در حالی که به نظر میرسید حضور گروه دولت اسلامی (داعش) ممکن است باعث نزدیک شدن مواضع ایران و آمریکا به یکدیگر شود٬ درگیریهای لفظی دو طرف در اینباره شدت گرفته.
اگرچه پیش از این صحبتهایی درباره امکان حضور ایران در نشست پاریس برای بررسی راهکارهای مقابله با گروه دولت اسلامی منتشر شده بود٬ اما جان کری٬ وزیر امورخارجه آمریکا٬ با حضور ایران در این نشست مخالفت کرد.
اکنون نیز حسین امیرعبداللهیان٬ معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه٬ گفته که این نشست “نمایشی و گزینشی” است و جمهوریاسلامی در چنین نشستی شرکت نخواهد کرد.
این در حالی است که پیش از این آسوشیتدپرس به نقل از حسن داناییفر٬ سفیر جمهوریاسلامی در عراق٬ نوشته بود که ایران به ثبات سیاسی در عراق علاقه زیادی دارد و از حضوردر چنین نشستی خشنود خواهد شد.
اما جان کری٬ وزیر امورخارجه آمریکا٬ با حضور جمهوریاسلامی در نشست پاریس و برای بررسی راهکارهای مقابله با دولت اسلامی٬ مخالفت کرد.
این نشست قرار است با حضور مقامهای ارشد برخی کشورها امروز در پاریس برگزار شود. کشورهای حاضر در این نشست قرار است درباره نحوه برخوردبا گروه دولت اسلامی به راهکار واحدی برسند.
عدم حضور ایران در این نشست با واکنشهایی در داخل کشور مواجه شده. حسین شیخالاسلام٬ مدیرکل امور بینالملل مجلس٬ در این زمینه گفت: “جمهوریاسلامی ایران بر اساس راهبرد خود با داعش مبارزه می کند و تحت امر آمریکا قرار نمی گیرد… سران بسیاری از کشورهایی که درحال حاضر عضو ائتلاف مبارزه با داعش هستند به دستور آمریکا از این گروهک تروریستی حمایت مالی و تسلیحاتی کردند و درحال حاضر نیزاسلحه هایی که دردست نیروهای داعش است از طریق کشورهای خاورمیانه به آنها تحویل داده شده است”.
وحید احمدی٬ عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس٬ هم دلیل عدم دعوت از جمهوریاسلامی برای حضور در این نشست را چنین توضیح داد: “همه دنیا میداند که داعش با حمایت همه جانبه آمریکا، فرانسه و مستکبران عربی و آموزش آنها به وجود آمد، ازاین رو اینکه امروز به ایران و یا کشورهای دیگری نظیر روسیه اجازه حضور در این کنفرانس را نمیدهند حکایت از آن دارد که ایران می تواند دستان پشت پرده در افزایش فجایع و خونریزیها درعراق و سوریه را رو کند”.
هفته گذشته بیبیسی فارسی به نقل از یک “منبع آگاه” نوشته بود که “آیتالله علی خامنهای رهبر ایران اجازه داده است مقامهای نظامی ایران با مقامهای نظامی آمریکا در عراق دیدار داشته باشند”. با این حال مقامهای رسمی دو دولت٬ این مساله را تکذیب کردند.
پس از انتشار این خبر توماس اردبرینک، خبرنگار روزنامه نیویورکتایمز در ایران، در صفحه توییتر خود، نوشت که با یک فرد “نزدیک به خامنهای” صحبت کرده و او نیز چنین خبری را تکذیب کرده و گفته است: “حتی اگر هم این مساله واقعیت داشت،آن را تایید نمیکردیم”.
طی ماههای گذشته بارها اخباری درباره حضور نظامی ایران در عراق و کمک به دولت این کشور و دولت اقلیم کردستان برای مقابله با دولت اسلامی منتشر شده بود.
این مساله در نهایت با تایید محمدجوادظریف مواجه شد. وی گفت ایران هم به دولت عراق و هم به دولت اقلیم کردستان، کمکهای نظامی کرده. با این حال هردو طرف حضور نیروهای ایرانی در جبهههای جنگ را تکذیب کرده بودند.
محمدجواد ظریف در اینباره گفته بود: “ما به هیچ وجه سرباز ایرانی در خاک عراق نداریم؛ چون دولت عراق و دولت کردستان عراق چنین نیازی به حضور ما ندارند”.
با این حال هفته گذشته تصاویری از قاسم سلیمانی - فرمانده سپاه قدس ـ- منتشر شده که ادعا میشود مربوط به حضور او در عراق است. گفته میشود این تصاویر پس از آزاد کردن شهر آمرلی در شمال عراق گرفته شده.
وبسایت رجانیوز ـ- نزدیک به جبهه پایداری ـ- با انتشار عکسی از قاسم سلیمانی، در کنار برخی فرماندهان نیروهای نظامی نزدیک به جمهوری اسلامی، این گمانهزنیها را تقویت کرد.
پیشتر اما مرضیه افخم سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفته بود سردار سلیمانی در جنگ عراق حاضر نیست. به گفته وی: “هیچ مقام نظامی و به طور خاص سردار قاسم سلیمانی در عراق حضور ندارند و چنین اخباری صحت ندارد”.
دو هفته پیش اخباری پیرامون حضور نظامی ایران در عراق برای مقابله با داعش منتشر شده است. وب سایت انگلیسی الجزیره در همین زمینه خبر داده بود که نیروهای نظامی جمهوری اسلامی برای نخستین بار در عملیات مستقیم علیه شبه نظامیان تندرو داعش شرکت کرده اند. به ادعای شبکه الجزیره “ایرانی ها از مرز گذشته بودند تا به همراه نیروهای پیشمرگه کرد، نسبت به بازپسگیری شهر جلوله در استان دیاله، اقدام کنند؛ آن ها پس از انجام ماموریت به ایران بازگشتهاند”. الجزیره تعداد نیروهای اعزامی جمهوری اسلامی را صدها نفر ذکر کرده بود.
پیش از این حسن فیروزآبادی – رییس ستاد کل نیروهای مسلح، هر گونه همکاری نظامی تهران و واشنگتن را منتفی دانسته و گفته بود: “نیازی به حضور نیروهای ایرانی در عراق نیست و همکاری ایران و امریکا هم هرگز اتفاق نمیافتد و اصلا معنا ندارد”.
مسعود جزایری معاون ستاد نیروهای مسلح و مسئول تبلیغات نظام هم در تیرماه گذشته به طور تلویحی گفته بود سپاه در صورت نیاز وارد نبرد عراق خواهد شد: “چنانچه دولت و مردم عراق در این شرایط احساس نیاز داشته باشند، حتما جمهوری اسلامی ایران به آنها کمک خواهد کرد”.
سه ماه پیش رییس دولت یازدهم پیرامون امکان حضور نظامی جمهوری اسلامی در جنگ علیه داعش گفته بود: “همه کشورها باید کمک کنند تا با داعش مقابله شود. آمریکا هم در این زمینه هنوز اقدامی نکرده است. هرگاه آمریکا علیه داعش اقدامی کرد، میشود درباره همکاری با این کشور فکر کرد.”
باراک اوباما رییسجمهور ایالات متحده سه هفته پیش مجوز حضور نظامی واشنگتن در بحران عراق را صادر و خاطرنشان کرد در صورت تهدید منافع این کشور در عراق، جنگندههای آمریکایی به مواضع داعش حمله می کنند.