متیو لی
کاندلیزا رایس، وزیر خارجه آمریکا روز پنج شنبه ایران را به “دروغگویی” در مورد برنامه هسته ای خود متهم کرد و گفت شکی نیست که ایران خواستارتولید سلاح هسته ای است و بدین ترتیب آژانس انرژی هسته ای سازمان ملل را نیز اغفال کرده است.
وی گفت: “ایران درزمینه اغفال و پنهانکاری و دروغ گفتن به آژانس انرژی هسته ای سابقه طولانی دارد.“
وی در راه سفرش به مسکو گفت: “ایران سابقه زیادی در بدون پاسخ گذاردن سوالات آژانس دارد و همواره فن آوری هسته ای به نحوی که قابلیت تولید سلاح را داشته باشد دنبال کرده است.“
این سخنان در حالی بیان می شود که آمریکا در حال جلب حمایت روسیه برای شرکت در تحریم ایران است. روسیه معتقد است باید وقت بیشتری به ایران داده شود تا فعالیت هسته ای خود را با معیار های جهانی هماهنگ سازد.
پوتین این هفته اعلام کرد تهران به دنبال تولید بمب هسته ای نیست. واشنگتن در حال حاضر در پی اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران است.
ماه گذشته پنج عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل به همراه آلمان موافقت کردند که صدور قطعنانمه جدید علیه ایران را تا ماه موامبر به تعویق بیاندازند.
این قطعنامه در صورتیکه هیچ یک از مذاکرات با ایران به نتیجه نرسد صادر خواهد شد. در حال حاضر دو سلسله مذاکرات در حال انجام است: یکی مذاکرات خاویار سولانا از سوی اروپا در مورد ارائه کمک به ایران در صورت توقف غنی سازی توسط این کشور ودیگری مذاکره ایران با آژانس انرژی هسته ای در مورد فعالیت های گذشته ایران.
هنوز معلوم نیست که آیا چین و روسیه از تحریم علیه ایران حمایت می کنند یا نه.
پوتین پس از ملاقات با سارکوزی، رئیس جمهور فرانسه گفت مطمئن نیست که ایران در حال ساختن سلاح هسته ای باشد. وی گفت: “شاهدی بر این ادعا وجود ندارد؛ پس فرض بر این است که ایران چنین برنامه ای ندارد.“
لیکن رایس تاکید کرد که روسیه موافقتنامه ای را در 28 سپتامیر امضا کرده است که در ماه نوامبر به مساله صدور قطعنامه جدید علیه ایران رسیدگی خواهد کرد. وی گفت انتظار ندارد روسیه “از این موضع خود در قبال ایران” عدول کند.
وی همچنین یاد آور شد که روسیه در گذشته در مورد برنامه هسته ای ایران ابراز نگرانی کرده و میزان همکاری خود را در برنامه هایی که منجر به دست سابی ایران به فن آوری ضروری برای تولید سلاح هسته ای می شود کاهش داده است .
رایس گفت: “نگرانی روسیه دقیقا از آنجا آشکار می شود که به ایران پیشنهاد نموده است غنی سازی اورانیوم و بازفرآوری آن با مشارکت دو کشور انجام شود و سوخت هسته ای حاصل از این عملیات از ایران خارج شود تا این کشور به مواد لازم برای تولید سلاح هسته ای دسترسی نداشته باشد. دلیل این پیشنهاد روسیه بطور قطع نگرانی آن از فعالیت های ایران بوده است.“
منبع : سانفرانسیسکو کرونیکل، 13 اکتبر 2007