و اجتماعی هر جریان سیاسی را روشن کرد. آن فضای غیر شفاف که منجر به برکشیدن رئیس جمهور دولت نهم شد ناشی از تشتتی بود که در طبقه متوسط شهری وجود داشت. در چنین فضای غیر شفافی شعار های پوپولیستی تاثیر گذار می شود.
این دانشجوی پلی تکنیک افزود: اکنون یکی از وظایف مهم اصلاح طلبان این است که به شفاف ساختن فضا و سازماندهی طبقه متوسط شهری بپردازند.
او سپس در بحث لزوم متشکل کردن طبقه متوسط شهری گفت: نیروهای دانشجویی یکی از مهمترین نیروها برای این متشکل شده هستند. اما در حال حاضر هنوز هیچ اجماعی در مورد هیچ کاندیدایی در دانشگاه ها شکل نگرفته است. این اجماع نیازمند همگرایی از سوی دانشجویان و فعالان سیاسی دیگر است.
سیدین سپس به اولویت های شکل گیری این اجماع اشاره کرده و گفت: دانشجویان امروز یک سری خواسته ها و موضع گیری هایی دارند ودر نتیجه خواستار ایستادگی هایی از سوی مجریان هستند. در این زمینه انتظار دارند آقای خاتمی هم موضع گیری شفافی کند.
او ادامه داد: اکنون شرایط به گونه ای است که یک نفر باید در زمینه بازداشت ها،افزایش ابتذال در مدیریت دانشگاه ها،انتصاب روسای دانشگاه ها توسط مقام های امنیتی و غیره موضع گیری کرده و تضمین هایی بدهد. البته ما انتظاری که از خاتمی داریم به هیچ وجه آرمانی و غیر واقعی نیست. چرا که دولت مهرورز تمام توهم هارا از بین برده است. اما از خاتمی می خواهیم در همین حد، استفاده از قدرت خود را تضمین داده و کوتاه نیاید.
وی سپس با خطاب قرار دادن خاتمی تاکید کرد: “آقای خاتمی از شما می خواهیم کاری بکنید. اکنون زندانیانی داریم که سیب ممنوعه خورده اند. آنها محدودیت های شما را درک می کنند اما برای حرکت دادن دانشگاه مشتی کوبنده تر لازم دارند. حرکت کنید آقای خاتمی”.
وقت تنگ است
در ادامه این مراسم محسن امین زاده،نائب رئیس ستاد انتخابات خاتمی به سوالات برخی از دانشجویان پاسخ گفت.
وی از جمله اظهار داشت: در سال جاری پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مهمترین انتخابات جهان،انتخابات ریاست جمهوری در ایران است. نتیجه این انتخابات هر چه باشد بر دنیا تاثیر خواهد گذاشت.
امین زاده تاثیر انتخابات ریاست جمهوری ایران را به حدی خواند که تاکید کرد: چه آقای احمدی نژاد در انتخابات رای بیاورد و چه آقای خاتمی،چیزی از مهم بودن و تاثیر این انتخابات بر جهان نخواهد کاست. این انتخابات سمبلیک است.
معاون وزیر امور خارجه در دولت اصلاحات تاکید کرد: اکنون همانطور که به پیش می رویم و دغدغه انتخابات را داریم،پس از انتخابات هم دغدغه نهادمند کردن آن را خواهیم داشت.
امین زاده در ادامه در پاسخ به سوال دانشجویان که در مورد بازداشت ها و موضع خاتمی نسبت به آن می پرسیدند گفت: من ضمن محکوم کردن این حرکت، دستگیری دانشجویان عزیز را به هیچ وجه به صلاح نمی دانم. از این جهت حتما این مساله و دغدغه شما را به آقای خاتمی هم انتقال خواهم داد.
وی ادامه داد: اکنون شرایط به گونه ای است که بسیار بیشتر از گذشته می توان به خطرات اشاره کرد. تجربه تلخی که این دولت داشت همه ما را وارد فضایی کرده است که بیش از گذشته احساس خطر می کنیم. هشدار ها امروز رنگ و بوی جدی تری به خود گرفته اند.
