از فشاربرای مصاحبه تا حکم محاربه

فرشته قاضی
فرشته قاضی

» وضعیت زندانیان در مصاحبه با وکلا؛

فعالان سیاسی و مطبوعاتی بازداشت شده بعد از کودتای انتخاباتی 22 خرداد، همچنان برای اعتراف و حضور در نمایش های تلویزیونی، تحت فشار هستند. برخی از این زندانیان هم که با اتهاماتی چون محاربه مواجه هستند، به گفته وکلا و خانواده هایشان در وضعیت سخت تری به سر می برند. نسرین ستوده و نعمت احمدی، وکلای تعدادی از این زندانیان در گفتگو با “روز” از این وضعیت سخن گفته اند.خانم ستوده، وکالت کیوان صمیمی، عیسی سحرخیزو عاطفه نبوی را بر عهده دارد و آقای احمدی، وکیل فیض الله عرب سرخی، جواد امام، مجید نیری، صادق نوروزی و امیرحسین باستانی نژاد است که از بین آنان تاکنون امام، نیری و نوروزی با قرار وثیقه آزاد شده اند.

این مصاحبه در پی می آید.

 

کیوان صمیمی، تحت فشار برای مصاحبه تلویزیونی

نسرین ستوده در گفتگو با “روز” وضعیت کیوان صمیمی را نگران کننده توصیف کرد و گفت: آقای صمیمی در آخرین تماسی که با خانواده خود داشته گفته به شدت برای اعتراف و مصاحبه تلویزیونی تحت فشارست، اما تاکنون زیر بار این عمل غیر قانونی نرفته است.

آقای صمیمی، مدیر مسوول ماهنامه توقیف‌شده «نامه» و عضو شورای مرکزی «انجمن دفاع از آزادی مطبوعات» است که یک روز پس از اعلام نتایج انتخابات، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.

 خانم ستوده درباره وضعیت این موکل خود افزود: آقای صمیمی به خانواده اش گفته است در وضعیت بسیار ناراحت کننده ای به سر می برد. این در حالیست که از دو هفته پیش قرار وثیقه صد میلیون تومانی برای او صادر شده و من به عنوان وکیل ایشان بارها برای اجرای این قرار مراجعه کرده ام، اما با برخورد بسیار ناشایست آقای سبحانی، بازپرس شعبه دو دادسرای امنیت دادگاه انقلاب مواجه شده ام و این سوال برای من، به عنوان یک وکیل، پیش امده که وقتی با وکلا چنین برخوردی می کنند، با خود متهمان و دور از انظار عمومی چه برخوردهای  ناشایستی صورت می دهند.

به گفته خانم ستوده مدیر مسول ماهنامه توقیف شده نامه، در 24 خرداد ماه بازداشت شده اما رایانه دادگاه، تاریخ بازداشت او را 26 مرداد ذکر کرده است: این دو ماه مشخص نیست که آقای صمیمی کجا نگهداری می شده و چه کسی مسول این قضیه است.

 

عاطفه نبوی و اتهام محاربه

دادگاه عاطفه نبوی، فعال دانشجوی و موکل دیگر خانم ستوده، روز دوشنبه برگزار شد. او به تبانی و اجتماع به قصد برهم زدن امنیت کشور، تبلیغ علیه نظام، اخلال در نظم عمومی، ارتباط با سازمان مجاهدین خلق و محاربه متهم شده است.

خانم ستوده در این زمینه گفت که خانم نبوی فقط به  علت شرکت در راهپیمایی 25 خرداد و همچنین سابقه خانوادگی با این 4 اتهام سنگین رو به رو شده است.

وی توضیح داد: تعدادی از بستگاه خانم نبوی در قرارگاه اشرف به سر می برند و تعدادی دیگر از بستگان ایشان دارای سابقه اتهامات سیاسی هستند اما این مسائل هیچ ربطی به موکل من ندارد.من در جلسه روز دوشنبه دادگاه ایشان اعلام کردم که حتی اگر تمام خانواده خانم نبوی هم طرفدار یک گروه سیاسی باشند، خود ایشان از نظر قانونی مبرا هستند مگر اینکه دلایل کافی مبنی بر فعالیت ایشان در این راستا وجود داشته باشد که هیچ مدرک و سندی دال بر این قضیه در پرونده ایشان وجود ندارد.

به گفته خانم ستوده، بازپرس شعبه دوم دادسرای امنیت، آقای سبحانی، خانم نبوی را تا حد محاربه مجرم دانسته و بازپرس شعبه اول این دادسرا یعنی آقای حیدری فر هم این قرار را تایید کرده است.

وکیل خانم نبوی ابراز امیدواری کرد که قاضی دادگاه با بی طرفی کامل و به طور مستقل به پرونده موکلش رسیدگی و او را از اتهامی که هیچ دلیل و مدرکی برای آن وجود ندارد تبرئه کند.

خانم ستوده همچنین با بیان اینکه هیچ قرار بازداشتی در پرونده خانم نبوی وجود ندارد، ادامه بازداشت او را غیرقانونی خواند و گفت: من با اشاره به همین مساله از قاضی دادگاه تقاضای تبدیل قرار به وثیقه را کردم که رئیس دادگاه در این زمینه به من قول ضمنی دادند و من امیدوارم به این قول خود وفا کنند و روز شنبه قرار خانم نبوی به وثیقه تبدیل شود.

