کمال، یک فعال کرد از شمالغربی ایران است. وقتی در ناآرامیها پس از انتخابات دستگیر شد خانوادهاش به دنبال وکیل گشتند. وی به بیبیسی گفت: “در شهرمان هیچکس را پیدا نکردیم که پرونده من را قبول کند. سراغ هرکسی رفتیم بهانه آورد. احساس میکنم نیروهای امنیتی آنها تهدید کرده بودند.”
در نهایت برای او یک وکیل تسخیری گرفتند که برای دفاع از او تلاش کمی کرد. او اکنون محکومیت ساله خود را میگذراند و در روز مرخصی خود با بیبیسی حرف زد.
اعتصاب غذا
شادی صدر وکیل ایرانی به بیبیسی گفت، با موج دستگیریهای جنبش سبز بسیاری از وکلا تحت فشار قرار گرفتند که پروندههای حساس را قبول نکنند . کسانی که این کار را کردند مورد تهدید و بازخواست قرار گرفتند و حتی به زندان افتادند.
بسیاری مانند خانم صدر مجبور شدند کشور را ترک کنند.
یکی از مهمترین موارد نسرین ستوده، وکیل مورد احترام و صریح حقوق بشر است که در سالهای اخیر پروندههای سیاسی بسیاری را در دست داشته است.
او که مادر دو فرزند است در سال 2011 به اتهام توطئه علیه امنیت ملی دستگیر شد.
هفته گذشته پس از اینکه مقامات ممنوعیت خروج از کشور دختر 12 ساله او مهراوه را لغو کردند، خانم ستوده به اعتصاب غذای 49 روزه خود پایان داد.
مهراوه میتواند به استراسبورگ برود و از طرف مادرش جایزه ساخاروف را که مشترکا با جعفر پناهی فیلسماز ایرانی برنده شده است، دریافت کند.
فشار بر خانوادهها
خانم ستوده همکار سابق شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل است.
خانم عبادی به بیبیسی گفت مقامات زندان در تهران خانم ستوده را تحت فشار شدیدی قرار دادهاند تا اعترافات دروغین بکند و او از این کار خودداری میکند.
وی گفت: “سرویسهای امنیتی تلاش کردهاند تا نسرین را وادار کنند که بگوید برای غرب جاسوسی میکرده و علیه من هم چیزهایی بگوید.”
خانم ستوده تنها وکیل ایرانی نیست که خانوادهاش تحت فشار قرار گرفته است.
مائده سلطانی فرزند یک وکیل حقوق بشر دیگر به نام عبدالفتاح سلطانی است که از موکلان قبلی او میتوان به اکبر گنجی اشاره کرد.
آقای سلطانی در سال 2011 به 13 سال حبس محکوم شد اما حتی پیش از دستگیری هم نیروهای امنیتی سعی میکردند همسر او را ساکت کنند.
تهدید استقلال
وکلای ایرانی همچنین نگران لایحهای هستند که برای بحث به مجلس فرستاده شده و استقلال وکالت در ایران را کاملا نابود خواهد کرد.
این لایحه خواستار گماشتن یک کمیته نظارت بر حرفه وکالت متشکل از 7 نفر است که توسط قوه قضاییه انتخاب میشوند و باید به این قوه پاسخگو باشند.
صادق لاریجانی رئیس قوه قضاییه حامی پروپاقرص این لایحه است و به اعتقاد او این لایحه همکاری را بیشتر میکند.
خانم صدر میگوید سیستم جدید مقامات را قادر میکنند که وکلا را از پذیرفتن پروندههای حساس منع کند.
وی میافزاید همچنین مخالفان هم دیگر نمیتوانند برای خود وکیل بگیرند.
خانم صدر هشدار میدهد که: “اگر این لایحه تصویب شود تمامی استقلال وکلا به تاریخ میپیوندد. ما را نابود میکند.”
منابع: بیبیسی – 11 دسامبر