فریدون عباسی دوانی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اذعان کرد که کشورش در گذشته پیرامون توانایی های اتمی اش به جهان دروغ گقته است. او این اظهارات را در مصاحبه با روزنامه الحیات مطرح کرد. مصاحبه ای که در اسرائیل بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
روزنامه تایمز اسرائیل به نقل از عباسی نوشته است: “ما برخی وقت ها اطلاعات اشتباهی می دادیم تا از دستاوردها و سایت های هسته ای خود محافظت کنیم.”
مقاله روزنامه اسرائیلی در ادامه می نویسد: “معاون رئیس جمهور ایران توضیح داده است که آن ها قصد داشتند به سازمان های اطلاعاتی غربی نشان دهند که واقعا قدرت رسیدن به جاه طلبی های هسته ندارند.”
آیا دروغ گفتن کاری منطقی برای ایرانیان بوده است؟
به طور قطع. هیچ کس انتظار نداشته است تا آن ها حقیقت را به غرب بگویند، به همین دلیل است که آژانس بین المللی انرژی اتمی دست به تحقیق و بازرسی زده و عباسی خود اذعان کرده وقتی در برابر بازرسان آژانس قرار گرفتند دیگر نمی توانستند پشت دروغ هایشان پنهان شوند.
به تعبیر ناظران این بیانگر اهمیت بازرسی های آژانس در ایران است. بازرسان در بررسی فعالیت های ایران در سایت هایی همچون نطنز و سایت اسرارآمیز فردو که ایران در ابتدا کوشش کرده بود از چشم آژانس دور نگه دارد بسیار مفید و هوشمند بوده اند. از همین رو است که دبیر کل پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی گفته بود وقتی به تاسیسات فردو رسیدیم که ایران مشغول کارهای غیر قانونی بود.
در درجه اول آنچه عباسی به ما می گوید این است که اگر به خاطر آژانس بین المللی انرژی اتمی نبود جهان بسیار کمتر از امروز از فعالیت های اتمی ایران باخبر بود و دولت ایران می توانست با دروغ های عمدی به راهش ادامه دهد.
پیام این موضوع به دولت اسرائیل واضح است : اگر به طور یکجانبه به ایران حمله کنید، باید دستاوردهای سال ها بازرسی آژانس که منجر به دسترسی به سایت اتمی ایران شد را ببوسید و کنار بگذارید و همزمان باید تحریم های دارای توجیهی که علیه رژیم ایران اعمال شده را برای همیشه فراموش کنید. این یک پیروزی برای ایران خواهد بود.
همزمان ایران باید از حملات لفظی به آژانس بین المللی انرژی اتمی دست بردارد. ادعای اخیر ایران که اتهام “نفوذ تروریست ها به آژانس برای خرابکاری در سایت های غنی سازی اورانیوم در ایران” را مطرح کرده است کاملا بی اساس و از پیش شکست خورده است.
ایران در عین حال باید از تهدید به خروج از NPT به خاطر تصویب قطعنامه اخیر شورای حکام علیه تهران دست بردارد. این ها تهدیداتی تو خالی است که هیچ کس آن را جدی نمی گیرد. ایران به خوبی می داند اگر دست به چنین کاری بزند بسیار بیش از امروز به انزوای دیپلماتیک و اقتصادی دچار خواهد شد. این تهدیدی بنیادین است که خامنه ای ریسکش را نخواهد پذیرفت.
ایران-اسرائیل آبزرور – 20 سپتامبر