از هیچ کاندیدایی حمایت نمی‌کنیم

کاوه قریشی
کاوه قریشی

» موضع رهبران "اهل سنّت" در انتخابات

مولوی عبدالحمید اسماعیل زهی، امام جمعه اهل تسنن مسجد مکی شهر زاهدان در تازه‌ترین اظهارات خود در خطبه‌های نماز جمعه بر آنچه “مواضع قبلی” خود خوانده تاکید کرده و گفته است که در انتخابات چند روز آینده از هیچ نامزد خاصی حمایت نمی‌کند.

این روحانی اهل سنت همچنین با اشاره به حمایت جمهوری اسلامی از اقلیت‌های شیعه در کشورهای دیگر، از عدم حمایت مسئولین از حقوق اقلیت‌های ایران انتقاد کرده و خواسته است حقوق اقلیت اهل سنت رعایت شود.

این رهبر اهل سنت ایران پیرامون مجادلات تازه‌ی برخی از مسئولان شیعه و رهبران اهل سنت منطقه درباره “جریان مکی”، گفته است: “مکی عزت اسلام و مسلمین و وحدت و انسجام شیعه و سنی را می‌خواهد. مکی به عظمت ایران، استقلال ملی، تمامیت ارضی و امنیت ایران فکر می‌کند.”

جریان مکی، عنوانی است که به تازگی از سوی برخی مخالفان شیعه‌ی مولوی عبدالحمید در سیستان و بلوچستان به طرفداران وی در مسجد مکی زاهدان اطلاق می شود.

 

جلوگیری از ورود “افراد بیشتر و توانمند‌تر”

در حالی که چند روز به برگزاری اولین انتخابات پس از انتخابات بحث برانگیز سال ۸۸ باقی مانده و در شرایطی که بسیاری از گروه‌های اصلاح طلب آن را تحریم کرده‌اند، یک رهبر اهل سنت ایران اعلام کرد از هیچ نامزد خاصی در این انتخابات حمایت نخواهد کرد.

مولوی عبدالحمید از رهبران اهل سنت منطقه سیستان و بلوچستان در خطبه‌های نماز جمعه این هفته زاهدان گفت: “من موضع خود را درباره انتخابات در هفته گذشته اعلام کرده و گفتم که من از هیچ کاندیدای خاصی در این انتخابات حمایت نمی‌کنم و بیطرفی خود را در این انتخابات حفظ می‌کنم.”

به گزارش سنی آنلاین، پایگاه اطلاع رسانی اهل سنت ایران، مولوی عبدالحمید با انتقاد از شورای نگهبان به خاطر جلوگیری از ورود “افراد بیشتر و توانمند‌تر” به عرصه انتخابات، از مسئولان نظام خواسته است به افراد تایید صلاحیت شده، چه شیعه و چه سنی، این حق داده شود که ستاد بزنند و فعالیت داشته باشند و به هر مسجدی که دوست دارند بروند.

انتخابات مجلس شورای اسلامی، ۱۲ اسفند ماه جاری در سراسر ایران برگزار می‌شود. به گفته مولوی عبدالحمید، جلوگیری از مراجعه کاندیداهای این انتخابات به مساجد به معنای تحمیل شکست انتخاباتی به برخی گروه‌هاست: “وقتی به برخی از کاندیدا‌ها بگویند به مسجد مکی نروید و آن‌ها را تهدید کنند به معنای این است که نمی‌گذارند این افراد وارد مجلس شوند.”

گفته می‌شود مسئولان مختلف استان سیستان و بلوچستان از تبلیغ نامزدهای انتخاباتی در مساجد جلوگیری می‌کنند.

شاید به همین دلیل است که امام جماعت اهل سنت مسجد مکی زاهدان می‌گوید: “نکته‌ای که به شدت موجب ناراحتی بنده شد این است که شنیدم برخی از کاندیدا‌ها را برخی از ارگان‌ها خواسته و به آن‌ها گفته‌اند که اگر شما به مسجد مکی بروید، با شما برخورد می‌شود و پشت این صحبت‌ها مسایل دیگری در جریان است.”

