پریسا حاتمی
یک مورخ نزدیک به دست اندرکاران سابق وزارت اطلاعات با انتشار ادعاها و مستنداتی در خصوص انفجار شیراز در سایت شخصی خود، شبکه تروریستی مورد ادعای وزارت اطلاعات را – که انفجارهای شیراز به آن نسبت داده شده - موهوم خواند و محسنی اژهای را به دروغگویی و آغاز یک “بازی خطرناک” متهم کرد که قرار است “دستمایهای برای ایجاد تعارض خونین میان ایران و آمریکا و تحقق آرزوی شوم جنگ افروزان نومحافظهکار و صهیونیست” باشد.
عبدالله شهبازی که سابقه گرایش به حزب توده را در پیشینه خود دارد و تا دو سال پیش هم با نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی و به ویژه با وزارت اطلاعات همکاری داشته است، دو ماه پیش با انتشار کتابی در اینترنت علیه کسانی که آنها را “زمینخواران فارس” مینامد، به افشاگری علیه برخی مسوولان حکومتی پرداخت.
وی اخیرا به انتشار متنی پرداخته که آن را مذاکرات محرمانه مسئولان عالی رتبه نظام در خصوص پرونده قتلهای زنجیرهای دانسته و همچنین، علیه پورمحمدی و حسینیان، دو روحانی نزدیک به “حلقه حقانی” و همکار احمدی نژاد، به افشاگری پرداخته است. وی، اتهامات سنگینی همچون همکاری با مافیای نفت و گاز، گشودن پای کمپانیهای انگلیسی و صهیونیستی به ایران و بهایی بودن خانواده (درباره حسینیان) را به این دو مقام دارای سابقه امنیتی وارد کرده است.
شهبازی که مدتی قبل و ظاهرا پس از قطع همکاری با وزارت اطلاعات به شیراز رفته است، در ادامه ”افشاگریهای” خود، دیروز با انتشار متنی در سایت شخصیاش به انتشار عکس دو متهم بازداشت شده در پرونده انفجار شیراز و نیز گزارش گروهی تحت عنوان “ستاد حقیقتیاب دانشجویی حادثه انفجار کانون رهپویان وصال” در خصوص حادثه انفجار در حسینیه کانون رهپویان وصال پرداخت.
واقعیت انفجار به روایت شهبازی
این نویسنده در نوشته خود، بدون ذکر منبع، به “تحقیقات مستند برخی نهادهای مسئول” اشاره کرده است که انفجار را اینگونه توصیف کردهاند: “خرابکاران در زیر غرفه نمایشگاه جنگ بمبی دست ساز و کوچک، با قدرت تخریب اندک، کار گذاشتهاند که از طریق کنترل از راه دور منفجر شده است. این انفجار کوچک به عنوان چاشنی عمل کرده و به انفجار مین ضد تانک انجامیده و فاجعه حسینیه سیدالشهداء کانون رهپویان را آفریده است. به این دلیل، انفجار دقیقاً در زمان مورد نظر آنان رخ داده است.“
وی همچنین به گزارش کمیتهای تحت عنوان “ستاد حقیقتیاب دانشجویی” اشاره کرده است که دو ماه بر روی آن کار شده است و “بمبگذاری بهگونه اعلام شده از سوی وزیر اطلاعات را منتفی میداند.” بر اساس گزارش مورد اشاره این نویسنده: “حادثه به دلیل منفجر شدن مین پلاستیکی تی. ام. 46 ضد تانک (از نوع ایرانی) موجود در غرفه نمایشگاه جنگ (معراج شهدا)، واقع در کانون رهپویان وصال، رخ داده. مواد آر. دی. ایکس (ماده منفجره موجود در مینهای فوق) در محل انفجار یافت شده و وجود آن توسط کارشناسان هیئتهای مختلف اعزامی در آزمایشگاه به اثبات رسیده است. بنابراین، با استناد به گزارشهای کارشناسی- آزمایشگاهی فوق، که در اختیار نهادهای مسئول از جمله ستاد مشترک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است، هیچ شبههای در اینکه مین فوق عامل اصلی انفجار بوده وجود ندارد.“
او ضمن تکذیب ادعاهای وزیر اطلاعات، تصریح کرده است که: “ماده آر. دی. ایکس را نمیتوان بهطور دستساز تولید کرد. این ماده محصولی کاملاً آزمایشگاهی و تخصصی- نظامی است که در مینهای فوق، و مهمات مشابه، به کار میرود … مین فوق غیرمسلح و فاقد چاشنی بوده و بهرغم وجود مواد منفجره آر. دی. ایکس در درون آن، قابلیت انفجار نداشته است … در غرفه فوق، مین دیگری از نوع وی. اس. 22 (ضد خودرو) نیز وجود داشته که کاملاً خالی و فاقد مواد منفجره بوده است.“
