در حالیکه مقامات جمهوری اسلامی و رسانه های حکومتی در خصوص افشای گزارشی که با همکاری کارشناسان عالی وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در کمیته بررسی شورای عالی امنیت ملی تهیه و به مقامات ارشد نظام ارائه شده، سکوت اختیار کرده اند، “روز” به اطلاعات تازه ای در خصوص این سند دست یافت.
براساس اطلاعات “روز” این گزارش 110 صفحه ای که بخش هایی از آن را سردار مشفق در پاییز سال گذشته طی یک سخنرانی در مشهد مطرح کرده بود، همزمان با پایان بازجویی زندانیان سیاسی در بند 2 الف سپاه در اسفند سال گذشته، به شورای عالی امنیت ملی ارائه شده است.در آن زمان بسیاری از فعالان سیاسی و مطبوعاتی که نامشان در این گزارش آمده در بند 2 الف سپاه زندانی بوده اند.
از سوی دیگر اخبار رسیده به”روز” حاکیست تهیه این گزارش که عنوان “بررسی، تجزیه و تحلیل ساختار و سازمان فتنه 88” را دارد، مرداد سال گذشته و به درخواست محمود احمدی نژاد در دبیر خانه شورای عالی امنیت ملی به تصویب رسیده است.این تاریخ از آن جهت اهمیت دارد که محمود احمدی نژاد در مرداد سال گذشته، وتنها چهار روز مانده به پایان فعالیت دولت نهم و همزمان با ناآرامیهای خرداد ماه، محسنی اژه ای را از وزارت اطلاعات برکنار کرد.
پس از آن در حالیکه گزارش ها حاکی از اختلافات وزیر وقت اطلاعات با محمود احمدی نژاد در خصوص اسفندیاررحیم مشایی بود، از یک سو علی اکبر جوانفکر، مشاور مطبوعاتی احمدی نژاد، علت برکناری محسنی اژه ای را ناکارآمدی او عنوان کرد؛ و از سوی دیگر برخی منابع خبر دادند که اختلافات اژه ای با رئیس دولت فراتر از مساله مشایی است. اختلافاتی که با این سخن احمدی نژاد نمود بیرونی پیداکرد: “اگر وزارت اطلاعات ماموریتش را درست انجام می داد این آسیب ها را در سطح خیابان نداشتیم.”
سند “بررسی و تجزیه و تحلیل ساختار و سازمان فتنه اخیر” که به نوشته تهیه کنندگان آن “حاصل جلسات متعدد کارشناسان با حضور مسئولین و کارشناسان عالی وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی” بود که “بنا بر تصویب دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی” انجام شده روز 5 شنبه در روز و اندکی پس از آن در سایت نوروز درج شد. در این سند که هاشمی رفسنجانی به عنوان رهبر سازمان فتنه معرفی شده و سید محمد خاتمی، موسوی خوئینی ها و میرحسین موسوی، در رده بعدی قرار دارند، از “جریان ازقبل طراحی شده سیاسی برای تغییر مدیریت اجرایی کشور وتغییر در برخی اصول و مبانی نظام با خروج از قانون وعبور از حکم رهبری با بکارگیری ظرفیت های داخلی وخارجی از جمله ایجاد اغتشاش” به عنوان “فرضیه اقتباس شده ازحوادث اخیر” یاد شده است.
اما این فرضیه توسط کارشناسان عالی وزارت اطلاعات، سپاه و نیروی انتظامی چگونه اقتباس شده و اسناد و مدارک اثبات این فرضیه چه بوده است؟ استناد این سند به “شنود، مسائل مطرح شده در بازجویی ها و بولتن وزارت اطلاعات” است که در سطح کلان حکومتی تهیه و به مقامات ارشد نظام ارائه شده است. این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که مقامات جمهوری اسلامی همواره منکر “شنود” مکالمات شهروندان شده و از سوی دیگر بسیاری از زندانیان سیاسی اعلام کرده اند برای اعتراف گیری تحت فشار های شدید روحی و جسمی بوده اند و لذامطالب اخذ شده در بازجویی ها اعتبار حقوقی و قضایی ندارد.
از سوی دیگر با نگاه به اطلاعاتی که با استناد به بازجویی ها در این گزارش آمده روشن می شود که به طور مثال مصطفی تاج زاده همچنان بر مواضع خود پافشاری کرده و در زندان و اتاق بازجویی نیز خواهان محاکمه آیت الله جنتی شده است.
براساس این سند، سطح شنود ها نه تنها در سال 88 بلکه شنودهای سال 87 نیز مورد استناد قرار گرفته و از جملات کوتاهی که به نقل از هر یک از فعالان سیاسی نقل شده، این نتیجه گیری به عمل آمده که “جریان فتنه” به دنبال “حذف رهبری و ولایت فقیه، حذف احمدی نژاد به هر قیمت، بازگشت به قدرت و طرح محدود و پاسخگو کردن رهبری” بوده است.
در اصل تمامی اسناد و مدارکی که تهیه کنندگان این گزارش، در خصوص جریانی که فتنه می نامند، ارائه داده اند، مسائل مطرح شده در بازجویی های فعالان سیاسی در بند 2 الف سپاه از سویی و تقطیع سخنانی است که توسط شنود از فعالان سیاسی و مطبوعاتی و چهره های شاخص اصلاح طلب به دست آمده است.
متن کامل این بخش از گزارش در پی می آید.
جلسات صبحانه
تاج زاده: با دوستان قدیم که اکثرا سابقه فعالیت در ارشاد داشتیم و از نزدیکان آقای خاتمی بودیم چند سال است که پنجشنبه ها ماهی یک بار صبحانه دور هم جمع می شویم. بیشتر بحث هایی صورت می گرفت که منجر به پذیرش کاندیداتوری آقای خاتمی باشد مثل فعال شدن مجمع روحانیون، مشارکت وسازمان.
بجز رضا خاتمی ومحمد صدر همه موافق بودند که آقای خاتمی تنها کسی است که می تواند احمدی نژاد را شکست دهد بعد از انصراف آقای خاتمی مباحث بیشتر در مورد نحوه تعامل با ستاد موسوی بود.(بازجویی)
ابطحی :جلسات ثابت دیگری بود که هر دو هفته یکبار صبح پنج شنبه در منزل اعضاء تشکیل می شد. این جلسه هم در دو سال گذشته تقریباً همه بحث های آن در مورد انتخابات بوده و پیش از این جلسه مواد بحث در جلسه دوشنبه در حضور آقای خاتمی را بررسی می کردیم و مسیر بحث های آن مثل مسیر بحث های جلسه دوشنبه بود ( بازجویی صفحه 260)
بنیاد باران
تاج زاده: آقای خاتمی حدود یک صد نفر از وزرا و معاونان دوره خودش و نمایندگان احزاب و جمعیت های مختلف را برای بحث روی اعلام کاندیداتوری خود در دفتر خودش جمع کرد.(بازجویی)
تاج زاده: روزهای دوشنبه یک هفته در میان در مورد مسائل داخلی وخارجی با آقای خاتمی جلسه داریم جلسات سیاست داخلی با مسئولیت اقای امین زاده تشکیل می شود. جلسات سیاست خارجی با مسئولیت دکتر محمد صدر برگزار می شود در جلسه سیاست داخلی در یک سال گذشته مسأله انتخابات مطرح بود که تبدیل به جزوه ای شد آقای خاتمی دو سوال مطرح کرد یکی اینکه آیا انجام اصلاحات در ایران منوط به حضور در حکومت است یا می توان بیرون از حکومت اصلاحات را انجام داد دوم اینکه چطور می توان در حکومت وارد شد اما آلوده حکومت نشد.
ابطحی : [سیدمحمد] خاتمی در ایام کاندیداتوری موسوی چند نوع جلسه ثابت داشت 1- ترکیب حسن آقا [خمینی ] و هاشمی (علی اکبر رفسنجانی ] تصمیمات اصلی را در اینجا می گرفتند. آنجا تصمیم می گرفتند که حتی به موسوی پیشنهاد محور سخنرانی بدهند امکانات مالی را سامان بدهند حرفهاشان را مشترک می کردند.( بازجویی )
ابطحی : جلسات ثابتی که با مرعشی (حسین)، جهانگیری (اسحاقی)، شریعتمداری، یونسی، شریف زادگان، صفدرحسینی داشت که در این جلسات مسئله پشتیبانی های تدارکاتی و سیاست های کلان بحث می شد. مثلاً در این جلسات راههای جذب سرمایه از داخل و خارج برای ستادها و نوع هماهنگی با ستاد اصلی موسوی بحث می شد.( بازجویی)
ابطحی : یک جلسه ثابتی از بیش از 2 سال پیش روزهای دوشنبه از ساعت 5⁄10 تا ظهر وجود دارد که در این 2 ساله تقریباً همه بحث های آن به انتخابات مربوط بود.( بازجویی صفحه 259)
تاج زاده: روزهای دوشنبه یک هفته در میان در مورد مسائل داخلی وخارجی با آقای خاتمی جلسه داریم جلسات سیاست داخلی با مسئولیت اقای امین زاده تشکیل می شود. جلسات سیاست خارجی با مسئولیت دکتر محمد صدر برگزار می شود در جلسه سیاست داخلی در یک سال گذشته مسأله انتخابات مطرح بود که تبدیل به جزوه ای شد آقای خاتمی دو سوال مطرح کرد یکی اینکه آیا انجام اصلاحات در ایران منوط به حضور در حکومت است یا می توان بیرون از حکومت اصلاحات را انجام داد دوم اینکه چطور می توان در حکومت وارد شد اما آلوده حکومت نشد.
