پریسا حاتمی
با آنکه سه دانشجوی زندانی دانشگاه امیرکبیر همواره دست داشتن در انتشار نشریاتی را که “موهن” خوانده میشود، تکذیب کردهاند و تاکنون هیچ مدرکی هم (البته غیر از شکنجههای بازجویان) این انکار را نقض نکرده است، دستگاه قضایی این سه دانشجو را جمعا به “هفت سال و نیم زندان” محکوم کرد.
همزمان با صدور این حکم، “خبرنامه امیرکبیر” خبر داده که رئیس دانشگاه امیرکبیر که از سوی دانشجویان به همدستی با جاعلان متهم میشود، یکی از شاکیان این سه دانشجو بوده و در همین حال یک نماینده اصولگرا نیز خواستار برخورد دولت با دانشجویان معترض به احمدی نژاد در دانشگاه تهران، که او آنها را “عوامل مزدور آمریکا” نامیده، شده است.
حکم دانشجویان بازداشتی امیرکبیر از سوی شعبه 6 دادگاه انقلاب صادر شده و در همین حال “یک مقام مسئول” (بدون ذکر نام) نیز به خبرگزاری ایسنا خبر داده که “احکام صادره در رابطه با بخشی از پرونده است که در صلاحیت دادگاه انقلاب بوده و بخش دیگر پرونده با صدور قرار عدم صلاحیت دادگاه انقلاب، به دادگاه عمومی ارسال شده است.“
محکومیت بر اساس اقرار تحت شکنجه
حکم زندان برای این دانشجویان در حالی صادر شده که به گفته وکیل این سه دانشجو، آنها در جلسات دادگاه اتهامات وارد شده را مطلقا رد کردهاند و چند تن دیگر از دانشجویان نیز که به اتهام مشابهی دستگیر شده بودند و اکنون آزاد هستند، هفته گذشته از برخی اعضای بسیج دانشجویی دانشگاه امیرکبیر به دادگاه شکایت کرده و آنها را به جعل نشریات تحت مسئولیت خود متهم کرده بودند.
مجید توکلی، احسان منصوری و احمد قصابان اکنون در حالی به ترتیب به سه سال، دو سال و دو سال و نیم حبس، آن هم به شکل “تعزیری” و نه تعلیقی، محکوم شدهاند که هیچ مدرک محکمهپسندی جز اعترافاتی که در بند امنیتی 209 زندان اوین تحت فشار و شکنجه از آنها گرفته شده، برای انتساب نشریات موهن مجعول به آنها وجود ندارد.
خانوادههای این سه دانشجو چندی پیش در نامهای خطاب به هاشمی شاهرودی، رئیس قوه قضاییه، از موارد متعددی از شکنجههای جسمی و روحی انجام شده بر روی این سه متهم در بند امنیتی 209 (که در اختیار وزارت اطلاعات است) خبر داده بودند.
چند هفته قبل نیز چهار دانشجوی آزاد شده از این بند، در نامهای به آوایی، رئیس دادگستری استان تهران هشدار داده بودند که در صورتی که روال پیگیری این پرونده تغییر نکند، موضوع شکنجه خود در زمان بازداشت در اوین را به گونهای دیگر پیگیری میکنند.
برگزاری دادگاه پیش از گزارش شکنجهها
این چهار دانشجو پس از آزادی از زندان به دیدار رئیس دادگستری تهران رفته و جزییات شکنجههای صورت گرفته در بند امنیتی 209 را برای او و سخنگوی قوه قضاییه بازگو کرده بودند. پس از گزارش این مطلب به رئیس قوه قضاییه، هاشمی شاهرودی خود آوایی را مسئول رسیدگی به این موضوع کرده بود و او نیز یک ماه پیش از تکمیل گزارش خود در این باره خبر داد؛ گزارشی که دیگر خبری از آن نشد.
اما همزمان با اعلام این موضوع که گزارش نماینده ویژه هاشمی شاهرودی درباره شکنجه دانشجویان آماده شده، دادگاه این دانشجویان به طور ناگهانی و بدون اعلام قبلی آغاز شد و در دو جلسه کار را خاتمه داد. محمدعلی دادخواه، وکیل این سه دانشجو نیز اعلام کرده تا پیش از برگزاری جلسات دادگاه اجازه دیدار یا تماس با موکلانش را نداشته است.
اما با این حال در همین جلسات ضربتی و غیرعلنی دادگاه نیز دانشجویان اتهام انتشار نشریات موهن را نپذیرفته و آنها را جعلی نامیدند و خواستار برخورد با عاملان واقعی جعل این نشریات شدند. این در حالی است که وکیل دانشجویان معتقد بود دادگاه انقلاب صلاحیت رسیدگی به این موضوع را ندارد و طبق قانون، این موضوع باید ابتدا در کمیته انضباطی دانشگاه بررسی شود و پس از آن هم در صورت نیاز باید به دادگاه مطبوعات ارجاع شود؛ اما دادگاه انقلاب اعتراض وکیل دانشجویان به صلاحیت دادگاه را رد کرد.