این در حالی است که وی ادعاهای پیشین شورای امنیت کشور در خصوص “غیر عمدی” بودن این انفجار را نیز رد کرده است. وی که مدعی است خود در اولین ساعات پس از حادثه در محل حسینیه حضور یافته است، در رد احتمال غیر عمدی بودن انفجار شیراز آورده است: “علاوه بر گواهی افراد مطلع و معتمد و متخصصی که محل نمایشگاه جنگ (معروف به «معراج شهدا») را در مکان حسینیه فوق از نزدیک میشناختند، و با قطعیت و یقین کامل بر فقدان مهمات مسلح در غرفه فوق گواهی میدادند، دلیلی نداشت که مهمات تخریب نشده و کهنه تصادفاً در همان شب و در همان ساعاتی منفجر شود که مراسم هفتگی حسینیه برگزار میشد و آن هم درست در زمان معینی از این مراسم.“
با این وجود، شهبازی مشخص نکرده است که از نگاه او چه کسانی عامل انفجار مذکور بودهاند، و صرفا ادعاهای وزارت اطلاعات را رد و تکذیب کرده است. اگرچه شهبازی اشاره کرده است که: “خرابکاران در کانون فوق دارای افرادی «نفوذی» و کاملاً مطلع از جزئیات بودند.“
در این حال وی با اشاره به “اوجگیری بحران در منطقه، حوادث لبنان و تحولات درونی و احتمال کودتا در سوریه (؟) و تدارک حمله اسرائیل به سوریه در تابستان جاری و پایان قریبالوقوع حکومت جنونآمیز نومحافظهکاران در آمریکا و اوجگیری بیسابقه تحرکات جنگافروزانه ضد ایرانی از سوی آنان”، به محسنی اژهای در خصوص ورود به این “بازی خطرناک” هشدار داده و این احتمال را مطرح کرده است که: “تبلیغات فوق دستمایهای برای ایجاد تعارض خونین میان ایران و آمریکا و تحقق آرزوی شوم جنگ افروزان نومحافظهکار و صهیونیست باشد.“
تناقضهای ادعاهای محسنی اژهای
شهبازی در قسمتی دیگر از نوشته خود، با به تمسخر کشیدن بخشی از متن بیانیه وزارت اطلاعات که در آن دروغگویی در خصوص این واقعه، یک “ترفند هوشمندانه اطلاعاتی” توصیف شده بود، مینویسد: “اگر قرار بود برای فریب دادن و ردیابی و کشف و دستگیری بمبگذاران اعلام بمبگذاری مسکوت گذارده شود، نیاز نبود چنین چالش جدّی و جنجالی میان جوانان و دانشجویان با مسئولین استان پدید آید و نیاز نبود که این مسئله در اطلاعیه شورای امنیت کشور اعلام شود.“
این نویسنده، همچنین در گزارش خود با اشاره به “اوجگیری گام به گام تبلیغات در این زمینه و گسترش روزافزون دعاوی درباره ابعاد حیرتانگیز عملکرد این شبکه” است که “بهگفته مقامات اطلاعاتی، از چند جوان کم سن و سال متأثر از شبکههای تلویزیونی فارسی زبان «لسآنجلسی» ایجاد شده!” ادعای وزیر اطلاعات درباره انجام این انفجار توسط سلطنتطلبان را زیر سؤال میبرد و مینویسد: “از زمان کودتای نوژه (1359) سلطنتطلبان به هیچگونه عملیات تروریستی و بمبگذاری در ایران دست نزدهاند، و اصولاً در چنین قد و قواره و واجد چنین جرئت و جسارتی نبودهاند.“
وی بار دیگر به تناقضهای نظریه مورد ادعای وزارت اطلاعات اشاره میکند: “معلوم نیست گروهی جوان هوادار رضا پهلوی، که با تیپ اجتماعی آنان کاملاً آشنائیم، بهناگاه چگونه دارای چنین اقتدار و جسارت و انگیزههای آرمانخواهانه و قدرت سازماندهی شدند که برای انفجار سرکنسولگری روسیه و لولههای نفت و حوزههای علمیه و مصلای تهران و غیره و غیره طراحی و حتی اقدام کنند! و معلوم نیست چرا از میان این همه برنامه عریض و طویل فقط انفجار حسینیه رهپویان شیراز تحقق یافت … مردم چگونه میتوانند به اظهارات گروهی جوان رفاهطلب و غیرمتخصص، که گاه حتی بدون یک تلنگر حاضر به تمکین در برابر هر فشاری هستند، باور کنند؟”
عبدالله شهبازی همچنین عکس دو تن از متهمان بازداشت شده در این پرونده به نامهای “فرامرز شیخالاسلامی و پسرخالهاش محمد شاه قطبی” را در سایت خود منتشر کرده است که به گفته وی، “از جوانان برجسته و بسیار بااستعداد در امور رایانهای، بهویژه نرمافزار، بودند که مشابهشان را در تهران ندیدم.”
هنوز وب سایت ها یا مسوولان نزدیک به وزارت اطلاعات دولت احمدی نژاد، نسبت به نوشته جدید شهبازی درباره انفجار شیراز واکنشی از خود نشان نداده اند.
(عکس: تصویر منتشر شده در وبسایت عبدالله شهبازی که به دو تن از دستگیرشدگان انفجار شیراز نسبت داده شده است.)