یکی رئیس جمهور آن یکی معاون

نویسنده
مهناز ملکوتی

» تقسیم قوه مجریه میان اصولگرایان

با فرارسیدن روزهای پایانی پاییز و آغاز زمستان، در حالی که کمتر از شش مانده تا انتخابات ریاست جمهوری یازدهم مانده، اصولگرایان از هم اکنون وارد فاز معامله سیاسی بر سر تقسیم قدرت در قوه مجریه شده اند. تنها کاندیدای اصلاح طلبان نیز مدعی شده که نظام او را در آب نمک خوابانده است.

اصولگرایان منتقد دولت و نزدیک به جمعیت ایثارگران با تشکیل ائتلافی موسوم به 1+2 با حضور غلامعلی حدادعادل، علی اکبر ولایتی و محمدباقر قالیباف، که هر سه از کاندیداهای احتمالی محافظه کار در انتخابات ریاست جمهوری محسوب می شوند، تصمیم گرفته اند ارکان قدرت قوه مجریه را میان خود تقسیم کنند.

 ”سردار” قالیباف که از کاندیداهای مغلوب سال 84 محسوب می شود همواره پای ثابت انتخابات های ریاست جمهوری بوده است. سایت پارسینه نزدیک به قالیباف در تحلیل علت پیوستن شهردار تهران به این ائتلاف نوشته “بررسی رفتار سیاسی مردم ایران نشان داده است ایرانیان تاکنون به هیچ نامزد ناکامی در دوره بعد رای نداده اند و چهره های جدید شانس بیشتری دارند، قالیباف در مقایسه با حدادعادل از این امتیاز منفی برخوردار است، یکی از دلایل پیوستن او به ائتلاف 1+2 می تواند این تحلیل باشد.”

براساس توافق اعضای 1+2 هرکدام از آنها در صورت پیروزی در انتخابات باید پست معاون اولی را به یکی از دو رقیب خود اعطا کند.

در همین راستا حداد عادل رییس فراکسیون اصولگرایان مجلس نهم اعلام کرده که اخیرا دیداری با مهدی کنی و قالیباف داشته است تا از رقابت میان اصولگرایان در انتخابات آتی جلوگیری کند.

اصولگرایان اما مهم ترین رقیب خود در انتخابات ریاست جمهوری آینده را نه اصلاح طلبان که کاندیدای دولت می دانند. پیش از این احمد کریمی اصفهانی، دبیرکل جامعه اسلامی اصناف و بازاریان گفته بود احمدی نژاد قراردارد شهر به شهر برای رای آوردن اسفندیار رحیم مشایی برود. رحیم مشایی مهم ترین کاندیدای احتمالی دولت محسوب می شود که به اعتقاد اصولگرایان به دلیل آنچه انحراف از اصولگرایی گفته می شود، تایید صلاحیت او ممکن نیست.

روابط عمومی دولت اما عصر دیروز در اطلاعیه ای اعلام کرد که “در پی درج مطلبی سراسر کذب در یکی از روزنامه ها و انتساب ادعاهای بی اساس به دکتر محمود احمدی نژاد، مبنی بر تبلیغ برای کاندیدایی خاص بدینوسیله تاکید می شود که این مطلب فاقد صحت بوده و هدفی جز تشویش اذهان عمومی و تخریب دستاوردهای دولت مردمی، نمی توان برای آن متصور شد.”

از سوی دیگر علی لاریجانی رییس مجلس نهم نیز به عنوان دیگر کاندیدای بالقوه اصولگرایان، حضور خود در دانشگاه ها و کانون های سیاسی را افزایش داده و روی مفاهیم مورد توجه اصلاح طلبان از جمله احزاب و جرم سیاسی مانور می دهد. وی روز گذشته در جمع خبرنگاران از مرکز پژوهش‌های مجلس خواست تا به قانون احزاب ورود کند و برخی ظرفیت‌های اجرا نشده قانون اساسی، مثل جرم سیاسی و رسیدگی به آن را در قانون که بر عهده هیات منصفه گذاشته شده است مورد بررسی قرار دهد.

