جودی رادورن
هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا، که بعد از دو سال برای اولین بار از اسرائیل دیدار می کرد و درحالی که به نظر می رسد روند گفتگوی صلح میان اسرائیل و فلسطین با وقفه روبرو شده است، گفت که وضعیت موجود غیر قابل تحمل است و رهبران دو کشور را تشویق کرد که به میز مذاکره بازگردند.
خانم کلینتون گفت: “ما همچنان بر روی گفتگوی مستقیم بین دو کشور متمرکز خواهیم ماند زیرا معتقدیم که این تنها راه رسیدن به صلح پایدار است. من به کسانی که می گویند زمان برای مذاکرات مناسب نیست یا هنوز اعتماد لازم بوجود نیامده می گویم صلح منتظر نمی ماند و مسئولیت آن به عهده همه ماست”.
کلینتون گفت که به طرف های اسرائیلی و فلسطینی نسبت به حرکت آنها در خلاف قوانین بین المللی هشدار داده ام.
دیدار کلینتون که در جریان سفر به 9 کشور در سیزده روز صورت گرفته است بخشی از تلاش های مقامات آمریکایی در ماه جاری است که خانم کلینتون آن را همکاری روزانه برای بررسی مسائل امنیتی بین کشورها توصیف می کند. نقطه عطف سفر او دیدار با رئیس جمهور اسلامگرای مصر است. مسئله مورد بحث در اکثر این دیدار ها معطوف به روابط مصر و اسرائیل و برنامه های اتمی ایران بود.
بسیاری از تحلیلگران دیپلماسی را در لفافه موضوعات سیاسی می بینند. میت رامنی، کاندیدای جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری وعده داده است که برخلاف دولت اوباما عمل کند و به امید بدست آوردن دل یهودیان آمریکا به یک سفر دو هفته ای به اسرائیل خواهد رفت. دیدار خانم کلینتون از اسرائیل بار انتقادات از اوباما را که از زمانی که رئیس جمهور شده دیداری از اسرائیل نداشته است، کم می کند.
ایتان گیلبوا، استاد دانشگاه بار ایلان می گوید: “چرا اکنون؟ پاسخ این سووال انتخابات ریاست جمهوری آمریکا است. هیلاری کلینتون در اسرائیل محبوبیت زیادی دارد. گفته می شود که اوباما هم قرار است به اسرائیل بیاید اما به زعم من کار درستی کرد که خودش به این سفر نیامد. این یک فکر بکر بود که کلینتون را به جای خودش فرستاد.”
نخست وزیر اسرائیل، بنجامین نتانیاهو، در مهمانی شام به خانم کلینتون خوش آمد گفت و افزود: “فلسطین محور صلح است و ما باید تلاش بکنیم تا آن را حفظ کنیم و به آرامی جلو برویم. اما موضوع مهم تر پیمان 30 ساله صلح با مصر است.”
خانم کلینتون در کنفرانس مطبوعاتی گفت: “آمریکا، اسرائیل و مصر مشتاق اجرای پیمان صلح هستند. این پیمان به منزله تکیه گاه اصلی ثبات در منطقه به مدت بیش از سه دهه بوده است.”
اسوشیند پرس گزارش داد که اسرائیلی ها از چهار خبرنگار فلسطینی که در کنفرانس مطبوعاتی کلینتون در یک هتل شرکت کرده بودند، خواستند تا شلوار هایشان را برای بازرسی در بیاورند. چنین برخوردی با هیچ یک از خبرنگاران حاضر در کنفرانس صورت نگرفته بود.
خانم کلینتون با ایهود باراک، وزیر دفاع، اویگدور لیبرمن وزیر امورخارجه و شیمون پرز رئیس جمهور و همچنین نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین سلام فیاض و تونی بلر نخست وزیر سابق انگلستان که نماینده روسیه، آمریکا، اتحادیه اروپا و سازمان ملل در روند صلح است، دیدار کرد.
آقای نتانیاهو، آقای پرز و خانم کلینتون تلاش کردند تا نشان بدهند که اسرائیل و آمریکا بخصوص در مورد ایران متحد هستند. در شش ماه گذشته اختلافاتی میان دو کشور بوجود آمده بود که دلیل آن زمانبندی برای تحریم و حل کردن موضوع از طریق دیپلماتیک در مقابل حمله نظامی بود.
خانم کلینتون گفت: “همه ما ترجیح می دهیم که مسئله ایران از طریق دیپلماتیک حل بشود و رهبران ایران هنوز این موقعیت را دارند تا تصمیم درستی بگیرند. در نهایت این ایران است که باید تصمیم آخر را بگیرد.”
خانم کلینتون در پاسخ به این سووال که آیا اسرائیل بطور یکجانبه به ایران حمله می کند یا نه گفت: “باید گفت که ما توافق کامل داریم و تلاش می کنیم تا بهترین نتیجه را بگیریم اما این بستگی به تصمیم ایران دارد.”
اما زلمان شووال، سفیر سابق اسرائیل در آمریکا که مشاور نتانیاهو هم هست می گوید “در هفته های اخیر که مقامات اسرائیلی ساکت بودند،نگرانی ها در مورد ایران بشدت افزایش یافته است.”
آقای شووال می گوید: “زمان بسرعت می گذرد و شاید نه بطور علنی اما در جریان دیدار ها برای اسرائیل مشخص شده است که باید تنها گزینه مورد نظرش را همچنان مطرح بداند و ما امیدواریم که آمریکا با ما همراه شود.”
خانم کلینتون بعد از اینکه با پرتاب گوجه فرنگی در مصر مواجه شد، در مقابل محل اقامت آقای پرز نیز با معترضانی روبرو شد که خواستار آزادی جاناتان پولارد، مامور امنیتی آمریکا که گفته می شود جاسوس اسرائیل بوده است، بودند.
خانم کلینتون گفت: “من انتظار نداشتم که این روند تغییر کند.”
نیویورک تایمز، 17 ژوئیه