امین زاده تاکید کرد: ما باید بسیار هوشیار باشیم. چرا که طرف مقابل بسیار هوشمندانه تصمیم گرفته است که در این انتخابات پیروز شود. پول،امکانات و ابزارهای مختلفی هم دارد. آنها اکنون نشسته اند و با خودشان حساب می کنند که مثلا آن 10 میلیارد دلار را چه زمانی و به چه صورتی توزیع کنیم که بیشترین بازخورد انتخاباتی را به نفع دولت داشته باشد.
معاون وزیر امور خارجه در دولت اصلاحات افزود: ما چاره ای جز اولویت بندی نداریم. ما فقط صد روز فرصت داریم. رقیب همه توان خود را به کار گرفته است،از این رو پیش آمدن مشکلات بر سر راه ما چیز عجیبی نیست.
او تاکید کرد: اصلاح طلبان یقینا یک کاندیدا خواهند داشت. چرا که نباید اشتباه گذشته را تکرار کنند.
پس از سخنان امین زاده،جلسه کمیسیون های مختلف کمیته دانشجویی ستاد خاتمی برگزار شد و سپس اختتامیه مراسم به سخنان احمد شیرزاد،نماینده دوره ششم مجلس اختصاص یافت.
تعزیه گردانی در دانشگاه
احمد شیرزاد در اختتامیه این همایش به بررسی وضعیت دانشگاه ها پرداخت و گفت: در دولت نهم تنها به دانشگاه فشار وارد نشد. وضعیت امروز به گونه ای است که نمی توان گفت صنف های دیگر از خدمات دولت نهم برخوردار شده و تنها دانشگاه از این خدمات بی بهره است. در حقیقت در دولت نهم همه صنوف تحت فشار قرار گرفته اند.
این استاد دانشگاه افزود: دولت نهم مرغی است که به اندازه کبوتر تخم می گذارد و به اندازه کلاغ قارقار تحویل مردم می دهد. از این رو در برابر چنین دولتی به حرکتی جدی و شایسته نیازمند هستیم. چرا که این انتخابات برای ما اهمیت دارد.
احمد شیرزاد ادامه داد: نتیجه این انتخابات هر چه باشد برای دانشگاه و وضعیت حاکم بر آن پر اهمیت خواهد بود. چرا که در هر حال دانشگاه ها به نسبت سه چهار سال گذشته تغییر وضعیت خواهند داد. ما مطالباتی در زمینه مدیریت دانشگاه ها و نوع انتصاب مدیران آن داریم. ما مدیران انتصابی دانشگاه ها را نمی خواهیم. در صورت انتصابی بودن هر روز دانشگاه به سمتی خواهد رفت.
وی سپس به دفن شهدا در دانشگاه اشاره کردو آن را از جمله نتایج مدیران انتصابی برشمرد و خاطر نشان ساخت: شهدا قابل احترام هستند. آنها در راه وطن خود شهید شدند. در این شکی نیست،اما دانشگاه که تکیه و محل تعزیه نیست. آنها شهدا را به دانشگاه نیاورده اند بلکه تعزیه گردانی را وارد دانشگاه کرده اند.
شیرزاد افزود: تمام این مسایل در اثر تصمیم گیری خارج از دانشگاه اما برای دانشگاه است. از این روست که همواره رد پای عناصر مشکوک را در تحولات و رخدادهای دانشجویی مشاهده می کنیم. همین مساله هم زمینه ساز رعب و وحشت در دانشگاه شده است.
این استاد دانشگاه خاطر نشان ساخت: نتیجه این فشار بر دانشگاه ها این شد که گروهی مهاجرت و گروهی سکوت کنند و انجمن ها و تشکل ها و نشریات مستقل داخل دانشگاه هم تعطیل شوند. این در حالی است که تمام این عوامل برگرفته از آئین نامه ای است که توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده است درحالی که این شورا خود جایگاه قرص و محکمی در قانون اساسی به عنوان یک نهاد قانونگذار ندارد.
او سپس با تاکید بر لزوم بی طرفی مجریان برگزاری انتخابات گفت: مجریان امروز انتخابات نمی توانند بی طرف باشند. در حالی که طبق قانون و شرع اگر نمی توانند بی طرف باشند باید بگذارند و بروند. اما نمی روند. پس ما باید تلاش کنیم تا این سد را بشکنیم. ما باید این فضا و سد آن را بشکنیم.
احمد شیرزاد در پایان خطاب به دانشجویان گفت: سه ماه آینده سه ماه پر خطری است. پایدار باشید و شجاع. به این فکر کنید که باید این فضا شکسته شود.