امین زاده : آقای خاتمی یک سری گروههای برنامه ریزی داشت که مستقیما با آقای خاتمی کار می کردند. گروه سیاست خارجی با مسئولیت دکتر صدر و عضویت آقایان صادق خرازی، خوشرو، ظریف و… تشکیل می شد. گروه فرهنگی با محوریت آقای مسجد جامعی، دکتر توفیقی و حاجی مسئولیت جمع آوری نظرات و تدوین برنامه ها در حوزه های فرهنگ، آموزش عا لی و آموزش و پرورش را بر عهده داشتند. آقایان ستاری فر، شرکا و صفدر حسینی نیز گروه اقتصادی بودند که مسئولیت جمع آوری نظرات و تدوین برنامه های اقتصادی آقای خاتمی را بر عهده داشتند.(بازجویی ص 388 )
جلسات دفتر مهدی هاشمی
ابطحی : مهدی هاشمی توی این جلسات که روز پنج شنبه در دفترش تشکیل می داد یک روز که ما را دعوت کرده بود و ما رفتیم آنجا گفت که حدود دو ماه نیم بعد از آمدن اوباما بود حدود پنج شش ماه پیش ما به آمریکایی ها پیغام دادیم که البته من نمی دانم چاخان بود یا واقعیت که احتمال واقعی بودنش خیلی زیاد است که تا وقتی رئیس جمهور بعدی نیامده گفتگو با ایران را شروع نکنند. (بازجویی 16/تیر/88)
عطریانفر: حد فاصل نیمه دوم سال 1387اقای مهدی هاشمی با من مطرح کرد که اقای خاتمی معلوم نیست چه زمانی اعلام حضور کند و یا اساسا بیاید بهتر است قبل از دقیقه 90 مقدمات اولیه ستاد فرضی آقای خاتمی را دوستان فراهم کنند. این نظر منجر شد به برگزاری 5 یا 6 جلسه با تعدادی از علاقه مندان نزدیک به خاتمی به دعوت مهدی هاشمی. وی طرح موضوع کرد که از حالا مقدماتی را صحبت کنید که اگر اقای خاتمی آمدبه ستاد ایشان منتقل کنید. (بازجویی)
تاج زاده: آقای امین زاده از تعدادی از دوستان دعوت کرد تا در دفتر مهدی هاشمی در نیاوران جلسه ای تشکیل شود مهمترین دلیل انتخاب دفتر مهدی هاشمی این بود که بتوانند کارگزاران را قانع کنند تا از آقای خاتمی حمایت کند.این جلسات با اعلام رسمی نامزدی آقای خاتمی تعطیل شد.(بازجویی)
جلسات دائره المعارف
عطریانفر : آشنایی من با آقای دکتر بجنوردی از سال 1358 است که ایشان استاندار اصفهان بود و بعدها به تهران آمدند و دایره المعارف بزرگ اسلامی ایران را بنیان گذاری کرد. مدتی نیز مسئول کتابخانه ملی بود اقای دکتر محقق داماد را هم از طریق اقای بجنوردی اشنا شدم چون دکتر محقق داماد عضو هیأت امنا دایره المعارف است سطح ارتباطی من با آقایان بسیار کلی است اقای بجنوردی معمولا سالی یکبار در دفترشان دیدار می کنم(بازجویی)
تغییر و تحدید قانون اساسی
تاج زاده: انتقادهای ما به اعضای شورای نگهبان به رفتار غیر قانونی آقای جنتی و بعضی همکارانش در انتخابات بر می گردد ایشان عملا با بودجه عمومی یک لشگر از ناظران تهیه دیده که مدافع یک جریان سیاسی خاص هستند.آنها باید ملزم شوند فقط در چارچوب قانون اظهار نظر کنند.آقای جنتی در انتخابات مجلس ششم بطور غیر قانونی بیش از 700 هزار از رأی شهروندان تهرانی را باطل کرد من اینقدر مدرک دارم که ثابت کنم آقای جنتی و همکارانش در پی دست بردن به آراء مردم و تغییر نتیجه انتخابات بودند.به علت آپارتاید قضائی حاکم بر قوه قضائیه به شکایت رئیس ستاد انتخابات کشور رسیدگی نشد.(بازجویی)
تاج زاده :مادام که برخی نیروهای مسلح به سود یک نامزد کار کنند صدا و سیما به سود یک نامزد کار کند و اعضای شورای نگهبان از یک نامزد حمایت کنند انتخابات آزاد، سالم و قانونی نیست اگر چه ما تاکنون به مصلحت کشور در انتخابات شرکت کرده ایم. هدف از صدور اطلاعیه سپاه در جهت رأی دادن به آقای احمدی نژاد و زمینه سازی برای تحرکات و تحریکات بعدی است در صدا وسیما هم شاهد سانسور بوده و هستیم. آقایان رسما خلاف قانون عمل می کنند مانند آقای یزدی که رسما از آقای احمدی نژاد حمایت می کند.(بازجویی)
تاج زاده: همیشه از آقای جنتی به علت عملکرد غلطشان انتقاد کرده ام درباره رد صلاحیت ها گفته ام ونوشته ام که این کار برخلاف ظاهرش که با شعارهای ضد آمریکائی انجام می شود اقدامی همسو با آمریکا است.(باز جویی)
تاج زاده: اصلاح طلبان به صورت عام نسبت به برگزاری انتخابات با شرایط فعلی به شدت انتقاد دارند هیچ اصلاح طلبی نیست که دخالت نظامیان را در انتخابات موجه بداند.رفتار صداو سیما مورد اعتراض همه آنها است. عملکرد شورای نگهبان کنونی مورد اعتراض آنان است. من طرفدار نظریه آقای خاتمی هستم که با کنار کشیدن هیچ چیز درست نمی شود باید فعالانه شرکت کرد و با مشکلات در افتاد تا به تدریج از بین برود. تصورمی کنم با این راهبرد ما در دو- سه انتخابات دیگر با بسیاری از مشکلات فوق مواجه نباشیم چون به مسأله ملی تبدیل شده است.(بازجویی)
بهزاد نبوی : در مورد استراتژی محدود و پاسخگو کردن قدرت من معتقدم اگر قانون اساسی بطور کامل و دقیق اجرا شود تمام قدرت محدود و پاسخگو خواهند. اگر خبرگان رهبری بر نهادهای تحت پوشش رهبری نظارت قانونی داشته باشد، جلوی تخلفات احتمالی گرفته خواهد شد( شنود )
ابراهیم یزدی: (دفتر سیاسی مشارکت مرداد87 ) برای اینکه به حاکمیت فشار آورید شرط آن برگزاری انتخابات تحت نظارت بین المللی است. اگر می خواهید این فرایند اصلاح طلبی یا زایمان، طبیعی و سالم باشد چاره ای ندارید جز اینکه مطرح کنید نظارت بین المللی می خواهیم… بگوئید ما به این گروهی که انتخابات را برگزار می کنند اطمینان نداریم… آیا شما می توانید مردم را بسیج کنید که بیایند با رای سپاه و بسیج مقابله کنند؟ انتخابات پیش رو با گذشته متفاوت است. در شرایط سیاسی و آرایش نیروهای فعلی، با استراتژی قبل اگر شرکت کنید موفق نمی شوید.(وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی)
تاج زاده: اصلاح طلبان به صورت عام نسبت به برگزاری انتخابات با شرایط فعلی به شدت انتقاد دارند هیچ اصلاح طلبی نیست که دخالت نظامیان را در انتخابات موجه بداند.رفتار صداو سیما مورد اعتراض همه آنها است. عملکرد شورای نگهبان کنونی مورد اعتراض آنان است. من طرفدار نظریه آقای خاتمی هستم که با کنار کشیدن هیچ چیز درست نمی شود باید فعالانه شرکت کرد و با مشکلات در افتاد تا به تدریج از بین برود. تصورمی کنم با این راهبرد ما در دو- سه انتخابات دیگر با بسیاری از مشکلات فوق مواجه نباشیم چون به مسأله ملی تبدیل شده است.(بازجویی)
حذف رهبری و ولایت فقیه
خاتمی: (در راهپیمائی اعتراضی و غیر قانونی 25/خرداد/88) باور داشته باشید که رهبری از این جمعیت ترسیده است، و همین نقطه درست جای فشار وارد کردن است.
موسوی خوئینی ها: ما باید بیائیم و توان بگذاریم به هر قیمتی آقای خامنهای را از تخت پائین بکشیم. او باید بفهمد که این مملکت این طور نیست که ایشان باشد و هرجور بخواهد آن را به هر سمتی بکشاند. خاتمی و یارانش بالاخره کلی تجربه دارند. (شنود)
ابطحی: آقای خاتمی بر این باور بود که اگر در این انتخابات احمدی نژاد سقوط کند، عملاً رهبری حذف می شود. اگر به هر قیمتی و به هر شکلی اصلاحات دوباره به حوزه سیاسی و اجرایی کشور باز گردد، دیگر رهبری اقتداری در جامعه نخواهند داشت.(بازجویی صفحه116-117(
ابطحی: آن روز هم موسوی به آقای کروبی پیغام داده بود که من تا آخر هستم. همچنانکه گفتم این کلمه تا آخر هستم بهترین رمز و اسم شب تلاش برای سقوط و حذف رهبری است.(بازجویی صفحه 186)
ابطحی: من در این ایام در چند جلسه به آقای خاتمی متلک گفتم که شما هیچ وقت از این سبک بازی ها نمی کردید، رفتید شال سبز به گردنتان انداختید. آقای خاتمی می گفت چاره نیست باید تا آخر برویم. پذیرش این همه تحقیر به خصوص وقتی معلوم بود که پس از پیروزی مهندس موسوی به مشارکتی ها پستی نخواهند داد نشانه دیگری از این است که باید تعهدات دیگری هماهنگ شده باشد. آن تعهدات مقاومت، حرف آخر و تغییر رهبری است.(بازجویی صفحه 187)
ابطحی: تردیدی نیست که جهت گیری اصلی آشوب های اخیر پس از انتخابات و تمهیدات آن در قبل از انتخابات دارای هدف روشن حذف رهبری نظام بوده است.(بازجویی صفحه 183)
ابطحی: انتخابات ریاست جمهوری اخیر، که قطعاً تمهیدی همه جانبه برای حذف رهبری بود، دارای عقبه قدرت مند و کینه توز داخلی در سطوح مدیریت های مختلف نظام هم بود که مدیریت این پروژه را در موارد بسیاری به عهده گرفتند تا در انتخابات اعلام عملی پایان دوران رهبری رهبر معظم انقلاب را مطرح کنند.(بازجویی صفحه 181)
ابطحی: بحث این انتخابات که ازدو سال پیش کلید خورد به دو دلیل می توانست حذف و یا کم اثر کردن رهبری را در خود داشته باشد یکی به این دلیل که احمدی نژاد بارها مورد حمایت رهبری قرار گرفته اند ودیگر اینکه تطابق شعارهای احمدی نژاد با رهبری. به همین دلیل حذف احمدی نژاد به معنای حذف عملی رهبری تلقی می شد.
