مریم دستگیر
نیکلاس برنزمعاون سیاسی وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا، مذاکره با ایران را غیرمحتمل خوانده و گفته است تنها درصورتی که ایران غنی سازی اورانیوم را متویف کند چنین گفت وگوهایی امکان پذیرخواهد بود. او همچنین با حمله به تلاش ایران برای دستیابی به قدرت بیشتر منطقه ای افزوده است: “خاورمیانه منطقه ای نیست که ایران بخواهد درآن تسلط بیابد. خلیج(فارس) منطقه ای نیست که بخواهد به وسیله ایران کنترل شود. به خاطر همین است که ایالات متحده دوناو هواپیما برخورد را به منطقه آورده است.”
علاوه بردومین ناو هویپما برآمریکا که تا چندی دیگر به منطقه خواهد رسید، نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد که ناومین روب گلادیاتور نیز به عنوان یکی ازشش کشتی (چهارکشتی آمریکایی ودوکشتی انگلیسی)، به خلیج فارس رسیده است تا درهنگام هر نوع جنگ ورویا رویی احتمالی درامن نگهداشتن خطوط عبوری کشتی ها کمک کند.
برنز که در موسسه تحقیقات خلیج دردوبی سخن می گفت افزوده است: “ایران مجبور است بفهمد که اگر بخواهد با آمریکا روبه روشود، ایالات متحده ازمنافع خود محافظت خواهد کرد.”
سخنان برنز درحالی منتشر شد که دومین ناوهواپیما بر آمریکا طی هفته های آینده به خلیج فارس خواهد رسید تا هشداری که طی ماه های گذشته توسط واشنگتن به تهران داده، جدی تر ازگذشته شود. وزارت امور خارجه نیز آمریکا اعلام کرده که خودداری تهران از پذیرش بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی ایران را در جامعهی جهانی منزوی میسازد. شان مک کورمک، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به خبر خودداری تهران از پذیرش 38 بازرس آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: این نشانه آن است که ایران رفتار گستاخانه اش را نسبت به جامعهی بینالمللی ادامه میدهد.
همچنین نماینده جمهوری خواه کنگره میت رامنی، خواستار تحریم هایی همچون تحریم هایی شده که علیه دولت آفریقای جنوی درزمان آپارتاید برقرار بود. به گفته این فرماندارسابق ماساچوست ویکی ازکاندیداهای احتمالی ریاست جمهوری درسال 2008 چنین تحریم هایی برای متقاعد کردن دولت تندروتهران برای کنارگذاشتن برنامه هسته ای اش لازم است. او ازکشورهای عرب خواسته است که دارایی های خود را ازایران بیرون بکشند.
اظهارات تند مقامات آمریکایی بر ضد ایران درحالی وارد مرحله جدیدی می شود که مقامات عالی ایرانی درخصوص این تهدیدات به سکوت نسبی روی آورده اند. این سکوت به خصوص بعد ازدستگیری پنج ایرانی درکنسول گری اربیل درشمال عراق وارد مرحله جدید شده است. این اقدام بعد از دستگیری چند دیپلمات ایرانی دربغداد صورت گرفت که بلافاصله با مداخله دولت عراق به آزاد شدن دیپلمات ها منجر شد. اما برخی منابع ازهمسویی مقامات عراقی وآمریکایی دربازداشت اخیر ایرانیان توسط نیروهای آمریکایی خبرداده اند و گفته اند که هنوز معلوم نیست که چه زمانی این افراد آزاد شوند. محمود احمدی نژاد روز سه شنبه آمریکا را متهم به به ایجاد ناآرامی در منطقه و ایجاد اختلاف بین گروه های مختلف مسلمانان برای افزایش نفوذ خود درمنطقه کرد.
او درملاقات با ولیدمعلم وزیر امورخارجه سوریه گفت که آمریکا تلاش می کند که از طریق تضعیف دولت های مستقل منطقه استیلای خود را درمنطقه قوت بخشد تا به اهداف مستکبرانه خود برسد. اظهارات برنز درحالی منتشر می شود که روز گذشته ایران ازممنوعیت 38 بازرس سازمان ملل به سفر به تهران خبرداد. موضوعی که درمطبوعات جهان به عنوان ایجاد محدودیت دردسترسی به تاسیسات هسته ای ایران تعبیر شد.
سخنگوی وزارت امورخارجه فرانسه با واکنش به این اقدام ایران گفته است که چنین تصمیمی ازسوی تهران به معنی همکاری با جامعه بین المللی نیست. جان باپتیست ماتئی این را نشانه عدم حسن نیت تهران دانسته است. ایران همزمان مانور سه روزه موشکی را درگرمسار آغازکرده تا عملا در روزهای باقی مانده تا 13 فوریه که مهلت ایران برای پاسخگویی به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل به پایان می رسد، همچنان نگرانی ها دربالاترین سطح خودش باقی بماند و نشانه ای ازرفتن به سوی مذاکره دیده نشود.
درحالی که محمود احمدی نژاد درهنگام حضور خود درمجلس برای تقدیم لایجه بودجه از اینکه اگر ده قطعنامه علیه ایران تصویب شود ایران ازبرنامه هسته ای صرف نظر نخواهد کرد سخن گفته بود، علی لاریجانی مسوول پرونده هسته ای ایران روز گذشته بازداشتن ورود 38 بازرس به ایران واخباری منفی ای که درمورد آن منتشر می شود را ناشی ازفهم نادرست موضوع دانسته واعلام کرد که درهمکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی هیچ تغییری حاصل نشده است. لاریجانی گفته است که این موضوع آن چنان نیست که توسط رسانه ها مورد تعبیر قرار گرفته است.
درجلسه ای که برنز دردوبی شرکت داشته است برخی ازحاضران به وی گفته اند که حضور امریکا درمنطقه به ناپایداری وضعیت کمک کرده است وبهتر است آمریکا یپش ازایران به بحران عراق واسراییل- فلسطین پاسخ دهد.
افزایش تهدیدها علیه ایران طی هفته های گذشته، عملا نگرانی محافل داخلی را برانگیخته است. به زودی جمعی ازنمایندگان مجلس با هاشمی رفسنجانی دیدار خواهند کرد تا به بررسی وضعیت موجود وگزینه های پیش روی ایران بپردازند. از سوی دیگرمهدی کروبی دبیرکل حزب اعتماد ملی نیزگفته است: “امروز در شرایطی هستیم که نمیگویم بحرانی است و نمیگویم خطرناک است، اما میگویم اکثر مردم و نیروهای انقلاب اعم از چپ و راست نسبت به این شرایط دغدغه و نگرانی دارند.”