پریسا حاتمی
در پی اوج گرفتن فشارها بر احمدینژاد برای برخورد با مشایی، یک منبع آگاه دیروز در گفتوگو با روز پیش بینی کرد که به احتمال زیاد در چند روز آینده محمود احمدینژاد، اسفندیار رحیممشایی را برکنار می کند.
این در حالی است که دیروز به دنبال انتقاد تند جامعه وعاظ و مبلغین تهران از احمدینژاد و نامه نمایندگان روحانی مجلس به رهبر نظام، 50 عضو مجلس خبرگان هم از احمدینژاد خواستند مشایی را برکنار کند.
همزمان، علی مطهری نماینده اصولگرای تهران هم از تکمیل امضاهای طرح سؤال از رئیس جمهور و رسیدن تعداد آنها به حد نصاب خبر داد. اما در واکنش به این اقدام وی، سایت رجانیوز به شدت از مطهری انتقاد و فرزند ایدئولوگ انقلاب اسلامی را “معرکهگردان کاری که تکمیلکننده پازل دشمن است”، توصیف کرد.
با این حال این سایت از احمدینژاد هم خواست که “تکلیف مشایی را یکسره کند” تا “حامیان صدیق دولت بیش از این سرافکنده نشوند.“
هزینههای مشایی برای احمدینژاد
حملات روحانیان محافظهکار به احمدینژاد در حالی اوج گرفته است که پیش از این دو مرجع تقلید هم از ادامه حضور مشایی در دولت انتقاد کرده بودند. اما به نظر میرسد این بار عزم روحانیان برای حذف مشایی جدیتر شده است؛ چرا که شکایت مکتوب نمایندگان مجلس از رئیسجمهور به رهبر جمهوری اسلامی و نیز درخواست 50 نماینده مجلس خبرگان رهبری برای برکناری یک عضو دولت، اتفاقاتی بی سابقه در تاریخ جمهوری اسلامی است.
در ادامه نامه 44 نماینده روحانی مجلس هشتم به رهبر جمهوری اسلامی درباره اینکه “چرا رییسجمهور بر ابقای اسفندیار رحیممشایی اصرار دارد؟”،دیروز 50 عضو مجلس خبرگان هم در نامهای به احمدینژاد، خواستار رسیدگی به اظهارات رحیممشائی شدند و ادامه حضور وی در دولت را “متناسب با منزلت دولت اصولگرا و رئیسجمهوری مکتبی” ندانستند.
اما ظاهرا اینها تنها هزینههای بیسابقهای نیستند که احمدینژاد تاکنون به خاطر دفاع از مشایی پرداخته است. ”سؤال از رئیسجمهور” هم که در قانون اساسی جمهوری اسلامی به عنوان یکی از حقوق نظارتی مجلس پیش از اعلام عدم کفایت وی، به آن اشاره شده، برای اولین بار در تاریخ جمهوری اسلامی درباره محمود احمدینژاد مطرح شده است.
اگرچه هنوز هم بسیاری از ناظران سیاسی، که عقبنشینیهای قبلی مجلس اصولگرا آنها را بدبین کرده، تردید دارند که سؤال از رئیسجمهور در نهایت امکان طرح در صحن علنی را بیابد، اما اعلام این خبر که تعداد امضاهای طرح سؤال از احمدینژاد درباره مشایی به حد نصاب رسیده، خود به تنهایی برای تادیب رئیس دولت نهم و یا دستکم تضعیف شدید موضع او کافی است؛ حتی اگر این سؤال در نهایت مطرح نشود.
با این حال گفتههای منبع روزآنلاین حاکی از این است که: مشاوران احمدینژاد او را متقاعد کردهاند که ادامه حضور مشایی در کابینه، دولت نهم را در برابر سلسلهای از انتقادات محافظهکاران قرار خواهد داد که تا انتخابات سال آینده ادامه خواهد داشت.
به گفته این منبع: احمدینژاد پذیرفته که به شرط برقراری آرامش سیاسی و کاهش حملات رسانهای منتقدان، مشایی را از کابینه کنار بگذارد و در حال حاضر بحث بر سر این است که شکل این کار، استعفای همراه با مظلومنمایی وی باشد یا برکناری از سوی رئیسجمهور همراه با ابراز همدلی او نسبت به انتقادات.
74 امضا تا عصر چهارشنبه
علی مطهری، نماینده اصولگرای تهران که شهرتش را بیش از هر چیز مدیون پدرش آیتالله مرتضی مطهری، یکی از ایدئولوگهای اصلی انقلاب اسلامی است که در سال 1358 ترور شد، در روزهای اخیر اقدام به جمعآوری امضا برای متنی به عنوان “سؤال از رئیسجمهور” کرد که به سرعت مشخص شد موضوع آن مربوط به اظهارات رحیممشایی، معاون احمدینژاد است.
