بر اساس تحقیقاتی که از سوی مؤسسه رند به عمل آمده سپاه پاسداران ایران از زمان پایان جنگ ایران و عراق تا کنون با انعقاد 7650 قرارداد از طریق مؤسسات وابسته به خود نظیر شرکت مهندسی خاتم النبیین و شرکت های تابعه آن مانند هرا و شرکت مهندسی سپاساد و نیز شرکت سهامی احیای سپاهان گام های بلندی در مسیر تسلط بر عرصه اقتصادی کشور برداشته است.
سپاه پاسداران انقلاب در حوزه های نفت و گاز، راه سازی، سد سازی و ساخت تونل، کشاورزی، مخابرات( به عنوان سهامدار عمده شرکت مخابرات ایران)، ساختمان سازی و حتی جراحی های سرپائی با لیزر حضور فعال دارد. به علاوه با در اختیار داشتن 45% سهام شرکت بهمن در تولید خودروی مزدا شریک است.
به گفته تحلیل گران اقتصادی ایران، در آمد حاصل از فعالیت سپاه در عرصه های “غیرقانونی” اقتصاد تا 12 میلیون دلار در سال می رسد. اوضاع طوری شده است که حتی یکی از نمایندگان در جلسه علنی مجلس در مورد وجود شصت بندر غیرقانونی متعلق به این نهاد نظامی دست به افشاگری زد.
علاوه بر این گفته می شود که قاچاق بنزین جیره بندی شده از طریق استان هرمزگان و نیز قاچاق سیگار و مشروبات الکلی تحت نظارت تعدادی از فرماندهان سپاه انجام می گیرد و گرچه سپاه در خط مقدم مبارزه با قاچاق مواد مخدر قرار دارد امّا بر اساس شایعات پاره ای از اعضای عالیرتبه سپاه در امر توزیع مواد مخدر، به خصوص در استان سیستان و بلوچستان دست دارند.
موقعیت ویژه سپاه این نهاد را از شرکت در مزایده های اقتصادی برای خرید سهام شرکت ها بی نیاز کرده است و این مسئله موجب رنجش بخش خصوصی شده است. پنج سال پیش 29 تن از رؤسای شرکت های خصوصی در نامه ای از این مسئله ابراز نارضایتی کردند.
پاسداران گاه برای ابراز ناخرسندی خود از انعقاد قراردادهای اقتصادی دست به نمایش قدرت می زنند به عنوان مثال در سال 2004 دولت[ خاتمی] هنگام افتتاح فرودگاه بین المللی خمینی در تهران مجبور شد قراردادی را که با یک شرکت ترک بسته بود لغو کند زیرا پاسداران، خشمگین از اینکه خود طرف قرارداد نبودند، باند فرودگاه را در روز افتتاح اشغال کردند.
یکی دیگراز امتیازاتی که به سپاه تعلق می گیرد اعطای وام با بهره استثنائی از سوی بانک ملّی به این نهاد نظامی است به عنوان نمونه در دهه 2000 نیروی ویژه قدس وابسته به سپاه در عرض چهار سال 100 میلیون دلار از این بانک وام گرفت.
در رأس مؤسساتی که پس از انقلاب و با بودجه دولتی تشکیل شده اند اغلب فرماندهان قدیمی سپاه قرار دارند. عظیم ترین این مؤسسات بنیاد مستضعفان با 200000 کارمند و 350 شرکت تابعه است که ریاست آن را یکی از فرماندهان قدیمی سپاه برعهده دارد. بنیاد شهید نیز از زمره این مؤسسات به شمار می رود که رئیس آن از اعضای قدیمی سپاه و مشاور احمدی نژاد است. در این میان دو نهاد دفاع مقدس و بنیاد فرهنگی ایثارگران در اختیار بسیج قرار دارد.
منبع: لوموند 16 فوریه