پریسا حاتمی
در حالی که رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ از افزایش 35 درصدی ترافیک و رشد 25 درصدی تصادفات منجر به مرگ در تهران به علت قطعی برق و خاموشی معابر و چهارراهها خبر میدهد، مرکز رسیدگی به امور مساجد اقدام به توزیع گسترده لامپهای کممصرف بین مساجد و هیاتهای مذهبی کرد و در بخشنامهای از روحانیون و ائمه جماعت خواست با استفاده از این لامپها به آذینبندی معابر و خیابانها بپردازند.
این مرکز در حالی دست به چنین اقدامی زده است که چندی پیش شرکت توزیع نیروی برق تهران (توانیر) از مردم خواسته بود در شادیهای مذهبی، صرفهجویی در مصرف برق را مورد توجه قرار دهند و برای تزیین اماکن عمومی از پارچههای رنگی به جای روشن کردن لامپهای زیاد و ریسهکشی استفاده کنند.
با این حال مرکز رسیدگی به امور مساجد، مقادیر زیادی لامپ کممصرف برای آذینبندیهای نیمه شعبان بین مساجد و محافل مذهبی توزیع کرد و رئیس ستاد اعیاد شعبانیه نیز گزارش داد: “مردم با تزئین کوچه و بازار و نهادها و ارگان ها، به ویژه شهرداری ها با تزئین ساختمانها و میادین اصلی شهرها، در هر چه باشکوه تر بزگرار شدن این جشنها مشارکت دارند.” وی در عین حال خاطرنشان کرد: “در سالهای گذشته از ریسه ها و لامپ های 2000 ولت استفاده می شد که امسال به 200 و 100 ولت کاهش دادیم.“
همچنین گزارشها و تصاویر پخش شده از سیمای جمهوری اسلامی حاکی از آغاز ریسهکشیها، به ویژه در خیابانها و محلههای جنوب و شرق تهران است. همچنین تصاویر پخش شده از مسجد جمکران، واقع در حاشیه شهر قم نیز نشان میدهد که هزاران لامپ در این مسجد و نقاط پیرامون آن نصب شده؛ هرچند روشن شدن همه آنها به روزهای جمعه و شنبه هفته بعد موکول شده است.
نگرانیها از افزایش مصرف برق در ایام جشن نیمه شعبان در حالی رو به افزایش است که رئیس پلیس راهور تهران بزرگ دو روز پیش در مصاحبه با رسانهها نسبت به اثرات سوء خاموشیها هشدار داد و اعلام کرد: “قطع برق معابر و چهارراه های پایتخت منجر به افزایش 35 درصدی ترافیک و رشد 25 درصدی تصادفات منجر به مرگ شده است.“
وی همچنین از شرکت توانیر خواست به وظیفه خود در خصوص مجهز کردن چراغهای راهنمایی سطح شهر به برق اضطراری عمل کند.
اما این شرکت در جوابیه نسبتا تندی که عصر دیروز در خبرگزاریها منتشر شد، تاکید کرد که چنین وظیفهای برعهده ندارد و خاطرنشان کرد: “تامین برق اضطراری چراغ های راهنمایی و رانندگی و هیچ مشترکی جزء تعهدات این شرکت نیست و متولیان مربوطه باید اقدامات لازم را برای تامین برق اضطراری این چراغها در زمانی که برق سراسری به هر علتی قطع میشود، پیش بینی کنند.“
پیش از این هم اتحادیه صاحبان پمپبنزینها در واکنش به مصوبه کمیته مدیریت مصرف سوخت مبنی بر مجهز شدن پمپ بنزینها به ژنراتور برق اضطراری، موضع مشابهی را اتخاذ کرده بود؛ به طوری که ستاد مذکور ناچار شد با وعده وام ده میلیون تومانی بحث را خاتمه دهد.
گسترش مشکلات اجتماعی ناشی از قطعی مکرر برق در سراسر کشور در حالی است که وزیر نیرو دو روز قبل ادعا کرده بود از حجم خاموشیها کاسته شده و تا مهر ماه برنامه قطعی برق پایان خواهد یافت؛ حال آنکه گزارشها از ادامه خاموشیها در نقاط مختلف کشور حکایت دارند.
در آخرین نمونه، برق منطقه قرچک و بخشهای دیگری از شهرستانهای ورامین و پاکدشت در روز دوشنبه به مدت 24 ساعت قطع شد. مسئولان علت بروز این خاموشی طولانی را “وقوع مشکل فنی در دو دستگاه پست انتقال برق” اعلام کردند.
قطعی برنامهریزی شده برق که در طول یک ماه گذشته در سراسر کشور ادامه یافته ، در حالی زندگی روزمره ایرانیان را با اختلال مواجه کرده است که دولت احمدینژاد ادعا میکند این مشکل ناشی از کاهش ظرفیت نیروگاههای آبی کشور به خاطر خشکسالی است.
اما بسیاری از کارشناسان این ادعا را مردود میدانند و دلیل آن را هم وابستگی تنها ده درصد برق تولیدی کشور به نیروگاههای آبی ذکر میکنند. به عقیده آنها سوء مدیریت و ناتوانی دولت نهم در تقویت زیرساختهای تولید برق، اقدام نادرست مجلس هفتم در تثبیت قیمتها، فرسودگی شبکه توزیع و عدم پایبندی به الزامات برنامه چهارم توسعه در خصوص سرمایهگذاری در حوزه برق از جمله علل کمبود برق است.