خوئینیها: (در دیدار علی محمد حاضری در مورخ 26/خرداد/88 اظهار می دارد) آیا با این اوضاع می توان مردم را به مدت یک الی سه ماه در خیابان ها و در جلوی چشم همه مردم دنیا نگاه داشت. می بایست از قضیه ابطال انتخابات فراتر برویم و این یک راه جدیدی است و این جمعیت الان به عنوان بازیکنان این جریان هستند. ما باید در موضوع تخلفات انتخاباتی ابتدا از آقای خامنهای شروع کنیم که برق از سر شورای نگهبان می پرد. آیا این حضور مردمی میتواند به اعتصاب و تحصن بیانجامد؟برای آقای خامنهای ابطال انتخابات به معنای این است که باید یک عقب نشینی را شروع کند که معلوم نیست ته آن به کجا کشیده می شود. کاری نکنید که این قضیه ظرف یک هفته بسته شود. اگر مهندس بتواند این حرکت را به روشی آرام اما مستمر تر تبدیل کند خیلی مفید است.(شنود)
بهزاد نبوی: ما باید از لجبازی هاشمی با احمدی نژاد بهره لازم را ببریم ما باید از شورای فقاهت آقای هاشمی دفاع کنیم و رهبری را منزوی نمائیم.(شنود)
موسوی خوئینی ها: انتخاب خاتمی در سال 76 یک سیلی به گوش حاکمیت بود[3آذر87] اما ما نتوانستیم آن جریان را حفظ کنیم که همین مطلب هم باعث شد که حاکمیت دوباره خودش را بازسازی کند.انتخاب مجدد خاتمی نماد مخالفت با حاکمیت است.(شنود)
ابطحی : حذف رهبری از طریق خبرگان هم در نظر آقای هاشمی و فرزندانش مطرح است. (بازجویی صفحه 180)
ابطحی :در انتخابات اخیر شاید بتوان گفت مجمع از طریق نادیده گرفتن دیدگاه های رهبری قصد تضعیف ایشان را داشت بعضی از اعضای آن مثل من، خاتمی، مجید انصاری، موسوی لاری، رضوی یزدی، محتشمی در راهپیمایی غیرقانونی شرکت کردند. اینها به معنای مستقیم مقابله با رهبری بود. (بازجویی صفحه1/126)
ابطحی : به تصور موسوی و خاتمی و هاشمی: رأی نیاوردن احمدی نژاد و آمدن یک اصلاح طلب به معنای آسیب جدی به رهبری بود.(بازجویی صفحه3/126)
ابطحی : کروبی و موسوی البته در چند نقطه وحدت نظر هم داشتند. یکی از آنها اینکه در صورت رأی آوردن ولایت فقیه را مهار کند.(بازجویی صفحه4/126)
ابطحی : فاتح، خاتمی و مهدی هاشمی می گفتند این انتخابات اگر ما ببریم این انتخابات بردنش خیلی فرق می کند با انتخابات دیگر چون این وسط رهبری و جریان اصولگرا دیگر نمی توانند صبر کنند خوب معنای این کار یکسره کردن است، آدمهایش هم اینها بودند. ( بازجویی)
ابطحی :آقای خاتمی گفته بود ما هدف بزرگتری داریم. مهم این است که در انتخابات باید پیروز شویم و لذا نباید در ستاد افرادی باشند که روزنامه ها از آنان به عنوان جریان تندرو یاد کنند و اصل پروژه پیروزی در انتخابات که تنها راه مهار کردن رهبری است آسیب ببیند.( بازجویی صفحه 117)
ابطحی :خاتمی:اگر ما تعبیر جامعه مدنی را زیاد به کار بگیریم، بی انکه در داخل هزینه بدهیم به غربی ها اعلام می کنیم که قصد ما و روش ما در حکومت مخالفت روش ولایت فقیه است.( بازجویی صفحه 152- 151 )
ابطحی :سیستم مرکز تحقیقات استراتژیک و شخص دکتر روحانی در تمام نقدهای سیاسی، فقط حوزه هایی را مورد توجه قرار می دهد که دقیقاً به سیاست های رهبری برمی گردد و نه سیاست های دکتر احمدی نژاد.( بازجویی صفحه 120)
ابطحی : موارد دیگری هم همین مضمون که با شکست اصولگرایان باید قدرت آقای خامنه ای را مهار کرد باز هم از سوی خاتمی و هم از سوی هاشمی و هم از سوی خوئینی [ سیدمحمد] و بسیاری از اعضای مجمع شنیده شده است.( بازجویی صفحه 122)
ابطحی: اما توطئه اصلی را من در آوردن مهندس موسوی می دانم. آقایان خاتمی و هاشمی مقصر اصلی بودند. آقای خاتمی با نیروهای جوانی که در اختیار داشت مثل گروه88 و یا کمپین حمایت از خاتمی موج سوم و یاری نیوز و یا علاقمندان عمومی اش، فضا را چنین کردند که موسوی بالکل موسوی متوهم دیگری شد. هاشمی رفسنجانی با حمایت مالی موسوی را هدایت کرد. هر دو به یک چیزی اندیشیدند [خاتمی و هاشمی ]. یک اصلاح طلب رئیس جمهور شود تا رهبری در جامعه قدرت مطلق نباشد. به هر قیمتی.( بازجویی صفحه 121)
ابطحی: اما آقای هاشمی با اعلام نتیجه رأی به نفع احمدی نژاد، خیلی عصبی شده بود و به همین دلیل تصمیم گرفت در یک عملیات ایذائی نسبت به رهبری زیر پر و بال مهندس موسوی را بگیرد.(بازجویی)
ابطحی :رهبری در کل برای آقای خاتمی به عنوان فردی تلقی می شد که باید با او بحث کرد نظراتش در خیلی از موارد درست نیست تحت تأثیر فضا و افراد امنیتی است. رهبری را آدم خودخواه و از خودراضی می دانست که قصد گرفتن انتقام از اطرافیان امام دارد. سیاست خارجی موردنظر رهبری را باعث آسیب دیدن ایران می دانست و معتقد بود که رهبری بیش از حد قانونی و یا لازم در مسائل کشور دخالت می کند و دوست دارد کشور را سلیقه ای اداره کند. (بازجویی صفحه 107)
ابطحی :در کارگزاران سازندگی هم می توان به خوبی رگه های جدی مخالفت با رهبری را دید.با اینکه در جلساتشان نبودم اما در ملاقات های شخصی و دوستانه که با افراد آنها داشته ام نقد و حتی تمسخر رهبری رواج دارد.(بازجویی صفحه 112)
ابطحی :مصطفی تاج زاده معتقد است که رهبری در برابر فشارها عقب نشینی می کند و لذا سعی می کند که با حداقل تنش دو سازمان را در مسائل مختلف به شکلی مدیریت کند که نتیجه بیانیه ها و کارهایشان وادار کردن رهبری به عقب نشینی باشد و یا در بعضی از مسائل جلو موضع گیری رهبری را بگیرند.(بازجویی صفحه 113)
ابطحی : در مشارکت رضا خاتمی معمولاً صریح تر از دیگران در مورد رهبری حرف می زند. اصل دیدگاه رضا خاتمی در مورد رهبری این است که باید تا جایی که ممکن است در برابر نظرات ایشان مقاومت کرد تا ایشان در موضوعات مختلف عقب نشینی کنند.معتقد است رهبری در برابر فشارها عقب نشینی می کند.(بازجویی صفحه 113)
ابطحی: از روز شنبه که مقام معظم رهبری اعلام صحت انتخابات را کردند حملات چه بصورت علنی و چه به صورت ضمنی به طرف مقام معظم رهبری بود. بیانیه موسوی و یا مجمع روحانیون مبارز، بعد از آنکه رهبری صحت انتخابات را تعیین کرده بودند و یا دعوت به تظاهرات، علیرغم اینکه رهبری صحت و اتقان انتخابات را اعلام کرده بودند به معنای رویاروئی مستقیم با رهبری نظام تلقی می شد. (بازجویی صفحه 114)
ابطحی :متأسفم که باید اعتراف کنم که آقای خاتمی به اعتقاد من کمترین ارادت و علاقه را به رهبری –به عنوان رهبری نظام – دارد و برای اینکه در این انتخابات روی رهبری را کم کنند خیلی تلاش کرد. بارها در جلسات خصوصی به مامی گفت اگر خدا کند انتخاب شویم دیگر آقای خامنه ای آن آقای خامنه ای قبلی نخواهد بود.(بازجویی صفحه 179)
ابطحی : تاج زاده در جلسه مشاوره آقای خاتمی گفت شما به عنوان رئیس دولت باید این موضع را می گرفتید تا به جای اینکه مقابله با احمدی نژاد تلقی شود مقابله با رهبری تلقی شود و شما می بایست صریحاً در آن بگویید که همه چیز را با اجازه رهبری انجام دادید تا مشکلاتی که احمدی نژاد می گوید به پای رهبری نظام نوشته شود.(بازجویی صفحه 203-204)
ابطحی: [تاجزاده ] در سخنرانی ها و نوشته هایش اصرار داشت جوری صحبت کند که بخشی از حرفهایش حتماً دامن رهبری را بگیرد و این را شجاعت می دانست. اصرار داشت که در سخنرانی ها و نوشته ها، مطالبی که منافات مستقیم با نظر آقا دارد را در انتخابات مطرح کند. (بازجویی صفحه 199)
موسوی خوئینی ها: این ولایت فقیه یک امر غیر عقلا یی است که واقعا هم هست. عقلا یی به معنی امروز دنیا.(شنود 22/تیر/88 )
گرامی مقدم: اکنون حامیان آقای خاتمی دچار اختلاف و سه دسته شده اند: اولین دسته طیف حجاریان، خاتمی و میردامادی است که می گویند آقای خاتمی برای آمدن نباید از آقای خامنه ای مجوز بگیرد. ما همه جنگمان با ایشان است و ریاست جمهوری را برای همین می خواهیم. (واجا)
تاج زاده(یادداشتهای وی درموضوع انتخابات ) : حکومت مطلقه جایی برای آزادی، حرمت و حقوق شهروندی باقی نمی گذارد ولو آنکه آزاده ترین افراد در راس آن باشند. درست است که از مشروطه تا کنون هنوز نتوانسته ایم قدرت را کاملا پاسخگو کنیم، اما گام های بزرگ اصلاحی با انتخابات برداشته شده است.(واجا)
تاج زاده : به نظر من انقلاب اسلامی می تواند نظامی بدتر از رژیم شاه را در ایران مستقر کند. من استبداد دینی را هم برای اسلام و هم برای ایران بدتر از استبداد لائیک می دانم. اگر حواسمان نباشد، تمام ارزشهای اسلامی و انقلاب مثل دوران رضا شاه زیر سوال می رود. من فکر می کنم هنوز جایی برای اصلاح داریم. (واجا)
حسین مرعشی : با در اختیار نداشتن نهاد مهمی همانند رهبری، امکان اعمال سیاست ها نیست. علت عدم نهادینه شدن احزاب همین است که اگر حزبی قابلیت تغییر بالاترین سطح مدیریت کشور را نداشته باشد، رفتار حزبی و مبارزاتش بی معناست.(واجا)
موسوی خوئینی ها: انتخاب خاتمی در سال 76 یک سیلی به گوش حاکمیت بود اما نتوانستیم آن جریان را حفظ کنیم که همین مطلب باعث شد حاکمیت دوباره خودش را بازسازی کند.(شنود 3/آذر/87 )
موسوی خوئینی ها: ما پیرو خط امام هستیم ولی باید تکلیف خودمان را با این رژیم مشخص کنیم. ما مدیون امام هستبم ولی امام چیزهایی فرموده که با گذشت زمان نتیجه می گیریم که موفقیتی در آن نیست و حکومت دچار مشکل شده است.(شنود 19/دی/87 )
خانجانی : رهبری از جریان اصولگرا حمایت می کند، پس بایستی با پشتوانه مردم به میدان بیاییم و اگر رای ما زیاد شده و از تعداد نیروهایی که تحت فرمان رهبری هستند بیشتر شود ما پیروز می شویم.(واجا)
سید محمد خاتمی : اگر در این انتخابات احمدی نژاد سقوط کند عملاً رهبری حذف می شود. اگر به هر قیمیتی و به هر شکلی اصلاحات دوباره بر حوزه سیاسی و اجرایی کشور باز گردد، دیگر رهبری اقتداری در جامعه نخواهد داشت. سقوط اصولگرایان به معنای پایان اقتدار رهبری تلقی می شود. با شکست اصولگرایان باید قدرت آقای خامنه ای را مهار کرد( م )
احتمالاً دکتر بانکی در مورخ (25/تیر/88):. .. آقا گوش همۀ آنها (اعضای خبرگان) را کشیده است و آنها نمی خواهند ریسک کنند و چرا که برایشان هزینه دارد.
شما فرض کنید 3-52 نفر از این اعضا بیایند و طی حکمی بخواهند ایشان کنار رود و آقای هاشمی یا هر فرد دیگری جایگزین شود، خوب آنها (حاکمیت) می آید و می گوید بی خود کرده اند بعد یک سیستم نظامی راه می اندازند و همه اینها را می گیرند و نمی گذارند اصلاً حکمشان پخش شود.
موسوی خوئینی ها مورخ (26/خرداد/88 ): من به دوستان گفتم اگر می خواهند در شورای نگهبان مطلبی در مورد انتخابات شروع کنند ابتدا از آقای خامنه ای شروع کنند و بگویند تخلفات از ایشان شروع شده است.
موسوی خوئینی ها مورخ (26/خرداد/88 ): ایشان (رهبری) می داند اگر یک قدم به عقب برود (ابطال انتخابات) باید تا آخرش عقب برود.
سلامتی در دیدار با موسوی خوئینی ها مورخ (11/تیر/88): آقای خامنه ای با این سینه سپر کردن ها دارد خودکشی می کند.
آغاجری : ما در دولت خاتمی یکی از پایه های ولایت فقیه را منهدم کردیم و با پیروزی موسوی در انتخابات همه پایه های ولایت فقیه را فرو خواهیم ریخت.(ناجا)
محسن میر دامادی مورخ (3/آذر/87): برای آقای خامنه ای کابوسی بالاتر از انتخاب خاتمی وجود ندارد و در این زمینه هیچ فروگذاری نمی کنند که ایشان رای نیاورد.
روشنک سیاسی: (در جریان دستگیری) خیالتان را راحت کنم و می گویم مرگ بر خ… دیگر ولی فقیه نیست.به یاری خدا، مردم تا آبان امسال کار شماها را یکسره می کنند و خامنه ای پخ پخ (واجا)
حذف احمدی نژاد به هر قیمت
حسین مرعشی: در جلسه ای که با آقای هاشمی داشتیم، ایشان به ما تکلیف کرد که باید زیر بیرق موسوی بروید. امسال من یک جهاد و رسالت دارم، وآن هم برداشتن احمدی نژاد است.(واجا)
ابطحی : دوسال پیش که تازه کار تبلیغات انتخابات آغاز شد شعار مشترک هاشمی و خاتمی این بود که احمدی نژاد همان رهبری است این را در جلسات مجمع روحانیون دوشنبه های دفتر خاتمی و مجمع تشخیص می گفتند.هدف در این مرحله این بود که اثبات کنند احمدی نژاد و رهبری دارای یک محتوا هستند و فشار بر احمدی نژاد به معنای فشار به رهبری تلقی می شود.