 

مسیر مکی، مسیر اصلاح است

حساسیت مخالفان مولوی عبدالحمید بر مسجد تحت نفوذ او از هنگام برگزاری جلسه‌ای با عنوان “بصیرت و روشنگری” از سوی فرمانداری خاش شروع شد که اعتراض‌های کم سابقه‌ای را در بین رهبران اهل سنت بلوچستان به دنبال داشت؛ اعتراض‌ها تا آنجا پیش رفت که امام جماعت مسجد مکی گفت: “این افراد تسویه حسابهای شخصی دارند.”

همزمان برخی دیگر از مولوی‌های منطقه سنی نشین سیستان و بلوچستان به “اظهارات نسنجیده و تفرقه افکنانه” گروهی “افراطی و تندرو صاحب نفوذ در دستگاه‌های امنیتی” این استان اعتراض کردند.

به گزارش سنی آنلاین، جلسه “بصیرت و روشنگری” در ۸ بهمن ماه برگزار شده و در آن علاوه بر فرماندار شهرستان خاش، رئیس اطلاعات این شهر و یک کار‌شناس اطلاعات سخنرانی کرده‌اند.

پایگاه رسمی اطلاع رسانی اهل سنت ایران همچنین گزارش داده که این جلسه به علت توهین شخصی که از او به عنوان کار‌شناس اطلاعات یاد شده به مولوی عبدالحمید و مسجد مکی “ناکام مانده است”.

بر اساس این گزارش این مقام اطلاعاتی در جلسه “بصیرت و روشنگری” فیلمی پخش می‌کند که از آن به عنوان اعترافات یک طلبه افغان مسجد و حوزه علمیه مکی اهل سنت زاهدان یاد کرده است.

در این فیلم، طلبه بازداشتی با پرده برداری از جریانی که او “جریان مکی” نامیده، مدعی می‌شود که در این مسجد به مسائل تفرقه برانگیز میان شیعه و سنی دامن زده می‌شود.

به گفته او اعضای “جریان مکی” معتقدند دولت نمی‌خواهد اهل سنت پیشرفت کنند، آن‌ها کاندیدای مورد نظر خودشان را معرفی می‌کنند و باور دارند که طرح ساماندهی، طرح محدودیت سازی اهل سنت است.

بعد از این اظهارات، معاون اداره اطلاعات خاش هم در سخنانی مدیران مسجد مکی را به ترویج وهابیت متهم می‌کند؛ موضوعی که با خشم برخی از علمای حاضر در جلسه روبرو می‌شود.

مولوی عبدالحمید، در واکنش به اظهارات مقامات امنیتی در شهرستان خاش و همچنین حملاتی که به دلیل حمایت او از مهدی کروبی در طول این سال‌ها صورت گرفته، گفته است: “برخی ما را متهم می‌کنند که چرا در دوره‌های پیشین انتخابات ریاست جمهوری به بعضی از کاندیدا‌ها رأی دادید در حالی که این افراد از سوی شورای نگهبان تایید صلاحیت شده‌اند و حتی برخی از این افراد پس از رد صلاحیت، با دستور و صلاحدید رهبری در لیست کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری ابقا شده‌اند.”

او خطاب به آن‌ها افزوده است: “ناراحتند از شورای نگهبان و شخص رهبری گلایه کنند که چرا آن‌ها را تایید کرده‌اند. تقصیر ملت در این باره چیست؟!”

اینک بعد از گذشت چند هفته، این روحانی با نفوذ اهل سنت در تشریح مواضع مسجد مکی می‌گوید: “مسیر مکی، مسیر اصلاح است. مکی می‌خواهد بی‌دین‌ها دیندار شوند؛ گمراهان به راه راست هدایت شوند و بی‌نماز‌ها به نماز بیایند و در یک کلام، مکی یک مرکز دینی است که در قلوب همه دانشگاهیان، معتمدین، فرهنگیان، طلاب، توده مردم اهل سنت و بخش بزرگی از جامعه شیعه جای دارد.”

