روحانی آمد، حدادعادل رفت

نویسنده
مهناز ملکوتی

» فضای تازه انتخابات ریاست جمهور

احتمال کاندیداتوری حسن روحانی از اعضای جامعه روحانیت مبارز تهران در انتخابات ریاست جمهوری آینده در حالی قوت یافته که جبهه پایداری نام غلامعلی حدادعادل را به دلیل ائتلاف با ولایتی و قالیباف از لیست کاندیداهای خود حذف کرده و بدین ترتیب فضای انتخابات ریاست جمهوری وارد فاز تازه ای شده است.

خبرگزاری تسنیم وابسته به معاونت فرهنگی سپاه پاسداران در خبری اعلام کرد حسن روحانی برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری سال آتی تصمیم خود را قطعی کرده است.

سایت انتخاب نزدیک به هاشمی رفسنجانی نیز با تایید این خبر اطلاعات بیشتری درباره کاندیداتوری حسن روحانی اعلام کرد و نوشت: “حسن روحانی با حمایت آیت الله هاشمی، گروه هایی از اصولگرایان و اصلاح طلبان کاندیدای ریاست جمهوری می شود.”

آنطور که انتخاب نوشته: “شنیده شده این فعال پرسابقه سیاسی که در دایره اصولگرایان تعریف می شود، به جز آنکه بخش عمده ای از اصولگرایان را به سوی خود جذب می کند، مورد تایید و حمایت جدی آیت الله هاشمی رفسنجانی ورهبران جبهه اصولگرا است. وی وجهه خوبی در میان دولت های خارجی دارد و بسیاری او را گزینه ی بسیار مطلوب و ارزشی اصولگرایان و حتی اصلاح طلبان می دانند.”

با این حال باشگاه خبرنگاران جوان وابسته به معاونت سیاسی صدا و سیمای جمهوری اسلامی به نقل از علی عسگری مشاور حسن روحانی نوشت: “در این باره هیچ اطلاع خاصی ندارم و اخباری را مبنی بر حضور قطعی آقای روحانی در انتخابات ریاست جمهوری آینده نشنیده‌ام.”

در همین خصوص یکی دیگر از نزدیکان حسن روحانی نیز که به نام او اشاره نشده در گفتگو با باشگاه خبرنگاران از قطعیت حضور وی در انتخابات ریاست جمهوری سال اینده اظهار بی‌اطلاعی کرد.

حسن روحانی پس از انتخابات ریاست جمهوری نهم به دلیل اختلاف با محمود احمدی نژاد از دبیری شورای عالی امنیت ملی کنار رفت. او تحصیلکرده انگلستان است و در دوران اصلاحات به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی و مذاکره کننده ارشد هسته ای توانست پرونده را در وضعیت آرامی نگاه دارد.

وی در کتاب خاطراتش درباره جلسه خود با احمدی نژاد می نویسد: “ در تاریخ ۱۸‌/‌۰۵‌/‌۱۳۸۴ قرار بود در آژانس، جلسه اضطراری شورای حکام تشکیل شود. آقای احمدی‌نژاد دو روز قبل از آن (۱۶/۰۵‌/‌۱۳۸۴) به من زنگ زدند وخواستند که به ریاست‌جمهوری بروم. ایشان گفتند چرا آژانس می‌خواهد جلسه فوق‌العاده بگذارد؟ گفتم می‌خواهند مسئله راه‌اندازی اصفهان را بررسی کنند. گفتند آژانس حق ندارد چنین کاری بکند چون ما کار خلافی نکرده‌ایم، خوب است با البرادعی تلفنی صحبت کنید. گفتم اینطور نیست که مدیرکل همه‌کاره باشد، اعضای شورای حکام آژانس، سفرای ۳۵کشور هستند که براساس گزارش مدیرکل تصمیم می‌گیرند. بعد بحث شد که آژانس تحت نفوذ غرب است.پرسیدند چرا آژانس تحت نفوذ آنهاست؟ گفتم برای اینکه هم بیشتر بودجه آژانس را آنها می‌دهند و هم بر اکثر کشورهای عضو، نفوذ دارند. ایشان گفتند هزینه‌های آژانس در سال چقدر است؟ گفتم نمی‌دانم، مثلا چندصد میلیون دلار. گفتند شما همین حالا به البرادعی زنگ بزنید و بگویید ما کل مخارج آژانس را می‌دهیم. گفتم اولا آژانس نمی‌تواند بپذیرد، چون برای مخارج آژانس و بودجه آن، مقرراتی وجود دارد و ثانیا ما هم چنین حق و اختیاری نداریم چون اگر به جایی بخواهیم کمک بلاعوض کنیم، مجلس باید تصویب کند. گفتند من به شما می‌گویم، شما چه کار دارید! گفتم روش کاری من اینطور نیست و من چنین کاری نمی‌کنم. اگر اصرار دارید، خودتان با البرادعی صحبت کنید. در ادامه گفتم شما من را خواستید تا به من چنین توصیه‌ای کنید یا مسائل مربوط به بحث هسته‌ای را از من بپرسید؟! گفتند من نظرم را به شما می‌گویم. گفتم من فکر کردم من را خواسته‌اید تا به شما مشورت بدهم. اگر می‌خواهید چنین دستوراتی را بدون مشورت و تصویب در جلسه سران بدهید، خوب است زودتر، دبیر جدیدی را منصوب کنید و این دستورات را به او بدهید. بعد از آن جلسه هم با آقای علی لاریجانی تماس گرفتم و گفتم ظاهرا باید زودتر خود را آماده کنید و دبیرخانه را تحویل بگیرید.”