ابطحی: بحث این انتخابات که ازدو سال پیش کلید خورد به دو دلیل می توانست حذف و یا کم اثر کردن رهبری را در خود داشته باشد یکی به این دلیل که احمدی نژاد بارها مورد حمایت رهبری قرار گرفته اند ودیگر اینکه تطابق شعارهای احمد نژاد با رهبری به همین دلیل حذف احمدی نژاد به معنای حذف عملی رهبری تلقی می شد.(بازجویی)
ابطحی : مسئله شبکه پشتیبانان قدرتمند داخلی هم در حمایت خارجی ها و گروه ها مؤثر بود. ترکیب آدم هایی مثل هاشمی رفسنجانی، خاتمی، حسن خمینی، ناطق نوری، هاشمی شاهرودی، آقازاده، دکتر روحانی و افرادی از این قبیل این پیام ها را به خارجی ها و گروهک ها می داد که امکان جابجایی قدرت توسط آقای موسوی وجود دارد و خیلی از آنها که به دلیل انتقام از نظام و یا رهبری علاقمند به تغییر احمدی نژاد بودند از این پشتیبانان قدرتمند به طمع افتادند.(بازجویی صفحه 125-124)
ابطحی: آقای خاتمی بر این باور بود که اگر در این انتخابات احمدی نژاد سقوط کند، عملاً رهبری حذف می شود. اگر به هر قیمتی و به هر شکلی اصلاحات دوباره به حوزه سیاسی و اجرایی کشور باز گردد، دیگر رهبری اقتداری در جامعه نخواهند داشت.(بازجویی صفحه116-117
ابطحی: آقای هاشمی رفسنجانی و مهدی از قول پدرش به سختی معتقد بودند که آقا همچنان طرفدار احمدی نژاد است ولی باید آنقدر فشار آورد که یا آقا از احمدی نژاد دست بکشند و یا فضا به گونه ای باشد که آقا جرأت نکنند از احمدی نژاد حمایت نمایند.(بازجویی صفحه 101)
مزروعی : تسخیر جامعه مدنی در ایران از گرفتن دولت نیست و بهم گره خورده و این دولت عین غول روی همه چیز دست انداخته و تا دست این غول را یک مقدار بالا نیاوردید ایجاد نکنید امکان تسخیر جامعه مدنی وجود ندارد(مرداد87دفتر سیاسی جبهه مشارکت)
ابطحی: مصطفی در مورد امور احمدی نژاد به صورت افراطی باور داشت که آقای خامنه ای حامی احمدی نژاد هستند و باید به همین دلیل بر احمدی نژاد فشار آورد. ور روی نقاطی که نشانه ی حمایت آقای احمدی نژاد است فشار آورد. متأسفانه مصطفی تاج زاده در هر ماجرایی علاقمند بود و باور داشت که پشت آن مقام رهبری ایستاده است.(بازجویی صفحه 201)
ابطحی : بیت هاشمی رفسنجانی از خودش تا فرزندانش و همسرش فشار اصلی را داشتند که احمدی نژاد رأی نیاورد. نظریه هاشمی این بودکه هر کس که می تواند احمدی نژاد را به زمین بزند باید مورد حمایت قرار گیرد. هیچ شرطی هم نداشت. تمام سرمایه مالی این کار را هم متقبل شده بود.(بازجویی)
ابطحی: یکی از نظریه پردازان جدی سقوط احمدی نژاد و رأی آوردن کسی به جای او دکتر روحانی بود. طرح اینکه یا پیروزی و جشن و روکم کنی جدی احمدی نژاد یا اعلام تقلب و ایجاد اغتشاش برای کشاندن انتخابات به دو مرحله ای بودن در دستور کارشان قرار داشت. (بازجویی صفحه 126)
ابطحی: هدف اصلی هاشمی رفسنجانی در این انتخابات این بود که به هر قیمتی که شده باعث تغییر آقای احمدی نژاد شود. به همین دلیل از بیش از یکسال پیش، از سوی فرزندش مهدی، مسئله انتخابات کلید خورد. (بازجویی صفحه 233)
ابطحی : حذف احمدی نژاد این یک هدف استراتژیک وی [هاشمی] از یکی دو سال قبل است. (بازجویی صفحه 101)
ابطحی : دوشنبه آقای خاتمی در همان ایام این طرح را مطرح کرد که ما فردی بنام مهندس موسوی که کاندیداست و ما را هم تحویل نمی گیرد و تحقیر می کند نباید کاری داشته باشیم ما به این باید فکر کنیم که یک کاندیدایی را می خواهیم رئیس جمهور کنیم که پس از ریاست جمهوری او بساط احمدی نژاد را جمع کند و رهبری کاملاً منزوی می شود و ما می توانیم در آن فضا نفس بکشیم.(بازجویی صفحه 198)
تاج زاده: (در گفتگو با ابطحی ) اگر هیچکدام (کروبی و موسوی) قبول نکردند که به نفع دیگری کنار بروند مهم نیست. ما فقط اگر بتوانیم احمدی نژاد را از صحنه خارج کنیم، کار خوبی کرده ایم. تنها کار مهم این است که ما باید احمدی نژاد را از سر راه خود برداریم. (واجا)
تاج زاده: (11/فروردین/88) اگر امروز انتخابات برگزار شود موسوی باخته است. ما اگر نتوانیم فضا را به هم زنیم باخته ایم و اگر بنا را بر این بگذاریم که یک اصلاح طلب پیروز شود به جایی نمی رسیم مگر اینکه شعارمان تغییر احمدی نژاد باشد. باید از موسوی با هدف تغییر احمدی نژاد حمایت کنیم. (واجا)
مورخ (28/آبان/87): آنطوری که من شنیده ام آقای هاشمی هم می خواهد آقای احمدی نژاد به هر شکلی بیفتد.
مجید انصاری مورخ (19/آبان/87): آقای خاتمی در جلسه ای می گفت: “من از حیث سیاسی نمی گویم، اما ادامه دولت آقای احمدی نژاد با این سیاست های اقتصادی و این مدیریت، قطعاً به فروپاشی نظام اقتصادی و مدیریت کشور می انجامد.”
بهزاد نبوی مورخ (14/دی /87): احمدی نژاد که عددی نیست. آن کس و آنجایی و آن مرکزی را باید تحت فشار بگذاریم که اصلی ترین نقش را دارد.
موسوی خوئینی ها مورخ (26/آبان/87 ): این یارو(احمدی نژاد) نمی فهمد که ما خودمان یک رضا خان (رهبری). آن یکی ما را کافی است و او نمی تواند رضا خان دوم باشد.
موسوی خوئینی ها مورخ (26/اردیبهشت/88 ): مهم این است احمدی نژاد نباشد، حالا اگر شمر هم شده مشکلی نیست.
مجید انصاری مورخ (16/خرداد/88 ):…. احمدی نژاد یک مناظره با محسن رضایی دارد که من می خواهم با رضایی صحبت کنم و بگویم شما تا حالا چهره خوبی از خود نشان داده ای و اگر احمدی نژاد خواست شما را وارد بحث های کلی کند، بگو که بابا شما مردم را با این صحبت ها خسته کردن، جنابعالی مسئول دولت هستی و به عنوان یک شهروند و نه کاندیدای ریاست جمهوری باید پاسخ دهی.
موسوی خوئینی ها در مورخ (14/اردیبهشت/88): ما نسبت به میر حسین انتقاد شدیدی داریم ولی چکار کنیم که دیگر کسی را نداریم. چون در درجه اول اصل بر آن است که احمدی نژاد نباشد.
تاج زاده: (فروردین 88 ) آقای موسوی برای ما نامزد تغییر است. همه معتقدیم آقای احمدی نژاد باید تغییر کند. (واجا)
حسین مرعشی : تنها چیزی که برای ما اهمیت دارد فقط رای نیاوردن احمدی نژاد است. ما آماده ایم از هر کسی که پتانسیل رای آوری داشته باشد حمایت کنیم مشروط بر اینکه احمدی نژاد رای نیاورد. (واجا)
بازگشت به قدرت
بهزاد نبوی : اخرین راه ادامه اصلاحات و تلاش برای تبدیل وضع موجود به وضع مطلوب از طریق انتخابات است و تا وقتی این را ه باز باشد راهی مناسبتر از آن مطلوب نیست. (ب)
بهزاد نبوی : اگر نتوانیم به قدرت بازگردیم برای همیشه از تاریخ سیاسی کشور حذف می شویم و این بار باید هر کاری که لازم است باید انجام دهیم. (ب)
امین زاده: موضوع سهم خواهی بیشتر از قدرت نبوده است بلکه تلاش برای حضور بیشتر در قدرت است و همیشه تأکید کرده ام راه حضور بیشتر در قدرت همراهی با جامعه در حوزه سیاسی است. (ب)
ابطحی: آقای خاتمی خیلی اصرار داشت که مخالفت رهبری را در ظاهر نداشته باشد تا بتواند قدرت را بگیرد و اگر هر کسی غیر از یک اصولگرا قدرت را می گرفت بنا به تحلیل خاتمی پایان اقتدار رهبری بود به همین دلیل همه تلاش را می کرد که قدرت توسط اصلاح طلبان گرفته شود (ب)
موسوی خوئینی ها به نقل از تاجزاده در مورخ (6/اردیبهشت/88): عده ای از افراد و مرحوم نائینی در حضور آخوند خراسانی از وی می خواهند با توجه به پیروان زیادش اقدام به تشکیل حکومت دینی کند اما آخوند با 6 دلیل مخالفت می کند که این کار به صلاح نیست. برخی ازآن دلایل عبارتند از:
اگر ما این کار را بکنیم دیگران هم به فکر تشکیل حکومت دینی می افتند. آنوقت دیگر این حکومت های دینی هستند که با نام دین با یکدیگر می جنگند.
نا الان ملجاد و پناه مردم از دست حکومت هستیم، اما وقتی خودمان حکومت تشکیل دهیم، مردم از دسشت ما به چه کسی پناه ببرند.
این بچه ها و اطرافیان ما زیر عبای ما رفته و پنهان می شوند و هر بلایی سر مردم می آورند و کسی هم نمی تواند به داد مردم برسد.
موسوی خوئینی ها در ادامه می گوید:. .. مثل این است که گویا ایشان یک دوره ای مثل ج. ا را تا آخر گذرانده و آمده این نظر را داده است.
موسوی خوئینی ها (26/آبان/87 ): تجربه نشان داده است که مردم می خواهند به کسی رای بدهند که نمادی از تقابل با حکومت در او وجود داشته باشد.
موسوی خوئینی ها مورخ (19/اسفند/87): با این وضعیت که بر سر ما آمده است یک راه این است که پایمان را کنار بکشیم که راه خوبی نیست. در نتیجه ما باید حضور داشته باشیم و نیروها و گروههایمان را نگه داریم که اینکار فایده دیگری هم دارد که طرف مقابل خیالش راحت نشود که اصلاح طلبان از صحنه بیرون رفتند. آنها باید فکر کنند که اگر هنوز یک نیروی تاثیر گذار نیست که بیاید اوضاع را متحول کند اما یک نیروی مزاحم هست که نمی گذارد آنها هم کاری بکنند در نتیجه ما باید گروههای دارای جمعیت مان را تشویق بیشتری بکنیم.
علیرضا رجایی: (جلسه مشارکت مرداد 87 ) اصل حضور در قدرت یک اصل ضروری است و استراتژی ما شرکت در انتخابات است.
