برای چندمین بار در ماه های گذشته، یک مقام ارشد سپاه پاسداران در حمایت از دولت سوریه به ترکیه هشدار داد.
سردار یدالله جوانی مشاور عالی نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران به خبرگزاری مهر گفت که اقدام ترکیه برای استقرار موشکهای پاتریوت در مرز این کشور با سوریه “اشتباه مجدد استراتژیک آنکارا”ست.
او افزود : “ترکیه از ابتدای شروع بحران در سوریه فریب غرب و صهیونیستها را خورد و با تقویت گروههای خرابکار در کشورش به ایفای نقش در تشدید بحران در سوریه پرداخت.”
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی هم که هفته گذشته سفری دو روزه به سوریه، ترکیه و لبنان داشت، گفت که به ترکیه درباره نصب سیستم ضد موشکی پاتریوت در مرز با سوریه “تذکر” داده است.
لاریجانی در پایان این سفرها و در بازگشت به تهران اظهار کرد: “نصب چنین سیستم هایی در منطقه اثرات منفی دارد و مشکلات را در منطقه تشدید می کند.”
ترکیه هفته گذشته به طور رسمی خواستار استقرار موشکهای پاتریوت سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در محدوده مرزی خود با سوریه شد.
در ماه های گذشته تعدادی خمپاره از سمت سوریه به نقاطی در داخل خاک ترکیه اصابت کرد و دو طرف به تبادل آتش پرداختند.
ترکیه اعلام کرده که از ناتو خواسته است برای محافظت از مرزهایش با سوریه در این محدوده موشکهای پاتریوت نصب کند.
واکنش ایران و روسیه
مقامات ناتو هفته گذشته گفتند که این درخواست ترکیه “بدون تاخیر” بررسی میشود؛ اقدامی که خشم وزارت خارجه جمهوری اسلامی را برانگیخت.
رامین مهمانپرست، سخنگوی این وزارتخانه با تاکید بر یافتن راه حل سیاسی برای بحرانهای منطقه ای، نسبت به استقرار موشکهای پاتریوت در مرز ترکیه و سوریه هشدارداد.
او گفت که این موضوع “نه تنها کمکی به حل مسئله سوریه نمیکند بلکه موجب سختتر و پیچیدهتر شدن اوضاع نیز میگردد.”
به گفته مهمانپرست، “اصرار بر حل موضوع سوریه از طریق نظامی، از علل اصلی افزایش تشنج و تهدیدات در منطقه بوده و مناسب است که همه کشورها، به ویژه کشورهای موثر در تحولات سوریه، بدنبال یافتن راه حل سیاسی برای بحرانهای منطقهای باشند.”
دولت های روسیه و سوریه نیز واکنش تندی به نصب احتمالی سیستم های ضدهوایی پاتریوت در خاک ترکیه و در نزدیکی مرز با سوریه بروز دادند اما دولت ترکیه این واکنش ها را محکوم کرد و نصب این سیستم را مسئله داخلی خود دانست.
در حوادث یک سال و نیم گذشته سوریه تاکنون نزدیک به ۴۰ هزار نفر کشته و صدها هزار نفر زخمی یا آواره شده اند.
اعتراض ها علیه دولت بشار اسد با خواست اصلاحات سیاسی آغاز شد اما پس از آنکه دولت اقدام به اعزام ارتش و نیروهای شبه نظامی برای سرکوب خشونت بار مخالفان کرد، اعتراض ها هم جدی تر شد.
هم اکنون حدود یک سال است که جنگ داخلی در سوریه ادامه دارد اما نه مخالفان سرکوب شده اند و نه دولت بشار اسد سقوط کرده.
دولت جمهوری اسلامی در این میان از دولت بشار اسد حمایت کرده و در مقابل خواستار اصلاحات سیاسی در این کشور شده اما دولت ترکیه بر لزوم کناره گیری یا برکناری اسد از قدرت تاکید کرده است.
تهدیدهای سپاه
سخنان تند رئیس مجلس شورای اسلامی و مشاور نماینده ولی فقیه در سپاه علیه ترکیه به دلیل نصب سیستم ضدموشک پاتریوت در مرز با سوریه در حالی بیان شده که پیش از این و در موضوع نسبتا مشابهی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، اظهارات تهدید آمیز تعدادی از فرماندهان نظامی و نمایندگان مجلس علیه ترکیه را “دیدگاه شخصی” آنها دانسته بود که “بیانگر نظرات رسمی دولت جمهوری اسلامی” نیست.
علی اکبر صالحی در دیدار با وزیر امور خارجه ترکیه در آذر ماه سال گذشته گفته بود به مقاماتی که چنین “اظهارات غیر مسئولانه ای” را بیان کرده اند، “هشدار داده شده” است.
صالحی، رهبر جمهوری اسلامی، رئیس جمهور و شخص خودرا، به عنوان وزیر امور خارجه، تنها مقاماتی دانسته بود که “هرگونه دیدگاه در سیاست خارجی” کشور را اعلام می کنند.
انتقاد ترکیه از جمهوری اسلامی پس از آن صورت می گیرد که برخی فرماندهان ارشد سپاه پاسداران و نمایندگان مجلس تهدید کردند در صورت هرگونه حمله نظامی کشورهای غربی و اسرائیل به ایران، سپر موشکی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در خاک ترکیه نخستین جایی خواهد بود که هدف حملات موشکی ایران قرار خواهد گرفت.
هفته نامه صبح صادق، ارگان رسمی سپاه پاسداران چندی پیش در یادداشتی نوشته بود با حمایت از رژیم سوریه، “منافع درازمدت” ترکیه تأمین خواهد شد اما سپس هشدار داده بود “چنانچه مقامات ترکیه بر ادامه مسیر فعلی که منجر به تنشهای بیشتر و واگرایی میشود، اصرار ورزند تا آنجا که ایران ناچار شود میان ترکیه و سوریه یکی را انتخاب کند، منطق منافع راهبردی و شناخت ایدئولوژیک، ایران را به سوی انتخاب سوریه سوق خواهد داد.”
اعضای ناتو اواخر آبانماه سال ۱۳۸۹ در اجلاسی در لیسبون، پایتخت پرتغال، بر سر نصب و استفاده از سامانه ضدموشکی اروپا برای مقابله با آنچه “تهدید موشکهای بالستیک ایران” نامیدند، به توافق رسیدند.
وزارت امور خارجه ترکیه هم روز یازده شهریور۹۰ اعلام کرد با استقرار سپردفاع موشکی سازمان ناتو در خاک خود موافقت کرده است.
این سیستم راداری امکان آن را می دهد تا موشک هایی که به سوی هدف های مورد حفاظت ناتو پرتاب شده باشد ردگیری و قبل از اصابت به هدف، منهدم شود.
آمریکا از چند سال پیش در صدد راه اندازی سامانه دفاع ضد موشکی برای حفاظت از هم پیمانان خود در اروپا بوده و هدف از این اقدام را مقابله با تهدیدات موشکی کشورهایی مانند کره شمالی و ایران اعلام کرده است.
دولت ترکیه اعلام کرده که استقرار سیستم های رادار و دفاع ضد موشکی ناتو در خاک این کشور به خاطر هدف گرفتن هیچ کشور خاصی نیست و تنها هدف آن “دفاع از حریم” کشورهای عضو این پیمان است.