پرزیدنت اوباما در مراسم تحلیف خود که برخی از مخاطبان آن را زخم زبانی مستقیم علیه نومحافظه کاران تلقی کردند، گفت: “امنیت و صلح پایدار به جنگ دائمی نیاز ندارد. ما تنها وارث پیروزمندان در جنگ نیستیم، بلکه دستآورد آنان که در صلح پیروز شده اند نیز همواره با ماست؛ افرادی که دشمنان قسم خورده را به دوستان مطمئن تبدیل کردند و ما هم باید هم اکنون از تجارب آنها استفاده کنیم. این به معنی بی خبری ما ازخطرات پیش رو نیست بلکه نشانه آن است که تعامل در بلندمدت ، بدگمانی و ترس را از بین می برد.”
کریس ماتیوز، مجری تاک شوی شبکه ام اس ان بی سی گفت که معتقد است روی سخن اوباما با ایران بود. او می گوید: “من بعنوان یک تحلیلگر سیاسی معتقدم که روی سخن آقای رئیس جمهور، ایران، ملاها و صاحبان قدرت در ایران بود: انگار به آنها می گفت: ببینید، شاید ما بتوانیم از جنگ دوری کنیم، اگر شما دست از دستیابی به سلاح اتمی بردارید، ما و اسرائیل هم کشورتان را بمباران نمی کنیم.”
سال های اخیر، سال های پر تنشی برای روابط ایران و آمریکا بود. بنجامن نتانیاهو در پاییز سخنرانی پرشوری کرد و در آن از مجامع بین المللی خواست تا خط قرمزی برای برنامه های اتمی ایران ترسیم کنند. او اعلام کرد که ایران برای ساخت بمب اتمی تا تابستان سال آینده، اورانیوم غنی سازی شده کافی در اختیار دارد. اوباما تلاش کرد تا اسرائیل را از حمله نظامی به ایران بازدارد اما در عین حال گفت که دست به هرکاری می زند تا ایران را از دستیابی به سلاح اتمی بازدارد.
استیو کلمونس، از روزنامه آتلانتیک با ماتیوز هم عقیده است و می گوید که اوباما تلاش کرد تا روی سخن اش با آیت الله علی خامنه ای باشد. کلمونس می گوید: “اوباما و تحریم هایش عرصه را بر ایران تنگ کرده است، صادرات نفت و اقتصاد ایران در حال فروپاشی است و ارزش پول ایران دارد سقوط آزاد می کند.” در حالی که رئیس جمهور ایران، همواره در سخنرانی هایش، از اوباما بدگویی می کند، ما نمی دانیم که نظر خامنه ای در این باره چیست. کلمونس می گوید، هدف سخنان اوباما، در مراسم تحلیف اش، خامنه ای بود. او معتقد است که احتمال گفتگوی دوجانبه بین ایران و آمریکا در آینده نزدیک زیاد است.
اما ریچارد انجل، سردبیر اخبار بین المللی ان بی سی نیوز، معتقد است که منظور اوباما در سخنرانی اش، ایران به تنهایی نبود. وی می گوید: “من فکر می کنم روی سخن اوباما با مخاطبین متفاوتی بود. او قصد داست بگوید که دولت من با دولت قبلی فرق دارد. من جورج نیستم.” با وجود اینکه یک دوره چهارساله از ریاست جمهوری اوباما گذشته است اما مردم آمریکا جنگ در عراق و افغانستان و عملیات هواپیما های بدون سرنشین را بخاطر دارند و اوباما تلاش کرد تا بگوید که ما می توانیم کارمان را با صلح هم پیش ببریم.
انجل معتقد است که ایران این پیام را دریافت کرده است. اگرچه به زعم او ایران این پیام را یک “حقه” تلقی می کند. دولت اوباما شدت عمل زیادی در مقابل ایران داشته است بخصوص با تحریم هایی که روز بروز شدیدتر می شود.
ام اس ان بی سی، 22 ژانویه