طرح محدود و پاسخگو کردن رهبری
بهزاد نبوی : استراتژی محدود و پاسخگو کردن قدرت از انتخابات مجلس هفتم و به دنبال رد صلاحیت های گسترده برای من مطرح شد و نگران اساس جمهوریت نظام شدم. (ب)
نبوی : اگر خبرگان رهبری بر نهاد های تحت پوشش رهبری نظارت داشته باشد جلوی تخلفات احتمالی گرفته می شود (ب)
بهزاد نبوی :استراتژی محدود و پاسخگو کردن قدرت از انتخابات مجلس هفتم و به دنبال رد صلاحیت های گسترده برای من مطرح شد و نگران اساس جمهوریت نظام شد. (ب)
رمضان زاده : بحثی در حزب وجود داشت مبنی بر اینکه محدودة اختیارات رهبری چه حدی است : نظر عمومی در حزب این بود که دو گونه می توان به این مسئله نگاه کرد، یک مسئله اعتقادی و دیگر بعد حقوقی، از نظر اعتقادی بنظر من در حزب در مورد اختیارات رهبری بحثی انجام نشده و نظرات هم بسیار متفاوت بود، دلیل هم این بود که اعضاء حزب هر یک مرجع تقلید خاص خود را داشت و بر اساس دیدگاه مرجع تقلید خود نسبت به اختیارات رهبری نگاه می کرد. اما از نظر حقوقی، دیدگاه حزب بر این بود که آنچه برای همة اتباع ایرانی لازم الاجرا و لازم الاتباع است و حتی بر سایر مراجع تقلید نیز جاری است، اختیارات مطرح در قانون اساسی که به عنوان میثاق ملی و سند حقوقی قابل استناد باید در نظر گرفته شود. آنچه هم در اسناد حزبی ذکر شده است در این جهت بوده است.(ب)
تاج زاده : خواسته ها ونظریات رهبری باید از طریق نهادهای تعریف شده قانونی دنبال شود. در مورد اصل مربوط به اختیارات و وظایف رهبری قانون عادی ننوشته ایم بسیار بجاست که زمانی توسط مجلس قانون و اختیارات و وظایف رهبری نوشته و تأیید شود.این کار قانونمند کردن آن برای همیشه و همه موارد در آینده است.(ب)
تاج زاده : اگر شهروندی از یکی از تصمیمات یا اقدامات رهبری شکایت داشته باشد باید به مجلس خبرگان و قوه قضائیه مراجعه کند و در آنجا بصورت ویژه و بامرکز ویژه ای با آن مواجه شود این یک راهبرد دراز مدت است و باید برای همه ادوار تعیین تکلیف شود. (ب)
تاج زاده: پیشنهاد ما این است که وظیفه رسیدگی به صلاحیت داوطلبان خبرگان به مرجع دیگری واگذار شود یعنی باید مستقل از مقام رهبری و نهادهای منصوب ایشان صورت گیرد.(ب)
تاج زاده : ابلاغ سیاست های اصل 44 قانون اساسی توسط رهبری حداقل یکی از اهداف اصلی اش فعال کردن و تقویت بخش غیر دولتی است بنابراین در ایران در 80 سال گذشته حکومت دارای اختیارات مطلقه و نامحدود بوده است.چون نهادهای مدنی پابه پای قدرت گرفتن دولت تقویت نشده اند، امکان مانور و قدرت تأثیر گذاری حکومت در همه عرصه ها افزایش یافته است. این قدرت به حکومت امکان می دهد هر نوع بخواهد با شهروندان برخورد کند.(ب)
نبوی: ( در دیدار با موسوی خوئینی ها 14/دی/87) خاتمی وقتی رفت کاندیدا شود (موقع ثبت نام) بگوید که ولایت فقیه را تنها در چارچوب قانون اساسی قبول دارم و این یعنی محدود کردن رهبری.
احمدی نژاد که عددی نیست، آن کس، آن جایی و آن مرکزی را باید تحت فشار بگذاریم که اصلی ترین نقش را دارد. بالاخره ما باید ببینیم با آقای خامنه ای چه کار کنیم!؟
نبوی: اگر خبرگان رهبری بر نهاد های تحت پوشش رهبری نظارت داشته باشد جلوی تخلفات احتمالی گرفته می شود (ب)
نبوی: استراتژی محدود و پاسخگو کردن قدرت از انتخابات مجلس هفتم و به دنبال رد صلاحیت های گسترده برای من مطرح شد و نگران اساس جمهوریت نظام شد. (ب)
رمضان زاده : آقای موسوی خوئینی ها اخیراً در مصاحبه ای یا مقاله ای که یادم نیست کجا خواندم گفته بودند که چرا نباید از رهبری انتقاد کرد و این بی معنی است که در نظام اسلامی انتقاد را محدود به دولت کنیم.(ب)
رمضان زاده : بحثی در حزب وجود داشت مبنی بر اینکه محدودة اختیارات رهبری چه حدی است : نظر عمومی در حزب این بود که دو گونه می توان به این مسئله نگاه کرد، یک مسئله اعتقادی و دیگر بعد حقوقی، از نظر اعتقادی بنظر من در حزب در مورد اختیارات رهبری بحثی انجام نشده و نظرات هم بسیار متفاوت بود، دلیل هم این بود که اعضاء حزب هر یک مرجع تقلید خاص خود را داشت و بر اساس دیدگاه مرجع تقلید خود نسبت به اختیارات رهبری نگاه می کرد. اما از نظر حقوقی، دیدگاه حزب بر این بود که آنچه برای همة اتباع ایرانی لازم الاجرا و لازم الاتباع است و حتی بر سایر مراجع تقلید نیز جاری است، اختیارات مطرح در قانون اساسی که به عنوان میثاق ملی و سند حقوقی قابل استناد باید در نظر گرفته شود. آنچه هم در اسناد حزبی ذکر شده است در این جهت بوده است.(ب)
تاج زاده: خواسته ها ونظریات رهبری باید از طریق نهادهای تعریف شده قانونی دنبال شود. در مورد اصل مربوط به اختیارات و وظایف رهبری قانون عادی ننوشته ایم بسیار بجاست که زمانی توسط مجلس قانون و اختیارات و وظایف رهبری نوشته و تأیید شود.این کار قانونمند کردن آن برای همیشه و همه موارد در آینده است.(ب)
تاج زاده: مجلس خبرگان رهبری باید متشکل از نمایندگان همه قشرها باشد نه فقط روحانیون، شرط رهبری فقط اجتهاد وعدالت نیست بلکه مدیریت و آشنائی با مسائل داخلی و بین المللی هم هست.در مجلس خبرگان باید تعدادی از اساتید و صاحب نظران اقتصادی و سیاسی از همه اقشار حضور داشته باشند این پیشنهاد مجلس خبرگان را از یک مجلس صرفا روحانی خارج و به یک مجلس کارشناسی تبدیل می کند و بسیار موفق تر از مجلس کنونی عمل خواهد کرد.(ب)
تاج زاده : اگر شهروندی از یکی از تصمیمات یا اقدامات رهبری شکایت داشته باشد باید به مجلس خبرگان و قوه قضائیه مراجعه کند و در آنجا بصورت ویژه و بامرکز ویژه ای با آن مواجه شود این یک راهبرد دراز مدت است و باید برای همه ادوار تعیین تکلیف شود. (ب)
هم موفقیت آقای خاتمی برای آقای خامنه ای یک شکست تلقی شده و همه نهادها مثل بسیج و سپاه علیه او کار شکنی می کنند.
بهزاد نبوی مورخ (14/دی/87): بالاخره ما باید ببینیم با آقای خامنه ای چکار کنیم. به نظر من باید آقای خامنه ای را وادار کنیم که در حیطه قانون اساسی کار کند.
بهزاد نبوی مورخ (14/دی/87 ): اگر آقای خاتمی رفت ثبت نام کند بگوید که من ولایت مطلقه را تنها در چارچوب قانون اساسی قبول دارم و این یعنی محدود کردن رهبری.
تاج زاده: خواسته ها ونظریات رهبری باید از طریق نهادهای تعریف شده قانونی دنبال شود. در مورد اصل مربوط به اختیارات و وظایف رهبری قانون عادی ننوشته ایم بسیار بجاست که زمانی توسط مجلس قانون و اختیارات و وظایف رهبری نوشته و تأیید شود.این کار قانونمند کردن آن برای همیشه و همه موارد در آینده است.(ب)
تاج زاده : مجلس خبرگان رهبری باید متشکل از نمایندگان همه قشرها باشد نه فقط روحانیون، شرط رهبری فقط اجتهاد وعدالت نیست بلکه مدیریت و آشنائی با مسائل داخلی و بین المللی هم هست.در مجلس خبرگان باید تعدادی از اساتید و صاحب نظران اقتصادی و سیاسی از همه اقشار حضور داشته باشند این پیشنهاد مجلس خبرگان را از یک مجلس صرفا روحانی خارج و به یک مجلس کارشناسی تبدیل می کند و بسیار موفق تر از مجلس کنونی عمل خواهد کرد.(ب)
تاج زاده: اگر شهروندی از یکی از تصمیمات یا اقدامات رهبری شکایت داشته باشد باید به مجلس خبرگان و قوه قضائیه مراجعه کند و در آنجا بصورت ویژه و بامرکز ویژه ای با آن مواجه شود این یک راهبرد دراز مدت است و باید برای همه ادوار تعیین تکلیف شود. (ب)
تاج زاده : مجلس خبرگان لازم است بحث صلاحیت رهبر وقت را در دستور کار قرار دهد تا مقام رهبری در هر دوره ای طبق قانون اساسی در برابر مجلس خبرگان پاسخگو باشد. در دراز مدت باید مقام رهبری احساس کند در برابر جمعی که صلاحیت فقهی و اجتهادی آنان به تأیید فقهای شورای نگهبان مورد تأیید رهبری رسیده پاسخگو و مسئول است.(ب)
تاج زاده: ابلاغ سیاست های اصل 44 قانون اساسی توسط رهبری حداقل یکی از اهداف اصلی اش فعال کردن و تقویت بخش غیر دولتی است بنابراین در ایران در 80 سال گذشته حکومت دارای اختیارات مطلقه و نامحدود بوده است.چون نهادهای مدنی پابه پای قدرت گرفتن دولت تقویت نشده اند، امکان مانور و قدرت تأثیر گذاری حکومت در همه عرصه ها افزایش یافته است. این قدرت به حکومت امکان می دهد هر نوع بخواهد با شهروندان برخورد کند.(ب)
بهزاد نبوی : خاتمی رفت کاندیدا شود باید بگوید که ولایت مطلقه را تنها در چهار چوب قانون اساسی قبول دارد و این یعنی محدود کردن رهبری. احمدی نژاد که عددی نیست آنکس و آن جایی و آن مرکزی را باید تحت فشار بگذاریم که اصلی ترین نقش را دارد، بالاخره ما باید ببینیم با آقای خامنه ای چکار کنیم. (14/دی/88 ش)
تاج زاده : مجلس خبرگان لازم است بحث صلاحیت رهبر وقت را در دستور کار قرار دهد تا مقام رهبری در هر دوره ای طبق قانون اساسی در برابر مجلس خبرگان پاسخگو باشد. در دراز مدت باید مقام رهبری احساس کند در برابر جمعی که صلاحیت فقهی و اجتهادی آنان به تأیید فقهای شورای نگهبان مورد تأیید رهبری رسیده پاسخگو و مسئول است.(ب)
طراحی سناریوسازی و سازماندهی
فشار و فضاسازی برای امکان حضور خاتمی
موسوی خوئینی ها: ببینید ما همه چیز را به عهده خود آقای خاتمی گذاشته ایم، من اصلا به آقای خاتمی پیشنهاد نمی کنم که حتما شما بیایید، دلم می خواهد که ایشان به این جمع بندی برسند، اما توصیه ام این است که زمانه به جمع بندی برسیم که تقریبا اطمینان نسبی برایمان ایجاد شود که اگر ایشان بیاید یا پیروز می شویم یا شکست محترمانه می خوریم نه شکست مفتضحانه.ما باید به عنوان شورای مرکزی مجمع روحانیون به آقای خاتمی پیشنهاد بدهیم که چه حرفهایی را بزند و بعد هم حرفهایی را مطرح کنیم که امکان اجرا کردن آنها وجود داشته باشد.