وکیل سه دانشجوی دانشگاه امیرکبیر که از سوی دادگاه انقلاب به زندان محکوم شدهاند، با آنکه میگوید هنوز حکم موکلان خود را دریافت نکرده، اما تصریح میکند که به این حکم اعتراض خواهد کرد. دادخواه میگوید: “با توجه به اینکه در مراحل مقدماتی و در حین رسیدگی، دانشجویان هیچیک از اتهامات مطروحه را نپذیرفتند و دلیل اثباتی باید از طریق قانون اخذ و اثبات شود، این احکام را نمیپذیریم و به طور حتم به این رای اعتراض و خواستار تجدیدنظر خواهیم بود.“
ادامه پروژه امنیتی در دستگاه قضایی
اکنون حکم زندانهای طولانی مدت برای این دانشجویان در حالی صادر شده که وکیل آنها پیشبینی کرده بود با توجه به نبود هیچ مدرکی مبنی بر انتساب نشریات به این سه دانشجو، دادگاه آنها را تبرئه کند. احکام صادره، برخلاف رویه موجود، تعلیق هم نشده تا نشان دهد که بخشی از دستگاه قضایی برای تکمیل پروژه نهادهای امنیتی برای برخورد با فعالان دانشجویی مصمم است.
این پروژه که دانشجویان هدف واقعی از آن را انتقام از اعتراض خود به احمدی نژاد در سخنرانی سال گذشتهاش در دانشگاه امیرکبیر میدانند، در اردیبهشت ماه گذشته با جعل نشریات نزدیک به انجمن اسلامی دانشجویان و سپس تعطیل کردن دانشگاه و ایجاد زد و خورد در محوطه آن از سوی بسیج دانشجویی آغاز شد، با بازداشت دانشجویان و شکنجه آنان برای اعتراف به جرم نکرده ادامه یافت، با محاکمه غیرعلنی آنها تکمیل شد و اکنون با صدور احکام قضایی برای سه دانشجو، از نظر طراحان پروژه به نقطه پایانی خود رسیده است.
اما آیا این نقطه پایان ماجرایی که دفتر تحکیم وحدت، بزرگترین تشکل دانشجویی ایران، آن را “یک پروژه کثیف امنیتی” نامیده، خواهد بود؟
شکایت رئیس دانشگاه از دانشجویان
با آنکه رهایی، رئیس دانشگاه امیرکبیر پیش از این ادعا کرده بود که هیچ شکایتی از دانشجویان نکرده و برای آزادی آنها نیز تلاش میکند، اکنون مشخص شده که او یکی از اصلیترین شاکیان این سه دانشجو به خاطر فعالیتهای دانشجوشان بوده است.
آنگونه که “خبرنامه امیرکبیر” گزراش کرده، احمد قصابان، مجید توکلی و احسان منصوری پس از برگزاری دادگاه به وکیل و خانوادههای خود اعلام کردهاند که بسیاری از موارد اتهامی آنها را فعالیتهای دانشجویی آنها در دانشگاه تشکیل میداده و مدیریت دانشگاه علاوه بر ارائه گزارش ریز عملکرد دانشجویان در دانشگاه، از آنها به خاطر آنچه که “برهم ریختن نظم و ایجاد آشوب و بلوا در دانشگاه” و همچنین “فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق انتشار نشریه دانشجویی” نامیده، به دادگاه انقلاب تهران شکایت کرده است.
پیش از این رئیس دانشگاه امیرکبیر هرگونه شکایت از دانشجویان و یا ارائه پرونده دانشجویان به دادسرای امنیت دادگاه انقلاب را تکذیب و ادعا کرده بود که تلاش وافری جهت آزادی دانشجویان از زندان انجام میدهد. او همچنین ادعا کرده بود که برای آزادی دانشجویان هر هفته جلساتی را با مسئولین دادگاه انقلاب برگزار میکند!
به گزارش خبرنامه امیرکبیر، دانشجویان دربند یک بار دیگر، چند ماه پیش و در حین بازپرسی، امضای شخص رهایی را به عنوان یکی از شاکیان پرونده دیده بودند. اما اساتید نزدیک به رئیس دانشگاه در مقابل این خبر به دانشجویان گفته بودند رئیس دانشگاه از عوامل انتشار نشریات موهن، و نه صرفا دانشجویان بازداشت شده، شکایت کرده است، که با برگزاری دادگاه نادرست بودن این مسئله آشکار شد و مشخص شد رئیس دانشگاه به صورت مشخص از دانشجویان بازداشت شده شکایت کرده است.
درخواست برخورد دولت احمدی نژاد با دانشجویان معترض
در همین حال زمینهسازی برای برخورد با دیگر فعالان دانشجویی منتقد دولت نیز در حال افزایش است. در این راستا یک نماینده اصولگرای مجلس هفتم در واکنش به اعتراضات دانشجویی به حضور احمدی نژاد در دانشگاه تهران، در تذکری کتبی به وزرای علوم و کشور خواستار برخورد با این دانشجویان شد.
”سید جلال یحییزاده” که از تفت و میبد به مجلس هفتم راه یافته است، از محمدمهدی زاهدی و مصطفی پورمحمدی خواسته است به “شناسایی و برخورد با عوامل مزدور آمریکایی در تحریک تعداد معدودی دانشجو جهت ایجاد فتنه در اجتماع با شکوه دانشجویان در زمان سخنرانی ۱۷مهر رییس جمهور” اقدام کنند.
لازم به ذکر است که احمدی نژاد با وجود انکار هولوکاست، اظهارات ضد غربی و وارد کردن بیشترین اتهامات به دولت آمریکا توانسته بود آزادانه در دانشگاه کلمبیا به سخنرانی بپردازد و نیز آنگونه که صدا و سیمای جمهوری اسلامی نشان داد، دانشجویان آمریکایی بارها او را مورد تشویق قرار دادند!