وی در دوره نخست ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد با چالش جدی محکوم شدن معاون خود در مرکز بررسی استراتژیک مجمع تشخیص مواجه شد. وزارت اطلاعات دولت نهم حسین موسویان سخنگوی تیم مذاکره کننده هسته ای دولت اصلاحات را به جاسوسی محکوم کرد.

حسن روحانی که از چهره های نزدیک به هاشمی رفسنجانی محسوب می شود برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری حمایت بخشی از اصولگرایان و اصلاح طلبان را خواهد داشت.

 

اخراج حداد عادل

در گروه دیگر اصولگرایان یعنی جبهه پایداری، رییس دفتر محمدتقی مصباح یزدی حمله شدیدی علیه ائتلاف غلامعلی حدادعادل پدر عروس رهبر جمهوری اسلامی با ولایتی و قالیباف کرد. حدادعادل مهم ترین گزینه جبهه پایداری برای انتخابات ریاست جمهوری محسوب می شد که از حمایت های بخش های مهم نظام مانند صدا و سیما، جمعیت ایثاگراران و داماد خود سیدمجتبی خامنه ای برخوردار است.

حسین جلالی رییس دفتر مصباح یزدی درباره رابطه حدادعادل و جبهه پایداری به ایلنا گفت: “نسبت به حدادعادل در جبهه پایداری هنوز صحبتی نشده البته گزینه‌هایی در حال بررسی است اما در میان آن‌ها صحبتی از حدادعادل نبوده است.”

جلالی با تاکید براینکه اگر کسی مشی جبهه را رعایت نکند از آن حذف خواهد شد خاطرنشان کرد:” آقای حدادعادل هم اکنون به ائتلاف ۱+۲ که با پیوستن لاریجانی و پورمحمدی امروز ۱+۴ تبدیل شده است پیوسته علاوه براین ممکن است این ائتلاف تا ۱۲ نفر ادامه پیدا کند. “

وی حدادعادل را عسل و ائتلاف ۱+۲ را به داروی تلخ تشبیه کرد و افزود: “اگر یک قاشق داروی تلخ را در ظرف عسل بریزیم این عسل دیگر قابل استفاده نخواهد بود به نظر من آقای حدادعادل نیز آب شیرین و گوارایی بود که وارد نهر شوری شد که دیگر قابل استفاده نیست.”

رییس دفتر مصباح یزدی در مورد نظرسنجی ادعا شده از سوی حدادعادل هم گفت: “ما از این آقایان می‌خواهیم که اگر مصلحت نظام و جمهوری اسلامی را در نظر نمی‌گیرند حداقل مصلحت خود را در نظر داشته باشند. با ارتباطاتی که ما با مردم داریم می‌بینیم این ۶۰ درصد نظرسازی است. در حالی که باید با مردم صحبت کرده و نظر آن‌ها را نیز جویا شوند چراکه ما نیز می‌توانیم ادعا کنیم که ۹۰ درصد آرا انتخابات را داریم اما چنین ادعایی بی‌دلیل خواهد بود.”

حدادعادل پیش از این در یک نشست دانشجویی گفته بود که براساس یک نظرسنجی، ۶۰ درصد آرا متعلق به او، ولایتی و قالیباف یا‌‌ همان ائتلاف ۲+۱ است.

براساس این ائتلاف یکی از این سه نفر کاندیدای ریاست جمهوری خواهد شد و دو نفر دیگر انصراف خواهند داد.

اما رئیس دفتر مصباح یزدی با تاکید براینکه ائتلاف ۱+۲ پایان خوبی نخواهد داشت عنوان کرد: “البته وحدت همواره خوب است اما من معتقدم در ‌‌نهایت چنین ائتلافی دچار فروپاشی شده و به نتیجه نخواهد رسید چراکه در جمع آن هیچ فرد اصلحی مشاهده نمی‌شود.”

جلالی درباره سایر کاندیداهای احتمالی که از سوی مرتضی آقاتهرانی دبیرکل جبهه پایداری اعلام شد اظهار کرد: “البته برخی مصداق‌ها در جلسات جبهه مطرح شده‌اند اما تاکنون با هیچ یک از آن‌ها پیرامون انتخابات صحبتی نشده است اینکه آقای آقا تهرانی عنوان کرده اندآقای جلیلی، فتاح و لنکرانی جزو گزینه‌هایی هستند که ما با آن‌ها ارتباط نزدیک داریم در جلسات شورای مرکزی مطرح نشده و ممکن است نظر شخصی وی باشد.”

جبهه پایداری پس از انتخابات مجلس نهم به سه گروه حامیان دولت، حامیان ریاست جمهوری حدادعادل و حامیان ریاست جمهوری سعید جلیلی تقسیم شدند.