خاتمی : برای پیروزی در انتخابات نیاز به یک شوک اجتماعی داریم. علاوه بر آن به شوک خارجی هم نیاز داریم.
نقش هاشمی
ایجاد انشقاق در بین اصولگرایان
ابطحی : بیت هاشمی رفسنجانی از خودش تا فرزندانش و همسرش فشار اصلی را داشتند که احمدی نژاد رأی نیاورد. نظریه هاشمی این بودکه هر کس که می تواند احمدی نژاد را به زمین بزند باید مورد حمایت قرار گیرد. هیچ شرطی هم نداشت. تمام سرمایه مالی این کار را هم متقبل شده بود.(بازجویی صفحه 7⁄126)
موسوی خوئینی ها (21/تیر/88): مجمع روحانیون مبارز نباید موضع خود را جلوتر از آقای هاشمی اعلام کند و همواره باید پشت سر ایشان و به آرامی حرکت کند. (ش)
پناه آوردن کشور به هاشمی
ابطحی : [ مرعشی]: می گفت موسوی کسی نیست که آقا رو تحویل بگیره هنوز توی فضا سالهای دوران امامه با آقا بد نیست اما آقا رو تحویل نمی گیره به عنوان یک رئیس جمهوری که رهبری رو باید تحویل بگیره حتی به اندازه ای که آقای خاتمی آقا رو تحویل می گرفت آدم ترکیه، آدم غدیه روحیات خاص خودش رو داره این جوری به یک نفر دیگری غیر از آقا باید اتکا کنه که اون کس دیگه حتماً هاشمی رفسنجانی است و به این دلیل ما طراحی مون به این شکله که موسوی اگر بیاد جدا از خاتمی هم هاشمی رو می توانیم بیشتر تو صحنه اجتماعی مطرح کنیم. (بازجویی شفاهی 16/تیر/88)
ابطحی : آقای هاشمی رفسنجانی توقع داشت که در این انتخابات حتماً احمدی نژاد رأی نخواهد آورد و دیگری به جای او خواهد نشست و او می تواند با وجود رهبری ضعیف مدیریت اصلی کارهای کشور را به عهده بگیرد. (بازجویی صفحه 244)
ابطحی : مهدی می گفت آقای هاشمی معتقد است اگر در این جریان قرص بایستیم می توانیم انتخابات را به مرحله دوم بکشانیم یعنی با فشاری که روی رهبری آورده می شود شمارش آراء به نحوی پیش می رود که آقای احمدی نژاد و موسوی به دور دوم کشانده می شوند و آن وقت حتی اگر پیروز شود ما توانسته ایم اقتدار خود را نشان دهیم.(بازجویی صفحه 102)
ابطحی : هاشمی می خواست تا روز راهپیمایی موسوی را نگهدارد فضا را جلو ببرد بعد خودش محور شود و این ها را یک جوری به هم وصل کند هم حال آقا را گرفته باشد هم حال احمدی نژاد را گرفته باشد.(بازجویی شفاهی 16/تیر/88)
ابطحی : مهدی هاشمی:در چند ماه آینده ما انتخابات ریاست مجلس خبرگان داریم و باید دست به عصا برویم تا پدرم رئیس مجلس خبرگان شود. همه چیز مملکت به آنجا مربوط است اگر پدرم رئیس نباشد و اتفاقی بیفتند مملکت از دست می رود استنباط همه بر این است که آقای هاشمی رفسنجانی از اهرم ریاست مجلس خبرگان برای تغییر رهبری و یا حداقل رهبری آینده قصد استفاده دارد.(بازجویی صفحه 180)
ابطحی : مهدی هاشمی بخصوص همیشه نیش سخنانش به رهبری است. در انتخابات اخیر خبرگان که خیلی تلاش کرد تا پدرش در تهران اول شود رسماً در جلسه ای که در حرم امام بود می گفت رو کم کنی خوبی از آقا شد.(بازجویی صفحه 180)
ابطحی: بنا به گفته فرزندشان [ مهدی هاشمی ] پیغام آقای هاشمی به اوباما بوده است که تا قبل از انتخابات ایران، با ایران وارد مذاکره نشوند.(بازجویی صفحه 244 – 243 )
لایه رهبری
هاشمی
ابطحی : یونسی گفت که آقای خامنه ای فقط وقتی می ترسد عقب نشینی می کند و به همین دلیل آقای خامنه ای الآن این فضایی که هست یکی دو روز دیگر باید این فضا را نگه داشت که این دیدگاه هاشمی هم بود(بازجویی شفاهی: 16/تیر/88 )
ابطحی : سازماندهی اصلی اغتشاشات و به هم ریختن اوضاع اجتماع معتقدم سه مرحله داشت : یک راس داشت. یک بدنه محرکه داشت یکی هم مردم مختلفی که از جاهای مختلف جمع می شدند یعنی در واقع اون جسم کار. اینا حوادث بعد از انتخابات رو شکل دادند. فرماندهیش خاتمی بود در مرحله اول هاشمی بود در مرحله دوم موسوی خودش بود دکتر روحانی بود به صورت نیمه پنهانی و بعد هم آقای کروبی بهشون اضافه شد.اینا مجموعاً کارهای سیاسی اداره حوادث بعد از انتخابات رو به عهده داشتند. بازجویی شفاهی:16/تیر/88
ابحطی :[سیدمحمد] خاتمی در ایام کاندیداتوری موسوی چند نوع جلسه ثابت داشت 1- ترکیب حسن آقا [خمینی ] و هاشمی (علی اکبر رفسنجانی ] تصمیمات اصلی را در اینجا می گرفتند. آنجا تصمیم می گرفتند که حتی به موسوی پیشنهاد محور سخنرانی بدهند امکانات مالی را سامان بدهند حرفهاشان را مشترک می کردند.( بازجویی )
ابطحی : در جریان بعد از این انتخابات فرماندهان اصلی خاتمی، هاشمی، موسوی و دکتر روحانی و بعدا کروبی اضافه شد. این ها اداره حوادث بعد از انتخابات را برعهده داشتند بدنه محرکشان سازمان مجاهدین، مشارکت و لشگری بود که قبلا خاتمی تدارک دیده بود مثل جوانان 88، یاری نیوز، موج و غیره.(ب)
ابطحی : بعد از پایان انتخابات هم اولین جلسه هماهنگی مسائلی که به آشوبها منجر شد در دفتر هاشمی صورت گرفت. (بازجویی صفحه6/126)
ابطحی :ظهر شنبه آقای خاتمی با آقای هاشمی ملاقات داشتند بعد از ظهر شنبه یک جلسه فوق العاده ای مجمع گرفتند توی جلسه فوق العاده مجمع حرفهایی که آقای خاتمی از قول آقای هاشمی زد چند نکته بود یکی اینکه ما در تنفیذ شرکت نمی کنیم یکی هم اینکه ما تا آخر می ایستیم تا رأی ها بازشماری شود. (بازجویی شفاهی 16/تیر/88)
ابطحی : حاج حسن آقا، بعد از انتخابات فعال بود. مهمترین آن جلسه ای بود که ظهر شنبه به اتفاق آقایان خاتمی و موسوی و هاشمی رفسنجانی در دفتر آقای هاشمی برگزار کردند. در آن جلسه آقای موسوی از آنها خواسته بود که او را تنها نگذارند. در همان جلسه تصویب شده بود که سازمانهای دیگر هم برای تجدید انتخابات بیانیه بدهند. در همان جلسه تصویب کرده بودند که آقایان خمینی، خاتمی، موسوی و هاشمی در جلسه تنفیذ رأی آقای دکتر احمدی نژاد شرکت نکنند.(بازجویی صفحه 115)
محمد قوچانی: (4/بهمن/87 ) خاتمی بعد از دیدار با رهبری به دیدار آقایان هاشمی، خوئینی ها و سید حسن خمینی رفته و آنها به او می گویند بین سخنان رهبری تفکیک کن و نظر قانونی او را عمل کن به جای نظر شخصی وی. (واجا)
ابطحی: اما توطئه اصلی را من در آوردن مهندس موسوی می دانم. آقایان خاتمی و هاشمی مقصر اصلی بودند. رفسنجانی با حمایت مالی موسوی را هدایت کرد. هر دو به یک چیزی اندیشیدند [خاتمی و هاشمی ]. یک اصلاح طلب رئیس جمهور شود تا رهبری در جامعه قدرت مطلق نباشد. به هر قیمتی.( بازجویی صفحه 121)
حسین مرعشی: در جلسه ای که با آقای هاشمی داشتیم، ایشان به ما تکلیف کرد که باید زیر بیرق موسوی بروید. امسال من یک جهاد و رسالت دارم، وآن هم برداشتن احمدی نژاد است.(واجا)
ابطحی: بنا به گفته فرزندشان [ مهدی هاشمی ] پیغام آقای، هاشمی به اوباما بوده است که تا قبل از انتخابات ایران، با ایران وارد مذاکره نشوند.(بازجویی صفحه 244-243(
کرباسچی: (6/اردیبهشت/88 ) هفته گذشته برخی افراد مانند دکتر عارف و رضا خاتمی به دیدار آقای هاشمی رفته اند و از وی خواسته اند که مقدمات حضور مجدد آقای خاتمی در انتخابات را فراهم کند.(واجا)
مسیح مهاجری: (2/تیر/88 ) در جریان هستم که آقای هاشمی بیانیه ای را تهیه کرده ولی هنوز تصمیمی برای صدور نگرفته است. تعدادی از علما مورخ 1/تیر/88 پیش ایشان رفته و گفته اند که بالاخره این موضوع انتخابات را جمع کتند. (واجا)
مجمع روحانیون
تاج زاده : در پاییز سال گذشته آقای موسوی خوئینی ها از طرف مجمع روحانیون از نمایندگان تعدادی از احزاب از جمله اعتماد ملی کارگزاران، مشارکت و سازمان دعوت کردند تا به رایزنی درباره انتخابات بپردازند نتیجه این جلسات تشکیل کمیته ای متشکل از چهار حزب فوق بعلاوه مجید انصاری، کواکبیان و حاضری شد.(ب)
ستاد میرحسین موسوی
رمضان زاده : عمده مشوقین آقای موسوی همان انجمن های” دین و اقتصاد”و” زیست مسلمانی” که به تعبیر مهندس موسوی “حلقه اصلی” یاران ایشان بودند شکل دادند. آقایان بهزادیان نژاد، باقریان، مومنی، برادران بهشتی، تاجیک، رباطی، کرمی و واعظ مهدوی که بعدا شریف زادگان، زنگنه و مظاهری به آنان اضافه شدند.(بازجویی ص 371 )
ستاد اصلاح طلبان (قیطریه)
عرب سرخی: این ستاد(قیطریه) متشکل از گروههای 88، هنرمندان و دانشجویان که عمدتا در سطح شهر تهران فعالیت تبلیغاتی انجام می داد بود. به عنوان نمونه موج سبز راه آهن تا تجریش. این ستاد در برخی استانها نیز ستاد فرعی داشت. جبهه اصلاحات مسئولیت تشکیل این ستاد را به آقای امین زاده سپرده بود و من و آقای نبوی به عنوان نمایندگان سازمان در آن شرکت می کردیم.(ب)
هدایت ا… آقایی : ستاد قیطریه روز دوشنبه 18/خرداد/88 از حالت ستادی و حالت فکری و سیاسی به عملیاتی تبدیل شد و بخش های مختلف عملیاتی پیش بینی شکست را کرده بود تا برنامه ریزی کند.
