گفتوگوهای هستهای میان ایران و غرب برای نگارش توافق جامع ادامه دارد. گفتوگوهایی که محمدجوادظریف از امکان تمدیدآن خبر میدهد و عباس عراقچی روند آن را چنین توصیف میکند: “پیشرفت کار به آن اندازهای که ما انتظار داشتیم نیست”.
عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای، با اشاره به “کمتر شدن اختلافنظرها روی متن توافقنامه”، اضافه کرد که “پیشرفت کار به آن اندازهای که ما انتظار داشتیم نیست”. به گفته عراقچی تیم مذاکره کننده ایران به دنبال “یک توافقمطلوب و مورد قبول برای ملت ایران” است که در آن “حقوق مردم ایران شناسایی و محترم شمرده شده باشد و برنامه هستهایایران به رشد و پیشرفت خود ادامه دهد و تحریمها هم برداشته شود”.
عراقچی در مصاحبه خود همچنین از امکان تمدید مذاکرات نیز سخن گفته و افزوده که اگر لازم باشد، ممکن استگفتوگوها برای چند روز تمدید شوند. مسالهای که مورد اشاره محمدجواد ظریف نیز قرار گرفته است. وزیر امورخارجه ایرانپیش از دیدار با فدریکا موگرینی سرپرست سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزرای خارجه بریتانیا، آلمان، فرانسه گفت: “اهمیت دستیابی به توافق خوب و مناسب بیشتر از چند روز دیر یا زود شدن است”.
همزمان در داخل ایران نیز اصولگرایان مشغول انتقاد از سیاستهای دولت روحانی در گفتوگوهای هستهای هستند. آنهادولت را به عقبنشینی، تخطی از دستورات آیتالله خامنهای و تضعیف دانش هستهای ایران متهم میکنند. در چند هفته اخیربحث پذیرش پروتکل الحاقی و امکان بازرسی از تاسیسات نظامی بر طبق آن، از جمله بحثهای مورد اشاره اصولگرایانبوده.
روز گذشته وبسایتهای نزدیک به اصولگرایان اقدام به بازنشر بخشی از خاطرات حسن روحانی کردند. در آن زمان و پس ازارائه طرح سه فوریتی نمایندگان مجلس ششم برای پذیرش پروتکل الحاقی، روحانی در تماس با محمد خاتمی، رئیسجمهوروقت، از تهدید به استعفا در صورت تصویب این طرح گفته بود. طرحی که به گفته روحانی در نهایت و با تلاشهایخاتمی و مهدی کروبی - رئیس مجلس وقت - تصویب نشد.
رجانیوز، وبسایت نزدیک به جبهه پایداری اما با اشاره به “عقبنشینی”های دولت در گفتوگوهای هستهای، نوشت: “اظهاراتظریف درباره توقف اجرای تحریم ها نظرات منتقدان روند مذاکرات هسته ای درباره باقی ماندن ساختار تحریم ها را تایید کرد… با مقایسه توافق لوزان و توافق ژنو مشخص می شود، سرنوشت تحریم ها در گام نهایی با ۵ تغییر اساسی مواجه شدهاست”.
اشاره این وبسایت به گفتوگوی ظریف با روزنامه دنیای اقتصاد است که در آن گفته بود: “رئیسجمهور آمریکا این اختیار راطبق قانون اساسی دارد که اجرای این تحریمها را متوقف کند و اگر توافق انجام شود،این مسوولیت داخلی رئیسجمهورآمریکا بهعنوان یک وظیفه بینالمللی رئیسجمهور شناخته میشود. الان در مذاکراتی که دوستان ما دارند، با توجه بهاظهارنظرهایی که انجام شده ما داریم اطمینان حاصل میکنیم که این اقدام اوباما تعهد دولت آمریکا خواهد بود و آثارش هماین خواهد بود که تحریمی علیه کسی اعمال نشود”.
پیش از این نیز سخنان حسن روحانی درباره توافق با اعتراض اصولگرایان مواجه شده بود. روحانی هفته گذشته درکنفرانسی مطبوعاتی انتقادها از پروتکل الحاقی را ناشی از “تبلیغات غلط ، ناصحیح و نادرست” دانسته و گفته بود که اینمعاهده”چیزی نیست که متعلق به ایران باشد” و در حال حاضر “بسیاری از کشورهای دنیا” به دنبال آن هستند که پروتکلالحاقی را “اجرا و عمل کنند”.
اصولگرایان این سخنان را “مجوزعبور از دو خط قرمز مهم” توصیف کرده بودند: “مسئله آن است که محملهایی حقوقی چونان پی تی، پروتکل الحاقی وتصویب قطعنامه در شورای امنیت برای توافق هستهای پیش رو، تنها زمینه را برای اعمال فشارسیاسی کشورهای دشمن ایران، آنهم با رنگ و لعاب حقوقی فراهم خواهد کرد، کما اینکه تا کنون هم این اتفاق افتاده است”.