از ابتدای هفته و پس از دیدار خاتمی و موسوی، هرچند منابع نزدیک از جدی شدن کاندیداتوری خاتمی سخن گفته بودند، در نهایت روز گذشته وی با گفتن اینکه “باید علیرغم میل شخصی آمادگیام را برای حضور اعلام دارم” ورود خود را به انتخابات سال آینده اعلام کرد. این خبر در حالی اعلام شده که در طیف اصلاح طلبان پیشتر مهدی کروبی کاندیدا شده و اینک میر حسین موسوی نیز با انتصاب چند نفر فعالیت های انتخاباتی خود را آغاز کرده است. ظاهرا زمستان 87 در حالی به میانه رسیده که اصلاح طلبان با دست پر به مرحله کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری دوره بعد ورود شده اند.
سید محمد خاتمی رییس جمهورسابق ایران که دیروز با جمعی از دبیران سازمانهای غیردولتی دیدار داشت، با اشاره با انتظار مردم از او، اعلام کرد: “با توجه به انتظار جامعه و احترامی که برای مردم قائل هستیم طبیعی است من باید به قولی که به مردم دادهام عمل کنم و آمادگی خود را برای حضور (علیرغم میل شخصی) اعلام دارم.”
این اعلام آمادگی در شرایطی صورت می گیرد که خاتمی از چند هفته پیش تاکید کرده بود که از میان او و میر حسین موسوی حتما یک نفر کاندیدا می شود اما پس از دیدار هفته گذشته این دو، خاتمی در جمع اصلاح طلبان قم خبر داد که هنوز میر حسین “تردید” دارد. البته هنوز موسوی عدم حضور خود را اعلام نکرده اما مشخص است که هنوز تردید دارد چرا که دیروز خاتمی در بخشی از سخنانش با بیان اینکه “مهندس میرحسین موسوی وجود ارزشمندی است”، تصریح کرد: ”البته تلاش من این بود که ایشان را قانع کنم که به طور قاطع در دهه فجر اعلام کند در عرصه حضور دارد.“
”اعلام آمادگی” خاتمی همزمان شده است با اعلام نظر یکی دیگر از روحانیون صاحب نفوذ در میان اصلاح طلبان؛ چرا که دیروز آیتالله سیدمحمد موسوی خوئینی، رییس کمیته سیاسی مجمع روحانیون مبارز در گفتوگو با خبرگزاری رسا به فرایند بررسی و تعیین گزینه نهایی اصلاح طلبان در انتخابات آینده اشاره کرد و گفت: “حضور خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری آینده قطعی است.”
مجمع روحانیون مبارز جدی ترین تشکلی است که در پاییز 1375 زمینه کاندیداتوری خاتمی در انتخابات خرداد 76 را فراهم آورد.
باز زمزمه های آمدن موسوی
خبر سخنان خاتمی مثل سایر برنامه های او به رسانه ها ارسال شده حال آنکه پیش از این قرار بود خبرنگاران برای این جلسه دعوت شوند و خاتمی در پایان کاندیداتوری خود را رسما اعلام کند؛ اما ظاهرا زمزمه هایی از اردوگاه میر حسین خاتمی را مردد کرد به همین دلیل سایت خبری آفتاب دیروز تایید کرد که نشست خاتمی با خبرنگاران بدون دلیل خاصی لغو شد.
خاتمی پیش از این آمدنش را منوط به نیامدن موسوی کرده بود و حال سوال این است که چه اتفاقی او را به آمدن موسوی امیدوار کرده است؟ برخی از اصلاح طلبان از شواهد اینگونه استنباط کرده اند که میر حسین موسوی نیز کاندیداتوری خود را بزودی اعلام می کند. هرچند تاکنون سایت خبری “کلمه” به میر حسین موسوی آخرین نخست وزیر جمهوری اسلامی منتسب می شد اما اینک دو سایت خبری دیگر نیز برای ترغیب و البته ساماندهی کاندیداتوری وی مشغول به کار شده اند.
سایت “مرد راه” که در دو روز اخیر فعالیت خود را شروع کرده نمونه دیگری از سایت “یاری” متعلق به جوانان حامی خاتمیاست که در بدو فعالیت خود از “تعیین مسئولان ستاد انتخاباتی میرحسین موسوی” خبر داده است. در خبر این سایت آمده که قربان بهزادیاننژاد به عنوان رئیس ستاد انتخابات و ابوالفضل فاتح و علی عربمازار به عنوان مدیران کمیتههای رسانه و برنامهریزی ستاد انتخاباتی میرحسین موسوی انتخاب شده اند و مسئولان کمیته جوانان و دانشجویان این ستاد نیز به زودی معرفی خواهند شد.
آنگونه که خبرگزاری فارس گزارش داده، علاوه بر “مرد اول”، سایت خبری ”والقلم” نیز به میر حسین موسوی تعلق دارد که قرار است سایت انتخاباتی او باشد.