 

بازداشت بر اساس ورق پاره ای غیرقانونی

خانم ستوده درباره عیسی سحرخیز نیز خبر داد که بازپرس پرونده این روزنامه نگار، قول تبدیل قرار بازداشت او به قرار وثیقه را داده است.

او در عین حال با انتقاد شدید از رویه دستگاه قضایی در نوع بازداشت فعالان سیاسی و مطبوعاتی گفت: بازداشت کلیه فعالان سیاسی و مطبوعاتی که بعد از انتخابات صورت گرفته کاملا غیرقانونی بوده است.

این وکیل دادگستری تصریح کرد: با کپی برگه ای که نه شماره ای داشته و نه مهر و امضایی، اقدام به بازداشت افراد کرده اند در حالیکه این برگه ورق پاره ای بیش نبوده و هیچ ارزش قانونی برای بازداشت نداشته است.

 

دادگستری تهران، ثروتمندترین نهاد ایران

نعمت احمدی، حقوقد ان و وکیل  تعداد دیگری از فعالان سیاسی بازداشت شده بعد از انتخابات، دادگستری تهران را یکی از ثروتمند ترین نهادهای ایران دانست و به “روز” گفت: بعد از 22 خرداد دادگستری تهران با این وثیقه های سنگینی که صادر کرده اند، صاحب ثروت هنگفتی شده است.

وی درباره وضعیت و پرونده فیض الله عرب سرخی که یکی از موکلان اوست گفت: در باره آقای عرب سرخی، در مراجعات متعددی که به دادگاه داشتم، می گفتند پرونده ایشان دست ما نیست. لذااین قضیه برای من به عنوان وکیل خیلی جالب و تامل برانگیز بود که اگر پرونده آقای عرب سرخی دست دادگاه نیست، پس چه کسی قرار بازداشت ایشان را صادر کرده و قاضی پرونده چه کسی است؟

وی افزود: ما وکالتنامه را تنظیم کردیم و به دادگاه ارائه دادیم که به امضای آقای عرب سرخی برسد اما در ملاقات دو هفته پیش ایشان با خانواده شان، آقای عرب سرخی گلایه کرده بودند که چرا برای او وکیل گرفته نشده است. خانواده ایشان هم گفته بودند که وکالت نامه را فرستاده ایم اما آقای عرب سرخی گفته بود که نه وکالت نامه ای به او داده اند و نه اطلاعی از این موضوع دارد.

به گفته آقای احمدی، وکالت نامه در حضور خود او توسط قاضی حداد به زندان اوین فاکس شده است. او گفت: حتی اقای حداد با زندان اوین تماس گرفت و من با فردی به اسم محمدزاده، تلفنی صحبت کردم و ایشان گفتند که تا دو روز دیگر وکالت نامه را آقای عرب سرخی امضا می کنند. اما گویا تاکنون این دو روز سر نرسیده است.

 

دو سال حبس به خاطر عکس منتشره در کیهان

امیر حسین باستانی نژاد، موکل دیگر آقای نعمت احمدی است که به دو سال حبس تعزیری محکوم شده است.

وکیل آقای باستانی نژاد در این زمینه توضیح داد: درتاریخ 2 تیرماه عکسی در صفحه اول روزنامه کیهان منتشر شد که خانمی، فردی را بغل کرده بود و مانع از کتک زدن او می شد. در داخل آن کادر، عکس چند چهره دیگر نیز بود منجمله یک فرد 62 ساله که بازنشسته است و قلبش را به تازگی جراحی کرده که همان آقای باستانی نژاد است.

آقای احمدی با بیان اینکه موکلش را در جلسه اول دادگاه در کنار آقای ابطحی نشانده بودند، گفت: موکل من متهم به شرکت در تظاهرات غیرقانونی، تبلیغ علیه نظام از طریق شعار دادن و کتک زدن یک بسیجی شده است، این در حالیست که خود کارشناس پرونده اعلام کرده آقای باستانی نژاد بر اساس تصویری که از ویدئو گرفته و تبدیل به عکس شده و در روزنامه کیهان منتشر شده است، نمی توانسته در کادری قرار بگیرد که بسیجی را مضروب کرده باشد.

این وکیل دادگستری افزود: از سوی دیگر همان فرد بسیجی و خانواده اش را بارها به تلویزیون آوردند و گفت که از کسی شکایتی ندارد اما متاسفانه دادگاه بدون توجه به این مساله و بدون توجه به نظر کارشناس پرونده، حکم دو سال زندان را برای آقای باستانی نژاد صادر کرده است.

آقای احمدی با بیان اینکه در تظاهراتی که موکلش به اتهام حضور در آن محاکمه می شود صدها هزار نفر شرکت داشتند، تصریح کرد: اگر قرار است کسی را به خاطر شرکت در این تظاهرات محاکمه کنند پس باید تمام آن چند میلیون شرکت کننده را نیز بیاورند و محاکمه کنند. اگر تظاهرات آن روزغیرقانونی بوده و فردی را به همین دلیل محاکمه می کنند و دیگران را زندانی نمی کنند عملی کاملا غیرقانونی انجام میدهند.

وی با بیان اینکه نسبت به حکم صادره برای موکلش اعتراض کرده است، ابراز امیدواری کرد که در مرحله تجدید نظر، عقلانیتی حاکم شود و بر اساس قانون و عدالت رای صادره علیه موکلش نقض گردد.