گلنار متولی
آنسوی حیاط آفتابگیر مسجد امام در اصفهان با کاشی هایی که به سبک قرن ۱۷ درست شده اند، چهار بلژیکی و یک زن لهستانی به گفته های یک روحانی جوان گوش می کنند.
او که لباس روحانیون شیعه را پوشیده است با یک انگلیسی بدون نقص، تفاوت بین دو مذهب در دین اسلام و اینکه چرا اسلام به زنان توصیه می کند که موهایشان را بپوشانند توضیح می دهد. بلژیکی ها لبخند زنان با روحانی عکس می گیرند.
مصطفی رستگارکه از شهر قم به آنجا آمده است بعد از صحبت هایش می گوید: “ما می خواهیم روابطی ایجاد کنیم که مردم بیشتری برای بازدید به ایران بیایند.”
مسافران خارجی یکی از واضح ترین تاثیراتی است که پس از انتخاب حسن روحانی بعنوان رئیس جمهور دیده می شود. او قصد دارد رابطه ایران را با آمریکا و کشورهای اروپایی خوب کند. برای اولین بار بعد از انقلاب سال ۱۹۷۹ هتل های بین المللی رونق پیدا کرده و شرکت های هواپیمایی خارجی تعداد بیشتری پرواز برای ایران گذاشته اند.
مرتضی رحمانی موحد، معاون سازمان میراث فرهنگی و گردشگری می گوید که بین ۲۱ مارس تا ۲۰ آوریل اولین ماه سال ایرانی، ۴۵۹۴ توریست خارجی به ایران آمدند که بیش از دوبرابر جمعیتی است که سال گذاشته به ایران آمده بودند. محمد علوی، وزیر اطلاعات می گوید که ایران تلاش کرده است که صدور ویزا برای توریست های خارجی آسان تر شود.
گروه روتانا از عربستان سعودی قرار است یک هتل 5 ستاره در شهر مذهبی مشهد ایجاد کند.
هواپیمایی اطریشی پرواز های مستقیم اش به ایران را از ماه مارس از سر گرفت. مقامات ایرانی با دولت ایتالیا مذاکره کرده اند تا هواپیمایی آلیتالیا پرواز هایش را به ایران افزایش بدهد.
نمایندگانی از کشورهای ایتالیا، آلمان و هلند و هفت کشور عربی از جمله عمان و کویت از ایران بازدید کردند تا فرصت های سرمایه گذاری در صنعت توریسم ایران بررسی کنند.
روحانی ۶۵ ساله، وعده داده است که با نزدیک شدن به قدرت های بزرگ جهان تحریم هایی را که در دوران محمود احمدی نژاد تشدید شده بود، بردارد.او در بین اولین وعده هایی که در ماه اوت سال گذشته داده بود، گفته بود برنامه هایی برای بهبود وضعیت توریسم دارد.
اقتصاد مقاومتی
توریسم یکی از بزرگترین بخش های “اقتصاد مقاومتی” ایران است. وزیر اطلاعات با گفتن این جمله و ربط دادن آن به سخنان خامنه ای، رهبر ایران قصد دارد ارزش های این صنعت درآمد زا را نشان بدهد.
با احتساب زائران شیعه که از کشورهایی مثل آذربایجان به ایران می آیند، بیش از ۴ میلیون توریست خارجی از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۴ به ایران آمدند که هر کدام ۱۲۰۰ دلار به درآمد کشور افزودند.
“سیاره تنهایی”
کتاب راهنمای توریست ها با عنوان “سیاره تنهایی” می گوید که همه تشنه گرفتن اطلاعات در مورد ایران هستند و به همین دلیل سال آینده کتاب ایران از این مجموعه منتشر می شود.
در حیاط هتل عباسی اصفهان عده ای از اروپایی های بازنشسته بین درختان نخل نشسته اند. جوانان ایرانی با این بنای ۳۵۰ ساله که زمانی کاروانسرا بوده است سلفی می اندازند.
بختیار حدادی، مدیر هتل عباسی، می گوید: “این موقع سال، حدود ۴۰ درصد مهمانان هتل خارجی هستند. امسال ۸۰ درصد مسافر های هتل خارجی بودند.”
حدادی که ۱۴ سال است مدیر این هتل است می گوید که همه ۲۲۵ اتاق هتل تا ماه ژوئن پر هستند وقرار است چند سوئیت برای مهمانان ویژه خالی بماند. گران ترین اتاق های این هتل اتاق هایی هستند که مجهز به شیشه ضد گلوله هستند و از زمان صفوی با دکور های گلدار که مختص شاهان ایرانی است، تزیین شده اند و قیمت آن شبی ۲۶۶ دلار است.
حداد می گوید: “به یمن انتخابات و تغییراتی که بوجود آمده است یخ ها شکسته شده است. چهره منفی ایران زدوده شده است.”
درحالیکه مذاکرات دیپلمات ها در مورد برنامه های اتمی ایران در وین این ماه بدون نتیجه به پایان رسید. اما قرار است توافق در ماه ژوئیه صورت بگیرد و مقامات ایرانی به موفقیت خوشبین هستند.
اکثر توریست ها با تورهای کامل می آیند و دو فصل از سال بیشترین دیدار را از ایران دارند. یکی آوریل تا اوایل ژوئن دیگری سپتامبر و اکتبر.
توریسم شیراز و سازمان میراث فرهنگی اعلام کرد که در ماه مارس و آوریل ۶۱۹۳ بلیط برای بازید از تخت جمشید فروخته شده است. سال قبل از آن تنها ۱۶۵۱ بلیط فروخته شده بود.
مشکل صنعت توریسم این است که برخی از هتل ها نمی توانند با نیازهای اولیه توریست های خارجی همخوانی داشته باشند.
یونس یحیی مدیرعامل هتل ۵ ستاره کوثر اصفهان که رقیب اصلی هتل عباسی است، می گوید باید کارهای بیشتری برای رونق کسب و کار انجام شود.
او می گوید: “ما برای تعداد زیاد مهمان ها آماده نیستیم اگرچه میزان مهمانان صد درصد افزایش داشته است”.
روث استندینگ، معلم ۳۳ ساله از لندن که به تنهایی به اصفهان آمده است می گوید که صدور ویزا برای توریست ها آسان تر شده است.
او می گوید: “آنقدر صدور ویزا مشکل بود که وقتی ویزا به دستم رسید کاملا غافلگیر شدم”.
بلومبرگ، ۲۱ مه