البته مهمترین سخن در مورد آمدن موسوی را همان زده که تاکنون بیشترین دفاع را از او کرده است: علیرضا بهشتی فرزند آیت الله بهشتی. او دیروز با ابراز تردید در مورد سخنان بیان شده در مورد جلسه خاتمی با موسوی، گفت: “مهندس موسوی در زمان مقتضی تصمیم نهایی خود را اعلام خواهد کرد و ایشان اساساً در این زمینه تردیدی نداشته و ندارند؛ و مطالبی که در روزهای اخیر در برخی رسانهها مبتنی بر تردید ایشان برای حضور در عرصه انتخابات منتشر شده است از دقت و جامعیت لازم برخوردار نیست و رویکرد چند هفته اخیر مهندس موسوی گواه این مطلب است که ایشان حضور جدی و موثری در این عرصه خواهند داشت”.
حتی ابوالفضل فاتح هم تاکید کرده است که: “شیب حرکت مهندس موسوی به سمت آمدن بیش از گذشته است و در آینده نزدیک نیز ایشان نظر نهایی خود را اعلام میکند”.
و اینک این “شیب حرکت” به قدری تند شده که دیروز سایت خبری آفتاب به نقل از یکی از نزدیکان آخرین نخست وزیر جمهوری اسلامی ایران نوشت: “مهندس موسوی در روز 22 بهمنماه کاندیداتوری خود در انتخابات ریاست جمهوری آینده را اعلام خواهد کرد.“
این درحالیست که اعضای بنیاد باران نیز پیش از این از اعلام کاندیداتوری محمد خاتمی در هفته آینده و احتمالاً در همان روز 22 بهمن ماه خبر داده بودند.
سه گزینه جدی
حال که خاتمی اعلام آمادگی و میر حسین موسوی مسولان انتخاباتی اش را انتخاب کرده، می توان درنظر گرفت زمستان انتخاباتی اصلاح طلبان با حضور خاتمی، موسوی و کروبی حسابی گرم شده است؛ مساله ای که موجب شده اصولگرایان واکنش های متفاوتی را از خود بروز دهند.
در همین راستا سایت تابناک خبرهای اخیر در مورد میرحسین را “تحرکات اطرافیان موسوی در تشکیل ستادهای انتخاباتی” خطاب داده و نتیجه گیری کرده است که “میرحسین وارد عرصه انتخابات نخواهد شد”.
سایت جهان نیوز هم که به زاکانی نماینده اصولگرای تهران نزدیک است از “ادامه کشمکش در میان هواداران خاتمی و موسوی” سخن گفته و محصول آن را “مات شدن اصلاحطلبان در بازی خودساخته” دانسته است.
هرچند رسانه های اصولگرایان بر “وجود اختلاف در میان اصلاح طلبان” تاکید کرده است اما در این سوی میدان اصلاح طلبان به اجماع و اعلام یک کاندیدای نهایی امیدوارند.
شاید به همین دلیل است که در روزی که خبرگزاری فارس به نقل از مهدی کروبی نوشته است که او هیچ تمایلی به استعفا از کاندیداتوری در دقیقه نود ندارد، سید محمد خاتمی با تاکید بر اینکه “حضور کروبی نباید به معنای رقابت بین اصلاحطلبان باشد”، گفته: “اشکالی ندارد که دو تریبون از اصلاحطلبان در انتخابات وجود داشته باشد، چرا که معتقدم این یک فرصت است و مطمئن هستم که بنده و ایشان هیچگاه جلوی یکدیگر قرار نمیگیریم و شیطنتهای موجود هم تاثیری در همسویی و راه مشترک ما ندارد. جامعه مطمئن باشد اصلاحطلبان در تصمیمگیری تفرقه ندارند و در نهایت جامعه خواهد دید اصلاحطلبان تصمیمی خواهند گرفت که هم مردم راضی باشند و هم به نفع کشور باشد و معتقدم باید در این مسیر حرکت کنیم. ”
علاوه بر این معصومه ابتکار نیز در سخنانی یادآور شده: “هیچ تقابلی میان خاتمی و میرحسین موسوی نیست و اصلاحطلبان باید دقت کنند تا در دام تقابل ایجاد شده میان خاتمی و میرحسین موسوی قرار نگیرند”.
در این میان برخی نیز همچون سایت خبری پارسینه، از “بازی تاخیری” اصلاح طلبان خبر داده اند که شاید تا خیلی زمان دیگر به طول بیانجامد: “شواهد و قرائنی وجود دارد که این سیکل نه تنها در دهه فجر سال جاری پایان نخواهد یافت، بلکه تا ماههای ابتدایی سال آینده نیز ادامه خواهد یافت و مردم و رسانه ها باید هر چند هفته یک بار، منتظر «شنیدن خبر قطعی شدن نامزدی خاتمی، سپس تردید وی و آمادگی میرحسین موسوی و تردید میرحسین و بالعکس » باشند.”
این چنین است که سخنان عبدالله ناصری، عضو بنیاد باران را باید بار دیگر و جدی تر خواند: “حتی اگر خاتمی ابتدای سال آینده هم تصمیم به حضور در انتخابات بگیرد باز مورد اقبال مردم خواهد بود و البته اگر خاتمی نخواهد خود را نامزد انتخابات ریاستجمهوری کند برای جبهه خط امام و اصلاحطلبان کاندیدایی بهتر از مهندس موسوی وجود ندارد”.