در حالی که روح الله حسینیان، روحانی تندرو حامی دولت و نماینده مجلس ادعا کرده آیت الله خامنه ای، اعتراض نمایندگان به قانون شکنی های دولت را “رذالت” خوانده، رییس و چند نماینده با نفوذ مجلس در ادامه انتقاد از قانون شکنی های دولت از افزایش نرخ تورم و شکست طرح هدفمندسازی یارانه ها و مسکن مهرسخن گفته اند.
بنا به نوشته خبرگزاری های داخلی، علی لاریجانی که از وی در برخی محافل سیاسی به عنوان یک گزینه برای ریاست جمهوری دوره بعد یاد می شود، در یک سخنرانی در فیروزکوه به انتقادات شدیداللحنی علیه احمدی نژاد و دولت وی پرداخت و گفت: “باور مجلس، توزیع یارانهها به شیوه فعلی نبود. مجلس هرگز فکر نمیکرد که قانون یارانهها به شکل فعلی اجرا و یارانههای نقدی به شیوه جاری پرداخت شود، صنعت، کشاورزی و دامپروری طی اجرای این قانون، تسهیلات دریافت نکردهاند. به همین دلیل مشکلات تولید و نرخ تورم افزایش یافت”.
لاریجانی در سخنرانی های عمومی از جمله “پخش پول بین مردم” استفاده کرد و به نوشته ایلنا افزود: “با پخش پول بین مردم مشکل بیکاری حل نمیشود، بلکه باید صاحبنظران، نظراتشان را از طریق رسانهها بیان کنند و قوای سهگانه از نظرات آنان در برنامهریزیها و سیاستگذاریها استفاده کنند؛ این سرمایهگذاری درست است که به نفع مشکل بیکاری میشود اما در کل باید گفت که دولتهای گذشته و این دولت از حساب ذخیره ارزی در این جهت درست استفاده نکردهاند”.
علاوه بر اقتصاددانان، در هفته های اخیر هاشمی رفسنجانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام و حسن روحانی نماینده ولی فقیه در شورای عالی امنیت ملی هم از تعبیر “پخش پول بین مردم” استفاده کرده و دولت را از آن برحذر داشته بودند.
رییس مجلس در واکنش به عدم اعتنای احمدی نژاد به طرح وحدت اصولگرایان، تأکید کرده است که: “بهخاطر وحدت از حق مردم کوتاه نمیآییم”.
علاوه بر لاریجانی، حمیدرضا کاتوزیان، رئیس کمیسیون انرژی مجلس و یکی از منتقدان سیاست های احمدی نژاد در حوزه های اقتصادی نیز گفت و گویی با خبر آنلاین، نزدیک به علی لاریجانی، با تشبیه احمدی نژاد به “دیکتاتور” به بازخوانی بی اعتنایی های او به قوانین مصوب پارلمان پرداخته است.
سخنان کاتوزیان که طی آن به برخی از تهدیدهای منتقدین احمدی نژاد در دولت اشاره شده، با واکنش های گسترده ای در فضای رسانه ای ایران همراه بود.
به گفته کاتوزیان: “در موضوع هدفمندی یارانهها، دولت آنگونه که مجلس موضوع هدفمندی یارانهها را مصوب کرده بود اجرا نکرد. مجلس به دولت گفت این اقدام طی 5 سال انجام شود، ولی رئیسجمهور یکشبه این کار را انجام داد. قرار نبود بنزین یک باره 700 تومان شود. وقتی انتقاد میکردیم به طور کلی ما را از حرف زدن نهی میکردند و حتی صدا و سیما حرف انتقادی پخش نمیکرد با اینکه آن حرف حق و عدل هم بود. برخی از دوستان هم نقد برنامه دولت در زمینه هدفمندی یارانهها را اقدام «امنیتی» میدانستند”.
او درباره قانون شکنی های احمدی نژاد نیز دیگر مانند گذشته از استعاره “زمینه بروز دیکتاتوری” استفاده نکرده و مستقیما از احمدی نژاد به عنوان فردی با روحیه دیکتاتورمآبانه یاد کرده است.
کاتوزیان افزوده است که: “من اتفاقا حرفم این است که ما اگر بخواهیم با دشمن خارجی مقابله کنیم، باید وحدت ملی خوبی داشته باشم. لازمه وحدت ملی این است که فضای سیاسی باز داشته باشیم. در فضای سیاسی باز است که میتوان قدرت را نقد کرد و اجازه نداد بیمهابا به هر سمتی حرکت کند. اگر ما مدام خودمان را سانسور کنیم و مسائل را نبینیم، نتیجهاش این میشود که یک دیکتاتوری ایجاد میشود که قانونشکنی میکند. وقتی میخواهیم جلوی قانونشکنی را بگیریم، از دور و اطراف میشنویم که ما دشمن خارجی داریم، در حال اجرای هدفمندکردن یارانهها هستیم و… من اصلا ارتباطی بین این موارد نمیبینم. ممکن است برخی از دوستان ما در مجلس این طرز فکر بنده را خالی از بصیرت بدانند که البته هیچ باکی هم از این قبیل قضاوتهای سطحی در مورد خودم ندارم، ولی معتقدم اگر ما قدرت را نقد نکنیم و در برابر قانون شکنی نیستیم. به بهانه اینکه یک کسی یک جایی ممکن است به ما زخمی بزند، آن وقت ما عملا یک موجودی را در درون خودمان پرورش میدهیم که کارش از زخم زدن خیلی عمیقتر است. سر هم میبُرد و شکم میدرد”.
علی عباسپور تهرانی، رئیس کمیسیون آموزش نیز از “عدم کار کارشناسی” در پروژه های دولتی سخن گفته و با بیان اینکه بسیاری از ساختمان سازی های ذیل پروژه مسکن مهر در بیابان انجام شده گفته است: “بسیاری از وعدههایی که دولت می دهد غیر کارشناسی است. یکی از اقدامات کارشناسی نشده دولت پروژه مسکن مهر بود که مردم را با مشکلات زیادی رو به رو کرده است. مسکن مهر بیشتر به حفرههای مهر شباهت دارد. در آن بیایان که مسکنهای مهر ساخته شده است، امکانات شهری و زندگی وجود ندارد و مردم با مشکلات زیادی رو به رو هستند. از این رو به اعتقاد من حفرههایی را به نام مسکن مهر ساختهاند که بزرگترین اشکال آن این است که پیش زمینههای آن مثل آموزش و پرورش، فرهنگ آپارتماننشینی و… فراهم نشده است”.
حملات همزمان رئیس مجلس و روسای کمیسیون انرژی و آموزش به احمدی نژاد در حالی است که روز پنجشنبه مصاحبه ای از روح الله حسینیان در خروجی سایت های خبری منتشر شد که طی آن به نقل از آیت الله خامنه ای شیوه انتقاد مجلس از دولت با صفت “رذالت” توصیف شده بود.
حسینیان گفته بود: “بعد از برخورد مجلس، هیأت رئیسه به همراه رؤسای کمسیونها به خدمت رهبری رسید. من رهبری را هیچوقت به این ناراحتی ندیده بودم ایشان فرمودند: مجلس رذالت نشان داد”.
به باور برخی تحلیلگران، با وجود مخالفت های ظاهری آیت الله خامنه ای از درگیری مجلس و دولت، چراغ سبز ادامه انتقاد از قانون شکنی ها و بی کفایتی های دولت از سوی وی داده شده و این انتقادات بی ارتباط با آرایش جناح حاکم در انتخابات پیش روی مجلس نیست.