محمود سرابی
رئیس مجلس عراق، بعد از یک بار رفت و برگشت، با تغییر هواپیما و با عذرخواهی رئیس مجلس جمهوری اسلامی به تهران بازگشت تا همه تقصیرات به گردن “هواپیمای نامناسب و ناهماهنگی ها” بیفتد.
در حالی که حدود ساعت 4 عصر دوشنبه چند تن از مقام های سیاسی ایران به سرپرستی علاالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در پاویون تشریفات دولتی فرودگاه امام خمینی انتظار نشستن هواپیمای المشهدانی، رئیس پارلمان عراق را می کشیدند به یکباره هواپیمای سبز رنگ عراقی که چرخهایش نیزبازشده و برای فرود خود را در موازات باند فرودگاه قرار داده بود اوج گرفت و با غرش سهمگینی آسمان فرودگاه امام خمینی و تهران را ترک کرد.
هنوز کسی نمی دانست موضوع چیست.اما به محض اینکه تلفن همراه بروجردی زنگ خورد همه چیز مشخص شد. بروجردی اعلام کرد که سفر رئیس پارلمان عراق به تهران لغو شده است.
او دقایقی بعد درباره علت لغو سفر به خبرگزاری فارس گفت: “علت لغو این سفر ناهماهنگی های بوجودامده بود”.
اما او درباره اینکه چرا به هواپیمای حامل رئیس پارلمان عراق که در حال فرود بود اجازه نشستن داده نشد گفت: ”همه ما منتظر آمدن او بودیم که یکباره گفتند نمی آید حالا باید منتظر باشیم بیاید تا بگوید علت اصلی لغو این سفر چه بود”.
بسیاری از سایت های خبری و به ویژه سایت های عربی علت لغو این سفر را اجازه ندادن ایران به هواپیمای حامل المشهدانی برای فرود اعلام کردند. در این زمینه الجزیره، ایلاف و… نیز اخباری منتشر کردند.اما توضیح بیشتری در این مورد داده نشد. اخبار ساعت 21 دوشنبه شب در تهران هم علت لغو سفر را پیش امد اتفاقی و دیدار مهم و برنامه ریزی نشده از سوریه اعلام کردند. این مساله را چند خبرگزاری عربی دیگر هم منتشر کردند. اما بر اساس اخباری که از ابتدا منتشر شده بود هواپیمای حامل المشهدانی به بغداد بازگشت نه سوریه.
در این حال بود که اخبار ساعت 10 و 30 دقیقه شب تهران در دوشنبه طی خبر کوتاهی اعلام کرد المشهدانی رئیس پارلمان عراق با آیت الله شاهرودی رئیس قوه قضائیه ایران در تهران دیدار کرده است. این در حالی بود که هیچیک از بخش های خبری خبر ورود المشهدانی به ایران و یا استقبال از او را اعلام نکرده بودند و بر اساس اخبار قبلی المشهدانی در این ساعت در بغداد بود.
اما صبح دیروز، سه شنبه خبرگزاری ایرنا به نقل از محسن کوهکن، سخنگوی هیات رییسه مجلس اعلام کرد علت عدم صدور مجوز فرود برای هواپیمای حامل “محمود المشهدانی” رییس مجلس عراق نوع هواپیمای حامل او بوده است.
”محسن کوهکن” تصریح کرد: بازگشت داده شدن هواپیمای حامل رییس مجلس عراق، ربطی به شخص ایشان ندارد.
همچنین ایرنا در ادامه خبر خوداورد: “قرار بودمحمود المشهدانی، رییس مجلس عراق ظهر امروز( دوشنبه) برای دیدار با لاریجانی و شرکت در مجمع مجالس آسیایی وارد تهران شود که فرودگاه بین المللی امام خمینی به دلیل مشکلات پدافندی به هواپیمای حامل وی، اجازه فرود نداد”.
این خبر در حالی منتشر شد که از همان ساعت اول شایعه ای مبنی بر اخطار نیروی هوایی ایران به هواپیمای حامل المشهدانی منتشر شده بود. بر اساس این شایعه که هیچگاه تکذیب و یا تائید نشد و خبرگزاری دولتی ایرنا بطور تلویحی بهان اشاره کرد، پدافند هوایی ایران به هواپیمای بوئینگ 747 سبزرنگ غیر نظامی خطوط هوایی عراق که حامل المشهدانی بود هشدار می دهد در صورت عدم ترک فضای ایران به سوی آن شلیک خواهد شد. از این رو بوئینگ عراقی آسمان ایران را ترک می کند.
همزمان با اعلام خبر کوهکن مبنی بر مشکل داشتن نوع هواپیما، حدود ساعت 10 صبح دیروز خبرگزاری ها خبر از ورود المشهدانی به تهران دادند. سر انجام هم بر اساس خبری که خبرگزاری ایسنا حدود ساعت 11 منتشر کرد، المشهدانی وارد تهران شد ومورد استقبال سفیر عراق در تهران و نیز علاالدین بروجردی قرار گرفت.
نکته جالب اما این بود که دیگر از هواپیمای سبز عراقی خبری نبود و اینبار المشهدانی با یک فروند هواپیمای متعلق به خطوط هوایی “ماهان” ایران به تهران سفر کرد.
این در حالی بود که بر اساس خبر ساعت 22 و 30 دقیقه دوشنبه شب، المشهدانی حدود 15 ساعت قبل از ورود به تهران با ایت الله شاهرودی دیدار کرده بود. که استقبال رسمی از رئیس مجلس عراق جعلی بودن خبر صدا و سیمای اسلامی را اثبات کرد.
هنوز علت واقعی این اتفاق اعلام نشده، امابرخی از تحلیل گران سیاسی این مساله را به نارضایتی جمهوری اسلامی از امضای توافقنامه امنیتی بغداد با واشنگتن مرتبط دانسته اند.
رئیس مجلس عراق نیز بلافاصله پس از پیاده شدن از هواپیمای سفید رنگ ایرانی، هدف اصلی از سفر خود به تهران را کسب نظر ایران در خصوص موضوع توافقنامه امنیتی کشورش با آمریکا اعلام کرد؛ اظهاراتی که ظن تحلیل گران را قوی تر می کند.
البته او اینبار در فرودگاه مهرآباد مورد استقبال قرار گرفته بود که این خود نیز بر پیچیدگی موضوع این سفر می افزاید.7 سال قبل نیز هنگام افتتاح فرودگاه امام خمینی که مبدا اول هواپیمای المشهدانی بود نیروهای مسلح با آوردن نیروهای زرهی و توپخانه خود اجازه فرود هواپیماها را نداده بودند که به مناقشه ای بزرگ در زمان خاتمی مبدل شد.همچنین تاکنون کمتر مقام سیاسی در فرودگاه امام خمینی مورد استقبال قرار گرفته و اغلب میهمانان دیپلماتیک در فرودگاه مهرآباد مورد استقبال قرار می گیرند.
المشهدانی دیروز در فرودگاه در ادامه گفتگوی کوتاه با خبرنگاران گفت: “پیش نویس موافقتنامه امنیتی، به هیئت وزیران عراق تسلیم شده و در صورت تصویب آن، برای تصویب نهایی به مجلس نمایندگان ارجاع خواهد شد”.
اما المشهدانی با سکوتی معنا دار از کنار پرسش متعدد و مداوم خبرنگاران در مورد علت بازگشت هواپیمایش از تهران در روز گذشته گذشت وتنها علت انجام نشدن سفر خود در روز گذشته را وجود برخی مشکلات فنی اعلام کرد.