سو پلمینگ
مقامات آمریکایی روز چهارشنبه اعلام کردند که آمریکا بزودی ارگان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را بعنوان گروهی تروریستی معرفی خواهد کرد و منایع مالی این گروه را هدف قرار خواهد داد.
این اولین باری است که آمریکا یک نیروی نظامی پرقدرت دولتی را در لیست سازمان های تروریستی قرار می دهد. تحلیلگران مسائل ایران می گویند که بالا بردن فشار و دست گذاشتن روی مسائل مالی سپاه، برای آرام کردن کسانی است که در داخل و خارج از دولت بوش به دلیل برنامه های اتمی ایران، در پی حمله نظامی به این کشور هستند و معتقدند که فشار دیپلماتیک دیگر کارساز نیست.
یک مقام آمریکایی که به دلیل حساسیت موضوع، نخواست نامش فاش شود، گفت که آمریکا از مدت ها در پی انجام چنین اقدامی بود، اما زمان آن مشخص نشده بود. یک مقام رسمی دیگر هم این نکته را تاکید کرد.
شان مک کورمک، سخنگوی وزارت امور خارجه و مقامات رسمی خزانه داری آمریکا این اظهارات را تایید نکردند. شان مک کورمک، گفت:« ما درباره موضوعی که در مرحله تصمیم گیری است، بحث نمی کنیم».
دانا پرینو، سخنگوی کاخ سفید، گفت:« این در شان ما نیست که درباره اقدامات احتمالی آینده، گفتگو کنیم. ما همچنان ایران را تشویق به ایفای نقش سازنده کرده و از حمایت کردن از سازمان های تروریستی بر حذر می کنیم».
ایران که در حال حاضر از حامیان تروریست بشمار می رود، در صورتی که سپاه پاسداران این کشور در لیست گروه های تروریستی قرار بگیرد، دولت آمریکا می تواند منابع مالی و شبکه های تجاری این سازمان را تحت تعقیب قرار بدهد.
آمریکا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را محکوم کرده است که در عراق و افغانستان ایجاد بی ثباتی می کنند و ایران هم این اتهام را قویا تکذیب کرده است.
اقدام یک جانبه
کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه آمریکا و یکی دیگر از مقامات رسمی آمریکا، بارها تکرار کرده اند که آمریکا می تواند فرا تر از سازمان ملل، دست به اقدامات یک جانبه شدیدی بزند. اقدام علیه سپاه پاسداران می تواند ناشی از چنین تفکری باشد.
آمریکا در تلاش است تا سازمان ملل را متقاعد کند که به دلیل به تعلیق در نیاوردن غنی سازی اورانیوم، تحریم شدیدتری را در مورد ایران اتخاذ کند، اما در جلب موافقت چین و روسیه، ناکام مانده است.
ایران معتقد است که برای اهداف صلح آمیزاز انرژی هسته ای ، اورانیوم را غنی سازی می کند و قصد ندارد چنان که آمریکا و دیگران تردید دارند، بمب اتم بسازد.
در ماه های اخیر، آمریکا بارها با مقامات عالیرتبه ایرانی درباره مسائل عراق، دیدار داشته است اما همچنان بر تصمیم خود مبنی بر عدم مذاکره با ایران تا زمانی که این کشور دست از غنی سازی اورانیوم بر ندارد، استوار است.
ری تکیه، کارشناس ایران در شورای روابط خارجی می گوید اقدامات تنبیهی علیه سپاه پاسداران ایران ممکن است منجر به نرسیدن به هدف مذاکره با ایران بشود. مذاکره با ایرانی که یکی از نشانه ها و ستون های اصلی حکومتش، از وجهه عمومی افتاده و تحریم شده است، کار دشواری خواهد بود.
او می گوید که سفیر ایران در عراق که با سفیر آمریکا در عراق، رایان کروکر، گفتگو کرده است، سابقا عضو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بوده است. تحریم سپاه پاسدان کار دشواری است زیرا موسسات تجاری این سازمان به سختی قابل شناسایی است.
منبع: رویترز 15 اوت