الف ش: در جلسه روز شنبه مورخ 23/خرداد/88 با آقای تاج زاده… و تعدادی از دوستان دیگر در ستاد ائتلاف اصلاح طلبان در محل ستاد، آقای تاج زاده با حالتی بهت زده و خاص حضور داشتند. از ایشان دو سؤال مطرح کردم:سؤال اول:اوضاع رأی آقای موسوی مطرح است؟ ایشان گفتند:رأی آقای موسوی خوب نیست و آقای احمدی نژاد در دور اول پیروز انتخابات خواهد بود.
سؤال دوم): بنظر شما تقلب شده که ایشان پاسخ دادند:من با همه استان ها جز استان اردبیل تماس گرفته ام، نتایج اعلام شده با نتایجی که ما داشتیم هیچ تفاوتی نمی کند و تقلبی صورت نگرفته است.(واجا)
تاکتیکهای اجرایی بعد از انتخابات
همسویی با طراحی بیگانگان و ترویج نافرمانی مدنی
رمضان زاده: در جلسه 23/خرداد/88 بحث درخواست تجمع برای طرفداران مهندس موسوی، ایجاد جبهه مقاومت مدنی، تشکیل جبهه مقاومت نخبگان، تحقیر طرفداران احمدی نژاد در جشن پیروزی در انتخابات واستفاده ازعکس موسوی توسط طرفداران مطرح شد. (ب)
تاج زاده: من با اصل اعتراض و تظاهرات مسالمت آمیز در اعتراض به رفتارهای غیر قانونی موافقم. من در این زمینه اول معتقد به پیمودن راه های قانونی غیر مردمی هستم دوم اگر افاقه نکرد موافق انجام اعتراض های مردمی و تشنج و درگیری هستم. موافق حق استفاده خود برای انجام تظاهرات یا تعطیلی یک روز کلاس ها در اعتراض به اقدام غیر قانونی در انتخابات هستم و معتقدم این کار باید توسط اشخاص حقیقی و حقوقی انجام شود.
ابطحی : تحلیل مرکز تحقیقات استراتژیک (مجمع تشخیص مصلحت) این بود که آقای خامنه ای فقط با ریختن مردم در خیابان ها خواهد ترسید. همچنین بخش سیاست خارجی مرکز با وجود واعظی، موسوی و بانک همین استراتژی را به خارج منتقل می کردند که در ایران باید مقاومت کرد تا رهبری بترسد و تسلیم شود.(ب)
موسوی خوئینی ها: می بایست از قضیه ابطال انتخابات فراتر برویم و این یک راه جدیدی است و این جمعیت به عنوان بازیکنان این جریان هستند.باید هزینه ها آنقدر بالا برود که حتما انتخابات ابطال شود چون معنی ابطال فراتر از بحث ریاست جمهوری است یعنی حاکمیت را مجبور به عقب نشینی کردیم از مردم می توان خواست به اشکال مختلف به مخالفت های مدنی بپردازند در قدم اول باید انتخابات ابطال و سپس شورای نگهبان عوض شود.(ش 26/خرداد/88)
مهدی هاشمی: (24/خرداد/88 به امین زاده ) پیگیری کنید 120 نفر از اساتید دانسگاه شریف استعفا دهند.
موسوی خوئینی ها: رهبری این اعتراض به حاکمیت با مهندس موسوی است. کاری نکنید این قضیه ظرف یک هفته بسته شود اگر مهندس بتواند این حرکت را به روشی آرام اما مستمر تبدیل کند خیلی مفید است.(شنود)
ابطحی: آقای خاتمی، روحانی، موسوی، هاشمی، کروبی مهمترین نقش را در نگهداری مردم در خیابان ها را داشتند.چون این به این معنا است که بشود خیابان ها را از وجود هواداران خالی نکرد که اگر یک مرتبه مهندس موسوی من در فلان جا خواهم بود بتوانند همه را به آنجا بکشانند.(ب)
مهدی درویش: ( 23/خرداد/88 به نقل از موسوی ) ما تا آخر ایستاده ایم. حالا نوبت ماست که کودتای سفت کنیم.(واجا)
مظفر: (ملی-مذهبی جلسه دفتر مشارکت مرداد 87 ) ما دچار یک مشکل هستیم که اگر بخواهیم
نرم نرمک و دموکراتیک یا خیلی در چارچوب نظام حرکت کنیم مشکل حل نخواهد شد.(واجا)
مهدی درویش: (25/خرداد/88 بعد از راهپیمایی ) با یکی دو روز نمی شود باید یکی دو هفته تجمعات ادامه پیدا کند. اینها باید سفت بایستند تا انتخابات دوباره برگزار شود(واجا)
زهرا اشراقی: (23/خرداد/88 ) این عین کودتاست. یک انقلاب عظیم مردمی در راه است. قطعا موسوی کوتاه نخواهد آمد. (واجا)
فاطمه کروبی:(19/فروردین/87 ) حال که نظام مجلس هشتم را اینگونه رقم زد، ما هم باید به آنها بفهمانیم که در چنین شرایطی قدرت عکس العمل داریم و این توان را داریم که فضا را تند کنیم.(واجا)
هدایت ا… آقایی : استراتژی ابطال را باکشیدن مردم به خیابان ها و سپس به درگیری کشاندن آنها در دستور کار داشتند، به شکلی که در روز دوشنبه قبل از انتخابات وقتی وی به تهران بازگشته و وارد ستاد قیطریه شده است با تغییر فضای سیاسی به فضای عملیاتی مواجه شده که بسیار تعجب نموده است.(واجا)
خوئینیها: (در دیدار علی محمد حاضری در مورخ 26/خرداد/88 اظهار می دارد) آیا با این اوضاع می توان مردم را به مدت یک الی سه ماه در خیابان ها و در جلوی چشم همه مردم دنیا نگاه داشت. می بایست از قضیه ابطال انتخابات فراتر برویم و این یک راه جدیدی است و این جمعیت الان به عنوان بازیکنان این جریان هستند. ما باید در موضوع تخلفات انتخاباتی ابتدا از آقای خامنهای شروع کنیم که برق از سر شورای نگهبان می پرد. آیا این حضور مردمی میتواند به اعتصاب و تحصن بیانجامد؟برای آقای خامنهای ابطال انتخابات به معنای این است که باید یک عقب نشینی را شروع کند که معلوم نیست ته آن به کجا کشیده می شود. کاری نکنید که این قضیه ظرف یک هفته بسته شود. اگر مهندس بتواند این حرکت را به روشی آرام اما مستمر تر تبدیل کند خیلی مفید است.(شنود)
ناشناس: (جلسه کمیته سیاسی ستاد موسوی پس از اغتشاشات) در حال حاضر دو نظر در میان اعضای اصلی ستاد وجود دارد. دیدگاه اول معتقد است مطالبات مردم از مجاری قانونی پیگیری شود و در مورد نتیجه انتخابات واقعیت را بپذیریم. دیدگاه دوم معتقد است باید مردم را در صحنه خیابان ها نگه داشت. مهندس موسوی بدلیل داشتن یکسری رفتارهای شخصیتی متاسفانه به دیدگاه دوم نزدیکتر است.(واجا)
تاج زاده: من با اصل اعتراض و تظاهرات مسالمت آمیز در اعتراض به رفتارهای غیر قانونی موافقم. من در این زمینه اول معتقد به پیمودن راه های قانونی غیر مردمی هستم دوم اگر افاقه نکرد موافق انجام اعتراض های مردمی و تشنج و درگیری هستم. موافق حق استفاده خود برای انجام تظاهرات یا تعطیلی یک روز کلاس ها در اعتراض به اقدام غیر قانونی در انتخابات هستم و معتقدم این کار باید توسط اشخاص حقیقی و حقوقی انجام شود.
اعترافات شهاب طباطبایی: “…آقای علی هاشمی و امین زاده معتقد بودند اگر آقای موسوی نخواهد کاری بکند یا عقب بکشد، نمی توان قضیه را رها کرد و باید ما نقشی داشته باشیم و کاری بکنیم. آقای هاشمی گفت خود آقای موسوی باور دارد که پیروز است و هرچه غیر از این را نمی پذیرد و ما هم باید همین را پیش بگیریم و حتی با تجمع و اعتراض علنی هم شده باید این کار را بکنیم.”
جهانبخش خانجانی مورخ 23/خرداد/88: “دولت احمدینژاد چون بنا به تقلب رأی آورده و الآن نامشروع است و هر کس از او طرفداری کند نیز نامشروع است… فردا قرار است همه ماشینها با پارچه مشکی بر روی آنتنها و با روشن کردن ضبط ماشین و پخش صدای قرآن در سطح شهر حرکت نمایند، باید جوّی ایجاد نمود تا تکلیف همه چیز معلوم شود….ظاهراً پیامبر دیگری آمده و توانسته معجزه کند و اینگونه آراء موسوی را به آراء احمدی نژاد تبدیل کند… در انتخابات تقلّب شده و این آرائی است که از قبل مهندسی شده است.”
حمزه کرمی (مسئول سایت جمهوریت) مورخ 23/خرداد/88: تمام اسم احمدینژاد و میر حسین موسوی را عوض کردهاند، یعنی تقلّب گسترده… آقای موسوی بیانیه داده و جنگ هنوز ادامه دارد… این کاری که تمام شده نظام قطعاً برای آن هزینه پس میدهد یعنی نیروهایش مأیوس میشوند، تازه اگر جنگ و درگیری خیابانی نشود؛ چون…
اعترافات شفاهی ابطحی مورخ 16/تیر/88: “…یونسی گفت که آقای خامنه ای فقط وقتی می ترسد عقب نشینی می کند و به همین دلیل آقای خامنه ای الآن این فضایی که هست یکی دو روز دیگر باید این فضا را نگه داشت که این دیدگاه هاشمی هم بود.”
نظام وقتی مشروعیتش را از دست داد، از دست میرود.
اعترافات عرب سرخی: سازمان حضور آرام و مسالمت آمیز مردم در خیابانها و در اعتراض به روند برگزاری انتخابات و اعلام نتایج آن را تایید می کرد و مکررا بر همه این اجزا تاکید داشت.