مولوی عبدالحمید، در ادامه خطبه‌های نماز جمعه این هفته خود همچنین گفته است جز”اقلیتی تندرو در شیعه”، بقیه جامعه تشیع می‌داند که “مکی هیچ جریان دیگری ندارد و آنانی که می‌خواهند از مکی جریان بسازند، بدانند که نمی‌توانند مکی را از مردم جدا کنند، زیرا مردم به مکی اعتقاد دارند و اعتقاد را نمی‌توان از مردم گرفت.”

 

آرایی که نصف شب از صندوق‌ها درآمد

مولوی عبدالحمید اسماعیل زهی، امام جمعه اهل تسنن مسجد مکی شهر زاهدان، مدیر مدرسه دارالعلوم این شهر و یکی از روحانیان با نفوذ در اهل تسنن ایران است. او در انتخابات ریاست جمهوری گذشته از نامزدی مهدی کروبی حمایت ومقامات جمهوری اسلامی را به اعمال سیاست‌های تبعیض آمیز علیه اقلیت اهل تسنن در ایران متهم کرده بود.

این شخصیت اهل سنت و طرفدارانش بعد از تائید مواضع مهدی کروبی در خصوص حقوق اقلیت‌های مذهبی، مورد حمله بسیاری از افراطی‌های حامی دولت و حاکمیت قرار گرفتند.

او در تازه‌ترین سخنان خود با اشاره به مواضع انتخاباتی‌اش در دوره‌های پیشین گفته است: “از برادران اهل سنت خود درخواست می‌کردیم که یک نفر از میان خود و یک نفر از برادران شیعه را انتخاب کنند و بیشتر سعی می‌کردیم یک نفر شیعه را از بین برادران سیستانی خود که دارای جمعیت بیشتری هستند انتخاب کنیم.”

 اما به گفته این خطیب مسجد مکی زاهدان: “آرایی که از ساعت ۱/۵ شب به بعد از صندوق‌ها در می‌آمد باعث شد که کاندیدای شیعه ما به مجلس نرود.”

مولوی عبدالحمید به صراحت گفته است: “اما این بار مردم خودشان به هر کسی دوست داشتند رای بدهند و مرا از مداخله در این کار معذور بدانند.”

 

فتنه بعدی “قومی، مذهبی” است

در هفته‌ها و ماه‌های اخیر گروه‌ها و احزاب نزدیک به اقلیت‌های ملی مذهبی در ایران به صورت مستقیم و تلویحی اعلام کرده‌اند که در انتخابات شرکت نمی‌کنند.

اما به تازگی، وبسایت جبهه متحد اصولگرایان، از جریانهای نزدیک به حاکمیت در انتخابات، به نقل از مفتی اهل سنت شهرستان نیکشهر در جنوب سیستان و بلوچستان نوشته است: “شرکت در انتخابات برای هر مسلمان ایرانی تکلیف شرعی و دینی است.”

بر اساس این گزارش، عبدالغنی رییسی، گفته است: “بر طبق فتوای مفتی‌های اعظم اهل سنت، شرکت در انتخابات کشور اسلامی برای هر مسلمان وظیفه شرعی است، زیرا سرنوشت مسلمانان در این انتخابات تعیین می‌شود.”

از سوی دیگر در هفته‌های گذشته، رسانه‌ها به نقل از مسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه بیت‌المقدس کردستان اعلام کردند: “مسائل قومی و مذهبی از جمله مولفه‌ها و سوژه‌های مورد استفاده دشمنان در انتخابات است.”

به گزارش وبسایت حکومتی “کردستان امروز” که بعد از مدتی توقف، فعالیت‌های خود را در آستانه انتخابات از سر گرفته، محسن حیدریان چندی پیش در گردهمایی نهضت روشنگری رده‌های مقاومت سپاه سنندج گفته است: “در فتنه ۸۸ درگیری‌ها را از تهران شروع کردند اما در بحث انتخابات ۹۰ ممکن است از مناطق حاشیه‌ای و شهرهای کوچک آغاز کنند که در این راستا مسئولان و مردم باید بابصیرت و آگاهی کامل وارد عرصه شوند و اجازه نفوذ به دشمنان ندهند.”