ویلیام یانگ
محافظه کاران ایران درحالی که امیدوارند تظاهرات در سرزمین های اسلامی فضای لازم برای نیروهای تندروی اسلامی را فراهم کند، از وقایع تونس، مصر و یمن عمیقاً خشنودند. رهبران سکولار در این کشورها با نا آرامی های شدیدی دست و پنجه نرم می کنند.
هر چند دولت محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران دو سال پیش با ناآرامی های همه گیر و مشابهی روبرو شد و توانست آن را با موفقیت سرکوب کند، اما محافظه کاران ایران می گویند تشابه اندکی میان وقایع ایران و رویدادهای فعلی در سرزمین های عربی می بینند. آنها ناآرامی های اخیر را با انقلاب اسلامی 1979 ایران مقایسه می کنند.
محمد جواد لاریجانی دبیرکل شورای حقوق بشر و یکی از صریح اللهجه ترین چهره های محافظه کار ایران گفت: “به نظر من، جمهوری اسلامی ایران باید این وقایع را بدون استثناً از دریچه مثبت نگاه کند.”
او صریحاً ابراز امیدواری کرد که دولت “ضد اسلامی” زین العابدین بن علی، رئیس جمهور مخلوع تونس، با یک “دولت مردمی” جایگزین شود، یعنی دولتی که در آن نیروهای اسلامی دست بالا را داشته باشند، همانطور که مردم ایران محمد رضا شاه پهلوی را سرنگون کردند و یک حکومت دین سالار برقرار کردند.
وی گفت آمریکا و فرانسه “هر کاری که از دستشان بر می آید انجام می دهند تا بر موج سوار شوند و مانع از تأسیس حکومت دلخواه مردم شوند.”
آقای لاریجانی در سخنانی که روز جمعه در وب سایت خبر آنلاین، نشریه وابسته به بردارش علی لاریجانی رئیس مجلس ایران، منتشر شد گفت: “من درباره مصر خوشبین هستم.”
محمد جواد لاریجانی گفت: “مسلمانان در آنجا در صحنه سیساسی فعال تر هستند و به خواست خدا، حکومتی را که می خواهند تأسیس خواهند کرد.”
برخی از افراد تا جایی جلو رفته اند که به تکرار مواضع اسلام جهانی (پان- اسلامیسم) آیت الله روح الله خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی دست زده اند.
آیت الله محمد تقی مصباح یزدی روحانی تندرویی که معتقدند بر روی محمود احمدی نژاد نفوذ دارد، گفت: “امروز به شکرانه هدیه انقلاب اسلامی ایران، مردم مسلمان و آزادی خواه نظیر مردم تونس، مصر و کشورهای همسایه در مقابل دولت های سرکوبگر خود ایستاده اند.”
آیت الله مصباح یزدی که طرفدار نوعی از نظام سیاسی است که در آن انتخابات تنها برای صحه گذاشتن بر رهبران دینی “برگزیده از سوی خدا” برگزار می شود، در اظهاراتی که روز جمعه در وب سایت نیمه دولتی ایسنا منتشر شد، به مردم تونس و مصر تبریک گفت و اعلام کرد آنها “بر اساس اصول” انقلاب ایران رفتار کرده اند.
درحالیکه کارشناسان خارجی سعی کرده اند به قیاس و بررسی ابعاد سرنگونی بن علی بپردازند، اما بسیاری از افراد این ابرازنظرها را غیرمنطقی و غیرطبیعی خوانده اند.
یک روزنامه نگار سابق اصلاح طلب که به دلیل پرهیز از جلب توجه نهادهای امنیتی ایران نخواست نامش فاش شود، گفت: “هیچ کس نمی تواند جامعه ایران و جوامع عربی را با هم مقایسه کند.”
منبع: نیویورک تایمز- 28 ژانویه