اردو کشی خیابانی قبل و بعد از انتخابات
بهزادیان نژاد: (12/خرداد/88 ) طی دستورالعملی از کلیه استان ها می خواهد که حامیان موسوی را به صورت سازماندهی شده از چند شب قبل از انتخابات به خیابان ها بیاورند.(واجا)
عرب سرخی: سازمان حضور آرام و مسالمت آمیز مردم در خیابانها و در اعتراض به روند برگزاری انتخابات و اعلام نتایج آن را تایید می کرد و مکررا بر همه این اجزا تاکید داشت.(ب)
رمضان زاده: بنظر من مهمترین کار همان درخواست تجمع قانونی برای اعلام اعتراضات به عنوان مهمترین اقدام بود که می بایست انجام می شد. (ب)
تاج زاده : در جلسه ستاد قیطریه 21/خرداد/88 آقای علی هاشمی می گفت که تجمع مردم در جمعه 22/خرداد/88 در یک نقطه خاص خوب است. پیشنهاد کرد تجمع می تواند در میدان انقلاب یا جایی دورتر از وزارت کشور انجام شود بعضی نیز نگران بودند که اگر جمعه شب تجمع صورت نگیرد مجریان تقلب خواهند کرد.(ب)
تاج زاده : اگر در نتایج انتخابات و شمارش آرا تقلبی صورت می گرفت این آمادگی هم در اصلاح طلبان و هم در مردمی که به آنان رأی داده بودند وجود داشت که می توان با فراخوان رسمی و علنی مردم را به یک اجتماع میلیونی اعتراضی دعوت کرد.(ب)
ابطحی : عصر جمعه که به ستاد قیطریه حمله شده بود و بعد از اینکه اعلام شد چند هزار نفری جلوی ستاد قیطریه رفته بودند به من زنگ زد [تاج زاده] و گفت زمینه کاملاً آماده است ما قصد داریم از خیابانها حسابی استفاده کنیم.کسی که به تز نگهداری مردم در خیابانها بسیار اهمیت می داد تاج زاده بود و چون ابزار جوانان ستادها را در اختیار داشت این تز عملیاتی می شد.(بازجویی صفحه 199 – 200 )
ابطحی : طراحی جمع آوری نیرو و لشگر برای انتخابات از پیشنهادهای تاج زاده بود. به دلیل بی پروایی سیاسی که داشت بیشتر از دیگران مقبول جوانهای مشارکتی بود. اولین کاری را که سامان داد مسئله گروه موج بود طرح این گروه با آقای تاج زاده بود. گروه 88 و یاری نیوز هم از ابتکارات تاج زاده بود.(بازجویی صفحه 197)
جواد امام: (17/خرداد/88 جلسه ستاد موسوی ) به هر طریق ممکن ولو بدون مجوز راهپیمایی از انقلاب تا آزادی را در روز چهار شنبه برگزار کنیم چون مانور قدرت خوب است…(واجا)
مهدی درویش: (21/خرداد/88 ) محمد رضا تاجیک گفته که می بایستی تمهیداتی جهت چند تجمع برای هفته آینده در نظر گرفت.(واجا)
تاجر نیا: در جلسه مورخه 23/خرداد/88 توسط حزب مشارکت تصمیماتی درخصوص برگزاری تجمع در سطح شهر تهران نظیر: مقابل وزارت کشور، استفاده از پارچه سیاه برای تجمع کنندگان، صدور بیانیه در اعتراض به نتیجه اعلام شده زودهنگام و هماهنگی با ستاد آقای موسوی، گرفته شده است.(بازجویی واجا)
هدایت ا… آقایی: جلسه ای در مورخه 21/3/88 با حضور مسئولین مناطق تشکیل شد که سر منشاء این غائله و اغتشاشات در همین جلسه با حضور بیش از 20 نفر از جمله علی هاشمی، خانیکی و خانم توحید لو بود که تصمیم به برگزاری تجمع در شب شنبه مورخ 23/خرداد/88 گرفته شد.(بازجویی واجا)
علی دورانی(مسئول ائتلاف اصولگرایان حامی موسوی 23/خرداد/88 ):. .. اگر امشب وضعیت مشخص نشود، حضور مردم را قطعا در خیابان ها و جلوی وزارت کشور خواهیم داشت و درگیری هایی در سطح خیابان ها اتفاق خواهد افتاد. (واجا)
نیری: (جلسه ستاد موسوی 21/خرداد/88 ) فردا به شدت تقلب خواهد شد. شما و ما باید ممانعت کنیم. هرگونه که هست فردا شب در مقابل وزارت کشور تجمع خواهیم کرد. (واجا)
محتشمی پور: اگر ما بتوانیم از این تشکیلات پنجاه هزار نفری (ناظرین) پس از انتخابات استفاده کنیم، بسیار موثر خواهد بود چون این افراد آموزش دیده، جوان و بانشاط هستند.(شنود)
ابطحی : از وقتی خبر پیروزی آقای احمدی نژاد اعلام شد، شروع به سازماندهی اینکه همه را به ستادها بکشانند کردند. موسوی به تاج زاده اعلام کرده بود که امشب شب طلایی را در قیطریه بگزرانیم. تاج زاده گفت چند هزار نفر را تا پایان انتخابات نگه می داریم و توی بزرگراه صدر می فرستیم تا از آنجا به تمام شهر منتقل شود. (بازجویی)
احتمالاًسید حسن خمینی: (17/خرداد/88 ) در تمام سطح تهران صاحب اختیاریم و مردم را طوری ذخیره
کرده ایم تا برای بحران آماده باشند.(شنود)
شهاب الدین طباطبایی: (جلسه در پارک جمشیدیه 24/خرداد/88) با حضور تعدادی از عناصر فعال ستاد 88 و اصولگرایان حامی موسوی با هدف سازماندهی لازم تجمع مورخه 25/خرداد/88 (دوشنبه) از انقلاب تا آزادی و تلاش در راستای متقاعد نمودن اقایان خاتمی و موسوی جهت حضور در راهپیمایی مذکور با این توجیه که عدم حضور نامبردگان باعث این تلقی خواهد شد که احساسات مردم بازیچه قرار گرفته است. (واجا)
ابطحی: ستاد اصلاح طلبان اینها همه از قبل برای آوردن آدم توی خیابانها برای این گذاشته بودند که پیش بینی یک طراحی از قبل آماده شده ای برای آن شب داشته باشند. اگر هم پیروز می شدند به عنوان جشن تبدیل می کردند به یک رو کم کنی احمدی نژاد و شلوغ بازی و این حرفها.
(بازجویی شفاهی:16/تیر/ 88)
ابطحی : شما اگر کارهای براندازی قبل از انتخابات را ببینید و این را تقاضا دارم یک مقدار بیشتر توجه کنید این بود که اولین بار بود آقای خاتمی به فکر لشکر انسانی برای انتخابات افتاده بود این خیلی مشکوک بود این دفعه اولین بار بود که چهار تا لشکر انسانی درست شد لشکر انسانی که اولی موج سوم بود در این دفعه آقای خاتمی و ستادشان نیرو جمع کردند نیرو به درد شب تظاهرات می خورد.
(بازجویی شفاهی 16/تیر/88)
ابطحی : جبهه مشارکت، سازمان مجاهدین، گروه88، موج سوم، یاری نیوز، ستاد قیطریه، اینها گرچه خیلی نظریه پردازی نمی کردند یعنی طرفدار همان نظریه آقای موسوی و خاتمی و هاشمی بودند که در صورت پیروزی با جشن و در صورت شکست با بزرگ کردن تقلب کار را دنبال کنند اما اینها بیشتر نیروی انسانی داشتند.(بازجویی صفحه8/126)
ابطحی :آقای[سیدمحمد] خاتمی : باید فضای عمومی شهر و خیابانها را در حال آماده باش نگهداشت که مهندس موسوی بتواند با کمک ماها از این فضا استفاده کند.مجمع روحانیون مبارز هم جلسه فوق العاده گذاشت که در آن آقای سیدمحمد خاتمی گفت که در جلسه آقای [مهندس میرحسین ] موسوی و هاشمی[رفسنجانی –اکبر] و حسن آقا [خمینی] قرار گذاشته اند که موسوی را حمایت کنند و موسوی پیام های خودش را منتشر کند و مردم را در خیابان نگهدارد که حتماً تجدید انتخابات و یا حتی تجدید شمارش انتخابات اگر صورت بپذیرد پیروزی مهمی برای هاشمی، خاتمی و موسوی است.(بازجویی صفحه 196 )
ناشناس:(سازمان مجاهدین انقلاب) تصمیم داریم در صورت محرز شدن تخلفات در انتخابات در سطح بالایی تجمعات اعتراض با رفتار مدنی در کشور را در شب های آینده داشته باشیم.(ناجا)
جهانبخش خانجانی مورخ 23/خرداد/88: “دولت احمدینژاد چون بنا به تقلب رأی آورده و الآن نامشروع است و هر کس از او طرفداری کند نیز نامشروع است… فردا قرار است همه ماشینها با پارچه مشکی بر روی آنتنها و با روشن کردن ضبط ماشین و پخش صدای قرآن در سطح شهر حرکت نمایند، باید جوّی ایجاد نمود تا تکلیف همه چیز معلوم شود….ظاهراً پیامبر دیگری آمده و توانسته معجزه کند و اینگونه آراء موسوی را به آراء احمدی نژاد تبدیل کند… در انتخابات تقلّب شده و این آرائی است که از قبل مهندسی شده است.”
حمزه کرمی (مسئول سایت جمهوریت) مورخ 23/خرداد/88: “تمام اسم احمدینژاد و میر حسین موسوی را عوض کردهاند، یعنی تقلّب گسترده… آقای موسوی بیانیه داده و جنگ هنوز ادامه دارد… این کاری که تمام شده نظام قطعاً برای آن هزینه پس میدهد یعنی نیروهایش مأیوس میشوند، تازه اگر جنگ و درگیری خیابانی نشود؛ چون نظام وقتی مشروعیتش را از دست داد، از دست میرود.”
بهزادیان نژاد در تاریخ 29/خرداد/88 در پاسخ سوال فردی از کرمانشاه که می پرسد آیا فردا راهپیمائی در تهران هست یا نه؟ موضوع برگزاری راهپیمائی را تایید نموده و عنوان میدارد: حتماً آن چیزی که اعلام کردهاند را اجرا میکنند، که مخاطب در جواب عنوان میکند: فهمیدم. پس ما الآن حرکت می کنیم به سمت تهران.
اعترافات محمد عطریانفر : “…کسی که به تز نگهداری مردم در خیابانها بسیار اهمیت میداد تاج زاده بود و چون ابزار جوانان ستادها را در اختیار داشت این تز عملیاتی میشد.”
اعترافات محمد علی ابطحی: “…یونسی به من گفت برو به کروبی بگو که آقای خامنهای فقط میترسد عقبنشینی میکند و به همین دلیل آقای خامنهای الآن این فضایی که هست یکی دو روز دیگر باید این فضا را نگه داشت که این دیدگاه هاشمی هم بود.”
اعترافات محمد عطریانفر: “…در این چهار سال خلاصة کارهای مصطفی (تاج زاده) این بود که در حرفها و نوشتههایش بروز میکند؛ این عناوین است که همه مشکلات را به رهبری بیندازیم، احمدینژاد را عامل رهبری بدانیم، اجماع علیه احمدینژاد درست کنیم، گروههای سیاسی مخالف را متحد کنیم، برای انتخابات اخیر هم فضای خیابانی را سامان دهیم و برای تقلب و یا جشن.”
همسر هاشمی رفسنجانی در موقع رأی دادن در مصاحبه با خبرنگار : “چنانچه غیر از آقای موسوی رأی بیاورد، در انتخابات تقلّب شده است. اگر تقلب کردند بریزند توی خیابانها.” (بولتن ارسالی از واجا)
تاج زاده مورخ 11/فروردین/88: “…اگر امروز انتخابات برگزار شود موسوی باخته است. ما اگر نتوانیم فضا را به هم زنیم باخته ایم” (بولتن ارسالی از ناجا)
بهزادیان نژاد در مورخ 12/خرداد/88 طی دستورالعملی از کلیة استانها می خواهد که حامیان موسوی را به صورت سازماندهی شده از چند شب باقیمانده به انتخابات به خیابانها بیاورند. (سوابق ارسالی از واجا)
تاجزاده در نشست شورای مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب چند هفته قبل از انتخابات اظهار داشت: “…(مقام معظم) رهبری به این رضایت نخواهد داد که آقای موسوی رأی بیاورد لذا کاری خواهند کرد که احمدی نژاد رای بیاورد. وی در نهایت گفت ما اگر احساس کردیم تقلّب صورت گرفته، 50 تا 100 هزار نفری را جلو وزارت کشور بیاوریم تا نتوانند تقلّبشان را عملی بکنند.” (سوابق ارسالی از واجا)
امین زاده در گفتگو با ابطحی 22/خرداد/88 : “…اوضاع ما بسیار خوب است و ما در کل دور اولی هستیم. اگر غیر از این بشود داریم برنامه ریزی می کنیم تا مردم بریزند بیرون و اعتراض کنیم.” (بولتن واجا)
اعترافات ابطحی: “سازماندهی اصلی اغتشاشات و به هم ریختن اوضاع اجتماع معتقدم سه مرحله داشت: یک راس داشت. یک بدنه محرکه داشت یکی هم مردم مختلفی که از جاهای مختلف جمع می شدند یعنی در واقع اون جسم کار. اینا حوادث بعد از انتخابات رو شکل دادند. فرماندهیش خاتمی بود در مرحله اول هاشمی بود در مرحله دوم موسوی خودش بود دکتر روحانی بود به صورت نیمه پنهانی و بعد هم آقای کروبی بهشون اضافه شد. اینا مجموعاً کارهای سیاسی اداره حوادث بعد از انتخابات رو به عهده داشتند.”