این اقدام وی با موجی از انتقادات حامیان احمدینژاد و دیگر افراد شاخص در جناح اصولگرا مواجه شد که سؤال از احمدینژاد را باعث تضعیف وی میدانستند، اما مطهری از موضع خود کوتاه نیامد و اندکی بعد موفق شد حمایت احمد توکلی و طیف او را هم جلب کند.
بر اساس قانون اساسی، سوال از رئیسجمهور برای طرح در صحن علنی مجلس نیاز به امضای یکچهارم نمایندگان دارد؛ به عبارت دیگر در شرایط فعلی باید 72 نماینده این طرح را امضا کنند تا کار به احضار احمدینژاد به مجلس برای پاسخگویی بینجامد.
پس از آنکه حملات رسانهای به طرح سؤال از احمدینژاد شدت گرفت، عصر روز سه شنبه، علی مطهری به خبرگزاری مهر گفت که طرح سؤال از رئیسجمهور موفق به جلب کمتر از 30 امضا شده و در نتیجه از احتمال منتفی شدن سؤال از احمدینژاد پس از تصویب طرح انتزاع سازمان میراث فرهنگی از ریاستجمهوری خبر داد.
اما ظاهرا این یک ترفند سیاسی از سوی این نماینده اصولگرا بود تا او و همفکرانش بتوانند در جلسه روز چهارشنبه مجلس هشتم نیز به جمعآوری امضا ادامه دهند. این شد که در پایان جلسه علنی روز چهارشنبه، ناگهان وی به جمع خبرنگاران پارلمانی آمد و خبر داد که: “تاکنون 64 نماینده طرح سئوال از رئیسجمهور را امضا کردهاند و تعداد امضاها مطمئنا امروز به حد نصاب لازم خواهد رسید.“
ساعتی نگذشت که این پیشبینی او هم، لااقل طبق ادعای خودش، به تحقق پیوست و او در گفتوگو با خبرگزاری فارس از رسیدن تعداد امضای لازم برای طرح سؤال از رئیسجمهور به 74 عدد خبر داد که از حدنصاب مورد نیاز، بیشتر است.
وی گفت: “بر این عقیده هستیم که یک مهلت یک هفتهای را به رئیسجمهوری بدهیم تا اگر میخواهند عکسالعملی درباره رحیممشایی داشته باشند فرصتی داشته باشند اما اگر همچنان بر سکوت خود پافشاری کردند این طرح سؤال را تقدیم هیئت رئیسه مجلس خواهیم کرد.“
البته ناظران سیاسی همچنان نسبت به جدی بودن این طرح بدبیناند، چرا که در همین هفته، 82 نماینده مجلس هشتم طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش را امضا کردند که ظرف چند روز همه آنها پس گرفته شد. اما مطهری در این خصوص هم ادعا کرد که: “به هنگام گرفتن امضا از نمایندگان تاکید شد که هر کس که قصد واقعی دارد طرح سئوال از رئیس جمهور را امضا کند، بنابراین افرادی که این طرح را امضا کردهاند مطمئنا افرادی نیستند که از امضای خود منصرف شوند.“
سؤال از احمدینژاد، معرکهگردانی دشمن
پافشاری فرزند آیتالله مطهری بر طرح سؤال از احمدینژاد، باعث حملات گسترده حامیان دولت به وی شد. در آخرین نمونه، سایت رجانیوز در یادداشتی با عنوان “معرکهگردانی دشمن، اصولگرایانه نیست”، مطهری را از کسانی دانست که “اسم اصولگرایی را با خود همراه دارند و هر از چندگاهی-خواسته یا ناخواسته- به تخریب مخالفان علیه رئیس جمهور کمک می کنند.“
نویسنده رجانیوز سپس با اشاره به “فردی که به اسم اصولگرایی و با تکیه بر نام بلندمرتبه استاد شهید مرتضی مطهری وارد مجلس شده است”، پرسید که آیا او “باید در میان معرکه هجمه ها به دولت، معرکهگردان کاری شود که تکمیل کننده پازل دشمن است؟!“
این سایت در عین حال از احمدینژاد هم خواست که: “تکلیف مشایی را یکسره کند تا هم حامیان صدیق دولت بیش از این سرافکنده نشوند و هم یکی از بهانههای مهم از تخریبگران دولت گرفته شود.“
نویسنده رجانیوز تاکید کرد: “می دانیم که تخریبگران هر روز بهانه ای جدید برای تخریب دولت پیدا می کنند اما در مورد مشایی نباید غفلت کرد چرا که قطعا برکناری وی عقب نشینی در مقابل مخالفان نیست، بلکه بازگرداندن اعتماد حامیان صدیق انقلاب است.“