به نظر می رسد تنش موجود در بالاترین سطح حکومت ایران در حال افزایش است و شایع شده محمود احمدی نژاد ممکن است در تدارک استعفا باشد.
این گمانه زنی ها از مناقشه سیاسی میان احمدی نژاد و آیت الله علی خامنه ای رهبر عالی کشور نشأت گرفته است.
احمدی نژاد وزیر اطلاعات کشور، حیدر مصلحی را در ماه گذشته برکنار کرد اما خامنه ای سریعاً واکنش نشان داد و وی را در مقامش ابقا کرد.
رئیس جمهور نیز در پی خشم و عصبانیت از این اقدام رهبر، به مدت 10 روز از حاضر شدن بر سر کار و حضور در جلسات هیأت دولت خودداری کرد.
دورسا جباری خبرنگار الجزیره از تهران پایتخت ایران گزارش می دهد که تصمیم رئیس جمهور برای عدم حضور در جلسات هیأت دولت در این کشور بی سابقه بوده است. رهبر عالی ایران قدرت بیشتری نسبت به رئیس جمهور دارد و فرماندهان نظامی و اعضای شورای نگهبان به عنوان نهاد تصویب کننده قوانین را منصوب می کند.
وی گفت: “انتقادات فراوانی از سوی جناح های مختلف به رفتار وی شده است. وی به سرپیچی از رهبر عالی متهم شده است، شخصی که در این کشور معادل خدا درنظر گرفته می شود.”
“احمدی نژاد پس از دیدار با رهبر عالی، درحالیکه از وی خواسته شد بر سر کار بازگردد، روز 1 مه بر سر کارش حاضر شد.”
گفته می شود این مناقشه به دستگیری تعدادی از متحدان نزدیک رئیس جمهور و اسفندیار رحیم مشایی، معاون اول سابق، متحد نزدیک و جانشین احتمالی وی انجامیده است.
گزارش ها از نارضایتی رهبر عالی از نزدیکی احمدی نژاد به مشایی حکایت دارند. وی مروج شعار “اسلام بدون روحانیت” بوده است.
مهرداد خوانساری تحلیلگر مرکز مطالعات عربی و ایرانی از لندن، روز جمعه به الجزیره گفت مناقشه ای که از ماه گذشته آغاز شده، اکنون “جدی” شده است.
هرچند گمانه زنی ها در خصوص احتمال استعفای احمدی نژاد ادامه دارد، اما خوانساری معتقد است این احتمال کم است، بلکه به جای آن، این مناقشه به “اختلاف بیشتر و تفرقه بیشتر در داخل چهارچوب نظام خواهد انجامید، چهارچوبی که از هم اکنون ترک برداشته است.”
دولت احمدی نژاد با آماجی از اتهامات مربوط به تقلب در انتخابات روبرو بوده است، انتخاباتی که در سال 2009 دوره دوم ریاست جمهوری را برای وی به ارمغان آورد.
تقلب انتخاباتی سبب به راه افتادن اعتراضات و سرکوب مرگبار و زندانی شدن چهره های برجسته مخالف از جمله میرحسین موسوی و مهدی کروبی شد.
در عین حال، ایران بر سر برنامه هسته ای خود که به گمان غرب در خدمت تولید بمب هسته ای است، هدف دور تازه ای از تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا نیز قرار گرفته است.
تهران می گوید برنامه هسته ای این کشور در خدمت تولید جریان برق است.
منبع: الجزیره- 8 مه