در جناح مقابل اصولگرایان اما تنها کاندیدای اصلاح طلبان که حضورش در انتخابات ریاست جمهوری آینده قطعی شده محمدرضا عارف معاون اول دولت اصلاحات است.

خبرگزاری فارس وابسته به نهادهای نظامی-ـ امنیتی با انتشار گفتگویی از محمدرضا عارف که در سال 87 انجام شده به نقل از وی نوشت: “نمی‌خواهم کاندیدای شکست‌خورده ریاست‌جمهوری باشم، هر نظامی افرادی را در آب نمک می‌خواباند تا در شرایط لازم از آنها استفاده کند. فکر می‌کنم من یکی از آن افراد هستم که در آب نمک خوابیده‌ام.”

عارف در جریان انتخابات ریاست جمهوری دهم از منتقدان حضور میرحسین موسوی محسوب می شد. وی پس از انتخابات ریاست جمهوری دهم نیز هرگز درباره جنبش سبز موضع مثبت یا منفی نگرفت.

وی روز گذشته در دیدار با اعضای جبهه مردمی جریان اصلاحات اعلام کرد: “بنده خود را متعلق به فرهنگی می‌دانم که احترام به بزرگترها و اخلاق مداری در آن اصل است؛ از این رو خودم را هیچ‌گاه با افرادی مانند هاشمی یا خاتمی مقایسه نمی کنم و اگر بیایم برای حل مشکلات می‌آیم و نه برای ایجاد مشکل.”

وی در عین حال با بیان اینکه “احساس می‌شود فعلاً مردم انگیزه کافی برای حضور ندارند و در نسل جوان نشان از یک رکود و خمودگی وجود دارد”، اظهار کرد: “تکلیف این بود که اعلام حضور کنم؛ البته این اعلام حضور به منزله نامزد شدن نیست، بلکه مثبت کردن فضا برای حضور در انتخابات است.”

“تکلیف” اصطلاحی است که کاندیداهای انتخابات های ریاست جمهوری پس از مشورت با رهبر جمهوری اسلامی برای حضور یا عدم در انتخابات، مورد استفاده قرار می دهند.

معاون اول دولت اصلاحات پیش از این در تندترین مواضع خود طی دوران فعالیت سیاسی در پاسخ به این سئوال که اگر اصلاح طلبان بخواهند از فیلتر شورای نگهبان عبور کرده و صلاحیتشان تائید شود، حتما باید از جریان فتنه ابراز برائت کنند، گفت: “اگر قرار به توبه اصلاح طلبان از جریان فتنه برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری آینده باشد، طبعا اصولگرایان هم باید برای حضور در انتخابات از جریان انحراف اعلام برائت و توبه کنند.”

اصولگرایان نزدیک به آیت الله خامنه ای و اعضای ارشد سپاه پاسداران جمهوری اسلامی از ماه ها پیش شرط حضور اصلاح طلبان در انتخابات ها را توبه و برائت از اعتراض های مردمی سال 88 اعلام کرده اند.

اما احمد جنتی دبیر شورای نگهبان که مسوولیت تایید صلاحیت کاندیداها در انتخابات های مختلف را دارد گفته است: “امکانی برای حضور مجدد فتنه گران در صحنه انتخابات وجود ندارد و آنها حتی نباید توهم این حضور مجدد را داشته باشند. فتنه گران بزرگترین خیانت را به نظام اسلامی و مردم انجام دادند و لطمه سنگینی به کشور زدند. اینها نشان دادند نه به قانون اساسی، نه به فقه اسلامی و نه اخلاق اسلامی اعتقاد و التزامی ندارند. امروز ارتباط فتنه گران با خارج و دشمنان انقلاب کاملا محرز شده است و این مسئله در پرونده های این افراد که در دادگاه ها تشکیل شده و در اعترافات آنها کاملا روشن است.”